Gem de căpșuni și banane

Gem de căpșuni și banane

Mi-a venit ieri ideea să încerc așa o combinație, cică se pupă bine bananele cu căpșunile - și da, este o rețetă de nota 20. Am pornit de la aceeași rețetă de gem de căpșuni, dar adăugând 2 banane la 1 kg de căpșuni și am micșorat puțin cantitatea de zahăr.

Bananele nu încurcă deloc aroma de căpșuni, o completează perfect și nu predomină în gustul final - eu zic că merită încercată neapărat, sigur veți intriga pe oricine cu așa combinație.

Textura este perfectă, exact cum trebuie să fie un gem - dens și deloc nu curge.

Merge excelent cu o pâinică de casă albă, preparată cu maia, bineînțeles :)

Ingrediente

Căpșuni
1 kg
   
Zahăr
1 kg
   
Banane
2 buc
   
Sare de lămâie
0.25 lingurite
   

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol puneți căpșunile curățate și bananele rupte bucăți.

Gem de căpșuni și banane - Pas 1
Pas 2

Adăugați zahărul.

Gem de căpșuni și banane - Pas 2
Pas 3

Frecați bine cu mâinile, ca să zdrobiți bananele și căpșunile.

Recomand să lăsați compoziția minim 30 min să mai lase zeamă și să se dizolve zahărul.

Cel mai bine ar fi cam 2-3 ore, sau peste noapte(la frigider).

Gem de căpșuni și banane - Pas 3
Pas 4

Turnați 3 polonice într-o cratiță cu fundul mai mare - sau tigaie de 28-30 cm.

Dacă faceți în oală mică, gen ibric nu puneți mai mult de 1 pahar.

Gem de căpșuni și banane - Pas 4
Pas 5

Puneți pe foc, când începe să fiarbă faceți flacăra să fie medie și lăsați(amestecând periodic) cam 7 minute.

Gem de căpșuni și banane - Pas 5
Pas 6

După acest timp gemul se mai caramelizează și îngroașă, dar mai are ceva spumă care pe mine mă deranjează s-o văd în borcan.

Și atunci, când este gata gemul(după cele 7 minute de fierbere) iau oala de pe foc....

Gem de căpșuni și banane - Pas 6
Pas 7

...și o las 3-5 minute la o parte, mai amestec de vreo 2-3 ori în ea.

Observați că spuma se lasă și gemul este gata de turnat în borcan.

Gem de căpșuni și banane - Pas 7
Pas 8

Opțional la fundul borcanului puteți pune câteva cristale de sare de lămâie.

Gem de căpșuni și banane - Pas 8
Pas 9

Turnați gemul în borcan și faceți următoarea tură(am făcut aproximativ 5 ture de gem din 1 kg de căpșuni), când se umple puneți capacul etanș și continuați cu următorul borcan.

Din aceste cantități ies cam 4 borcane de 300ml de gem.

Gem de căpșuni și banane - Pas 9
Pas 10

Ca și orice gem, când este fierbinte e mai lichid - la răcire se îngroașă foarte frumos și devine ca o marmeladă.

Dacă nu ați înțeles bine pașii, în rețeta de gem de căpșuni am dat mai multe explicații la această metodă de fierbere a gemului în cantități mici.

Poftă Bună!

 

Gem de căpșuni și banane - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (4 borcane de 300ml)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Lianulia
Lianulia 15 Jul 2013, 14:31

Lena, oare merita sa fac cu capsuni congelate? Am un pachet in congelator cu care altceva nu am ce face, pentru ca sotul nu le agreeaza in prajituri si ma tenteaza reteta asta tare...

lena
Elena (lena) Lianulia 15 Jul 2013, 17:41

Cred ca merge, poate nu chiar va fi 100% gustul ala de capsuni proaspete, dar bun. Eu am facut cu zmeura congelata, a fost f.bine.

Lianulia
Lianulia 16 Jul 2013, 12:26

Multumesc. Am sa revin cu concluzii. 

taniulya
taniulya 09 Jun 2014, 23:45

Lena, se poate de inlocuit sarea de lamiie cu zeama de lamiie pe fundul borcanului? Cam o lingurita...? Ce parere ai?

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) taniulya 10 Jun 2014, 07:30

Pune mai bine zeama direct in dulceata, la fiert.asa cruda sa nu fermenteze.

lavinia.besselink
lavinia.besselink 13 Jun 2014, 16:52

care este avantajul metodei cu cantitati mici? mi e imi pare migaloasa

lena
Elena (lena) lavinia.besselink 13 Jun 2014, 16:58

Este evidenta logica, daca fierbeti cantitate mica in vas mai mare se evapora mai repede lichidul, zaharul se caramelizeaza imediat - ca rezultat se pastreaza aroma si culoarea (la fierbere mai lunga de 20 minute deja se schimba si gustul si culoarea), si fiindca zaharul este caramelizat bine, avem gem gros si nu lichid. Deci avem 3 avantaje o data - gem gros, aromat si culoare naturala pastrata.

lena
Elena (lena) 13 Jun 2014, 17:00

Ca timp tot acolo sunteti, da, dar nu va uitati 1 ora cum fierbe dulceata - lucrati la ea 1 ora si rezultatul este atar de diferit la calitate, ca migaleala se merita, doar nu fierbeti cantitati industriale?

Lianulia
Lianulia 24 Apr 2016, 22:42

Am facut si eu dulceata asta (dupa 3 ani...., deci imagineaza-ti cat am avut-o in cap) si este excelenta. Nu mai spun ce succes a avut! Oare poate fi aplicata metoda si cu alte fructe? E ideal sa ai o dulceata proaspata in 10 min...

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Lianulia 24 Apr 2016, 22:52

Da, metoda este preferata mea de cand am descoperit-o. Fac asa zmeura, caise, piersici, afine, coacaze, visine. Doar la cirese se zaharisteste cam mult cand se raceste, da in rest e perfecta pt majoritatea fructelor.

Lianulia
Lianulia 25 Apr 2016, 00:05

Super! Multumesc si pt. idee si pt feed-back :)

Mama Sabi
Mama Sabi 17 Jun 2016, 10:09

Interesanta si aceasta combinatie ,insa recomand si noua mea inventie 

Capsuni cu petale de trandafir si pastaie de vanilie :)

O dezmierdare !

lena
Elena (lena) Mama Sabi 17 Jun 2016, 14:52

Ehe, imi inchipui ce buna este! Eu caut disperata sa cumpar niste petale de trandafir sa fac macar putina dulceata simpla de trandafiri...