Paine aromata cu seminte (si maia)

Paine aromata cu seminte (si maia)

Painica care-i place foarte mult sotului meu, semintele ii dau o textura specifica dar si o aroma foarte buna.

Bineinteles am experimentat mult cu reteta pana a ajuns aici - daca folositi faina alba painea iese mai aerata putin, cu faina integrala de grau iese ceva mai densa - la gust sunt la fel.

Imi place sa congelez felii subtiri de paine si intotdeauna am paine de casa sanatoasa la indemana, nu neaparat sa fac chiar in fiecare saptamana.

Ingrediente

Maia de secara
320 g
Faina de secara
160 g
Faina alba
325 g
sau amestecata cu faina integrala de grau
Apa
250 ml
Sare
16 g
Seminte de in
50 g
Seminte de susan
50 g
Seminte de floarea soarelui
50 g

Pasi de urmat

Pas 1

Cu 6-7 ore inainte(eu o fac seara si a 2-a zi fac painea oricand in timpul zilei) sa va apucati de reteta trebuie sa treziti "maiaua mama" din frigider(starterul).

V-am aratat aici tot procesul.

O maia buna de uitlizat, adica cele 320g de la ingrediente - trebuie sa fie poroasa si activa.

Paine aromata cu seminte (si maia) - Pas 1
Pas 2

Puneti semintele intr-o tigaie si le caliti putin pana incep sa se rumeneasca si sa miroase frumos.

Paine aromata cu seminte (si maia) - Pas 2
Pas 3

Turnati peste semintele fierbinti 150ml apa rece si lasati 1-2 ore sa se umfle.

Paine aromata cu seminte (si maia) - Pas 3
Pas 4

Masurati cantitatea de maia necesara, turnati apa si sarea.

Paine aromata cu seminte (si maia) - Pas 4
Pas 5

Adaugati fainurile si semintele, amestecati cu o spatula toate ingredientele.

Va iesi un aluat ceva mai lipicios, dar asa si trebuie din cauza fainii de secara.

Paine aromata cu seminte (si maia) - Pas 5
Pas 6

Presarati pe masa de lucru faina mai multa si cu ajutorul unei linguri sau spatule scoateti aluatul pe masa.

Paine aromata cu seminte (si maia) - Pas 6
Pas 7

Il adunati/uniformizati putin si lasati acoperit cu un prosop pentru 20-30 minute.

Paine aromata cu seminte (si maia) - Pas 7
Pas 8

Dupa acest timp li mai framantati putin si formati o paine lunga.

O puneti pe hartie de copt si marginile le sustineti cu ceva - eu am pus-o langa perete si un facalet.

Acoperiti cu un prosop si lasati sa creasca 2-3 ore.

Paine aromata cu seminte (si maia) - Pas 8
Pas 9

Apoi se taie in 2 locuri deasupa si se puna la cuptor incins la 250 grade.

Foarte important s-o coaceti pe o placa de gresie si neaparat cu aburi(turnati jumate de pahar de apa intr-o tava mica incinsa in cuptor, sub paine).

Peste 10 minute micsorati temperatura la 200 grade.

Paine aromata cu seminte (si maia) - Pas 9
Pas 10

Ungeti 1-2 ori painea in timpul coacerii cu apa, va face crusta mai lucioasa si crocanta.

Paine aromata cu seminte (si maia) - Pas 10
Pas 11

O tineti aproximativ 45 minute la cuptor, dar oricum inainte s-o scoateti verificati daca este gata - bateti cu unghia pe fundul painii, daca suna a gol este gata.

Paine aromata cu seminte (si maia) - Pas 11
Pas 12

O ungeti cu putina apa si inveliti in prosop pana se raceste bine.

Am observat ca painea oricum crapa la copt, indiferent cum puneti faina sau o lasati la crescut, dar nu influenteaza nicicum gustul painii.

Paine aromata cu seminte (si maia) - Pas 12
Pas 13

Si aici cateva felii mai reprezentative, asa le si congelez. Jumate de painica o mancam, cealalta jumate o feliez si pun in 1-2 pungi sa se pastreze proaspata la congelator.

Se decongeleaza normal feliata cam in 1-2 ore, la microunde imediat.

Pofta Buna!

Paine aromata cu seminte (si maia) - Pas 13

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 20

CristinaBlanaru190
Cristina Blanaru (CristinaBlanaru190) 05 Mar 2020, 16:45

Priviți ce painica a ieșit, mulțumim Lena

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Cristina Blanaru (CristinaBlanaru190) 05 Mar 2020, 17:02

Super! 👍🤗

Valentina Rotaru
Valentina Rotaru 07 Jan 2020, 09:00

Buna ziua Lena, 

Cezi ca este posibil sa folosesc doar faina de secara si faina integrala? Vreau sa evit faina alba. Imi poti spune proportiile si daca, din cate stii tu, ar trebui lasata mai mult la crescut? Multumesc

lena
Elena (lena) Valentina Rotaru 09 Jan 2020, 16:31

Se poate folosi orice faina, dar proportiile exacte trebuie testate si experimentate.😉

natalia s
natalia s 26 Feb 2016, 18:55

Placa de gresie obisnuita? Nu crapa in cuptor? 10g de drojdie uscata la 500g faina nu e cam mult?

lena
Elena (lena) natalia s 26 Feb 2016, 19:16

Nu si Nu.

geani
geani 12 May 2014, 21:07

Sunt tare mandra de painica mea. Sincer nu prea ma asteptam sa iasa ceva, nu stiu de ce, poate datorita intregului proces. Totusi a durat ceva pana cand am facut-o, dar rezultatul a fost satisfacator. Numai ca neavand placa de gresie am copt-o in tava Jena cu hartie de copt.

Nota mea pentru reteta:
olga.nika
Olga (olga.nika) 21 Mar 2014, 10:23

E foarte gustoasa! Am facuto chiar ieri, dar am probleme cu incarcarea pozei.. Deja le-am facut pe toate trei piini cu maia de pe site, si sunt nespus de multumita de cea Taraneasca si de asta cu seminte!!! cea alba mi-a parut putin mai migaloasa (iti ia cam multe ore..) si mi s-a mai lipit de hirtie de copt.. La gust si la textura sunt toate de nota 10!!!

Poza mea pentru reteta:
caty.cris
caty.cris 20 Mar 2014, 15:52

Este foarte buna painea! Am insa o intrebare: textura painii trebuie sa fie umeda? Multumesc

lena
Elena (lena) caty.cris 20 Mar 2014, 15:54

Da, este mai umeda putin.

mena29
Mihaela (mena29) 04 Mar 2014, 08:03

Minunata!

Nota mea pentru reteta:
Ancuta Rogac92
Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 03 Mar 2014, 21:02

Lena da painea asta de secara trebue lasata 48 ore dupa coacere inainte de a o manca? Am sa caut si eu faina de secara aici in Italia sa incerc si eu painea asta ...

lena
Elena (lena) Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 03 Mar 2014, 22:19

Nu, noi o mancam chiar si calda, dupa 1-2 ore.

Katrin
Katrin 03 Mar 2014, 16:50

Aaaaa Lena dar daca e sa pun drojdie? Cam cat ar trebui ? Vreo 5 grame ajung ? Sau nu se poate de substiuit ? 

lena
Elena (lena) Katrin 03 Mar 2014, 18:51

Am vazut faina de secara in multe magazine, acum chiar nu este o problema - studiati mai atent rafturile cu faina din magazine.

Si da, merge si cu drojdie, cred ca 25g proaspata, sau 10g uscata.

Katrin
Katrin 03 Mar 2014, 16:46

Oare gasesc si la noi faina de secara, nu cred ca am vazut in supermarkete....Sa ma uit mai atent... Am o cutie cu seminte de in si tot asteapta sa ii vina randul, cred ca e perfecta pentru aceasta painica. 

Multumesc de reteta! 

Arata toate comentariile