Papanasi moldovenești (Sirniki)

Papanasi moldovenești (Sirniki)

Ăștia sunt papanașii copilăriei mele, nici nu știam pe atunci că li se spune așa - acasă întotdeauna le ziceam Sirniki (în Ucraina se spune "Sir" la brânză de vaci). În mare, la gust nu sunt cu mult diferiți de papanașii clasici românești, dar totuși procesul de preparare este puțin altfel, principalul este că nu se prăjesc în baie de ulei, se folosește doar puțin ulei pentru uns tigaia.

Atenție la ce fel de brânză de vaci folosiți, neapărat să alegeți una scursă bine de zer și să nu fie moale și cremoasă. În rest, se fac repede, se mănâncă și mai repede - bineînțeles cu puțin iaurt sau smântână și dulceața preferată.

Ingrediente

Brânză de vaci
500 g
   
Ouă
1 buc
   
Griș de grâu
4 linguri
se poate înlocui cu făină, în plus mai trebuie puțină făină pentru lucru cu mâinile
Sare
0.25 lingurite
   
Zahăr
2 linguri
   
Esență de vanilie
1 buc
   
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Brânza fiind ingredientul cheie, am pus o poză să vedeți consistența pe care o folosesc eu la rețetă - deci este moale, dar bine scursă de zer.

Dacă aveți brânză mai lichidă, va trebui să adăugați mai mult griș/făină și papanașii nu ies la fel de fragezi.

Papanasi moldovenești (Sirniki) - Pas 1
Pas 2

Într-un bol puneți brânza, grișul, oul, zahărul, sarea și esența de vanilie - amestecați bine cu o lingură să fie compoziția uniformă.

Papanasi moldovenești (Sirniki) - Pas 2
Pas 3

Trebuie să vă iasă o compoziție moale și lipicioasă, dar care se ține bine - dacă nu este așa, mai adăugați puțin griș sau făină.

Presărați mâinile cu făină și luați câte 1 lingură de compoziție în mână, ca în poză.

Papanasi moldovenești (Sirniki) - Pas 3
Pas 4

Cu amândouă mâinile formați o bilă.

Papanasi moldovenești (Sirniki) - Pas 4
Pas 5

O treceți prin făină (pregătită dinainte într-o farfurie).

Papanasi moldovenești (Sirniki) - Pas 5
Pas 6

Se turtește puțin cu palma, dar nu mult ca să fie cam de grosimea unui deget.

La fel faceți și restul papanașilor, le puneți la prăjit într-o tigaie încălzită bine cu puțin ulei.

Papanasi moldovenești (Sirniki) - Pas 6
Pas 7

Se rumenesc la foc mediu, pe ambele părți.

Din această cantitate de brânză mi-au ieșit 2 tigăi de papanași.

Papanasi moldovenești (Sirniki) - Pas 7
Pas 8

Și aproximativ 12 bucăți, gata de servit imediat după preparare. Sunt buni și reci, dar se mai întăresc puțin, nu sunt așa de fragezi.

Papanasi moldovenești (Sirniki) - Pas 8
Pas 9

Așa i-am servit noi, cu smântână și dulceață.

Papanasi moldovenești (Sirniki) - Pas 9
Pas 10

Aici aveți și o secțiune.

Poftă Bună!

Papanasi moldovenești (Sirniki) - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 600 g
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 10 min
Data publicării:
Notă: 5 (16 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

salomeea
salomeea 31 Jul 2014, 09:17

Ehe.. draga Lena, de cind asteptam eu aceasta reteta si chiar ma tot intrebam, oare cind o vei posta??? am niste brinza de casa la frigider, asa ca ma apuc de pregatit aceste minunate "sirniki", deliciul copilariei meleApropo, mama uneori punea cozi de ceapa si marar in compozitie, si voila, ieseau niste placintele fara multeore petrecute in bucatarie.

Nota mea pentru rețetă:
igorbt
Igor Butuc (igorbt) 31 Jul 2014, 23:32

Foarte buni, mai ales pentru micul dejun!  

Nota mea pentru rețetă:
Apostolica
Apostolica 19 Aug 2014, 00:09

Super bune au iesit - pufoase, cu gust delicat de brinza de vaci, au crescut bine si au o crusta placuta datorita fainii! Multumesc mult de tot! Le servesc cu dulceata de visini.

Apostolica
Apostolica 19 Aug 2014, 00:10

Nota mea pentru rețetă:
Tirina
Tirina 25 Nov 2014, 22:11

De cand cautam aceasta retetaaaaa!Mancam asa ceva de la o prietena cand eram in scoala generala si imi placeau la nebunie.Deja am facut reteta de doua ori si cu siguranta o s-o mai repet, ies niste papanasi incredibili de buni.Imi plac mai mult reci si simpli, fara dulceata sau smantana :).Sunt perfecti!

Nota mea pentru rețetă:
Jana
Jana 26 Jan 2015, 20:30

Foarte buni. Reteta e perfecta. Se modeleaza usor si au un gust extraordinar. La inceput ma gindeam sa mai adaug un ou, mi se paruse cam uscata comppzia, dar m-am abtinut si bine am facut. Data viitoare incerc si cu niste stafide. O intrebare doar, trebuiau si sa creasca?

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Jana 31 Jan 2015, 21:40

Nu cresc, daca si putin ar creste tot se lasa dupa ce ii scoti din tigaie.

