Paine aromata cu seminte (si maia)

Paine aromata cu seminte (si maia)

Painica care-i place foarte mult sotului meu, semintele ii dau o textura specifica dar si o aroma foarte buna.

Bineinteles am experimentat mult cu reteta pana a ajuns aici - daca folositi faina alba painea iese mai aerata putin, cu faina integrala de grau iese ceva mai densa - la gust sunt la fel.

Imi place sa congelez felii subtiri de paine si intotdeauna am paine de casa sanatoasa la indemana, nu neaparat sa fac chiar in fiecare saptamana.

Ingrediente

Maia de secara
320 g
Faina de secara
160 g
Faina alba
325 g
sau amestecata cu faina integrala de grau
Apa
250 ml
Sare
16 g
Seminte de in
50 g
Seminte de susan
50 g
Seminte de floarea soarelui
50 g

Pasi de urmat

1

Cu 6-7 ore inainte(eu o fac seara si a 2-a zi fac painea oricand in timpul zilei) sa va apucati de reteta trebuie sa treziti "maiaua mama" din frigider(starterul).

V-am aratat aici tot procesul.

O maia buna de uitlizat, adica cele 320g de la ingrediente - trebuie sa fie poroasa si activa.

2

Puneti semintele intr-o tigaie si le caliti putin pana incep sa se rumeneasca si sa miroase frumos.

3

Turnati peste semintele fierbinti 150ml apa rece si lasati 1-2 ore sa se umfle.

4

Masurati cantitatea de maia necesara, turnati apa si sarea.

5

Adaugati fainurile si semintele, amestecati cu o spatula toate ingredientele.

Va iesi un aluat ceva mai lipicios, dar asa si trebuie din cauza fainii de secara.

6

Presarati pe masa de lucru faina mai multa si cu ajutorul unei linguri sau spatule scoateti aluatul pe masa.

7

Il adunati/uniformizati putin si lasati acoperit cu un prosop pentru 20-30 minute.

8

Dupa acest timp li mai framantati putin si formati o paine lunga.

O puneti pe hartie de copt si marginile le sustineti cu ceva - eu am pus-o langa perete si un facalet.

Acoperiti cu un prosop si lasati sa creasca 2-3 ore.

9

Apoi se taie in 2 locuri deasupa si se puna la cuptor incins la 250 grade.

Foarte important s-o coaceti pe o placa de gresie si neaparat cu aburi(turnati jumate de pahar de apa intr-o tava mica incinsa in cuptor, sub paine).

Peste 10 minute micsorati temperatura la 200 grade.

10

Ungeti 1-2 ori painea in timpul coacerii cu apa, va face crusta mai lucioasa si crocanta.

11

O tineti aproximativ 45 minute la cuptor, dar oricum inainte s-o scoateti verificati daca este gata - bateti cu unghia pe fundul painii, daca suna a gol este gata.

12

O ungeti cu putina apa si inveliti in prosop pana se raceste bine.

Am observat ca painea oricum crapa la copt, indiferent cum puneti faina sau o lasati la crescut, dar nu influenteaza nicicum gustul painii.

13

Si aici cateva felii mai reprezentative, asa le si congelez. Jumate de painica o mancam, cealalta jumate o feliez si pun in 1-2 pungi sa se pastreze proaspata la congelator.

Se decongeleaza normal feliata cam in 1-2 ore, la microunde imediat.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 16

natalia s
natalia s 26 feb 2016, 18:55

Placa de gresie obisnuita? Nu crapa in cuptor? 10g de drojdie uscata la 500g faina nu e cam mult?

lena
Elena (lena) natalia s 26 feb 2016, 19:16

Nu si Nu.

mmadalinia
mmadalinia 12 dec 2014, 23:50

Buna, Cei 150ml de apa folositi la hidratarea semintelor sunt parte din cei 250ml din reteta sau sunt extra? eu am folosit in total 250ml si mi s-a parut ca aluatul a iesit cam uscat asa ca a trebuit sa mai adaug putina apa. altfel painica e delicioasa, multumim pentru reteta!

lena
Elena (lena) mmadalinia 13 dec 2014, 07:50

Sunt extra, se absoarbe apa complet, ceilalti 250ml sunt pt framantat.

geani
geani 12 mai 2014, 21:07

Sunt tare mandra de painica mea. Sincer nu prea ma asteptam sa iasa ceva, nu stiu de ce, poate datorita intregului proces. Totusi a durat ceva pana cand am facut-o, dar rezultatul a fost satisfacator. Numai ca neavand placa de gresie am copt-o in tava Jena cu hartie de copt.

Nota mea pentru reteta:
Lolinka
Lolinka 12 apr 2014, 19:35

Am o nelamurire legata de timpul de "trezire " .Cei 100 de gr din frigider ( starterul) ii scot seara ,dimineata adaug faina apa pt maia si mai las 3-5 ore?In postarea "reinnoire maia " spui ca o lasi 3/5 ore ? Aici spui ca lasi 6/7 ore ?Mai explici odata cat sta starterul la trezit si cat sta maiaua la facut inainte de a pune restul ingredientelor pt painea propriu zisa ? Multumesc mult

lena
Elena (lena) Lolinka 13 apr 2014, 13:51

Starterul la trezit sta intre 3-6 ore, depinde de cat de puternica este maiaua - si de ce timp dispuneti dvs. Mai noi o las pt noapte, sa se trezeasca bine :)

A 2-a zi fac direct paine din maiaua trezita din starter.

olga.nika
Olga (olga.nika) 21 mar 2014, 10:23

E foarte gustoasa! Am facuto chiar ieri, dar am probleme cu incarcarea pozei.. Deja le-am facut pe toate trei piini cu maia de pe site, si sunt nespus de multumita de cea Taraneasca si de asta cu seminte!!! cea alba mi-a parut putin mai migaloasa (iti ia cam multe ore..) si mi s-a mai lipit de hirtie de copt.. La gust si la textura sunt toate de nota 10!!!

Poza mea pentru reteta:
caty.cris
caty.cris 20 mar 2014, 15:52

Este foarte buna painea! Am insa o intrebare: textura painii trebuie sa fie umeda? Multumesc

lena
Elena (lena) caty.cris 20 mar 2014, 15:54

Da, este mai umeda putin.

mena29
Mihaela (mena29) 04 mar 2014, 08:03

Minunata!

Nota mea pentru reteta:
Ancuta Rogac92
Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 03 mar 2014, 21:02

Lena da painea asta de secara trebue lasata 48 ore dupa coacere inainte de a o manca? Am sa caut si eu faina de secara aici in Italia sa incerc si eu painea asta ...

lena
Elena (lena) Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 03 mar 2014, 22:19

Nu, noi o mancam chiar si calda, dupa 1-2 ore.

Katrin
Katrin 03 mar 2014, 16:50

Aaaaa Lena dar daca e sa pun drojdie? Cam cat ar trebui ? Vreo 5 grame ajung ? Sau nu se poate de substiuit ? 

lena
Elena (lena) Katrin 03 mar 2014, 18:51

Am vazut faina de secara in multe magazine, acum chiar nu este o problema - studiati mai atent rafturile cu faina din magazine.

Si da, merge si cu drojdie, cred ca 25g proaspata, sau 10g uscata.

Katrin
Katrin 03 mar 2014, 16:46

Oare gasesc si la noi faina de secara, nu cred ca am vazut in supermarkete....Sa ma uit mai atent... Am o cutie cu seminte de in si tot asteapta sa ii vina randul, cred ca e perfecta pentru aceasta painica. 

Multumesc de reteta! 

Arata toate comentariile