Pilaf cu linte si legume

Pilaf cu linte si legume

Eram putin sceptica la aceasta combinatie, dar degeaba - este perfecta si se potrivesc excelent toate ingredientele. Asa un pilaf de post as manca si in nepost, este foarte gustos - toate legumele dau o aroma perfecta aici, usturoiul si verdeata completeaza aromele.

Este satios, gustos, sanatos - a mancat si Sofia fara nici o remarca, deci un indicator bun si relevant :)

Ingrediente

Orez
0.5 pahare
acelasi pahar de 250ml la toate ingredientele
Linte verde/maro
0.5 pahare
Morcovi
3 buc
Ceapa
2 buc
Rosii
2 buc
eu am pus jumatate de conserva de rosii cubulete
Usturoi(catei)
10 buc
Sare
2 lingurite
dupa gust puneti
Piper negru macinat
0.25 lingurite
Curcuma/turmeric
0.5 lingurite
optional
Patrunjel verde
1 legatura
1 legatura - eu am pus patrunjel uscat
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Apa
2 pahare

Pasi de urmat

1

Ceapa si morcovul se taie fideluta.

In cratita sau tuciul in care veti face pilaful, incalziti putin uleiul si adaugati morcovul si ceapa, le caliti impreuna cam 5 minute.

2

Orezul si lintea le spalati bine.

Le puneti in cratita(peste morcovul si ceapa calite) asa ca in poza, fara sa le amestecati - rosiile cubulete, orezul si lintea.

3

Turnati 2 pahare de apa deasupra.

4

Puneti sarea, piperul, 5 catei de usutroi tocat si turmericul daca aveti.

Faceti focul mare pana incepe sa fiarba, apoi micsorati flacara si lasati sa fiarba(cu capac deasupra) incet 20-30 minute - si da, ati vazut bine, nu se amesteca ingredientele.

5

Dupa acest timp observati ca orezul si lintea vor absorbi toata apa. Daca cumva inca sunt crude(depinde de calitatea orezului si lintei) si apa nu mai este, adaugati putina apa clocotita si mai lasati 10 minute pe foc.

La mine nu a fost nevoie, apa a fost suficienta, lintea nu s-a rasfiert dar nici nu era cruda.

6

Puneti deasupra peste pilaful gata patrunjel tocat si ceilalti 5 catei de usturoi tocat(nu le pisati, arata mai bine bucatele in pilaf).

Opriti focul si puneti capacul, lasati asa sa se patrunda aromele cam 15 minute.

7

Apoi cu o furculita amestecati atent toata compozitia, mai lasati 5 minute.

8

Serviti si savurati.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (6-8 portii)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:
Nota: 5 (10 voturi)

Comentarii

Elena BM
Elena BM 24 mar 2014, 17:47

Chiar miine am sa incerc receta, revin cu parerile si mersi de ideie !!!

Masha
Masha 24 mar 2014, 18:17

Am făcut chiar astăzi, sunt la dietă şi astăzi aveam în meniu amidonuri, iar reţeta s-a potrivit perfect, delicioasă!

Elena BM
Elena BM 26 mar 2014, 00:21

Cum am zis ieri, am facut azi pilaful, a iesit tare bun, lintea sa rasfiert si cind am amestecat totul , sa sfarmat, dar nu a stricat deloc gustul , din contra ia dat o textura neobisnuita pilafului. Si chiar ma bucur, ca daca o observa copilul putea sa nu manince , e cam pretentios la mincare :)

Nota mea pentru reteta:
ghiana
ghiana 26 mar 2014, 15:06

Facut, mancat, placut, multumiri.

Si lintea mea s-a 'prabusit' putin, dar mi-a placut.

Nota mea pentru reteta:
adri
adri 28 mar 2014, 14:47

Eu nu tin post dar am facut cu mare placere mancarica ta si a iesit excelenta. Multumesc

Lianulia
Lianulia 02 apr 2014, 23:06

Mi-a placut! E gustoasa, rapid si usor de facut, sanatoasa. E mancabila si de "carnivori", barbatu-meu spunand ca e intresanta. Multumesc.

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 05 apr 2014, 13:07

Buna. Mi-au prins bine si comentariile, citind ca lintea s-a mai zdobit,eu am adaugat-o dupa 10 minute.De aceea am si postat mai multe poze (fara linte, cu linte,...gata si pe farfurie).O mancare buna si satioasa. Eu am mai adaugat cativa catei de usturoi,ca eu folosesc romanesti si au fost f.mici de nu le-am simtit gustul si mie imi place cu mai mult.  Multumesc si pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
cristina15
cristina15 17 nov 2014, 00:39

Buna!

Reteta este absolut geniala, o iubesc.Este preferata mea:) 

Dar am o intrebare..se poate  congela? Mi-ar placea sa fac mai multa deodata si sa am pentru toata saptamana. Si daca nu, cam cat timp rezista in frigider?

lena
Elena (lena) cristina15 17 nov 2014, 20:37

Sigur rezista 5 zile in frigider, nu am incercat niciodata s-o congelez, dar poti incerca.

Svetlana M.
Svetlana (Svetlana M.) 07 mai 2015, 20:51

nu prea imi place lintea, dar pilaful e ft deliciooos!!

multumesc)
olga
olga 17 mai 2015, 15:59

Aceasta reteta tocmai a urcat in topul preferintelor mele! Din toate retetele tale minunate, pe asta o apreciez cel mai mult acum. Este salvatoare de vieti pentru nemancatorii de carne si pentru cei care nu au timp/putere sa stea prin bucatarie. Se prepara super simplu, si este absolut delicioasa mancarea! Multumim din suflet :*

lena
Elena (lena) 18 mai 2015, 10:22

Ehe, ce ma bucur!

Chiar de multe ori vroiam sa-ti sugerez reteta da nu am avut ocazia.

Sa aveti pofta buna!

Jana
Jana 15 iun 2015, 18:13

Multumim pentru masa, Lena! :) Delicioasa reteta. A mancat cu mare pofta si piciul nostru. Lintea nu s-a rasfiert. Eu am mai adaugat, din start, o jumatate de pahar de apa, ca mi se paruse cam putina. Sanatate tie si multa inspiratie.

Nota mea pentru reteta:
GINUTZ
GINUTZ 24 nov 2015, 21:34

Multumesc, Lena...o reteta delicioasa !!! Sotul a fost tare incantat de acest pilaf. Am mai adaugat si eu inca o cana cu apa.

Nota mea pentru reteta:
Diana S.
Diana S. 30 dec 2015, 04:31

Foarte, foarte bun, Lena! Abia acum am gasit reteta si a iesit excelent. Lintea nu mi s-a rasfiert nici mie, dar am verificat dinainte timpul de fierbere pentru linte comparativ cu cel pentru orez, care a fost de aprox. 20 de minute in ambele cazuri. Asadar, le-am adaugat pe amandoua in acelasi timp si a iesit exact cum trebuie.

Nota mea pentru reteta:
DaianaRadulescu992
Daiana Radulescu (DaianaRadulescu992) 11 aug 2016, 17:37

Delicios! Acum am terminat-o, concomitent cu reteta de chiftelute cu linte. Asa de mult imi doream o reteta de post proteica, dar si cu orez si mai ales gustoasa. Multumim din nou! Esti cea mai buna bucatareasa din tot ce am gasit online.

P.S.: am facut-o in tuciul traditional romanesc, de fonta, si a functionat la fix ca sa nu se prinda nimic. Deci recomand tuciul sau o cratita cat mai groasa.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Daiana Radulescu (DaianaRadulescu992) 12 aug 2016, 09:04

Ma bucur mult ca va plac retetele, sunt facute cu mult drag pentru familia mea si alese cu grija.

Multumesc mult pentru apreciere, comentarii, poze si sa aveti pofta mare si sanatate!

Ekaterinka
Ekaterinka 29 aug 2016, 21:16

se poate folosi linte rosie?

lena
Elena (lena) Ekaterinka 29 aug 2016, 22:00

Da, oricare va place.

Muraru Ana
ANA MURARU (Muraru Ana) 22 nov 2016, 14:46

Cred ca e delicioasa ... O s-o incerc f curand ... Multumesc , Lena, pentru ca m-ai primit alaturi de " bucataria " ta, desi retetele tale sunt mai demult pe masa alor mei... inca o data , MULTUMESC ...............

lena
Elena (lena) ANA MURARU (Muraru Ana) 22 nov 2016, 16:18

Sa va fie de bine Ana, cu mare placere.

eduardu
Eduardu (eduardu) 12 feb 2018, 17:16

Foarte buna aceasta combinatie,mi-a iesit perfect,doar o cana de apa in plus. Sotul si-a pus doua portii,deci atat de buna a iesit!

Corina1
Corina1 29 sep 2018, 16:25

Datorita scepticismului legat de combinatia orez-linte am facut aceasta reteta prima oara, a doua oara am facut-o pentru ca e incredibil de gustoasa!!! O mare problema am acum si anume am uitat sa fac portie dubla!!! E o reteta de 5 stele plus. Legat de poza, nu mai am la ce sa fac:)

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Corina1 30 sep 2018, 15:36

Ma bucur mult, sa aveti pofta buna! 😘

Pufi
Pufi 05 dec 2018, 23:36

Foarte buna! Chiar prea buna pentru ca se lasa mancata, in portii tot mai mari :) Fiind lacto- vegetariana, reteta asta e o minune pentru mine. Am facut-o intr-o cratita clasica, emailata si a iesit foarte bine. De altfel, toate retetele de pe acest site, au iesit perfecte, din prima. Multumesc Elena pentru tot efortul si daruirea ta, spre folosul nostru. Multa sanatate tie si familiei tale!

Nota mea pentru reteta: