Curry de cartofi

Curry de cartofi

Așa cum pentru mulți utilizatori site-ul este o inspirație în bucătărie, așa și pentru mine a devenit o metodă de comunicare cu multe persoane interesante, și vă mulțumesc mult pentru comentariile și mesajele voastre, îmi dau elan, mă motivează și inspiră!

Prin site am primit un mail de la o persoană foarte deosebită(româncă), care locuiește în India și mi-a propus să mă ajute în învățarea unor rețete indiene simple și deosebite. Eu niciodată nu refuz așa ocazii, deci am început aventura cu bucătăria mirodeniilor.....tot ce am încercat și gătit până acum a fost extraordinar, mâncăruri simple, dar datorită modului de preparare și aromei deosebite sunt mai mult decât f. bune.

Acest curry de cartofi a fost printre primele mâncăruri încercate, și rămâne printre favorite, seamănă mult cu cartofii țărănești românești, dar.... mai aromați, un gust atât de complet și perfect, chiar merită să încercați.

Nu vă speriați de mirodenii, aici am făcut o adaptare din ce am găsit prin magazinele românești - turmeric-ul și curry se găsește pe la magazinele arabești sau pe net. Ghimbirul(merge și cel uscat, pudră) sigur îl găsiți în orice supermarket mai bunicel, deci... vă invit să încercați ceva nou și sigur o să fiți f. impresionați!

Ingrediente

Cartofi
800 g
   
Ceapă albă
2 buc
   
Usturoi (cățeii)
5 buc
   
Ardei roșu
1 buc
eu am luat din acela care nu-i iute, dacă vreți mai picant puneți ardei roșu iute
Ghimbir ras
1 lingura
sau 1 linguriță ghimbir pudră
Roșii cubulețe din conservă
200 g
sau 3 roșii proaspete
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Muștar boabe
1 lingura
   
Curcuma/turmeric
1 lingurita
   
Boia de ardei roșu dulce
1 lingura
sau chilli pudră, sau boia iute
Praf de curry
1 lingura
dacă aveți puteți adăuga și frunze de curry
Pătrunjel verde
2 linguri
tocat - merge aici și coriandru verde
Sare
1 lingurita
după gust

Pași de urmat

Pas 1

Cartofii se pun la fiert într-o cratiță mai mare. Când încep să fiarbă dați focul mai mic și lăsați 30-40 de minute.

Îi încercați cu cuțitul, dacă intră ușor, scurgeți apa fierbinte, turnați-scurgeți apă rece de 2 ori și îi curățați de coajă.

Curry de cartofi - Pas 1
Pas 2

Foarte important să pregătiți toate ingredientele la îndemână când începeți efectiv să gătiți. Procesul de preparare este f. rapid și să nu ardeți mâncarea până căutați următorul ingredient.

Deci, am pus pe o farfurie ceapa tocată, ardei mărunțit, usturoi și ghimbir pisat, roșiile se taie cubulețe - eu am folosit din conservă.

Curry de cartofi - Pas 2
Pas 3

Pe o farfurie puneți mirodeniile - muștarul boabe, curcuma, boia, sare și curry.

Curry de cartofi - Pas 3
Pas 4

Și începem procesul de preparare:

- într-o tigaie adâncă se toarnă uleiul, lăsați să se încingă apoi aruncați în el boabele de muștar.

Curry de cartofi - Pas 4
Pas 5

Imediat boabele vor începe să sară tare, deci acoperiți tigaia cu capac, ca să nu aveți toată bucătăria pestriță:)

Și veți observa că începe să miroasă parcă a floricele de porumb - deci este de bine.

Curry de cartofi - Pas 5
Pas 6

Cum auziți că boabele nu mai sar, scoateți capacul și adăugați ceapa+ardeiul - faceți focul mediu spre mic și amestecați continuu în tigaie.

Aveți grijă că ceapa se face foarte repede și riscați s-o ardeți dacă plecați de lângă tigaie chiar și pe 2-3 minute.

Curry de cartofi - Pas 6
Pas 7

Când ceapa se rumenește ușor adaugați ghimbirul și usturoiul - amestecați, apoi adăugați imediat curcuma și boia de ardei.

Amestecați și mai lăsați 1 minut la călit.

Curry de cartofi - Pas 7
Pas 8

Apoi urmează roșiile cuburi și praful de curry.

Amestecați și lăsați să fiarbă la foc mediu-încet aproximativ 5-7 minute.

Curry de cartofi - Pas 8
Pas 9

Ar trebui să vă iasă un sos de roșii foarte aromat, gros pe care să-l potriviți de sare.

Curry de cartofi - Pas 9
Pas 10

În sos adăugați cartofii tăiați cuburi cam de 1 cm latura, și chiar un pic zdrobiți cu mâinile.

Amestecați și lăsați 5-10 minute să se călească în sos.

Curry de cartofi - Pas 10
Pas 11

Serviți cu un sos de iaurt(urmează să vă pun și o rețetă de raita - sos indian de iaurt), lipii(urmează și rețeta de rotti) și cu verdeață presărată deasupra.

Poftă Bună!

Curry de cartofi - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (4 porții)
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (4 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

ralucutza370
ralucutza370 28 Jan 2013, 15:02

Buna Lena ,ce este  Curcuma il gasesc in comert? 

lena
Elena (lena) ralucutza370 28 Jan 2013, 15:16

In comert, doar in magazinele arabesti, este vreo 6 lei. Magazinele unde scrie Kasap-Halal.

In magazinuldemirodenii.ro - au magazin in Bucuresti si online.

Mai gaseti pe www.pastadevanilie.ro si www.quatre-epices.ro - livreaza prin curier sau posta. Este un condiment f.bun, il folosesc mult si la orez si pentru a colora mancarea intr-un galben frumos.

dana s
dana s 28 Jan 2013, 17:21

Lena draga, amintesti intre paranteze despre coriandru verde. Eu l-am cunoscut in Israel, unde se foloseste in mod curent de catre comunitatile orientale de acolo. Frunzele seamana ca aspect cu patrunjelul, dar gustul e total diferit. Mi-am adus de acolo seminte, dar nu au binevoit nici macar sa incolteasca. Unde crezi ca se poate gasi asa ceva la noi?

lena
Elena (lena) dana s 28 Jan 2013, 17:51

Am mai vazut, dar foarte rar pe la hypermarket frunzele de coriandru - acolo unde se vinde si busuioc, menta, etc. Dar gasesc foarte rar:( Am luat frunze uscate de coriandru la magazinuldemirodenii.ro, am pus si eu la incoltit niste seminte, dar inca nu au binevoit sa incolteasca... Deocamdata ma multumesc cu patrunjel si pun coriandru pudra in mancare.

Adigala
Cristi (Adigala) 28 Jan 2013, 22:41

Imi aduc aminte cand treceam pe langa un restaurant indian ca-mi venea sa ma urc pe pereti de pofta.Sunt foarte condimentate mancarurile lor si vroiam de mult sarad si eu o mancarica indiana,asa ca abia astept sa fac reteta asta. Poate mai cauti retete indiene sa le postezi ptr noi :D

simona.blondy
simona.blondy 29 Jan 2013, 14:12

Buna Lena,acest condiment de origine asiatica turmeric(curcuma longa) sau mai auziti de ghimbir galben,este unul si acelasi,este o planta din familia ghimbirului si da mancarurilor o culoare galbuie stralucitoare foarte frumoasa,foarte des este folosit l orez,dar si la preparate de legume,sosuri si salate.TURMERICUL contine calciu,fier,fosfor,iod si vitaminele C,B SI B2.Folosit frecvent in condimentarea mancarurilor impiedica formarea gazelor in intestin si are rol in protejarea ficatului.Condimentul imbunatateste circuitul sanguin,ajuta la hematoame si diminueaza riscul trombozei si al infarctului.In India este utilizat si k produs cosmetic,impreuna cu vitamina C si uleiuri volatile,au propietati anti.inflamatoare. 

Eu il folosesc des la orez si nu doar pt culoare sau propietati dar si pt aroma subtila p kre o da.

Sper sa fie util comentariul meu.O zi frumoasa,Lena !

lena
Elena (lena) 29 Jan 2013, 14:14

Foarte util, bravo!

Eu stiam de toate astea, doar ca am lasat loc pentru cei curiosi sa mai rasfoiasca google-ul :)

Este unul din condimentele mele preferate si il recomand la toata lumea.

simona.blondy
simona.blondy 29 Jan 2013, 14:21

Si pt mn este unul dintre cele preferate,doar k eu am lucrat in plafar un an de zile si pt mn ceea ce am scris mai sus,nu era nimik nou,m am gandit k pot fi utile informatiile pt cei kre nu stiu sau nu au chef s kute p internet,sau pt a nu se umple pagina de comentarii cu intrebari despre acest condiment :P ,ci mai mult pe tema retetei,ms de reteta,o voi incerca knd voi lua ghimbir ( nu imi place la gust foarte mult si nu il am in ksa din pakte ),pupo zi frumoasa.

anabalmus
anabalmus 29 Jan 2013, 21:21

Curcuma am vazut la magazinul DM (denk markt) din resita. Sigur au si la alte magazine DM din tara.

Arata bine reteta!

Adigala
Cristi (Adigala) 29 Jan 2013, 21:51

Care Resita Anabalmus,orasul sau p-ta Resita din Buc. ?

Adigala
Cristi (Adigala) 29 Jan 2013, 21:53

Ma intreb cu ce salata merge...

lena
Elena (lena) 29 Jan 2013, 21:54

Cu ceva frunze verzi, varza sau muraturi...

ralucutza370
ralucutza370 30 Jan 2013, 00:01

Dar fara acest condiment nu merge preparat? 

raisa
Raisa Miruna (raisa) 10 Feb 2013, 21:20

E suuuper reteta, de abia astept sa ne impartasesti si alte retete indiene!!!!!!  Cat despre aroma, mie mi se pare ca era acoperita de curry, care se simtea cel mai tare. Pe de alta parte, eu cred ca turmericul seamana mai mult  cu curry (si la culoarea intensa) decat cu ghimbirul (din familia caruia face parte). Poate pun mai putin data viitoare. Oricum, deliciossssss

Nota mea pentru rețetă:
raisa
Raisa Miruna (raisa) 10 Feb 2013, 21:22

Am uitat sa mentionez ca eu de obicei sunt mofturoasa la mancaruri cu arome straine si nu imi place sa incerc, dar am incredere in gusturile tale, Lena! Si bine fac. Multumesc si din partea familiei mele :)

swathi
Any-Mary (swathi) 14 Oct 2013, 09:55

draga mea atrata super curry de cartofi.

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 14 Oct 2013, 09:57

Pai am profesoara buna

swathi
Any-Mary (swathi) 14 Oct 2013, 10:07

si alta data profesoara este gata sa te invete....

SaraswathiBhooshan672
Saraswathi Bhooshan (SaraswathiBhooshan672) 14 Oct 2016, 14:02

Lena, draga mea!

Astept si mai multe retete indiene...

De asemenea, retetele tale toate m-au inspirat mult. Tu in sine m-ai inspirat in general in viata de zi cu zi nu numai in ale artei culinare...

Si am inteles:

Trebuie sa ai curaj in orice vrei sa faci, indiferent cum iese... Important este ca incerci!

Multumesc din suflet pentru prietenia ta.

Regret ca nu-s acasa sa vin la atelierul de gatit...

Te imbratisez cu mult drag.

In curand si blogul meu culinar va fi gata...

Deocamdata prefer varianta blog. Deoarecevin lucru este si cel literar.

Aaa si inca un lucru: Am trecut la dieta data de o nutritionista de aici, si... Lucram amandoua la dieta saptamanala... Este o dieta mixta: Romano-indiana...

E dura, dar... Sunt pe drumul cel bun.

Inca o data te imbratisez cu toata inima. Toata stima si admiratia si a mea si a sotului meu.

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Saraswathi Bhooshan (SaraswathiBhooshan672) 14 Oct 2016, 16:11

Te pup Swathi! Ma bucur mult de mesajul tau, neaparat sa-mi spui cand esti gata cu blogul, voi urmari neaparat! Mai vin si cu retete indiene, am multe planuri si retete puse la o parte, urmeaza sa gasesc si timp :)

Mult spor in dieta, curaj si forta, sa nu te lasi intimidata si sa-ti vezi clar scopul final, tin pumnii si multa sanatate!

SaraswathiBhooshan672
Saraswathi Bhooshan (SaraswathiBhooshan672) 14 Oct 2016, 17:48

Doamne ajuta! Multumesc frumos pentru incurajari...si da, cu siguranta iti voi spune despre blog.

Multa sanatate, si realizari cat mai minunate!

eduardu
Eduardu (eduardu) 21 Oct 2016, 18:23

Cautam ceva delicios de gatit si am gasit!!!Multumesc pt reteta si inspiratie...ca de obicei am improvizat cu ce aveam prin casa.si cum nu am avut suficienti cartofi am pus si dovleac taiat cuburi si fiert.o alegere foarte buna,si consistenta si gust!

Poza mea pentru rețetă:
Mirela19
Mirela19 04 Dec 2017, 21:15

Foarte buna reteta! :)

Nota mea pentru rețetă: