Papanasi moldovenesti (Sirniki)

Papanasi moldovenesti (Sirniki)

Astia sunt papanasii copilariei mele, nici nu stiam pe atunci ca li se spune asa - acasa intotdeauna le ziceam Sirniki(in Ucraina se spune "Sir" la branza de vaci). In mare, la gust nu sunt cu mult diferiti de papanasii clasici romanesti, dar totusi procesul de preparare este putin altfel, principalul este ca nu se fierb in baie de ulei, se foloseste doar putin ulei pt uns tigaia.

Atentie la ce fel de branza de vaci folositi, neaparat sa alegeti una scursa bine de zer si sa nu fie moale si cremoasa. In rest, se fac repede, se mananca si mai repede - bineinteles cu putin iaurt sau smantana si dulceata preferata.

Ingrediente

Branza de vaci
500 g
Oua
1 buc
Gris de grau
4 linguri
se poate inlocui cu faina, in plus mai trebuie putina faina pt lucru cu mainile
Sare
0.25 lingurite
Zahar
2 linguri
Esenta de vanilie
1 buc
Ulei de floarea soarelui
50 ml

Pasi de urmat

1

Branza fiind ingredientul cheie, am pus o poza sa vedeti consistenta pe care o folosesc eu la reteta - deci este moale, dar bine scursa de zer.

Daca aveti branza mai lichida, va trebui sa adaugati mai mult gris/faina si papanasii nu ies la fel de fragezi.

2

Intr-un bol puneti branza, grisul, oul, zaharul, sarea si esenta de vanilie - amestecati bine cu o lingura sa fie compozitia uniforma.

3

Trebuie sa va iasa o compozitie moale si lipicioasa, dar care se tine bine - daca nu este asa, mai adaugati putin gris sau faina.

Presarati mainile cu faina si luati cate 1 lingura de compozitia in mana, ca in poza.

4

Cu amandoua mainile formati o bila.

5

O treceti prin faina(pregatita dinainte intr-o farfurie).

6

Se turteste putin cu palma, dar nu mult ca sa fie cam de grosimea unui deget.

La fel faceti si restul papanasilor, le puneti la prajit intr-o tigaie incalzita bine cu putin ulei.

7

Se rumenesc la foc mediu, pe ambele parti.

Din aceasta cantitate de branza mi-au iesit 2 tigai de papanasi.

8

Si aproximativ 12 bucati, gata de servit imediat dupa preparare.  Sunt buni si reci, dar se mai intaresc putin, nu sunt asa de fragezi.

9

Asa i-am servit noi, cu smantana si dulceata.

10

Aici aveti si o sectiune.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 600 g
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 10 min
Data publicarii:
Nota: 5 (13 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

salomeea
salomeea 31 Jul 2014, 09:17

Ehe.. draga Lena, de cind asteptam eu aceasta reteta si chiar ma tot intrebam, oare cind o vei posta??? am niste brinza de casa la frigider, asa ca ma apuc de pregatit aceste minunate "sirniki", deliciul copilariei meleApropo, mama uneori punea cozi de ceapa si marar in compozitie, si voila, ieseau niste placintele fara multeore petrecute in bucatarie.

Nota mea pentru reteta:
igorbt
Igor Butuc (igorbt) 31 Jul 2014, 23:32

Foarte buni, mai ales pentru micul dejun!  

Nota mea pentru reteta:
Apostolica
Apostolica 19 Aug 2014, 00:09

Super bune au iesit - pufoase, cu gust delicat de brinza de vaci, au crescut bine si au o crusta placuta datorita fainii! Multumesc mult de tot! Le servesc cu dulceata de visini.

Apostolica
Apostolica 19 Aug 2014, 00:10

Nota mea pentru reteta:
Tirina
Tirina 25 Nov 2014, 22:11

De cand cautam aceasta retetaaaaa!Mancam asa ceva de la o prietena cand eram in scoala generala si imi placeau la nebunie.Deja am facut reteta de doua ori si cu siguranta o s-o mai repet, ies niste papanasi incredibili de buni.Imi plac mai mult reci si simpli, fara dulceata sau smantana :).Sunt perfecti!

Nota mea pentru reteta:
Jana
Jana 26 Jan 2015, 20:30

Foarte buni. Reteta e perfecta. Se modeleaza usor si au un gust extraordinar. La inceput ma gindeam sa mai adaug un ou, mi se paruse cam uscata comppzia, dar m-am abtinut si bine am facut. Data viitoare incerc si cu niste stafide. O intrebare doar, trebuiau si sa creasca?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Jana 31 Jan 2015, 21:40

Nu cresc, daca si putin ar creste tot se lasa dupa ce ii scoti din tigaie.

Ecaterina3
Ecaterina3 13 Feb 2015, 21:18

Salut Lena. cum aci se gaseste mai greu branza proaspata de vaci, ma intrebam daca as putea inlocui cu mascarpone. crezi ca ar schimba mult din gust si consistenta? Multumesc!

lena
Elena (lena) Ecaterina3 13 Feb 2015, 21:58

Nu merge, este prea grasa si lichida, trebuie sa gasesti o branza mai densa si uscata.

CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 02 Sep 2015, 05:25

Bunisori de tot, am papat toata farfuria grabnic !

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
mILKA
mILKA 25 Oct 2015, 17:27

Soda de mincare nu se pune?

lena
Elena (lena) mILKA 25 Oct 2015, 17:32

Nu

MrsGD
MrsGD 14 Apr 2016, 16:16

Doamna Lena, au iesit atat de buuuuuune, delicioase! De cand cautam o reteta de sirniki! Nu gaseam nmic bun, imi ieseau tari si nici pe departe atat de gustoase!

Multumesc pentru acest sait minunat!

Nota mea pentru reteta:
TatianaCiortanZubcu404
Tatiana Zubcu (TatianaCiortanZubcu404) 03 Jun 2016, 20:26

I-am facut acum,doar ca in rola...foarte buni si sanatosi in acest mod!

Nota mea pentru reteta:
alinutza7
alinutza7 06 Aug 2016, 08:47

Cei mai buni papanasi !!! Ii prepar mereu cu placere cind am ocazia , chiar foarte des ,as zice, caci familiei ii plac la nebunie!!!multumim pentru recetă!!!😋👍❤️ Eu leam servit cu lapte condesat si capsuni proaspete, un adevarat deliciu!!!😍😊👌🏻

Poza mea pentru reteta:
MargarintKosovanKristina673
Kristina Margarint Kosovan (MargarintKosovanKristina673) 23 Oct 2017, 12:20

Lena spune te rog cum as putea sa-i fac in rola? Sunt deliciosi pe tigaie dar as vrea sa-i fac mai des pentru copil. Merci pentru reteta!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Kristina Margarint Kosovan (MargarintKosovanKristina673) 23 Oct 2017, 12:39

Cel mai frumos ar fi in forma de briose.

Liliana243
Liliana Zlotea (Liliana243) 16 Jan 2018, 22:47

I-am facut rapid, in loc de cina, cu o cana de ceai. Noua ne plac cu smantana si miere.

Data viitoare fac cantitate dubla 😋😋

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Rodikuta
Rodikuta 25 Jan 2018, 14:11

Mmm o bunătate, super de gustosi, le-am mîncat cu mare pofta. Data viitoare am sa incerc sa ii coc in rola. Revin cu impresii ))

Poza mea pentru reteta:
StefanSiCorinaTofan866
Stefan Si Corina Tofan (StefanSiCorinaTofan866) 17 Feb 2018, 15:38

In afară de brînză de vaci cu ce se pot face???

lena
Elena (lena) Stefan Si Corina Tofan (StefanSiCorinaTofan866) 17 Feb 2018, 16:40

Ingredientul de baza este branza de vaci, nu se pot face cu altceva :)

RodicaHareaGhilas741
Rodica Harea Ghilas (RodicaHareaGhilas741) Elena (lena) 23 Oct 2018, 10:05

Cu brînză de capră la fel sunt f gustoși 😉

AlinaSavin224
Alina Savin (AlinaSavin224) 10 Feb 2019, 02:41

Rețeta perfectă!!!! 🥰😍😘

Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 05 May 2020, 20:12

I-am făcut de multe ori dar de ceva vreme nu i-am făcut și unul din copii ma întrebat dacă pot sa mai fac Snickers , mi-a spus Ingredientele și am ajuns la concluzia că-s sîrniki nu Snickers 😂😂😂. 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
ConstantinaRotaru840
Constantina Rotaru (ConstantinaRotaru840) 09 Dec 2020, 11:53

Am urmat reteta pas cu pas si mi-au iesit deliciosi papanasii mei. Multumesc!

Nota mea pentru reteta:
MonicaStoica
MonicaStoica 20 Dec 2020, 19:05

Să-i coci "în rolă" înseamnă la cuptor? Merge și așa? Cam câte minute aș putea să-i las?

lena
Elena (lena) MonicaStoica 20 Dec 2020, 19:06

La cuptor nu am incercat, eventual pana se rumenesc.

MonicaStoica
MonicaStoica Elena (lena) 20 Dec 2020, 19:16

Mulțumesc, Lena. Am văzut comentariile legate de coptul "în rolă" și am presupus că asta înseamnă. Voi încerca și așa.