Papanasi-zarzarasi, cu miere
Imi cer scuze pentru o asa pauza lunga cu retetele pe site - din motive de sanatate, rezolvate cu bine, nu am avut acces si nici timp sa lucrez la site doar repede sa mai raspund la comentarii si intrebari. Acum usor-usor intru in activitate, cu o prima reteta de papanasi cu miere, care la mine acasa li se spun Zarzarasi :)
Se faceau mai la toate evenimentele - nunta, zi de nastere, etc si obligatoriu se servesc cu miere din abundenta in farfurie. Imi place mult ca sunt deliciosi si calzi si reci, chiar si dupa 1-2 zile. Aluatul este asemanator cu cel de papanasii romanesti, doar ca difera putin forma si modul de prezentare/servire. Eu le fac destul de des, multi imi cer reteta, si am zis sa le pun si pe site, sa nu mai am mult de povestit la fiecare :)
Cantitatile de faina pot varia in functie de tipul de branza folosit, as recomanda sa luati pentru asa ceva intotdeauna branza mai uscacioasa, fara mult zer - folosesc des Napolact si Milli, au consistenta perfecta.
Ingrediente
●
Branza de vaci
500 g
mai uscacioasa
●
Zahar
2 linguri
dupa gust
●
Bicarbonat de sodiu
0.5 lingurite
●
Faina alba calitate superioara
4 linguri
plus faina pentru lucru pe masa
●
Esenta de vanilie
1 buc
●
Ulei de floarea soarelui
500 ml
pt prajit
●
Miere
5 linguri
dupa gust
●
Zahar pudra
1 lingurita
optional
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Se pun branza, oul, sarea, zaharul, bicarbonatul, vanilia intr-un bol, amestecati.
Pas 2
Adaugati faina, amestecati cu o lingura.
Pas 3
Presarati multa faina pe masa de lucru si cu o spatula/lingura scoateti aluatul din bol.
Este normal aluatul sa fie mai lipicios, daca puneti multa faina in el papanasii vor fi tari si deloc fragezi.
Pas 4
Nivelati usor cu mainile bila de aluat, va ajutati cu multa faina sa nu se lipeasca de maini.
Pas 5
Taiati cu un cutit bucatele mici de aluat - de marimea unei nuci aproximativ.
Pas 6
Fiecare bucatica o luati cu mainile presarate cu faina si formati bile mici.
Pas 7
Incingeti bine uleiul intr-un tuci sau tigaie mai adanca - aveti grija sa fie destul de inalt nivelul de ulei, ca papanasii sa pluteasca in el. De asta folosesc tuci mic ca sa fac 2-3 ture de papanasi, dar nivelul de ulei poate fi mai mare la cantitate relativ mai mica de ulei.
Pas 8
Dupa ce ati calit bine uleiul si s-au pus papanasii la prajit, aveti grija sa fie un foc mediu - ca sa se faca in voie si sa nu se cocoseasca.
Le rumenti frumos pe ambele parti.
Pas 9
Le scoateti pe un prosop de hartie si lasati sa se scurga de ulei.
Pas 10
Se servesc asa simple cu miere turnata peste ele - aceasta se prelinge sub papanasi si pe masa ele arata ca si cum plutesc in miere.
Pas 11
Si eventual/optional presarati cu zahar pudra.
Pofta Buna!
Cantitate:
700 g
Timp de preparare:
20 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
30 min
Data publicarii:
Nota:
5 (2 voturi)