Vafe din copilarie

De foarte mult timp vroiam si planificam sa fac o reteta de vafe clasice, ca cele pe care le mancam in copilarie, umplute cu crema sau inghetata sau fara nimic(ca niste biscuiti/fursecuri). Erau foarte iubite de toti copiii si pe langa Nuci dispareau primele de pe platoul cu dulciurile de sarbatori.

Singura problema era ca nu se mai gaseau formele(pe atunci electrice) de copt vafe. Norocosi cei care le aveau mostenite, eu n-o aveam si o cautam disperata. Chiar mi-a adus cineva o forma asemanatoare din Rusia, dar tot nu e chiar ce vroiam.

De curand am descoperit o forma de vafe(sau saratele) in Magazinul Nataliei si sunt foarte incantata de rezultat. Desi este pentru aragaz, nu electrica, vafele tot ies foarte bune si frumoase, ca cele din copilarie.

Referitor anume la aceasta reteta de vafe, este cea mai clasica posibila, care se gasea in cartea de retete, atasata la aparatul de vafe sovietic. Este perfecta, vafele sunt foarte crocante, ferme, aromate si gustoase. Se pot modela in diverse forme - cornete, cosuri pentru ingehtata, fursecuri vafe sau rulouri. Se pot face din timp, nu se umezesc si raman la fel de crocante si 2-3 zile.

Ingrediente

Oua
5 buc
Zahar
1 pahar
1 pahar=250ml
Unt
200 g
moale sau chiar topit
Faina alba calitate superioara
180 g
Esenta de vanilie
1 buc
Ulei de floarea soarelui
1 linguri

Pasi de urmat

1

Ouale se amesteca bine cu zaharul, eu am folosit un tel, nu mixer.

2

Adaugati untul moale sau aproape topit, amestecati.

3

Urmeaza faina, la fel amestecati bine sa nu fie cocoloase.

4

La final adaugati uleiul si esenta de vanilie, amestecati.

5

Aceasta e forma de vafe pentru aragaz - se spala bine cu detergent de vase apoi stergeti si uscati.

6

O incalziti bine pe aragaz si apoi ungeti cu putin ulei - folositi un servetel de hartie pentru a intinde uleiul, asa va absorbi excesul de ulei.

7

Dupa ce ati incalzit bine forma, faceti focul mic-mediu si turnati putin aluat.

Cantitatea de aluat poate fi de la 1 lingurita la 1 lingura in functie de dimensiunea dorita a vafelor.

8

Inchideti forma si timp de 20-30 de secunde o intoarceti de pe o parte pe alta, cam 1-2 ori.

Daca aveti focul mai mare aveti grija ca se ard foarte repede, mai bine le faceti pe foc mai mic.

9

Periodic deschideti si verificati, sa fie asa de rumene cum va plac.

10

Imediat cum sunt gata trebuie sa le dati o forma, daca le lasati chiar si 2-3 secunde in plus, se intaresc si se rup.

Le luati cu o spatul sau cutit, sa nu va frigeti de forma si le dati diverse forme.

De exemplu, aici am facut forma cosulet pentru inghetata - am pus vafa fierbinte peste un pahar intors cu fundul in sus si am tinut-o putin cu degetele. Puteti sa puneti si un prosop peste ea, ca sa nu va frigeti.

11

Poftim, un cosulet frumos si sigur va fi apreciat :)

12

La aceasta tura am facut cosulete si conuri pentru inghetata, ca tot a inceput sezonul. La noi merge perfect cu Inghetata rapida si diverse toppinguri.

13

Se fac foarte bine si in forma electrica, avantajul este ca nu trebuie intoarse, se coc uniform pe ambele parti.

Forma mea are un desen de triunghi si nu se gaseste decat in Rusia.

Daca le aveti pe cele mostenite de la mame/bunici le folositi.

14

Aici le-am facut fursecuri - adica am impaturit foaia de vafa in 4 si a fost ca un triunghi cu o margine mai rotunjita.

15

Puteti sa le faceti si rulouri, se pot umple cu orice crema va place, de frisca, de ex.

16

Aici este tura de vafe facut cu aparatul de vafe electric.

Va recomand reteta indiferent de ce aparat aveti, va place la toata lumea, mica si mare :)

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kilogram
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 10 min
Publicata:
Nota: 5 (1 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 23

tiki
tiki 08 nov 2016, 12:45

Am gasit. Vezi aparatul mai sus,. Ziceai ca e de gofre.  N-ai postat reteta, nu? Pupici.

Emilie
Emilie 08 mai 2016, 09:35

Lena draga neata. Deci am pregatit totul pentru vafe dar se risipesc nici sa le iau de pe forma fara sa se risipeasca nu pot, am facut totul in fix doar untul lam topit pe tot, ce pot face sa iasa mai ok?

lena
Elena (lena) Emilie 08 mai 2016, 13:30

Mai adauga 1-2 oua si putina faina.

Sandra86
Sandra (Sandra86) 12 ian 2016, 10:08

Mersi mult pentru reteta!!!

Sandra86
Sandra (Sandra86) 11 ian 2016, 16:09

Eu zic ca mi-au iesit super bune si frumoase!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 02 sep 2015, 17:26

Mda, si untul de 65 sau 82% grasime?

Atunci data viitoare puneti un pic mai mult lapte si mai putin unt.

CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 02 sep 2015, 04:56

Untul am folosit topit. Am mai facut o data si iata tot acelasi lucru sa intimplat. De asta am facut niste cosulete ca sa nu se risipeasca.

Poza mea pentru reteta:
timotei
timotei 15 mai 2015, 05:38

Acestea " au supravietuit" pina am gatit de copt. Am facut conuri sa le putem minca cu inghetata dar cind mam uitat in congelator copii au papat toata inghetata si a trebuit sa la papam fara nimic

Poza mea pentru reteta:
timotei
timotei 15 mai 2015, 05:35

In forma pot sa fac doua odata dar mai micute

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 13 mai 2015, 09:33

Si deschisa asa. Pupici. Nu te grabi cu raspunsul.

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 13 mai 2015, 09:32

Buna Lena. Iti trimit sa vezi forma mea de vafe, pe care am primit-o in Londra de la o prietena de-a Ioanei si nu am folosit-o never. Ce zici ? Pot face? Probabil asa ca o floricica si  sa nu mai impatur nimic. Trimit 2 sa nu mai dureze pana trim it la specialist sa-mi faca 2 in 1. Inchisa e asa.

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile