Curry de cartofi

Curry de cartofi

Asa cum pentru multi utilizatori site-ul este o inspiratie in bucatarie, asa si pentru mine a devenit o metoda de comunicare cu multe persoane interesante, si va multumesc mult pentru comentariile si mesajele voastre, imi dau elan, ma motiveaza si inspira!

Prin site am primit un mail de la o pesoana foarte deosebita(romanca), care locuieste in India si mi-a propus sa ma ajute in invatarea unor retete indiene simple si deosebite. Eu niciodata nu refuz asa ocazii, deci am inceput aventura cu bucataria mirodeniilor.....tot ce am incercat si gatit pana acum a fost extraordinar, mancaruri simple, dar datorita modului de preparare si aromei deosebite sunt mai mult decat f.bune.

Acest curry de cartofi a fost printre primele mancaruri incercate, si ramane printre favorite, seamana mult cu cartofii taranesti romanesti, dar.... mai aromati, un gust atat de complet si perfect, chiar merita sa incercati.

Nu va speriati de mirodenii, aici am facut o adaptare din ce am gasit prin magazinele romanesti - turmeric-ul si curry se gaseste pe la magazinele arabesti sau pe net. Ghimbirul(merge si cel uscat, pudra) sigur il gasiti in orice supermarket mai bunicel, deci... va invit sa incercati ceva nou si sigur o sa fiti f.impresionati!

Ingrediente

Cartofi
800 g
Ceapa alba
2 buc
Usturoi(catei)
5 buc
Ardei rosu
1 buc
eu am luat din acela care nu-i iute, daca vreti mai picant puneti ardei rosu iute
Ghimbir ras
1 linguri
sau 1 lingurita ghimbir pudra
Rosii cubulete din conserva
200 g
sau 3 rosii proaspete
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Mustar boabe
1 linguri
Curcuma/turmeric
1 lingurite
Boia de ardei rosu dulce
1 linguri
sau chilli pudra, sau boia iute
Praf de curry
1 linguri
daca aveti puteti adauga si frunze de curry
Patrunjel verde
2 linguri
tocat - merge aici si coriandru verde
Sare
1 lingurite
dupa gust

Pasi de urmat

1

Cartofii se pun la fiert intr-o cratita mai mare. Cand incep sa fiarba dati focul mai mic si lasati 30-40 de minute.

II incercati cu cutitul, daca intra usor, scurgeti apa fierbinte, turnati-scurgeti apa rece de 2 ori si ii curatati de coaja.

2

Foarte important sa pregatiti toate ingredientele la indemana cand incepeti efectiv sa gatiti. Procesul de preparare este f.rapid si sa nu ardeti mancarea pana cautati urmatorul ingredient.

Deci, am pus pe o farfurie ceapa tocata, ardei maruntit, usturoi si ghimbir pisat, rosiile se taie cubulete - eu am folosit din conserva.

3

Pe o farfurie puneti mirodeniile - mustarul boabe, curcuma, boia, sare si curry.

4

Si incepem procesul de preparare:

- intr-o tigaie adanca se toarna uleiul, lasati sa se incinga apoi aruncati in el boabele de mustar.

5

Imediat boabele vor incepe sa sara tare, deci acoperiti tigaia cu capac, ca sa nu aveti toata bucataria pestrita:)

Si veti observa ca incepe sa miroase parca a floricele de porumb - deci este de bine.

6

Cum auziti ca boabele nu mai sar, scoateti capacul si adaugati ceapa+ardeiul - faceti focul mediu spre mic si amestecati continuu in tigaie.

Aveti grija ca ceapa se face foarte repede si riscati s-o ardeti daca plecati de langa tigaie chiar si pe 2-3 minute.

7

Cand ceapa se rumeneste usor adaugati ghimbirul si usturoiul - amestecati, apoi adaugati imediat curcuma si boia de ardei.

Amestecati si mai lasati 1 minut la calit.

8

Apoi urmeaza rosiile cuburi si praful de curry.

Amestecati si lasati sa fiarba la foc mediu-incet aproximativ 5-7 minute.

9

Ar trebui sa va iasa un sos de rosii foarte aromat, gros pe care sa-l potriviti de sare.

10

In sos adaugati cartofii taiati cuburi cam de 1 cm latura, si chiar un pic zdrobiti cu mainile.

Amestecati si lasati 5-10 minute sa se caleasca in sos.

11

Serviti cu un sos de iaurt(urmeaza sa va pun si o reteta de raita - sos indian de iaurt), lipii(urmeaza si reteta de rotti) si cu verdeata presarata deasupra.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (4 portii)
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 23

Mirela19
Mirela19 04 dec 2017, 21:15

Foarte buna reteta! :)

Nota mea pentru reteta:
eduardu
Eduardu (eduardu) 21 oct 2016, 18:23

Cautam ceva delicios de gatit si am gasit!!!Multumesc pt reteta si inspiratie...ca de obicei am improvizat cu ce aveam prin casa.si cum nu am avut suficienti cartofi am pus si dovleac taiat cuburi si fiert.o alegere foarte buna,si consistenta si gust!

Poza mea pentru reteta:
SaraswathiBhooshan672
Saraswathi Bhooshan (SaraswathiBhooshan672) 14 oct 2016, 17:48

Doamne ajuta! Multumesc frumos pentru incurajari...si da, cu siguranta iti voi spune despre blog.

Multa sanatate, si realizari cat mai minunate!

SaraswathiBhooshan672
Saraswathi Bhooshan (SaraswathiBhooshan672) 14 oct 2016, 14:02

Lena, draga mea!

Astept si mai multe retete indiene...

De asemenea, retetele tale toate m-au inspirat mult. Tu in sine m-ai inspirat in general in viata de zi cu zi nu numai in ale artei culinare...

Si am inteles:

Trebuie sa ai curaj in orice vrei sa faci, indiferent cum iese... Important este ca incerci!

Multumesc din suflet pentru prietenia ta.

Regret ca nu-s acasa sa vin la atelierul de gatit...

Te imbratisez cu mult drag.

In curand si blogul meu culinar va fi gata...

Deocamdata prefer varianta blog. Deoarecevin lucru este si cel literar.

Aaa si inca un lucru: Am trecut la dieta data de o nutritionista de aici, si... Lucram amandoua la dieta saptamanala... Este o dieta mixta: Romano-indiana...

E dura, dar... Sunt pe drumul cel bun.

Inca o data te imbratisez cu toata inima. Toata stima si admiratia si a mea si a sotului meu.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Saraswathi Bhooshan (SaraswathiBhooshan672) 14 oct 2016, 16:11

Te pup Swathi! Ma bucur mult de mesajul tau, neaparat sa-mi spui cand esti gata cu blogul, voi urmari neaparat! Mai vin si cu retete indiene, am multe planuri si retete puse la o parte, urmeaza sa gasesc si timp :)

Mult spor in dieta, curaj si forta, sa nu te lasi intimidata si sa-ti vezi clar scopul final, tin pumnii si multa sanatate!

swathi
Any-Mary (swathi) 14 oct 2013, 10:07

si alta data profesoara este gata sa te invete....

lena
Elena (lena) 14 oct 2013, 09:57

Pai am profesoara buna

swathi
Any-Mary (swathi) 14 oct 2013, 09:55

draga mea atrata super curry de cartofi.

Nota mea pentru reteta:
raisa
Raisa Miruna (raisa) 10 feb 2013, 21:22

Am uitat sa mentionez ca eu de obicei sunt mofturoasa la mancaruri cu arome straine si nu imi place sa incerc, dar am incredere in gusturile tale, Lena! Si bine fac. Multumesc si din partea familiei mele :)

raisa
Raisa Miruna (raisa) 10 feb 2013, 21:20

E suuuper reteta, de abia astept sa ne impartasesti si alte retete indiene!!!!!!  Cat despre aroma, mie mi se pare ca era acoperita de curry, care se simtea cel mai tare. Pe de alta parte, eu cred ca turmericul seamana mai mult  cu curry (si la culoarea intensa) decat cu ghimbirul (din familia caruia face parte). Poate pun mai putin data viitoare. Oricum, deliciossssss

Nota mea pentru reteta:
ralucutza370
ralucutza370 30 ian 2013, 00:01

Dar fara acest condiment nu merge preparat? 

Arata toate comentariile