Pâine aromată cu semințe (și maia)
Pâinica care-i place foarte mult soțului meu, semințele îi dau o textură specifică dar și o aromă foarte bună.
Bineînțeles am experimentat mult cu rețeta până a ajuns aici - dacă folosiți făină albă pâinea iese mai aerată puțin, cu făină integrală de grâu iese ceva mai densă - la gust sunt la fel.
Îmi place să congelez felii subțiri de pâine și întotdeauna am pâine de casă sănătoasă la îndemână, nu neapărat să fac chiar în fiecare săptămână.
Ingrediente
●
Făină albă
325 g
sau amestecată cu făină integrală de grâu
●
Semințe de floarea-soarelui
50 g
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Cu 6-7 ore înainte (eu o fac seara și a 2-a zi fac pâinea oricând în timpul zilei) să vă apucați de rețetă trebuie să treziți "maiaua mamă" din frigider (starterul).
V-am arătat aici tot procesul.
O maia bună de utilizat, adică cele 320 g de la ingrediente - trebuie să fie poroasă și activă.
Pas 2
Puneți semințele într-o tigaie și le căliți puțin până încep să se rumenească și să miroase frumos.
Pas 3
Turnați peste semințele fierbinți 150 ml apă rece și lăsați 1-2 ore să se umfle.
Pas 4
Măsurați cantitatea de maia necesară, turnați apa și sarea.
Pas 5
Adăugați făinurile și semințele, amestecați cu o spatulă toate ingredientele.
Va ieși un aluat ceva mai lipicios, dar așa și trebuie din cauza făinii de secară.
Pas 6
Presărați pe masa de lucru făină mai multă și cu ajutorul unei linguri sau spatule scoateți aluatul pe masă.
Pas 7
Îl adunați/uniformizați puțin și lăsați acoperit cu un prosop pentru 20-30 minute.
Pas 8
După acest timp îl mai frământați puțin și formați o pâine lungă.
O puneți pe hârtie de copt și marginile le susțineți cu ceva - eu am pus-o lângă perete și un făcăleț.
Acoperiți cu un prosop și lăsați să crească 2-3 ore.
Pas 9
Apoi se taie în 2 locuri deasupra și se pune la cuptor încins la 250 de grade.
Foarte important s-o coaceți pe o placă de gresie și neapărat cu aburi (turnați jumătate de pahar de apă într-o tavă mică încinsă în cuptor, sub pâine).
Peste 10 minute micșorați temperatura la 200 de grade.
Pas 10
Ungeți 1-2 ori pâinea în timpul coacerii cu apă, va face crusta mai lucioasă și crocantă.
Pas 11
O țineți aproximativ 45 de minute la cuptor, dar oricum înainte s-o scoateți verificați dacă este gata - bateți cu unghia pe fundul pâinii, dacă sună a gol este gata.
Pas 12
O ungeți cu puțină apă și înveliți în prosop până se răcește bine.
Am observat că pâinea oricum crapă la copt, indiferent cum puneți făină sau o lăsați la crescut, dar nu influențează nicicum gustul pâinii.
Pas 13
Și aici câteva felii mai reprezentative, așa le și congelez. Jumătate de pâinică o mâncăm, cealaltă jumătate o feliez și pun în 1-2 pungi să se păstreze proaspătă la congelator.
Se decongelează normal feliată cam în 1-2 ore, la microunde imediat.
Poftă Bună!
Cantitate:
1 kg
Timp de preparare:
45 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
120 min
Data publicării:
Notă:
5 (3 voturi)