Papanasi-zarzarasi, cu miere

Papanasi-zarzarasi, cu miere

Imi cer scuze pentru o asa pauza lunga cu retetele pe site - din motive de sanatate, rezolvate cu bine, nu am avut acces si nici timp sa lucrez la site doar repede sa mai raspund la comentarii si intrebari. Acum usor-usor intru in activitate, cu o prima reteta de papanasi cu miere, care la mine acasa li se spun Zarzarasi :)

Se faceau mai la toate evenimentele - nunta, zi de nastere, etc si obligatoriu se servesc cu miere din abundenta in farfurie. Imi place mult ca sunt deliciosi si calzi si reci, chiar si dupa 1-2 zile. Aluatul este asemanator cu cel de papanasii romanesti, doar ca difera putin forma si modul de prezentare/servire. Eu le fac destul de des, multi imi cer reteta, si am zis sa le pun si pe site, sa nu mai am mult de povestit la fiecare :)

Cantitatile de faina pot varia in functie de tipul de branza folosit, as recomanda sa luati pentru asa ceva intotdeauna branza mai uscacioasa, fara mult zer - folosesc des Napolact si Milli, au consistenta perfecta.

Ingrediente

Branza de vaci
500 g
mai uscacioasa
Oua
1 buc
Zahar
2 linguri
dupa gust
Bicarbonat de sodiu
0.5 lingurite
Faina alba calitate superioara
4 linguri
plus faina pentru lucru pe masa
Sare
0.25 lingurite
Esenta de vanilie
1 buc
Ulei de floarea soarelui
500 ml
pt prajit
Miere
5 linguri
dupa gust
Zahar pudra
1 lingurite
optional

Pasi de urmat

1

Se pun branza, oul, sarea, zaharul, bicarbonatul, vanilia intr-un bol, amestecati.

2

Adaugati faina, amestecati cu o lingura.

3

Presarati multa faina pe masa de lucru si cu o spatula/lingura scoateti aluatul din bol.

Este normal aluatul sa fie mai lipicios, daca puneti multa faina in el papanasii vor fi tari si deloc fragezi.

4

Nivelati usor cu mainile bila de aluat, va ajutati cu multa faina sa nu se lipeasca de maini.

5

Taiati cu un cutit bucatele mici de aluat - de marimea unei nuci aproximativ.

6

Fiecare bucatica o luati cu mainile presarate cu faina si formati bile mici.

7

Incingeti bine uleiul intr-un tuci sau tigaie mai adanca - aveti grija sa fie destul de inalt nivelul de ulei, ca papanasii sa pluteasca in el. De asta folosesc tuci mic ca sa fac 2-3 ture de papanasi, dar nivelul de ulei poate fi mai mare la cantitate relativ mai mica de ulei.

8

Dupa ce ati calit bine uleiul si s-au pus papanasii la prajit, aveti grija sa fie un foc mediu - ca sa se faca in voie si sa nu se cocoseasca.

Le rumenti frumos pe ambele parti.

9

Le scoateti pe un prosop de hartie si lasati sa se scurga de ulei.

10

Se servesc asa simple cu miere turnata peste ele - aceasta se prelinge sub papanasi si pe masa ele arata ca si cum plutesc in miere.

11

Si eventual/optional presarati cu zahar pudra.

Pofta Buna!

Cantitate: 700 grame
Timp de preparare: 20 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Colectii: Altele

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 30

timotei
timotei 03 sep 2016, 21:57

Nu stiu de ce nu s-a atasat poza🙄🙄🙄

Poza mea pentru reteta:
timotei
timotei 03 sep 2016, 21:56

Asa de multe ori am facut aceasta reteta ca acuma fac la ochi . Am incercat sa-i fac sarati si sa-i mincam cu smîntîna si ne place mai mult decit dulci.Chear si la scoala le pun copiilor pt lunch si copii din clasa îi intreaba pe copii ce sunt aceste mingi , si copii mei au pus numele de farmer cheese balls.

Valentina Chihai
Valentina (Valentina Chihai) 22 mar 2016, 16:50

Am făcut de doua ori dar nu mi s-au primit nici prima, nici a doua oară. Care ar putea fi motivul? Erau cleiosi inauntru, nu puhavi. Lingurile se faina trebuie sa fie pline cu virf sau cum?

lena
Elena (lena) Valentina (Valentina Chihai) 22 mar 2016, 21:24

Si branza este moale sau mai uscata.

Ekaterinka
Ekaterinka 03 feb 2015, 14:46

celebrele abricoase ale copilariei mele din comert ce marca de branza ar fi potrivita?

lena
Elena (lena) Ekaterinka 03 feb 2015, 18:40

Aici in Romania eu cumpar Oke sau Raraul la punga de 500g. Oricum important sa fie branza mai uscata, nu moale si cremoasa.

Any04
Any04 30 iul 2014, 01:24

asa arata in nauntru
Poza mea pentru reteta:
Any04
Any04 30 iul 2014, 01:17

asa arata

Poza mea pentru reteta:
semiramida
Tatiana Chihai-Turcan (semiramida) 06 dec 2013, 10:44

Lena, am folosit o brinza de casa uscacioasa deoarece s-a inferbintat prea mult si a stat si mult la scurs. Cum trebuie sa fie inauntru dupa ce se coc, parca ar fi casacaval topit, sau au ramas cruzi? sau rumenit repede de tot.

lena
Elena (lena) Tatiana Chihai-Turcan (semiramida) 06 dec 2013, 10:48

Depinde de branza mult - cand sunt pufosi, sau ca niste oladii mai groase. Cruzi nu au cum sa fie, faci focul mai mediu daca se rumenesc prea repede.

Katrin
Katrin 28 iul 2013, 22:15

Asta cred ca este desertul copilariei mele....intrucat mama nu prea o are cu gatitul, dar din astea ne facea la fiecare sarbatoare... La sudul Moldovei se numesc gogosele

As face si eu, dar unicul neajuns e ca se prajesc in ulei....in rest sunt delicioase.

lena
Elena (lena) 16 iul 2013, 19:11

Bravo! Pofta Buna!

rov
rov 16 iul 2013, 17:59

Deci DA!

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile