Gem de căpșuni și banane
Mi-a venit ieri ideea să încerc așa o combinație, cică se pupă bine bananele cu căpșunile - și da, este o rețetă de nota 20. Am pornit de la aceeași rețetă de gem de căpșuni, dar adăugând 2 banane la 1 kg de căpșuni și am micșorat puțin cantitatea de zahăr.
Bananele nu încurcă deloc aroma de căpșuni, o completează perfect și nu predomină în gustul final - eu zic că merită încercată neapărat, sigur veți intriga pe oricine cu așa combinație.
Textura este perfectă, exact cum trebuie să fie un gem - dens și deloc nu curge.
Merge excelent cu o pâinică de casă albă, preparată cu maia, bineînțeles :)
Ingrediente
●
Sare de lămâie
0.25 lingurite
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Într-un bol puneți căpșunile curățate și bananele rupte bucăți.
Pas 3
Frecați bine cu mâinile, ca să zdrobiți bananele și căpșunile.
Recomand să lăsați compoziția minim 30 min să mai lase zeamă și să se dizolve zahărul.
Cel mai bine ar fi cam 2-3 ore, sau peste noapte(la frigider).
Pas 4
Turnați 3 polonice într-o cratiță cu fundul mai mare - sau tigaie de 28-30 cm.
Dacă faceți în oală mică, gen ibric nu puneți mai mult de 1 pahar.
Pas 5
Puneți pe foc, când începe să fiarbă faceți flacăra să fie medie și lăsați(amestecând periodic) cam 7 minute.
Pas 6
După acest timp gemul se mai caramelizează și îngroașă, dar mai are ceva spumă care pe mine mă deranjează s-o văd în borcan.
Și atunci, când este gata gemul(după cele 7 minute de fierbere) iau oala de pe foc....
Pas 7
...și o las 3-5 minute la o parte, mai amestec de vreo 2-3 ori în ea.
Observați că spuma se lasă și gemul este gata de turnat în borcan.
Pas 8
Opțional la fundul borcanului puteți pune câteva cristale de sare de lămâie.
Pas 9
Turnați gemul în borcan și faceți următoarea tură(am făcut aproximativ 5 ture de gem din 1 kg de căpșuni), când se umple puneți capacul etanș și continuați cu următorul borcan.
Din aceste cantități ies cam 4 borcane de 300ml de gem.
Pas 10
Ca și orice gem, când este fierbinte e mai lichid - la răcire se îngroașă foarte frumos și devine ca o marmeladă.
Dacă nu ați înțeles bine pașii, în rețeta de gem de căpșuni am dat mai multe explicații la această metodă de fierbere a gemului în cantități mici.
Poftă Bună!
Cantitate:
1 kg
(4 borcane de 300ml)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
120 min
Data publicării:
Notă:
5 (2 voturi)