Baigli - Cozonac Unguresc Rețetă VIDEO

Baigli - Cozonac Unguresc

Sau i se mai spune Săviécuță cu mac și nucă - o rețetă superbă, un fel de cozonac în care domină umplutura și nu aluatul. Îmi place foarte mult metoda rapidă și simplă de preparare, fără mult frământat și metode sofisticate de dospire.

Aluatul este mai dens și se potrivește perfect cu umplutura - singura problemă la această rețetă este că nu prea poți să te oprești din mâncat :) O bună metodă este să mai congelați câteva bucăți din cozonac și îl aveți oricând la îndemână de poftă, dezghețat cu câteva ore înainte - își păstrează perfect textura și gustul, am testat și mi-am făcut rezerve!

Ingrediente

Făină albă calitate superioară
550 g
   
Lapte
450 ml
   
Unt
125 g
să fie moale, la temperatura camerei
Drojdie proaspătă
25 g
sau 1 lingură drojdie uscată
Ouă
2 buc
+1 ou pentru uns deasupra
Zahăr
10 linguri
+ 10 linguri pentru umpluturi
Mac
200 g
   
Nuci măcinate
250 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Încălziți puțin 200ml de lapte (aveți grijă să nu fie fierbinte!) și îl amestecați cu drojdia și 1 lingură de zahăr.

Baigli - Cozonac Unguresc - Pas 1
Pas 2

Turnați acest amestec peste făina din bol și lăsați 10-15 minute până începe să facă spumă.

Baigli - Cozonac Unguresc - Pas 2
Pas 3

Adăugați untul moale, 2 ouă, 9 linguri de zahăr și începeți să frământați aluatul - la început vă recomand s-o faceți cu o spatulă/lingură mai mare până se încorporează făina.

Baigli - Cozonac Unguresc - Pas 3
Pas 4

Apoi îl scoateți pe masa presărată cu făină și frământați-l cam 3-5 minute să se uniformizeze textura, dacă mai este nevoie adăugați făină.

Dacă cumva vi se pare la frământatul în bol că făina este multă, mai adăugați puțin lapte.

Baigli - Cozonac Unguresc - Pas 4
Pas 5

Împărțiți aluatul în 4 bucăți și lăsați-l să se odihnească 10 minute.

Baigli - Cozonac Unguresc - Pas 5
Pas 6

În acest timp pregătim umpluturile:

- macul îl măcinați bine - eu o fac în aparatul de măcinat cafea - și amestecați cu 5 linguri de zahăr, jumătate de pahar de lapte (125ml) - până devine o compoziție groasă și umedă, dar să nu curgă.

Baigli - Cozonac Unguresc - Pas 6
Pas 7

- nuca măcinată (în robot sau mașina de tocat carne) se amestecă cu 5 linguri de zahăr și jumătate de pahar de lapte (125ml). Amestecați și dacă mai trebuie adăugați lapte până aveți umplutura densă și umedă, dar nu lichidă să curgă!

Baigli - Cozonac Unguresc - Pas 7
Pas 8

Întindeți din fiecare bilă de aluat câte o foaie dreptunghiulară, 1/3 din foaie o lăsați puțin mai groasă - cică ajută să nu crape cozonacii la copt. La mine oricum s-au crapat, așa că nu insist neapărat.

Baigli - Cozonac Unguresc - Pas 8
Pas 9

Fiecare umplutură este pentru 2 foi de aluat, deci puneți câte jumătate din cantitate.

Întindeți bine pe toată suprafața foii și o presați ușor cu lingura.

Baigli - Cozonac Unguresc - Pas 9
Pas 10

Rulați strâns.

Baigli - Cozonac Unguresc - Pas 10
Pas 11

La fel faceți restul aluatului - vă ies 4 rulade pe care le aranjați în tava de aragaz, unsă cu puțin ulei sau așternută cu hârtie de copt.

Ungeți ruladele cu un ou bătut și lăsați 20-30 minute să se odihnească, în acest timp puneți cuptorul la încâlzit, la 200 grade.

Baigli - Cozonac Unguresc - Pas 11
Pas 12

Se coc 10 minute la 200 grade, apoi micșorați la 180 și mai lăsați 30 minute - sau până se rumenesc frumos. După ce s-au copt, lăsați să se răcească complet.

Am făcut de câteva ori Baigli, diferite rețete și toate mi-au crăpat la copt - deci m-am resemnat, dacă aveți voi vreun truc să nu crape ruladele, vă rog să mi-l spuneți și mie :)

Baigli - Cozonac Unguresc - Pas 12
Pas 13

Feliați și savurați - sunt absolut delicioase!

Poftă Bună!

Baigli - Cozonac Unguresc - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (4 rulade)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 45 min
Data publicării:
Notă: 5 (16 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

olga-dragancea
Olga (olga-dragancea) 20 Dec 2013, 14:34

seamana cu invirtita carr o facea mama cind eram copii. Era din aluat de paine cu turta foarte subtire si multa multa umplutura. Chiar o sa incerc zo fac

piti
Daniela (piti) 27 Dec 2013, 20:32

demult imi doream sa fac acest cozonac ,a fost foarte apreciat de familia mea .

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
irinamaria
Irina (irinamaria) 01 Jan 2014, 04:07

Si eu am facut cozonacii (n-am apucat sa-i pozez insa). Buni si usor de facut. Cred ca i-am copt prea mult insa fiindca m-am temut sa nu fie nefacuti la mijloc. Data viitoare ii coc mai putin. Felicitari pentru reteta, Lena! Si fiindca la mine nu e inca Anul Nou, La multi ani! (Si la multe retete...)

urdoi.florentina
urdoi.florentina 15 Jan 2014, 12:00

Buna Lena! Sunt studenta si de cand am descoperit site-ul tau gatesc foarte mult! As vrea sa fac si eu aceasta reteta dar daca imi poti da o alternativa pentru umplutura ,nu imi plac nucile iar macul nu am cu ce sa il fac marunt.

lena
Elena (lena) 15 Jan 2014, 13:38

Poti sa nu faci marunt macul, alte umpluturi - gem mai dens, nuca de cocos amestecata cu putin lapte si zahar  - ceva de genul, important sa fie umplutura densa nu lichida.

urdoi.florentina
urdoi.florentina 15 Jan 2014, 18:13

Multumesc!

tiki
tiki 19 Jan 2014, 19:45

Buna. Am facut si eu acesti cozonaci minunati si la fel, mi-au crapat si mie, in plus si la taiere mi se desprindea partea de deasupra. Dar nu a fost nici o problema ca au avut mare trecere.Am facut numai 2 (cum obisnuiesc),1 cu nuca si 1 cu mac.Desi am pus 150 gr.nuca (,nu 125 gr. cat ar fi fi fost 1/2),mi s-a parut putina.Data viitoare voi face cu mai multa ca ne place tare nuca. Inca o data multumesc de toate retetele. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Lianulia
Lianulia 22 Jan 2014, 13:08

Draga Lena, de la Craciun ma tin sa postez un comentariu. Datorita tie ma pot lauda ca pot sa fac si eu cozonac (ok, un fel de), ceea ce altfel nici nu imi propuneam, la cat de complicat mi se pare (pentru experienta mea). Unul din multele merite ale tale este ca ne dai curaj sa ne aventuram. Cand te aud pe tine ca o reteta este simpla, desi nu ma compar cu tine, prind si eu curaj si in general imi iese. Prezentarea introductiva are pentru mine cea mai mare greutate. In functie de ea mai citesc retea mai departe sau nu. Asadar eu iti multumesc nu numai pentru retetele in sine (gustoase, accesibile, dietetice pe cat posibil etc.), ci si pentru felul cum le prezinti!

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 22 Jan 2014, 13:51

Lianulia, multumesc mult de comentariu si apreciere!

La inceput lucrurile par mai complicate, cu timpul  vei vedea ca le intelegi mai bine, vine si indemanarea, am stricat muuuulte retete, mai stric si acum - caut greseala, ma supar pe reteta dar nu ma las.

Nicole Coca
Nicole Coca 20 Feb 2014, 10:49

Ca sa nu se mai crape, incearca sa intepi usor cu o furculita pe laterala cozonacului.

lena
Elena (lena) 20 Feb 2014, 12:11

Am intepat cu scobitoare, si tot crapa...

eva maria
eva maria 05 Mar 2014, 21:30

Nu am consultat acum reteta bunicii ca sa o compar cu reteta ta de beigli, dar cred ca aluatul se potriveste, diferenta e la umplutura. In loc de lapte se pune sirop, (apa fiarta  cu zahar) si se adauga 2-3 linguri de gem de caise ( se potriveste foarte bine) si devine mai cremoasa si obligatoriu la umplutura cu nuci scortisoare. Eu mai adaug in afara de reteta originala si stafide muiate in apa, cogniac  sau rom. Se apropie Pastele si din nou prajitura beigli va fii actuala.

lore.mogos
lore.mogos 17 Apr 2014, 20:52

A iesit perfect cu toate ca am uitat sa adaug cele doua oua

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lore.mogos
lore.mogos 17 Apr 2014, 20:57

Eu am intepat toata suprafata cu furculita(a rezultat un model dragut) si acrapat foarte putin doar pe cate o laterala

Poza mea pentru rețetă:
Melanie
Melanie 25 Jan 2015, 12:04

Buna, Lena! As încerca sa le modelez tip invartita  moldoveneasca. Ce părere ai? Ma gândesc ca poate nu mai crapă! Am studiat rețeta si seamănă cu ce face soacra mea din IASI si ii zice invartita  cu nuca! Mulțumesc pt idei!

lena
Elena (lena) Melanie 26 Jan 2015, 16:15

Dap, teoretic poti si ca invartita sa le modelezi, dar aluatul este mai tare si dens. Mai bine faci invartita din aluatul de Cornuri cu gem, iese mult mai bine.

Melanie
Melanie 26 Jan 2015, 16:31

Mulțumesc! Voi încerca si revin cu detalii si poze!

tamas
tamas 04 Apr 2015, 16:30

Multumes pentru reteta, sunt foarte buni! Nu va mirati ca au crapat doar sunt cozonaci unguresti si sunt plini de "ki vagyok en" adica de cine mi-s eu, dar cei drept ii drept, sunt foarte gustosi si sunt bineveniti pe masa de Paste! O zi buna!

Poza mea pentru rețetă:
nicma
nicma 09 Apr 2015, 10:28

Se poate face aluatul si in masina de paine?

lena
Elena (lena) nicma 09 Apr 2015, 10:34

Da, sigur

nicma
nicma 09 Apr 2015, 15:27

Sunt foarte utile comentariile retetelor, am intepat pe ambele laterale "ruladele" si nu s-au crapat.

Umplutura nu e suficient de dulce pentru familia noastra. Data viitoare o sa pun cu doua linguri de zahar mai mult la fiecare umplutura.

Nota mea pentru rețetă:
JULIETTA
JULIETTA 11 Apr 2015, 15:30

Multumiri pt reteta! De multa vreme caut o reteta buna de "Baigli". Mie nu mi-au crapat deloc si nu i-am intepat .

JULIETTA
JULIETTA 11 Apr 2015, 15:34

Revin cu poza pt sectiune.

Poza mea pentru rețetă:
CarminAndra
CarminAndra 12 Apr 2015, 06:03

Hristos a înviat! Tocmai am preparat pt Paște acești baigli după rețeta ta. Au ieșit foarte frumoși însă mie mi se par puțin seci...care poate fi cauza, prea puțina umplutură sau ar trebui mai mult zahăr? Mulțumesc.

lena
Elena (lena) CarminAndra 13 Apr 2015, 21:32

Cred ca mai bine adaugati inca un pic de lapte, ca sa nu fie seci.

timotei
timotei 07 Nov 2015, 21:11

Si la mine au crapat acesti cozonaci dar nui problema , au fost gustosi si iam papat repejor

riana.alma
riana.alma 28 Dec 2015, 16:29

daca dati aluatul la rece nu crapa (pâna pregatiti umplutura) - eu am folosit untura ca sa iasa fraged (iese si mai gustos)

Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 28 Dec 2015, 21:09

Aseara am facut din nou si tot a crapat pe laterala. dar  nu ma deranjeaza.  Asta e. O sa incerc si sa-l tin la frigi. Auzeam ca trebuie sa stea la frigi gata umplut, cu ou deasupra. Riana, ai facut? Vreau sa vad o poza.

Nata2
(Nata2) 27 Feb 2016, 23:10

Am facut si eu. Super gustos.!!!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 08 Apr 2016, 12:47

VICTORIE. Nu mi-au mai crapat. Am citit pe aici pe undeva sa-i intep pe lateral.Am facut-o si tot au crapat.Am mai citit sa nu-i rulez strans.Acuma asa, am facut si am si intepat si NU mi-au mai crapat. Am facut 3 buc. Daca se vede ceva e de la  mine cum i-am dezlipit, dar ei sunt ok. (aici nu mai trebuie sa ma loghez).Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
MantaSilvia
MantaSilvia 15 Apr 2016, 12:42

Buna La.lena, imi poti spune daca se poate face si cu drojdie uscata si daca da, cate grame. Multumesc mult!

lena
Elena (lena) 15 Apr 2016, 14:05

Scrie la ingrediente -1 lingura sau 10-15g.

dir
dir 16 Apr 2016, 18:53

Ca sa nu se mai crape baigli-ul, este important sa-l modelati cu 3-4 cm mai scurt decat lungimea tavii; crapa din cauza ca nu are suficient loc de crescut pe lungime (nu creste doar in latime). La mine functioneaza metoda si reteta-i asemanatoare. Daca voi pregati de Paste va arat si dovada, dar cam inclin spre un cozonac romanesc.

Nota mea pentru rețetă:
CafeaDulce
Ioana Vilcescu (CafeaDulce) 17 Apr 2016, 19:41

Buna . Am intrebat`o pe mama mea cum face sa nu`i crape ruladele astea . A zis asa : Se inteapa putin cu furculita unde si unde .. iar cand se unge rulada pe deasupra .. o unge cu o pensula pe lung .. apoi pe lat .. si iar pe lung .. si iar pe lat :) . Sper sa fi inteles :)) .

lena
Elena (lena) 17 Apr 2016, 20:04

Interesant :) Multumesc mult de sfat!

Daniela B
Daniela (Daniela B) 19 Apr 2016, 21:26

Am incercat astazi si eu acest cozonac! Chiar e o gustosenie!

Daniela B
Daniela (Daniela B) 19 Apr 2016, 21:32

Doar ca putin au crapat si la mine 

Nota mea pentru rețetă:
Daniela B
Daniela (Daniela B) 19 Apr 2016, 21:38

Poza mea pentru rețetă:
Daniela B
Daniela (Daniela B) 19 Apr 2016, 21:40

Eu in nuci am adaugat  si stafide!

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 20 Apr 2016, 19:25

Bravo Daniela, merci de poze si ma bucur ca v-a placut!

MantaSilvia
MantaSilvia 21 Apr 2016, 13:50

Multumesc pentru răspuns La.Lena. 😊

Poftadedulce
Poftadedulce 27 Apr 2016, 19:53

Mulțumesc frumos. :) 

Poftadedulce
Poftadedulce 27 Apr 2016, 19:54

Nota mea pentru rețetă:
Antonik
Antonik Antonik (Antonik) 12 Jul 2016, 19:48

Absolut genial cozonacul😍 Imi cer scuze ca mi-am permis sa ii schimb forma,dar a fost pentru o masa festiva.🤗🤗🤗 Foarte apreciat,cel putin pe mama soacra(frantuzoaica) am dato pe spate😆😆. Multumim Lena. Multa sanatate

Antonik
Antonik Antonik (Antonik) 12 Jul 2016, 19:51

Si poza

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Antonik Antonik (Antonik) 12 Jul 2016, 23:32

Arata super, merci de poze si comerariu!

LoredanaRus566
Loredana (LoredanaRus566) 23 Dec 2016, 01:13

Arata foarte bine. Abia aștept sa il fac si eu

CarmenLaura205
Carmen Laura (CarmenLaura205) 25 Dec 2016, 10:00

ca sa nu va crape cozonacul nu pune-ti atat de multa drojdie, e bn ca aluatul (fiecare bila data prin faina) , bagati in pungi si in prosop la frigider ptr 5 ore, se da deasupra cu galbenus, se lasa putin sa se usuce , iar se repeta operatia cu galbenusul iar cand acesta este uscat se da cu albus, cat le faceti cu ou deasupra le bagati cu tava in frigider sa nu dospeasca--reteta mea e cu 8 lingri de smantana incalzita usor in care amestecam dorjdia si 1 lingura zahar pudra pn se omogenizeaza dupa care adaugam 500 gr faina, 1 ou, putina sare si un unt, nu se framanta decat se amesteca pana iese aluatul, cand intindeti foile , bilutele se dau usor prin faina si se intind pe masa facuta cu putin ulei--incercati si voi--umplutura la alegere mac sau nuca fiarta in lapte --400 gr nuca, 400 gr zahar si lapte 

FlorinaC
Florina (FlorinaC) 10 Dec 2017, 14:59

Am facut cateva portii. Le-am taiat bucati si le-am bagat in concelator. Se pastreaza perfect pt anumite zile cand dimineata la cafea nu avem chef sa gatim altceva. Sunt f buni! Multumim pt reteta.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
IldyIldy200
Ildy Ildy (IldyIldy200) 10 Dec 2017, 17:51

Minunat ma bucur ca am gasit reteta asta mult fr

Laura Mi
Laura Mi 25 Apr 2019, 18:44

Reteta e perfecta! Am facut de mai multe ori baigli respectind aceasta retate si mi-au iesit de fiecare data. :) Pt a nu mai crapa, trebuie lasati sa creasca in tava, la caldura, aprox 1/2 ora.Dac cresc inainte de a-i baga in cuptor, atunci nu vor mai crapa ;). 