Ecaterina3
Ecaterina3 13 Feb 2015, 21:18

Salut Lena. cum aci se gaseste mai greu branza proaspata de vaci, ma intrebam daca as putea inlocui cu mascarpone. crezi ca ar schimba mult din gust si consistenta? Multumesc!

lena
Elena (lena) Ecaterina3 13 Feb 2015, 21:58

Nu merge, este prea grasa si lichida, trebuie sa gasesti o branza mai densa si uscata.

CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 02 Sep 2015, 05:25

Bunisori de tot, am papat toata farfuria grabnic !

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
mILKA
mILKA 25 Oct 2015, 17:27

Soda de mincare nu se pune?

lena
Elena (lena) mILKA 25 Oct 2015, 17:32

Nu

MrsGD
MrsGD 14 Apr 2016, 16:16

Doamna Lena, au iesit atat de buuuuuune, delicioase! De cand cautam o reteta de sirniki! Nu gaseam nmic bun, imi ieseau tari si nici pe departe atat de gustoase!

Multumesc pentru acest sait minunat!

Nota mea pentru rețetă:
TatianaCiortanZubcu404
Tatiana Zubcu (TatianaCiortanZubcu404) 03 Jun 2016, 20:26

I-am facut acum,doar ca in rola...foarte buni si sanatosi in acest mod!

Nota mea pentru rețetă:
alinutza7
alinutza7 06 Aug 2016, 08:47

Cei mai buni papanasi !!! Ii prepar mereu cu placere cind am ocazia , chiar foarte des ,as zice, caci familiei ii plac la nebunie!!!multumim pentru recetă!!!😋👍❤️ Eu leam servit cu lapte condesat si capsuni proaspete, un adevarat deliciu!!!😍😊👌🏻

Poza mea pentru rețetă:
MargarintKosovanKristina673
Kristina Margarint Kosovan (MargarintKosovanKristina673) 23 Oct 2017, 12:20

Lena spune te rog cum as putea sa-i fac in rola? Sunt deliciosi pe tigaie dar as vrea sa-i fac mai des pentru copil. Merci pentru reteta!

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Kristina Margarint Kosovan (MargarintKosovanKristina673) 23 Oct 2017, 12:39

Cel mai frumos ar fi in forma de briose.

Liliana243
Liliana Zlotea (Liliana243) 16 Jan 2018, 22:47

I-am facut rapid, in loc de cina, cu o cana de ceai. Noua ne plac cu smantana si miere.

Data viitoare fac cantitate dubla 😋😋

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Rodikuta
Rodikuta 25 Jan 2018, 14:11

Mmm o bunătate, super de gustosi, le-am mîncat cu mare pofta. Data viitoare am sa incerc sa ii coc in rola. Revin cu impresii ))

Poza mea pentru rețetă:
StefanSiCorinaTofan866
Stefan Si Corina Tofan (StefanSiCorinaTofan866) 17 Feb 2018, 15:38

In afară de brînză de vaci cu ce se pot face???

lena
Elena (lena) Stefan Si Corina Tofan (StefanSiCorinaTofan866) 17 Feb 2018, 16:40

Ingredientul de baza este branza de vaci, nu se pot face cu altceva :)

RodicaHareaGhilas741
Rodica Harea Ghilas (RodicaHareaGhilas741) Elena (lena) 23 Oct 2018, 10:05

Cu brînză de capră la fel sunt f gustoși 😉

AlinaSavin224
Alina Savin (AlinaSavin224) 10 Feb 2019, 02:41

Rețeta perfectă!!!! 🥰😍😘

Nota mea pentru rețetă:
timotei
timotei 05 May 2020, 20:12

I-am făcut de multe ori dar de ceva vreme nu i-am făcut și unul din copii ma întrebat dacă pot sa mai fac Snickers , mi-a spus Ingredientele și am ajuns la concluzia că-s sîrniki nu Snickers 😂😂😂. 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
ConstantinaRotaru840
Constantina Rotaru (ConstantinaRotaru840) 09 Dec 2020, 11:53

Am urmat reteta pas cu pas si mi-au iesit deliciosi papanasii mei. Multumesc!

Nota mea pentru rețetă:
MonicaStoica
MonicaStoica 20 Dec 2020, 19:05

Să-i coci "în rolă" înseamnă la cuptor? Merge și așa? Cam câte minute aș putea să-i las?

lena
Elena (lena) MonicaStoica 20 Dec 2020, 19:06

La cuptor nu am incercat, eventual pana se rumenesc.

MonicaStoica
MonicaStoica Elena (lena) 20 Dec 2020, 19:16

Mulțumesc, Lena. Am văzut comentariile legate de coptul "în rolă" și am presupus că asta înseamnă. Voi încerca și așa.

383
383 27 Jan 2024, 12:09

Cei mai gustosi sirnici 😁

De ani buni nu schimb rețeta ! Multumesc Lena ❤️

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Daniela1302
Daniela1302 10 Aug 2024, 11:46

Rețeta preferată, mulțumim, o gătesc ani la rând

Poza mea pentru rețetă:
Daniela1302
Daniela1302 10 Aug 2024, 11:52

Perfecte 🥰

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
SimionMagda636
Simion Magda (SimionMagda636) 30 Nov 2024, 13:35

buna Lena, la mine vin musafirii maine si ma intrebam daca fac de azi prepararea si ii pun maine pe tigaie ar fi ok?

am facut deja de multe ori reteta si e delicioasa. merci!

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Simion Magda (SimionMagda636) 30 Nov 2024, 14:20

Cred ca se poate.😉

SimionMagda636
Simion Magda (SimionMagda636) 01 Dec 2024, 10:53

si intradevar a mers, merci Lena! gata de atac!

Poza mea pentru rețetă: