Tort "Lapte de Pasare"

Un tort super delicios si gustos - combinatie perfecta de sufleu de vanilie, pandispan, ciocolata si frisca. Desi pare sa fie mai complicat, sa stiti ca nu este, am incercat doar sa detaliez pasii cat mai bine, sa aveti tortul exact cum trebuie, de nota 10. Succesul este garantat la musafiri si nu numai ...:) 

Daca va plac bomboanele Milka cu sufleu de vanilie si lapte  - atunci sigur va place si tortul, exact acelasi gust il are - doar ca este facut de voi cu ingrediente naturale.

Aici l-am decorat cu frisca si ciocolata, dar puteti sa nu va complicati, am mai facut variante si mai simple - uns doar cu smantana dulce si presarat cu nuca de cocos.

Ingrediente

Oua
10 buc
5 pentru pandispan si 5 pentru sufleu
Zahar
1 pah
pentru pandispan
Faina alba calitate superioara
1 pah
pentru pandispan
Lapte de vaca
0.5 pah
Zahar
1.5 pah
pentru sufleu
Unt
150 g
Faina
2 linguri
pentru sufleu
Gelatina
20 g
Ciocolata neagra/amaruie
200 g
Smantana dulce 32%(dorna/milli)
500 g
pentru frisca
Zahar pudra
1 pah
Ciocolata alba
100 g
Esenta de vanilie
1 buc

Pasi de urmat

1

Faceti un pandispan dupa reteta de Pandispan de pe site. Daca aveti alta reteta verificata si testata folosita des, o faceti pe aia, ar trebui sa fie unul de aproximativ 28 cm diametru. Cred ca ar fi o solutie si cele din comert, doar sa le adaptati la o tava in care sa puneti sufleul, vedeti mai jos.

Cel de la mine, trebuie sa-l faceti cu minim 8 ore inainte sa-l folositi, sau il faceti seara si folositi dimineata.

Il taiati in 2  foi inainte sa faceti tortul.

2

Asterneti cu folie de plastic alimentara o tava rotunda si adanca. Ar fi perfecta una cu bordurile care se desfac, eu nu am noroc la ele - am luat 2 si au fost amandoua proaste. Deci am ramas la una simpla rotunda de 28 de cm, cea in care am facut si pandispanul.

3

Puneti o jumatate din foia de pandispan in tava, de preferat sa fie partea cu  suprafata cat mai dreapta.

4

Acum incepem sa pregatim sufleul.

Se separa albusurile si galbenusurile de la 5 oua. Galbenusurile le puneti intr-un ceaun sau vas termorezistent.

5

Amestecati bine galbenusurile cu 1 pahar de zahar.

6

Apoi adaugati jumatate de pahar de lapte, amestecati bine cu mixerul sau telul, sa nu fie cocoloase.

7

Urmeaza 2 linguri de faina, amestecati bine sa nu fie cocoloase.

8

Puneti ceaunul pe foc mic si amestecati permanent pana se ingroasa compozitia si aproape incepe sa fiarba, aveti grija sa nu fie cocoloase - mai bine amestecati cu telul.

Daca folositi un vas de sticla termorezistenta, il puneti pe baie de aburi, si la fel amestecati bine pana incepe sa fiarba. Doar sa aveti grija ca va dura mai mult aici, cu ceaunul este mai repede.

Cand este gata, luati de pe foc si lasati 5-10 min sa se racoreasca.

9

In acest timp bateti albusurile spuma, mai intai fara zahar, pana se tin bine de peretii vasului, apoi adaugati jumatate de pahar de zahar si mai bateti putin.

10

Intr-o cratita mai mica puneti 200 ml de apa si 20g de gelatina.

11

Puneti pe foc mic si amestecati pana se dizolva gelatina. Aveti grija sa nu fiarba, fiindca isi pierde gelatina calitatile.

12

In compozitia de galbenusuri adaugati untul si vanilia. Amestecati bine pana se incorporeaza si se topeste untul.

13

Adaugati gelatina in albusurile batute spuma, amestecati bine cu telul sau mixerul.

14

Tot acolo adaugati compozitia de galbenusuri, amestecati bine sa se uniformizeze.

15

Cam asa arata sufleul.

16

Turnati aceasta compozitie in tava cu pandispanul pregatit deja. Lasati la frigider 3-4 ore sa se intareasca bine sufleul.

17

Cealalta foaie de pandispan o puteti insiropa cu niste ceai de lamaie sau cu smantana amestecata cu zahar (asa am facut eu).

18

O puneti peste sufleul intarit deja.

19

Intoarceti tava cu tortul pregatit, cu fundul in jos, pe un platou de tort.

20

Scoateti tava si folia, acum aveti tortul gata de infrumusetare.

21

Topiti 100g de ciocolata amaruie cu 50 g de unt, la foc mic.

22

Distribuiti aceasta glazura pe parte de sus a tortului, nivelati cu un cutit. Lasati 30 - 50 de min tortul la frigider, sa se intareasca ciocolata.

23

In acest timp facem frisca. Bateti mai intai smantana dulce (sa fie rece bine) cu mixerul, apoi cand creste in volum adaugati 1 pahar de zahar pudra si continuati sa bateti (cu mixerul) la viteza mare.

Faceti pauza mici sa verificati daca este gata frisca, cand scoateti paletele din ea sa stea batz frisca, sa nu fie moale. Aveti grija sa nu bateti prea tare, se face imediat unt si nu mai puteti face nimic cu ea.

24

Punem frisca pregatita intr-o punga de cofetarie, cea de ornat torturile (ma intrebati mai multe detalii pe forum, va spun de unde si de care mai bine sa luati).

25

Ornati tortul pe lateral, de jur-imprejur.

26

Aici este tortul aproape gata, fara figurinele de ciocolata. Mai departe vedeti cum se fac.

27

Am topit ciocolata neagra, o las putin sa se racoreasca. Apoi fac un cornet din harte pergament, pun ciocolata in el, tai varful si desenez pe hartia de copt diverse floricele si frunze. Lasati la frigider pana se intaresc bine  si cu un cutit le puteti lua usor si pune pe tort.

28

La fel faceti si cu ciocolata alba.

29

Pentru a face bucatele de ciocolata razuita, ungeti o suprafata neteda cu ciocolata alba/neagra. Lasati sa se intareasca bine la frigider si apoi radeti cu un cutit. Le presarati pe tort.

30

Asa arata rezultatul final.

31

Si aici sectiunea - chiar merita efortul, este un tort deosebit, doar urmati atent pasii.

Va astept cu intrebari la comentarii, daca ceva am omis sau nu se intelege.

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kilograme (10 -12 portii)
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregatire: 300 min
Publicata:
Nota: 5 (9 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 95

Anna Aniuta
Anna Aniuta 28 dec 2015, 11:36

Se poate folosi agar agar in loc de gelatina? E de proasta calitate in emirate si mi-a facut surprize de multe ori. Multumesc

ibiracz
ibiracz 06 dec 2015, 11:57

Mersi pentru retete! Am facut acest tort de 2 ori, de data asta pentru un prieten pe care-l cheama Nicu, deci cadou de Sf,Nicolae, foarte bun si succesul este garantat cu el, dar eu in loc sa fac pandispan, am folosit blaturi de tort din comert ( nu am mai avut timp de pandispan) si a iesit foarte bun, iar cu ornamentele....sunt o gramada de variante, dar cand vreau sa ornez cu frisca cumpar praf de la Dr.Oetker, ca iese sigur si nu se lasa asa de repede....

Nota mea pentru reteta:
LudmilaT
LudmilaT 06 dec 2014, 12:06

Tortul este extraordinar!!! L-am pregatit anul acesta de ziua mea, invitatii au fost foarte incantati!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Ana-Nicoleta
Ana-Nicoleta 27 oct 2014, 04:54

Salut ! Abia am degustat tortuletul ! A iesit bun, sotului i-a placut foarte mult dar pe gustul meu cam uscat. Desi am insiropat blatul de sus cu smintina si zahar, aceasta nu s-a simtit deloc. Noi stam in SUA si se pare ca aici gelatina are o textura diferita spre deosebire de cea de acasa, 20gr. a fost prea mult, a intarit prea tare crema, care daca foloseam mai putina gelatina iesea perfecta. Cu siguranta voi mai incerca sa fac tortul asta si pe viitor, dar cu anumite schmbari. Multumesc Lena pentru retetele tale. 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
ElenaBusuioc
ElenaBusuioc 24 oct 2014, 12:00

Buna! L-am facut pt aniversarea a 10 ani de casatorie a nashilor!!! A ieshit perfect atat pandispanul cat shi sufleul. Mersu mult pt tot ceea ce faci! Succes in toate!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 14 ian 2014, 19:48

Foarte gustos 

Poza mea pentru reteta:
tatinela
tatinela 08 iun 2013, 14:28

am gresitv eu ceva la postat ,iata torta mea!

Poza mea pentru reteta:
ianadeea
Andreea (ianadeea) 26 feb 2013, 00:01

Iata, Lena, primul tortulet ce l-am incercat de pe site-ul tau.  A fost facut inca in septembrie, ca si cadou de ziua matusii mele dragi. Este un tort f. bun, fin, te lingi pe degete si uiti clar de timpul cat ai asteptat sa se intareasca sufletul cu emotii, sau de mainile tremurande, putin neindemanatice care se chinuiesc sa puna litera cu litera, si floare cu floare, decorul. Am prins un curaj nebun, acum decorez multe torturi in stilul asta, raman oamenii masca de uimire, multumesc ca ne inveti lucruri utile. Despre tortulet: pandispanul daca il insiropam este divin, sufleul este "sufletul" tortului, iar glazura, ei bine, putin cam prea "ciocolatoasa" pentru gustul meu, ia din gustul sufleului, este o aroma predominanta. Dar matusa mea, si alti invitati au apreciat la maxim aspectul asta. Pupici, Lena, noapte buna.

Poza mea pentru reteta:
sara
sara 13 feb 2012, 23:52

super reteta!!!am facuto special pt ziua indragostitilor!!!sper ca sotului meu sa ii placa!!!

Poza mea pentru reteta:
crismi
crismi 02 feb 2012, 15:17

Este tortul preferat al familiei mele. Foarte bun si deloc greu de facut. daca faci blatul cu o zi inainte si a doua zi doar sufleul si ornarea. L-am facut deja de vreo 4-5 ori si de fiecare data a iesit foarte gustos.Unica modificare pe care i-am adus-o eu, a fost ca am pus mai multa faina in pandispan, vreo 140 gr., respectiv l-am insiropat .Mie nu-mi place blatul prea pufos si mi-e si frica ca se lasa. La fel pe blat se pot pune bucatele de fructe din compot, ananas, piersici.

Multumesc mult de tot pentru reteta !!!

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile