Turta dulce moale glazurata
Demult ma pregatesc sa va arat turta dulce moale pe care o faceam inca de cand incepusem eu pe timpuri acasa sa fac dulciuri, pe la 12-14 ani. Aluatul este cu lapte acru(kefir) si ulei, adica ingrediente la indemana si ieftine, a fost unul din cele mai indragite deserturi cu care dadeam lovitura si bineinteles eram mult laudata:)
Aici bineinteles am mai implementat o idee vazuta recent pe net, sa fac aluatul in dungi de cacao, chestie optionala pe care puteti s-o omiteti bineinteles.
Turta dulce iese moale, gustoasa si tare buna, sora mea a zis ca am dat-o gata cu aceasta reteta, lauda chiar meritata. Va recomand reteta cu mare incredere, nu neaparat de Craciun, ca un desert altfel, mai traditional.
Ingrediente
●
Lapte batut/iaurt/chefir
250 ml
●
Oua
1 buc
+ 1 albus pentru glazura
●
Ulei de floarea soarelui
3 linguri
●
Praf de copt
1 lingurita
●
Faina alba calitate superioara
30 linguri
aproximativ
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Intr-un bol puneti laptele batut, oul, zaharul si uleiul - amestecati bine cu un tel.
Pas 2
Adaugati 4 linguri de faina si praful de copt, amestecati.
Pas 3
Daca vreti sa faceti aluatul bicolor va trebui sa-l impartim in 2 parti - intr-un bol mic turnati 1/3 din aluat, aceasta va fi partea cu cacao.
Pas 4
In bolul mare(cu aluat alb) adaugati 16-20 linguri de faina si framantati un aluat moale, putin lipicios.
Chiar daca se lipeste de maini putin, nu-i adaugati multa faina sa nu fie tare turta. Il veti lucra cu faina pe masa.
Pas 5
In bolul cu mai putin aluat adaugati 2 linguri de cacao si aproximativ 10 linguri faina - framantati la fel un aluat moale si putin lipicios, dar sa-l puteti lucra pe masa cu faina.
Pas 6
Bila de aluat alb o taiati in jumate si asa obtinem 3 bucati, 2 albe si una maro.
Pas 7
Pe masa presarata bine cu faina intindeti fiecare bila de aluat intr-o foaie rotunda.
Le suprapuneti - sa fie alba+maro+alba.
Pas 8
Si rulati aceste foi suprapuse.
Pas 9
Ruloul astfel obtinut il taiati in jumate pe toata lungimea.
Pas 10
Si fiecare jumatate de rulou o taiati in bucatele mici cam cat o nuca mai mare.
Pas 11
Din fiecare bucatica de aluat formati bilute cu mainile, aveti grija sa nu le amestecati prea intens straturile - usor modelati.
Le mai turtiti usor si le aranjati intr-o tava de cuptor, se coc la 200 grade aproximativ 10-15 minute.
Pas 12
Cat timp se coace turta faceti repede glazura - se bata spuma alba un albus de ou, si cate putin se adauga zaharul pudra.
Pas 13
Turtele nu trebuie sa se rumeneasca deasupra, va uiti la 1-2 pe fundul lor, si daca sunt roz sunt gata de scos din cuptor.
Daca le tineti prea mult in cuptor se vor intari.
Pas 14
Imediat cum le-ati scos se pun cate 10 buc intr-un bol adanc, deasupra puneti cateva linguri de glazura si amestecati atent cu o lingura sa se distribuie uniform glazura peste toate bucatile.
Pas 15
Se scot atent pe o farfurie sau tava asternuta cu hartie de copt si lasati sa se usuce.
Repetati procedura cu toate turtele, important s-o faceti cat sunt fierbinti, sa se intareasca glazura pe ele.
Pas 16
Se usuca destul de repede, asa ca va puteti bucura de ele la un ceai/cafea.
Pofta Buna!
Cantitate:
1 kg
(2 tavi)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
30 min
Data publicarii:
Nota:
5 (7 voturi)