Painea maimutei (Monkeys Bread)

Pe valul cozonacului Rosencrantz am zis sa va mai arat o reteta de acelasi tip - acesta painica dulce, foarte populara in SUA (se mai numeste African coffee cake, sau Golden Crown, Pinch-me Cake and Bubbleloaf).

Este formata din mici bilute de cozonac, caramelizate, cu scortisoara si unt - se rup cu mainile, o explicatie de ce se numeste Painea Maimutei :)

Foarte buna, se termina repede si periculoasa pentru ca nu te poti opri din mancat - neaparat sa aveti o ceasca mare de ceai sau cafea pe langa.

Daca nu aveti tava cu inel mic in mijloc folositi o tava simpla de chec sau una rotunda de tort - daca sunt mai mari s-ar putea sa trebuiasca sa dublati cantitatile de aluat. Eu am folosit o forma coronita din silicon.

Ingrediente

Lapte
200 ml
Drojdie uscata
1 lingurite
sau 15 g proaspata
Unt
70 g
se topeste - 2 linguri se pun in aluat, restul pentru aranjament
Zahar
2.5 linguri
+ 1 pahar pentru aranjament
Esenta de vanilie
1 buc
Faina alba calitate superioara
350 g
Sare
1 lingurite
Scortisoara
2 linguri

Pasi de urmat

1

Amestecati drojdia cu laptele cald si lasati 10 minute.

2

Apoi adaugati 2 linguri unt topit, 2.5 linguri de zahar si esenta de vanilie, amestecati cu lingura.

3

La urma se adauga faina, sarea si se framanta aluatul.

4

Il scoateti pe masa si framantati 1-2 minute, sa se uniformizeze.

5

Se pune inapoi in bol, acoperit cu prosop, lasati sa creasca pana isi dubleaza volumul.

6

La mine cam asa s-o facut.

7

Apoi se taie in multe bucatele mici, cat o nuca mica - recomand sa le taiati cat mai mici posibil, vor creste bine si se maresc oricum.

8

Intr-o farfurie am pregatit untul topit, cele 50g.

In alta am amestecat 1 pahar de zahar cu scortisoara.

9

Fiecare bucatica de aluat am trecut-o mai intai prin unt apoi prin amestecul de zahar.

10

Le-am aranjat in tava de silicon, nu se unge cu nimic, chiar si tava simpla.

Dupa ce ati terminat sa le aranjati, lasati sa creasca pana isi dubleaza volumul, cam 40-60 minute.

11

Observati diferenta, trebuie sa creasca frumos si aproape umple tava.

12

Se coace aproximativ timp de 40 de minute la 180 grade.

Aveti grija ca se poate arde repede, la mine putin s-o bronzat deasupra :)

13

Lasati 10-15 minute in tava apoi se rastoarna pe o farfurie.

Eu am lasat-o chiar vreo ora, fiindca trebuia sa plec -  tava era de silicon si o iesit fara probleme, intr-o tava simpla s-ar putea lipi caramelul intarit de pereti si nu-l scoateti asa usor.

14

Se serveste cald, proaspat cu o cana de lapte, ceai sau cafea pe langa.

Rupeti din el cate o bucatica si savurati.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kilogram
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Publicata:
Nota: 5 (4 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 12

ligiadragut
ligia (ligiadragut) 05 mar 2016, 20:16

buna,la fetele mele nu prea le place scortisoara¿cu ce se poate inlocui?cu cacao cum o fi?

lena
Elena (lena) ligia (ligiadragut) 05 mar 2016, 20:18

Cred ca va fi tot bine, si cacao.

Olgutza
Olgutza 24 nov 2014, 21:52

Multumesc,pentru raspuns si pentru atatea retete minunate,

Olgutza
Olgutza 22 nov 2014, 20:10

Buna seara,daca inlocuim laptele cu apa si eliminam untul pentru a face reteta de post,oare se primeste?Multumesc

lena
Elena (lena) Olgutza 24 nov 2014, 13:59

Da, merge si asa, de post - nu va avea miros de unt dar caramelul o va face tot buna.

taniulya
taniulya 18 iul 2014, 01:19

La mine aceeasi problema cu drojdia Pakmaya, am zis ca o sa iau doar Dr.Oetker, au crescut, dar foarte greu, am fost nevoita sa pornesc cuptorul la 60 grade s sa le pun acolo sa creasca macar un pic, oricum in final ne-am lins pe degete de bunatatea de piinica a maimutei :) O poza dulce...

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
aury
aury 14 iun 2014, 01:01

Reteta e minunata si intr-adevar ai nevoie de muulta vointa sa te opresti din mancat. E a doua oara cand o fac, iar de data asta am facut "gafa" de a amesteca untul topit cu zaharul prin care trebuia sa trec bilutete. Rezultatul a fost , insa, spectaculos... mai mult caramel, prajitura a iesit bine inchegata si este extrem de gustoasa. O recomand tuturor! Singurul dezavantaj este ca dureaza destul de mult pana o vezi la cuptor. Dar nu e greu de facut.

tiki
tiki 22 mai 2014, 21:46

Drojdia expira in 2015. Da, erau cam lejere, dar nu ma plang de nimic. Sunt asa dragalase. I-am bagat mamei mele in ceasca cu lapte si i-au placut enorm. Nici o problema,eu chiar m-am distrat cand am vazut cum se imprastie ca niste mingiute. Hahaha.  Am si eu o rewteta asemanatoare, pe care o voi posta cand am si un ajutor, ca e greu singura sa ti ceva intr-o mana sa areti si aparatul tot intr-o mana.  C'est la.

lena
Elena (lena) 22 mai 2014, 21:38

Mda, poate era drojdia mai compromisa, si eu folosesc Pakmaya, nu am avut probleme pana acum. Poate pe viitor sa pui un pic mai multa.

Ca sa se tina impreuna trebuie un pic inghesuite si cand cresc se lipesc intre ele, plus de la zaharul topit.

tiki
tiki 22 mai 2014, 20:59

Buna. Eu nu am mai avut nevoie de maimuta ca bilutele s-au desprins singure. Hahaha. Ca tava mea sa fie mai mica,facand numai 1/2 portie am improvizat punand pe mijloc un borcanas. Eu din fiecare bucatica taiata am facut o biluta- probabil nu trebuia- apoi am tavalit-o prin ce trebuie. Le-am pus in tava,dar parca nu au crescut suficient, si aluatul f. greu a crescut greu, desi totul a fost ok, Drojdia Pakmaya, faina super.000 din care fac de obicei. Si cand au fost gata am intors tava frumos pe un platou si....stupoare.S-a umplut de bilute. Hahaha. GUSTOASE  FOC.  Am mancat urgent vreo 4. Acuma sunt mai taricele. Ma gandesc sa mai fac,dar cu aluatul de la Cozonacu Rosencrantz, ca acela mi-a placut tare mult la mână. Deci am postat tava goala, cu bilutele nedospite, dospite si GATA. .Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
sarian
sarian 21 mai 2014, 01:24

ce frumos arată ! super rețetă, mulțumiri Lena.

Nota mea pentru reteta:
sara33
sara33 20 mai 2014, 12:19

super reteta! deja din poza iti vine sa rupi! imi imaginez gustul.....am s-o incerc si eu ! pupici !

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile