Rosii uscate in ulei de masline

O noua descoperire pentru mine sunt aceste rosii uscate, absolut fantastice - sunt ca niste mici bombe de arome. In orice le puneti - salata, sandwich, paste, branza, etc - innobileaza si dau o aroma deosebita, intensa de rosii si mirodenii.

Urmeaza mai incolo sa va pun si cateva retete cu ele, dar mi-au placut si simple pe paine integrala.

Deci acum cat mai sunt rosii faceti reteta, ca nu este grea deloc, si o sa vedeti ca imediat ce le simititi mirosul, imaginatia voastra  va sti ce sa faceti cu ele :)

Ingrediente

Rosii
2 kg
alegeti rosii carnoase si mici - eu iau din acele lungi si grase, le spun "prunisoare" in piata
Usturoi
10 buc
10 catei
Busuioc uscat
2 lingurite
Piper negru
1 lingurite
Sare
2 lingurite
Zahar
2 lingurite
Ulei de masline
300 ml
eu folosesc ulei de masline din acela mai iefitn, din turte de masline sau pentru prajit

Pasi de urmat

1

Aveti o poza cu rosiile pe care le folosesc eu pentru uscat.

Deci, rosiile se spala si se lasa la scurs.

2

Asterneti 1 sau 2 tavi de cuptor cu folie de aluminiu (cu partea mai lucioasa in sus).

Taiati rosiile jumatati si le aranjati in tava.

3

Presarati piperul, busuiocul (puteti folosi ierburi de Provence), sarea si zaharul.

4

Stropiti rosiile cu ulei de masline si distribuiti peste ele usturoiul zdrobit.

5

Si puneti tava la cuptor, la 100 de grade pentru 4-6 ore in functie de dimensiunile rosiilor.

Daca aveti ventilatie ii dati drumul.

6

Rosiile sunt gata cand sunt mai uscate, dar inca elastice - din cauza uleiului poate sa va para ca inca nu sunt gata dar va uitati atent si le vedeti - in 6 ore sigur se fac.

7

Pentru pastrare le puneti in borcane uscate - daca le tineti la frigider doar le arnajati in borcane si turnati ulei de masline printre ele.

8

Daca le conservati si le tineti in conditiile normale, nu la frigider, le capsati bine si le puneti pentru 40-45 minute la sterilizat la cuptor, la 150 grade. Le scoateti si lasati sa se racoreasca in conditii normale.

9

Vi le recomand, mai ales daca sunteti mai comozi cu domeniul conservelor - reteta este foarte simpla dar deosebit de buna.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kg (2-3 borcane mici)
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Publicata:
Nota: 5 (6 voturi)
Sursa: koolinar.ru

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 39

tiki
tiki 30 iul 2016, 20:46

Nu pot. Borcanele.

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 30 iul 2016, 20:44

Buna. De ieri m-am apucat de aceste rosii. Avand 2 tavi mari de aragaz numai atata pot face deodata. Fac cam in jur de 15-16 borcane/an. Mai am inca 1 borcan de anul trecut -sterilizat - in pivnita. Se tin f.f.bine.Mi-au iesit 2 borcane (de gem) si unul putin mai mic. Pupici. Oare pot posta mai multe poze? Vad acuma.

Poza mea pentru reteta:
Ludmila V
Ludmila V 30 iul 2016, 18:30

Buna ziua. Spuneti-mi vă rog care este termenul de valabilitate la cele sterilizate si la cele care se pastreaza în frigider? 

Le sterilizam cu ulei sau fara?

Multumesc mult.

lena
Elena (lena) Ludmila V 30 iul 2016, 18:39

Se sterlizeaza cu ulei, si amandoua tin la fel, cam 1an. Doar ca unele in frigider, celelate in camara.

tiki
tiki 31 iul 2014, 19:57

Buna. Am luat azi 2 kg.de rosii si am inceput seria de rosii uscate. Am 2 tavi mari de aragaz, (una de la mama) si imi intra in una fix 1 kg. Cel mai migalos mi-e sa pun usturoiul (nu-mi place cel granulat). Îl pun primul. Iau fiecare rosie in mana si ung putin cu cutitul f.subtire fiecare buc. Si au fost 80 buc.....si  eu mai pun asa ca sa ma complic: oregano, cimbru,sare, piper, zahar, chilli,busuioc. Astea fiind uscate, merg mai repede. Si in borcan mai pun cate un catel de usturoi si o cariga de ardei iute.Apoi la sterilizat ca fac multe-asa ne plac- ptr.pivnita ca nu am atata loc in frigider si se tin f.f.f.bine. Pupici. N-am dat nota anul trecut? Scuze. Nota 1100.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 26 aug 2013, 09:33

Buna Lena. Sunt surprinsa placut de reactia prietenilor mei. I-am servit cu multe preparate dupa retetele tale si au fost incantati,dar....de aceste rosii cel mai tare. Am dat cate un borcanas la C-ta, Sibiu, aici..si m-au intrebat reteta. Adevarat ca primul borcan,l-am facut exact dupa reteta ta, dar la urmatoarele am marit cantitatiile de ingrediente sa fie mai picant si am presarat si curry, si in borcan am pus cate o bucatica de ardei iute. Si acuma am in cuptor o tava,dar se face singura ca eu plec la cumparaturi.  . E ok. Multumesc.Pupici

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 12 aug 2013, 08:47

Ooooooooo,mult.  Ar fi bine sa ma tina atata :). Multumesc pentru raspunsul prompt. O zi buna.Nu stii sa-mi dai raspunsul cu ardeii mici de pe e-mail? Pupici.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) tiki 12 aug 2013, 12:40

A, scuze, m-am luat cu altele si am uitat sa-ti scriu acolo - eu nu le stiu exact gustul pentru ca nu am luat niciodata. Ma gandeam ca poti incerca sa faci niste rulouri cu ardei copt si ceva branza feta, oare o fi la fel ca textura si gust.

Oricum m-ai facut curioasa, cand ajung la Carrefour o sa iau sa vad mai exact cum sunt.

ralubebe
ralubebe 10 aug 2013, 16:07

Buna,

Este super reteta, abia astept sa o incerc.

Am o intrebare: in loc de folie de aluminiu este ok sa folosim hartie de copt? Am eu pitici pe creier cu folia de aluminiu si o evit cat pot.. :).

Multumesc frumos!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) ralubebe 10 aug 2013, 21:28

Cred ca merge si cu hartie de copt, sau poti s-o pui peste folia de aluminiu.

Cori
Cori 15 iul 2013, 22:33

Sunt frumoase si delicioase

Poza mea pentru reteta:
Cori
Cori 15 iul 2013, 22:32

Foarte buna ideea asta a ta Lena, multumesc tare mult!

Poza mea pentru reteta:
Natali
Natali 19 sep 2011, 23:31

Uf, chiar is bune rosiile astea, dar cine sa aiba rabdare cu ele, sa le usuce, ehh, poate daca as avea un cuptor cu reglaj mai bun al temperaturii, sau un uscator de legume/fructe

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile