Curry de cartofi

Curry de cartofi

Asa cum pentru multi utilizatori site-ul este o inspiratie in bucatarie, asa si pentru mine a devenit o metoda de comunicare cu multe persoane interesante, si va multumesc mult pentru comentariile si mesajele voastre, imi dau elan, ma motiveaza si inspira!

Prin site am primit un mail de la o pesoana foarte deosebita(romanca), care locuieste in India si mi-a propus sa ma ajute in invatarea unor retete indiene simple si deosebite. Eu niciodata nu refuz asa ocazii, deci am inceput aventura cu bucataria mirodeniilor.....tot ce am incercat si gatit pana acum a fost extraordinar, mancaruri simple, dar datorita modului de preparare si aromei deosebite sunt mai mult decat f.bune.

Acest curry de cartofi a fost printre primele mancaruri incercate, si ramane printre favorite, seamana mult cu cartofii taranesti romanesti, dar.... mai aromati, un gust atat de complet si perfect, chiar merita sa incercati.

Nu va speriati de mirodenii, aici am facut o adaptare din ce am gasit prin magazinele romanesti - turmeric-ul si curry se gaseste pe la magazinele arabesti sau pe net. Ghimbirul(merge si cel uscat, pudra) sigur il gasiti in orice supermarket mai bunicel, deci... va invit sa incercati ceva nou si sigur o sa fiti f.impresionati!

Ingrediente

Cartofi
800 g
Ceapa alba
2 buc
Usturoi (catei)
5 buc
Ardei rosu
1 buc
eu am luat din acela care nu-i iute, daca vreti mai picant puneti ardei rosu iute
Ghimbir ras
1 lingura
sau 1 lingurita ghimbir pudra
Rosii cubulete din conserva
200 g
sau 3 rosii proaspete
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Mustar boabe
1 lingura
Curcuma/turmeric
1 lingurita
Boia de ardei rosu dulce
1 lingura
sau chilli pudra, sau boia iute
Praf de curry
1 lingura
daca aveti puteti adauga si frunze de curry
Patrunjel verde
2 linguri
tocat - merge aici si coriandru verde
Sare
1 lingurita
dupa gust

Pasi de urmat

1

Cartofii se pun la fiert intr-o cratita mai mare. Cand incep sa fiarba dati focul mai mic si lasati 30-40 de minute.

II incercati cu cutitul, daca intra usor, scurgeti apa fierbinte, turnati-scurgeti apa rece de 2 ori si ii curatati de coaja.

2

Foarte important sa pregatiti toate ingredientele la indemana cand incepeti efectiv sa gatiti. Procesul de preparare este f.rapid si sa nu ardeti mancarea pana cautati urmatorul ingredient.

Deci, am pus pe o farfurie ceapa tocata, ardei maruntit, usturoi si ghimbir pisat, rosiile se taie cubulete - eu am folosit din conserva.

3

Pe o farfurie puneti mirodeniile - mustarul boabe, curcuma, boia, sare si curry.

4

Si incepem procesul de preparare:

- intr-o tigaie adanca se toarna uleiul, lasati sa se incinga apoi aruncati in el boabele de mustar.

5

Imediat boabele vor incepe sa sara tare, deci acoperiti tigaia cu capac, ca sa nu aveti toata bucataria pestrita:)

Si veti observa ca incepe sa miroase parca a floricele de porumb - deci este de bine.

6

Cum auziti ca boabele nu mai sar, scoateti capacul si adaugati ceapa+ardeiul - faceti focul mediu spre mic si amestecati continuu in tigaie.

Aveti grija ca ceapa se face foarte repede si riscati s-o ardeti daca plecati de langa tigaie chiar si pe 2-3 minute.

7

Cand ceapa se rumeneste usor adaugati ghimbirul si usturoiul - amestecati, apoi adaugati imediat curcuma si boia de ardei.

Amestecati si mai lasati 1 minut la calit.

8

Apoi urmeaza rosiile cuburi si praful de curry.

Amestecati si lasati sa fiarba la foc mediu-incet aproximativ 5-7 minute.

9

Ar trebui sa va iasa un sos de rosii foarte aromat, gros pe care sa-l potriviti de sare.

10

In sos adaugati cartofii taiati cuburi cam de 1 cm latura, si chiar un pic zdrobiti cu mainile.

Amestecati si lasati 5-10 minute sa se caleasca in sos.

11

Serviti cu un sos de iaurt(urmeaza sa va pun si o reteta de raita - sos indian de iaurt), lipii(urmeaza si reteta de rotti) si cu verdeata presarata deasupra.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (4 portii)
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

ralucutza370
ralucutza370 28 Jan 2013, 15:02

Buna Lena ,ce este  Curcuma il gasesc in comert? 

lena
Elena (lena) ralucutza370 28 Jan 2013, 15:16

In comert, doar in magazinele arabesti, este vreo 6 lei. Magazinele unde scrie Kasap-Halal.

In magazinuldemirodenii.ro - au magazin in Bucuresti si online.

Mai gaseti pe www.pastadevanilie.ro si www.quatre-epices.ro - livreaza prin curier sau posta. Este un condiment f.bun, il folosesc mult si la orez si pentru a colora mancarea intr-un galben frumos.

dana s
dana s 28 Jan 2013, 17:21

Lena draga, amintesti intre paranteze despre coriandru verde. Eu l-am cunoscut in Israel, unde se foloseste in mod curent de catre comunitatile orientale de acolo. Frunzele seamana ca aspect cu patrunjelul, dar gustul e total diferit. Mi-am adus de acolo seminte, dar nu au binevoit nici macar sa incolteasca. Unde crezi ca se poate gasi asa ceva la noi?

lena
Elena (lena) dana s 28 Jan 2013, 17:51

Am mai vazut, dar foarte rar pe la hypermarket frunzele de coriandru - acolo unde se vinde si busuioc, menta, etc. Dar gasesc foarte rar:( Am luat frunze uscate de coriandru la magazinuldemirodenii.ro, am pus si eu la incoltit niste seminte, dar inca nu au binevoit sa incolteasca... Deocamdata ma multumesc cu patrunjel si pun coriandru pudra in mancare.

Adigala
Cristi (Adigala) 28 Jan 2013, 22:41

Imi aduc aminte cand treceam pe langa un restaurant indian ca-mi venea sa ma urc pe pereti de pofta.Sunt foarte condimentate mancarurile lor si vroiam de mult sarad si eu o mancarica indiana,asa ca abia astept sa fac reteta asta. Poate mai cauti retete indiene sa le postezi ptr noi :D

simona.blondy
simona.blondy 29 Jan 2013, 14:12

Buna Lena,acest condiment de origine asiatica turmeric(curcuma longa) sau mai auziti de ghimbir galben,este unul si acelasi,este o planta din familia ghimbirului si da mancarurilor o culoare galbuie stralucitoare foarte frumoasa,foarte des este folosit l orez,dar si la preparate de legume,sosuri si salate.TURMERICUL contine calciu,fier,fosfor,iod si vitaminele C,B SI B2.Folosit frecvent in condimentarea mancarurilor impiedica formarea gazelor in intestin si are rol in protejarea ficatului.Condimentul imbunatateste circuitul sanguin,ajuta la hematoame si diminueaza riscul trombozei si al infarctului.In India este utilizat si k produs cosmetic,impreuna cu vitamina C si uleiuri volatile,au propietati anti.inflamatoare. 

Eu il folosesc des la orez si nu doar pt culoare sau propietati dar si pt aroma subtila p kre o da.

Sper sa fie util comentariul meu.O zi frumoasa,Lena !

lena
Elena (lena) 29 Jan 2013, 14:14

Foarte util, bravo!

Eu stiam de toate astea, doar ca am lasat loc pentru cei curiosi sa mai rasfoiasca google-ul :)

Este unul din condimentele mele preferate si il recomand la toata lumea.

simona.blondy
simona.blondy 29 Jan 2013, 14:21

Si pt mn este unul dintre cele preferate,doar k eu am lucrat in plafar un an de zile si pt mn ceea ce am scris mai sus,nu era nimik nou,m am gandit k pot fi utile informatiile pt cei kre nu stiu sau nu au chef s kute p internet,sau pt a nu se umple pagina de comentarii cu intrebari despre acest condiment :P ,ci mai mult pe tema retetei,ms de reteta,o voi incerca knd voi lua ghimbir ( nu imi place la gust foarte mult si nu il am in ksa din pakte ),pupo zi frumoasa.

anabalmus
anabalmus 29 Jan 2013, 21:21

Curcuma am vazut la magazinul DM (denk markt) din resita. Sigur au si la alte magazine DM din tara.

Arata bine reteta!

Adigala
Cristi (Adigala) 29 Jan 2013, 21:51

Care Resita Anabalmus,orasul sau p-ta Resita din Buc. ?

Adigala
Cristi (Adigala) 29 Jan 2013, 21:53

Ma intreb cu ce salata merge...

lena
Elena (lena) 29 Jan 2013, 21:54

Cu ceva frunze verzi, varza sau muraturi...

ralucutza370
ralucutza370 30 Jan 2013, 00:01

Dar fara acest condiment nu merge preparat? 

raisa
Raisa Miruna (raisa) 10 Feb 2013, 21:20

E suuuper reteta, de abia astept sa ne impartasesti si alte retete indiene!!!!!!  Cat despre aroma, mie mi se pare ca era acoperita de curry, care se simtea cel mai tare. Pe de alta parte, eu cred ca turmericul seamana mai mult  cu curry (si la culoarea intensa) decat cu ghimbirul (din familia caruia face parte). Poate pun mai putin data viitoare. Oricum, deliciossssss

Nota mea pentru reteta:
raisa
Raisa Miruna (raisa) 10 Feb 2013, 21:22

Am uitat sa mentionez ca eu de obicei sunt mofturoasa la mancaruri cu arome straine si nu imi place sa incerc, dar am incredere in gusturile tale, Lena! Si bine fac. Multumesc si din partea familiei mele :)

swathi
Any-Mary (swathi) 14 Oct 2013, 09:55

draga mea atrata super curry de cartofi.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 14 Oct 2013, 09:57

Pai am profesoara buna

swathi
Any-Mary (swathi) 14 Oct 2013, 10:07

si alta data profesoara este gata sa te invete....

SaraswathiBhooshan672
Saraswathi Bhooshan (SaraswathiBhooshan672) 14 Oct 2016, 14:02

Lena, draga mea!

Astept si mai multe retete indiene...

De asemenea, retetele tale toate m-au inspirat mult. Tu in sine m-ai inspirat in general in viata de zi cu zi nu numai in ale artei culinare...

Si am inteles:

Trebuie sa ai curaj in orice vrei sa faci, indiferent cum iese... Important este ca incerci!

Multumesc din suflet pentru prietenia ta.

Regret ca nu-s acasa sa vin la atelierul de gatit...

Te imbratisez cu mult drag.

In curand si blogul meu culinar va fi gata...

Deocamdata prefer varianta blog. Deoarecevin lucru este si cel literar.

Aaa si inca un lucru: Am trecut la dieta data de o nutritionista de aici, si... Lucram amandoua la dieta saptamanala... Este o dieta mixta: Romano-indiana...

E dura, dar... Sunt pe drumul cel bun.

Inca o data te imbratisez cu toata inima. Toata stima si admiratia si a mea si a sotului meu.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Saraswathi Bhooshan (SaraswathiBhooshan672) 14 Oct 2016, 16:11

Te pup Swathi! Ma bucur mult de mesajul tau, neaparat sa-mi spui cand esti gata cu blogul, voi urmari neaparat! Mai vin si cu retete indiene, am multe planuri si retete puse la o parte, urmeaza sa gasesc si timp :)

Mult spor in dieta, curaj si forta, sa nu te lasi intimidata si sa-ti vezi clar scopul final, tin pumnii si multa sanatate!

SaraswathiBhooshan672
Saraswathi Bhooshan (SaraswathiBhooshan672) 14 Oct 2016, 17:48

Doamne ajuta! Multumesc frumos pentru incurajari...si da, cu siguranta iti voi spune despre blog.

Multa sanatate, si realizari cat mai minunate!

eduardu
Eduardu (eduardu) 21 Oct 2016, 18:23

Cautam ceva delicios de gatit si am gasit!!!Multumesc pt reteta si inspiratie...ca de obicei am improvizat cu ce aveam prin casa.si cum nu am avut suficienti cartofi am pus si dovleac taiat cuburi si fiert.o alegere foarte buna,si consistenta si gust!

Poza mea pentru reteta:
Mirela19
Mirela19 04 Dec 2017, 21:15

Foarte buna reteta! :)

Nota mea pentru reteta: