Pâine aromată cu semințe (și maia)

Pâine aromată cu semințe (și maia)

Pâinica care-i place foarte mult soțului meu, semințele îi dau o textură specifică dar și o aromă foarte bună.

Bineînțeles am experimentat mult cu rețeta până a ajuns aici - dacă folosiți făină albă pâinea iese mai aerată puțin, cu făină integrală de grâu iese ceva mai densă - la gust sunt la fel.

Îmi place să congelez felii subțiri de pâine și întotdeauna am pâine de casă sănătoasă la îndemână, nu neapărat să fac chiar în fiecare săptămână.

Ingrediente

Maia de secară
320 g
   
Făină de secară
160 g
   
Făină albă
325 g
sau amestecată cu făină integrală de grâu
Apă
250 ml
   
Sare
16 g
   
Semințe de in
50 g
   
Semințe de susan
50 g
   
Semințe de floarea-soarelui
50 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Cu 6-7 ore înainte (eu o fac seara și a 2-a zi fac pâinea oricând în timpul zilei) să vă apucați de rețetă trebuie să treziți "maiaua mamă" din frigider (starterul).

V-am arătat aici tot procesul.

O maia bună de utilizat, adică cele 320 g de la ingrediente - trebuie să fie poroasă și activă.

Pâine aromată cu semințe (și maia) - Pas 1
Pas 2

Puneți semințele într-o tigaie și le căliți puțin până încep să se rumenească și să miroase frumos.

Pâine aromată cu semințe (și maia) - Pas 2
Pas 3

Turnați peste semințele fierbinți 150 ml apă rece și lăsați 1-2 ore să se umfle.

Pâine aromată cu semințe (și maia) - Pas 3
Pas 4

Măsurați cantitatea de maia necesară, turnați apa și sarea.

Pâine aromată cu semințe (și maia) - Pas 4
Pas 5

Adăugați făinurile și semințele, amestecați cu o spatulă toate ingredientele.

Va ieși un aluat ceva mai lipicios, dar așa și trebuie din cauza făinii de secară.

Pâine aromată cu semințe (și maia) - Pas 5
Pas 6

Presărați pe masa de lucru făină mai multă și cu ajutorul unei linguri sau spatule scoateți aluatul pe masă.

Pâine aromată cu semințe (și maia) - Pas 6
Pas 7

Îl adunați/uniformizați puțin și lăsați acoperit cu un prosop pentru 20-30 minute.

Pâine aromată cu semințe (și maia) - Pas 7
Pas 8

După acest timp îl mai frământați puțin și formați o pâine lungă.

O puneți pe hârtie de copt și marginile le susțineți cu ceva - eu am pus-o lângă perete și un făcăleț.

Acoperiți cu un prosop și lăsați să crească 2-3 ore.

Pâine aromată cu semințe (și maia) - Pas 8
Pas 9

Apoi se taie în 2 locuri deasupra și se pune la cuptor încins la 250 de grade.

Foarte important s-o coaceți pe o placă de gresie și neapărat cu aburi (turnați jumătate de pahar de apă într-o tavă mică încinsă în cuptor, sub pâine).

Peste 10 minute micșorați temperatura la 200 de grade.

Pâine aromată cu semințe (și maia) - Pas 9
Pas 10

Ungeți 1-2 ori pâinea în timpul coacerii cu apă, va face crusta mai lucioasă și crocantă.

Pâine aromată cu semințe (și maia) - Pas 10
Pas 11

O țineți aproximativ 45 de minute la cuptor, dar oricum înainte s-o scoateți verificați dacă este gata - bateți cu unghia pe fundul pâinii, dacă sună a gol este gata.

Pâine aromată cu semințe (și maia) - Pas 11
Pas 12

O ungeți cu puțină apă și înveliți în prosop până se răcește bine.

Am observat că pâinea oricum crapă la copt, indiferent cum puneți făină sau o lăsați la crescut, dar nu influențează nicicum gustul pâinii.

Pâine aromată cu semințe (și maia) - Pas 12
Pas 13

Și aici câteva felii mai reprezentative, așa le și congelez. Jumătate de pâinică o mâncăm, cealaltă jumătate o feliez și pun în 1-2 pungi să se păstreze proaspătă la congelator.

Se decongelează normal feliată cam în 1-2 ore, la microunde imediat.

Poftă Bună!

Pâine aromată cu semințe (și maia) - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 20

CristinaBlanaru190
Cristina Blanaru (CristinaBlanaru190) 05 Mar 2020, 16:45

Priviți ce painica a ieșit, mulțumim Lena

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Cristina Blanaru (CristinaBlanaru190) 05 Mar 2020, 17:02

Super! 👍🤗

Valentina Rotaru
Valentina Rotaru 07 Jan 2020, 09:00

Buna ziua Lena, 

Cezi ca este posibil sa folosesc doar faina de secara si faina integrala? Vreau sa evit faina alba. Imi poti spune proportiile si daca, din cate stii tu, ar trebui lasata mai mult la crescut? Multumesc

lena
Elena (lena) Valentina Rotaru 09 Jan 2020, 16:31

Se poate folosi orice faina, dar proportiile exacte trebuie testate si experimentate.😉

natalia s
natalia s 26 Feb 2016, 18:55

Placa de gresie obisnuita? Nu crapa in cuptor? 10g de drojdie uscata la 500g faina nu e cam mult?

lena
Elena (lena) natalia s 26 Feb 2016, 19:16

Nu si Nu.

geani
geani 12 May 2014, 21:07

Sunt tare mandra de painica mea. Sincer nu prea ma asteptam sa iasa ceva, nu stiu de ce, poate datorita intregului proces. Totusi a durat ceva pana cand am facut-o, dar rezultatul a fost satisfacator. Numai ca neavand placa de gresie am copt-o in tava Jena cu hartie de copt.

Nota mea pentru rețetă:
olga.nika
Olga (olga.nika) 21 Mar 2014, 10:23

E foarte gustoasa! Am facuto chiar ieri, dar am probleme cu incarcarea pozei.. Deja le-am facut pe toate trei piini cu maia de pe site, si sunt nespus de multumita de cea Taraneasca si de asta cu seminte!!! cea alba mi-a parut putin mai migaloasa (iti ia cam multe ore..) si mi s-a mai lipit de hirtie de copt.. La gust si la textura sunt toate de nota 10!!!

Poza mea pentru rețetă:
caty.cris
caty.cris 20 Mar 2014, 15:52

Este foarte buna painea! Am insa o intrebare: textura painii trebuie sa fie umeda? Multumesc

lena
Elena (lena) caty.cris 20 Mar 2014, 15:54

Da, este mai umeda putin.

mena29
Mihaela (mena29) 04 Mar 2014, 08:03

Minunata!

Nota mea pentru rețetă:
Ancuta Rogac92
Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 03 Mar 2014, 21:02

Lena da painea asta de secara trebue lasata 48 ore dupa coacere inainte de a o manca? Am sa caut si eu faina de secara aici in Italia sa incerc si eu painea asta ...

lena
Elena (lena) Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 03 Mar 2014, 22:19

Nu, noi o mancam chiar si calda, dupa 1-2 ore.

Katrin
Katrin 03 Mar 2014, 16:50

Aaaaa Lena dar daca e sa pun drojdie? Cam cat ar trebui ? Vreo 5 grame ajung ? Sau nu se poate de substiuit ? 

lena
Elena (lena) Katrin 03 Mar 2014, 18:51

Am vazut faina de secara in multe magazine, acum chiar nu este o problema - studiati mai atent rafturile cu faina din magazine.

Si da, merge si cu drojdie, cred ca 25g proaspata, sau 10g uscata.

Katrin
Katrin 03 Mar 2014, 16:46

Oare gasesc si la noi faina de secara, nu cred ca am vazut in supermarkete....Sa ma uit mai atent... Am o cutie cu seminte de in si tot asteapta sa ii vina randul, cred ca e perfecta pentru aceasta painica. 

Multumesc de reteta! 

Arată toate comentariile