Mucenici Muntenesti (fierti)

Astazi facem mucenici, preferatii sunt cei copti dar anul asta am zis sa incerc si mucenicii muntenesti, adica fierti. Reteta era demult s-o pun pe site, dar nu-i faceam pentru ca sotul mi-a zis ca nu-i plac si mai bine sa nu ma complic.

Culmea este ca acum i-au placut mult, i-a mancat cu placere si anume in varianta rece, cand au absorbit bine din zeama si s-au facut mai aromati si dulci.

Daca aveti timp va recomand sa faceti reteta cap-coada, un fel de munca in echipa cu toti membrii familiei la modelatul mucenicilor. Atunci vor fi si mai gustosi, mai ales pentru cei mici :) Daca nu aveti timp, bineinteles ca puteti cumpara mucenicii gata modelati si uscati, mai departe este imaginatie si preferinte.

Un pic intarziat, va spun dragele mele gospodine,

La Multi Ani de 8 martie! Sa fiti iubite, fericite si apreciate pentru tot efortul din fiecare zi pe care-l faceti pentru cei dragi!

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
250 g
Apa calda
130 ml
Sare
0.5 lingurite
Zahar
0.5 pahar
reglati dupa gust
Coaja de portocala si lamaie rasa
1 linguri
optional
Nuca taiata marunt
1 pahar
Arome
1 lingurite
scortisoara, vanilie, rom - toate puneti dupa gust si preferinte

Pasi de urmat

1

Cantariti si amestecati faina cu sarea.

2

Adaugati apa calda si amestecati cu mainile sau o lingura sa se prinda aluatul.

3

Trebuie sa va iasa un aluat mai dens, asa ca mai bine sa nu turnati mai multa apa decat scrie in reteta.

Puteti sa-l framantati imediat vreo 10 minute pana devine neted si uniform.

4

Sau il lasati 10 minute, si dupa il framantati putin. Observati ca se va inmuia si se lucreaza mult mai usor cand este odihnit.

5

Veti avea asa o biluta de aluat, pe care o lasat 10 minute sa se odihneasca.

6

O intindeti cu facaletul intr-o foaie de aluat subtire, cam de 2mm grosime.

7

Daca aveti forma de taiat mucenici v-ati scos. Daca nu, va descurcati, vedeti mai jos cum am facut eu:

- se taie foaia in felii cam de 3cm latime

8

- Apoi luati fiecare felie si o taiati ca la taitei, dar ceva mai gros - cam de 0.5cm latime sa fie fiecare pai.

9

Luati fiecare pai si prindeti marginile, sa fie in forma de cerc.

10

Apoi cercul il rasuciti si formati 8.

11

Cu maini dibace, rabdare si ajutor, timp de 1 ora reusiti sa faceti toata foaia. La cei mici rabdarea se termina mai repede, dar merg incurajati cu diverse promisiuni de "cat de buni vor fi mucenicii", etc. :)

Se aranjeaza frumos intr-o tava de cuptor, asternuta cu hartie de copt. Noua ne-au iesit 2 tavi.

Se pot lasa la uscat pana a 2-a zi, dar daca nu aveti rabdare, sau ceilalti lucratori nu au, le puneti pentru 5 minute la cuptorul preincalzit la 200 grade.

12

Astia sunt mucenicii nostri uscati in cuptor.

13

Intr-o cratita turnati 1-1.5 litri de apa si incepeti sa faceti magie de arome.

Adaugati zaharul, vanilia, apoi optional - coji de portocala si lamaie(ne-a placut mult cu ele, si un pic de zeama de lamaie chiar), rom si scortisoara, etc.

14

Cand acest compot aromat incepe sa fiarba adaugati mucenicii uscati, faceti focul mic si lasati sa fiarba pana sunt gata.

Eu credeam ca vor fi gata in 3-4 minute, dar fiindca s-au cam uscat in cuptor au fiert vreo 15. Deci, aveti grija si lasati pana sunt gata. Nu trebuie sa fie fleashka, dar nici uscati - cam aceeasi chestie ca la pastele Al Dente.

15

Se pot servi calzi, cu nuca presarata deasupra si putina zeama.

16

Sau, aici aceeasi farfurie, dar cu zeama absorbita si buni, buni de tot.

Cu nuca aveti grija, puneti dupa gust, dar nici prea multa sa nu fie amara zeama.

Pofta Buna!

Cantitate: 500 grame (4 portii)
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min
Publicata:

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

gabip
gabip 10 mar 2015, 16:55

La multi ani si tie, draga Lena! Si noi multumim pentru efortul pe care il faci de a impartasi cu noi retetele si secretele tale! Sa ai o primavara frumoasa!