Nota mea pentru rețetă:
DoroshGheorgheVictoria231
Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 18 Apr 2020, 10:19

Receta e super usor de gatit plus e foarte gustos ! Data viitoare pun mai putin mac.In rest e perfect,nucile eu le-am combinat cu dulceata de malina,fara lapte si zahar,dulceata deja e dulce si a iesit un deliciu.Multumesc.

Poza mea pentru rețetă:
DoroshGheorgheVictoria231
Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 18 Apr 2020, 12:21

Copilul e fericit.In mac am adaugat si stafide si bucati de papaya uscata .

Poza mea pentru rețetă:
Al3xandra
Al3xandra 19 Apr 2020, 17:32

Super gustosi si usor de facut!!

👍👍👍

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Roxana
Roxana 07 Nov 2020, 18:48

Buna! Acest baigli este foarte pufos si gustos; totusi, putin prea pufos spre deosebire de baigli din comert, dar este foarte bun si categoric e de repetat. Eu am respectat intocmai cantitatile si mi se pare ca nu e dulce cum mi-as fi dorit ( desi eu, la marea majoritatea a deserturilor, scad considerabil cantitatea de zahar pentru ca mi se par prea dulci ). E un desert rapid pentru orice moment al zilei! Multumim pentru reteta si pentru pasii pretiosi! O seara minunata!

Nota mea pentru rețetă:
Roxana
Roxana 07 Nov 2020, 18:49

Si poza pentru comentariul meu, de mai sus! :)

Poza mea pentru rețetă:
AlinaSasu176
Alina Sasu (AlinaSasu176) 14 Apr 2023, 13:52

De când am descoperit această rețetă o fac foarte des . Mulțumim

Poza mea pentru rețetă:
AlinaSasu176
Alina Sasu (AlinaSasu176) 14 Apr 2023, 13:55

Și tăiat felii . Aici arată mai plat fiindcă a trebuit să îl întorc invers .Am pus o altă tava de aceeași dimensiune și i-am întors invers. Dar cu toate astea nu am renunțat să îi pregătesc . Mulțumim

Poza mea pentru rețetă:
AlinaSasu176
Alina Sasu (AlinaSasu176) 14 Apr 2023, 14:01

Spuneti-m vă rog această făină este bună pt. rețeta aceasta ? Tot făină Ungureasca am folosit și înainte dar era alt tip mai umedă puțin, aceasta fiind puțin mai uscată.

Poza mea pentru rețetă:
ButucElena728
Butuc Elena (ButucElena728) Alina Sasu (AlinaSasu176) 14 Apr 2023, 19:27

Cred ca e buna, vedeti ce valori scrie la procentul de proteine, cea mai buna e peste 12.

VMinorVM479
V. Minor (VMinorVM479) 07 Jan 2025, 21:40

Mulțumesc pentru rețetă. Foarte bună saviecuța! De mult timp caut rețeta. Bejgli e un pic diferit - aluatul foarte gras, cu un pachet mare de unt de 82-84% grăsime sau unt plus untură; se frământă untul cu făina de se face „ca nisipul” mai întâi și apoi se adaugă alte ingrediente și se face mai întâi foarte lipicios. Nu se lasă deloc aluatul la cald/temperatura camerei, ci la frigider, cel putin o oră înainte de a întinde foile și inca 15 minute înainte de a-l pune în cuptor. Nu se taie decât după ce s-a răcit complet, altfel se sfărâmă. Durează mai mult. A propos de crăpat, trebuie strânse bine (ca să nu fie aer între straturi), dar nu exagerat, iar pe deasupra se lasă să se usuce primul strat de gălbenuș uns, apoi se dă cu albuș, care se lasă și el să se usuce înainte de copt. Unele gospodine spun că ăsta e secretul. Unguroaicele spun că la ei e o vorbă (despre bejgli): „nu-i bai dacă a crăpat, îl mănânc cu lingura”. Deci „problema” e destul de comună.