Paine aromata cu seminte (si maia)
Painica care-i place foarte mult sotului meu, semintele ii dau o textura specifica dar si o aroma foarte buna.
Bineinteles am experimentat mult cu reteta pana a ajuns aici - daca folositi faina alba painea iese mai aerata putin, cu faina integrala de grau iese ceva mai densa - la gust sunt la fel.
Imi place sa congelez felii subtiri de paine si intotdeauna am paine de casa sanatoasa la indemana, nu neaparat sa fac chiar in fiecare saptamana.
Ingrediente
●
Faina alba
325 g
sau amestecata cu faina integrala de grau
●
Seminte de floarea soarelui
50 g
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Cu 6-7 ore inainte(eu o fac seara si a 2-a zi fac painea oricand in timpul zilei) sa va apucati de reteta trebuie sa treziti "maiaua mama" din frigider(starterul).
V-am aratat aici tot procesul.
O maia buna de uitlizat, adica cele 320g de la ingrediente - trebuie sa fie poroasa si activa.
Pas 2
Puneti semintele intr-o tigaie si le caliti putin pana incep sa se rumeneasca si sa miroase frumos.
Pas 3
Turnati peste semintele fierbinti 150ml apa rece si lasati 1-2 ore sa se umfle.
Pas 4
Masurati cantitatea de maia necesara, turnati apa si sarea.
Pas 5
Adaugati fainurile si semintele, amestecati cu o spatula toate ingredientele.
Va iesi un aluat ceva mai lipicios, dar asa si trebuie din cauza fainii de secara.
Pas 6
Presarati pe masa de lucru faina mai multa si cu ajutorul unei linguri sau spatule scoateti aluatul pe masa.
Pas 7
Il adunati/uniformizati putin si lasati acoperit cu un prosop pentru 20-30 minute.
Pas 8
Dupa acest timp li mai framantati putin si formati o paine lunga.
O puneti pe hartie de copt si marginile le sustineti cu ceva - eu am pus-o langa perete si un facalet.
Acoperiti cu un prosop si lasati sa creasca 2-3 ore.
Pas 9
Apoi se taie in 2 locuri deasupa si se puna la cuptor incins la 250 grade.
Foarte important s-o coaceti pe o placa de gresie si neaparat cu aburi(turnati jumate de pahar de apa intr-o tava mica incinsa in cuptor, sub paine).
Peste 10 minute micsorati temperatura la 200 grade.
Pas 10
Ungeti 1-2 ori painea in timpul coacerii cu apa, va face crusta mai lucioasa si crocanta.
Pas 11
O tineti aproximativ 45 minute la cuptor, dar oricum inainte s-o scoateti verificati daca este gata - bateti cu unghia pe fundul painii, daca suna a gol este gata.
Pas 12
O ungeti cu putina apa si inveliti in prosop pana se raceste bine.
Am observat ca painea oricum crapa la copt, indiferent cum puneti faina sau o lasati la crescut, dar nu influenteaza nicicum gustul painii.
Pas 13
Si aici cateva felii mai reprezentative, asa le si congelez. Jumate de painica o mancam, cealalta jumate o feliez si pun in 1-2 pungi sa se pastreze proaspata la congelator.
Se decongeleaza normal feliata cam in 1-2 ore, la microunde imediat.
Pofta Buna!
Cantitate:
1 kg
Timp de preparare:
45 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
120 min
Data publicarii:
Nota:
5 (3 voturi)