Tarta cu afine

Prajiturile cu afine au devenit preferatele mele in acest sezon de fructe, imi place mult gustul lor dupa prelucrarea termica, afinele parca isi accentueaza aroma, gustul si culoarea.

Reteta de tarta este destul de clasica, singura chestie deosebita este amestecul de oua si smantana care se toarna peste afine. Acesta se transforma dupa coacere intr-o crema fina, potrivita perfect cu afinele.

Bineinteles ca puteti s-o faceti si cu afine congelate, sau alte fructe de sezon.

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
130 g
Unt
60 g
Zahar
40 g
+ 5 linguri in umplutura
Galbenus de ou
1 buc
Smantana
200 g
+ 1 lingurita in aluat
Sare
0.25 lingurite
Afine
300 g
proaspete sau congelate
Oua
2 buc
Esenta de vanilie
1 buc
Amidon alimentar
2 linguri

Pasi de urmat

1

In prima etapa facem aluatul, eu il fac la robot, dar merge facut la fel si cu mainile.

Deci, in vasul de robot am pus faina, untul rece, galbenusul de ou, 1 lingurita de smantana, sarea, 40g de zahar.

2

Am mixat pana s-au legat toate ingredientele.

3

Aluatul format l-am adunat intr-o bila, invelit in folie alimentara si l-am pus la frigider pt 30-60 minute.

4

In acest timp pregatim compozitia de smantana cu oua:

- Intr-un bol amestecati smantana, 2 oua, 4 linguri de zahar, amidonul si esenta de vanilie.

5

Aluatul il intindem intr-o foaie rotunda si il aranjam intr-o forma de tarta sau forma de pandispan cu bordurile care se scot.

Lasati marginile cam 2 cm in inaltime, pe bordura.

6

Afinele spalate si scurse bine le puneti peste aluat, presarati 1-2 linguri de zahar peste ele. Daca le aveti congelate, le puneti direct din congelator, nu se decongeleaza inainte.

7

Turnati amestecul de smantana si oua peste afine.

Bordurile le apasati usor cu degetele sa fie cam la acelasi nivel cu umplutura, dar totusi putin, cu 2-3 mm mai inalte.

8

Se coace timp de 30-35 de minute la cuptor preincalzit la 180 grade.

Observati ca se umfla putin la coacere, imediat cum o scoateti din cuptor.

9

Dar dupa ce se raceste, cam in 30-60 de minute se lasa in jos, asa si trebuie.

10

Ar fi bine s-o serviti perfect rece, atunci se patrunde cel mai bine.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kilogram (6-8 portii)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Publicata:
Nota: 5 (5 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 18

Pashutza25
Pashutza25 06 mai 2016, 10:25

Iata si poza.am facut alt cont.pe acela nu mai puteam intra imi scria ca inregistrarea nu a fost confirmata

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 05 mai 2016, 16:42

Daca ma ajutati cu cateva informatii incecam sa rezolvam si cu pozele - imi spuneti va rog de pe ce browser intrati pe site, pe desktop sau mobil si daca va mai afiseaza vreun mesaj de eroare?

Pasutza
climanas pasutza (Pasutza) 05 mai 2016, 10:08

Vreau sa pun si poze dar nu se primeste.de ce oare???

Nota mea pentru reteta:
Pasutza
climanas pasutza (Pasutza) 05 mai 2016, 09:59

Buna demult fac retete de aici dar e primul meu comentariu si incep cu aceasta prajitura am facuto eri si sa primit foarte gustoasa cu dulceata de coacaza neagra intr-o tava simpla si cu hirtie de copt.azi o fac iar ca e tare buna.mersi mult de retete

Rocsana Dan
Rocsana Dan 03 nov 2015, 19:41

Multumeeesc. Aluatul e la frigider. E putin cam moale,e ok asa?

Rocsana Dan
Rocsana Dan 03 nov 2015, 18:41

Amidonul se poate inlocui cu bicarbonat stins sau cu praf de copt? Multumesc

lena
Elena (lena) Rocsana Dan 03 nov 2015, 19:11

Cu faina :)

TinaM
TinaM 16 iul 2015, 21:55

Multumesc ! O seara buna

Nota mea pentru reteta:
TinaM
TinaM 15 iul 2015, 23:09

Buna seara ! Am o intrebare in legatura cu smantana. Smantana de gatit sau pur si simplu smantana? In imagine imi pare mai lichida decat smantana normala, de aia sunt confuza:D

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) TinaM 16 iul 2015, 07:49

Smantana normala.

Oanaandreea
Andreea (Oanaandreea) 29 iun 2015, 16:29

Am facut si a iesit foarte buna!!!

Nota mea pentru reteta:
loryna
loryna 19 aug 2014, 16:46

Am adaugat bobite de struguri albe si negre, coacaza neagra, zmeura, si a iesit super, si nu-mi pare rau ca am dublat ingredientele , pentru ca oricum nu te mai saturi, mersi...

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile