Papanasi moldovenesti (Sirniki)

Astia sunt papanasii copilariei mele, nici nu stiam pe atunci ca li se spune asa - acasa intotdeauna le ziceam Sirniki(in Ucraina se spune "Sir" la branza de vaci). In mare, la gust nu sunt cu mult diferiti de papanasii clasici romanesti, dar totusi procesul de preparare  este putin altfel, principalul este ca nu se fierb in baie de ulei, se foloseste doar putin ulei pt uns tigaia.

Atentie la ce fel de branza de vaci folositi, neaparat sa alegeti una scursa bine de zer si sa nu fie moale si cremoasa. In rest, se fac repede, se mananca si mai repede - bineinteles cu putin iaurt sau smantana si dulceata preferata.

Ingrediente

Branza de vaci
500 g
Oua
1 buc
Gris de grau
4 linguri
se poate inlocui cu faina, in plus mai trebuie putina faina pt lucru cu mainile
Sare
0.25 lingurite
Zahar
2 linguri
Esenta de vanilie
1 buc
Ulei de floarea soarelui
50 ml

Pasi de urmat

1

Branza fiind ingredientul cheie, am pus o poza sa vedeti consistenta pe care o folosesc eu la reteta - deci este moale, dar bine scursa de zer.

Daca aveti branza mai lichida, va trebui sa adaugati mai mult gris/faina si papanasii nu ies la fel de fragezi.

2

Intr-un bol puneti branza, grisul, oul, zaharul, sarea si esenta de vanilie - amestecati bine cu o lingura sa fie compozitia uniforma.

3

Trebuie sa va iasa o compozitie moale si lipicioasa, dar care se tine bine - daca nu este asa, mai adaugati putin gris sau faina.

Presarati mainile cu faina si luati cate 1 lingura de compozitia in mana, ca in poza.

4

Cu amandoua mainile formati o bila.

5

O treceti prin faina(pregatita dinainte intr-o farfurie).

6

Se turteste putin cu palma, dar nu mult ca sa fie cam de grosimea unui deget.

La fel faceti si restul papanasilor, le puneti la prajit intr-o tigaie incalzita bine cu putin ulei.

7

Se rumenesc la foc mediu, pe ambele parti.

Din aceasta cantitate de branza mi-au iesit 2 tigai de papanasi.

8

Si aproximativ 12 bucati, gata de servit imediat dupa preparare.  Sunt buni si reci, dar se mai intaresc putin, nu sunt asa de fragezi.

9

Asa i-am servit noi, cu smantana si dulceata.

10

Aici aveti si o sectiune.

Pofta Buna!

Cantitate: 600 grame
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 10 min
Publicata:
Nota: 5 (8 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 15

alinutza7
alinutza7 06 aug 2016, 08:47

Cei mai buni papanasi !!! Ii prepar mereu cu placere cind am ocazia , chiar foarte des ,as zice, caci familiei ii plac la nebunie!!!multumim pentru recetฤƒ!!!๐Ÿ˜‹๐Ÿ‘โค๏ธ Eu leam servit cu lapte condesat si capsuni proaspete, un adevarat deliciu!!!๐Ÿ˜๐Ÿ˜Š๐Ÿ‘Œ๐Ÿป

Poza mea pentru reteta:
TatianaCiortanZubcu404
Tatiana Zubcu (TatianaCiortanZubcu404) 03 iun 2016, 20:26

I-am facut acum,doar ca in rola...foarte buni si sanatosi in acest mod!

Nota mea pentru reteta:
MrsGD
MrsGD 14 apr 2016, 16:16

Doamna Lena, au iesit atat de buuuuuune, delicioase! De cand cautam o reteta de sirniki! Nu gaseam nmic bun, imi ieseau tari si nici pe departe atat de gustoase!

Multumesc pentru acest sait minunat!

Nota mea pentru reteta:
mILKA
mILKA 25 oct 2015, 17:27

Soda de mincare nu se pune?

lena
Elena (lena) mILKA 25 oct 2015, 17:32

Nu

CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 02 sep 2015, 05:25

Bunisori de tot, am papat toata farfuria grabnic !

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Jana
Jana 26 ian 2015, 20:30

Foarte buni. Reteta e perfecta. Se modeleaza usor si au un gust extraordinar. La inceput ma gindeam sa mai adaug un ou, mi se paruse cam uscata comppzia, dar m-am abtinut si bine am facut. Data viitoare incerc si cu niste stafide. O intrebare doar, trebuiau si sa creasca?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Jana 31 ian 2015, 21:40

Nu cresc, daca si putin ar creste tot se lasa dupa ce ii scoti din tigaie.

Tirina
Tirina 25 nov 2014, 22:11

De cand cautam aceasta retetaaaaa!Mancam asa ceva de la o prietena cand eram in scoala generala si imi placeau la nebunie.Deja am facut reteta de doua ori si cu siguranta o s-o mai repet, ies niste papanasi incredibili de buni.Imi plac mai mult reci si simpli, fara dulceata sau smantana :).Sunt perfecti!

Nota mea pentru reteta:
Apostolica
Apostolica 19 aug 2014, 00:10

Nota mea pentru reteta:
igorbt
Igor Butuc (igorbt) 31 iul 2014, 23:32

Foarte buni, mai ales pentru micul dejun!  

Nota mea pentru reteta:
salomeea
salomeea 31 iul 2014, 09:17

Ehe.. draga Lena, de cind asteptam eu aceasta reteta si chiar ma tot intrebam, oare cind o vei posta??? am niste brinza de casa la frigider, asa ca ma apuc de pregatit aceste minunate "sirniki", deliciul copilariei meleApropo, mama uneori punea cozi de ceapa si marar in compozitie, si voila, ieseau niste placintele fara multeore petrecute in bucatarie.

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile