Pilaf cu linte și legume

Pilaf cu linte și legume

Eram puțin sceptică la această combinație, dar degeaba - este perfectă și se potrivesc excelent toate ingredientele. Așa un pilaf de post aș mânca și în nepost, este foarte gustos - toate legumele dau o aromă perfectă aici, usturoiul și verdeața completează aromele.

Este sățios, gustos, sănătos - a mâncat și Sofia fără nici o remarcă, deci un indicator bun și relevant :)

Ingrediente

Orez
0.5 pahare
același pahar de 250ml la toate ingredientele
Linte verde/maro
0.5 pahare
   
Morcovi
3 buc
   
Ceapă
2 buc
   
Roșii
2 buc
eu am pus jumătate de conservă de roșii cubulețe
Usturoi (cățeii)
10 buc
   
Sare
2 lingurite
după gust puneți
Piper negru măcinat
0.25 lingurite
   
Curcuma/turmeric
0.5 lingurite
opțional
Pătrunjel verde
1 legatura
1 legătură - eu am pus pătrunjel uscat
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Apă
2 pahare
   

Pași de urmat

Pas 1

Ceapa și morcovul se taie fâșii subțiri.

În cratița sau tuciul în care veți face pilaful, încălziți puțin uleiul și adăugați morcovul și ceapa, le căliți împreună cam 5 minute.

Pilaf cu linte și legume - Pas 1
Pas 2

Orezul și lintea le spălați bine.

Le puneți în cratiță (peste morcovul și ceapa călite) așa ca în poză, fără să le amestecați - roșiile cubulețe, orezul și lintea.

Pilaf cu linte și legume - Pas 2
Pas 3

Turnați 2 pahare de apă deasupra.

Pilaf cu linte și legume - Pas 3
Pas 4

Puneți sarea, piperul, 5 căței de usturoi tocați și turmericul dacă aveți.

Faceți focul mare până începe să fiarbă, apoi micșorați flacăra și lăsați să fiarbă (cu capac deasupra) încet 20-30 minute - și da, ați văzut bine, nu se amestecă ingredientele.

Pilaf cu linte și legume - Pas 4
Pas 5

După acest timp observați că orezul și lintea vor absorbi toată apa. Dacă cumva încă sunt crude (depinde de calitatea orezului și lintei) și apa nu mai este, adăugați puțină apă clocotită și mai lăsați 10 minute pe foc.

La mine nu a fost nevoie, apa a fost suficientă, lintea nu s-a răsfiert dar nici nu era crudă.

Pilaf cu linte și legume - Pas 5
Pas 6

Puneți deasupra peste pilaful gata pătrunjel tocat și ceilalți 5 căței de usturoi tocat (nu le pisați, arată mai bine bucățele în pilaf).

Opriți focul și puneți capacul, lăsați așa să se pătrundă aromele cam 15 minute.

Pilaf cu linte și legume - Pas 6
Pas 7

Apoi cu o furculiță amestecați atent toată compoziția, mai lăsați 5 minute.

Pilaf cu linte și legume - Pas 7
Pas 8

Serviți și savurați.

Poftă bună!

Pilaf cu linte și legume - Pas 8

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (6-8 porții)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (10 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Elena BM
Elena BM 24 Mar 2014, 17:47

Chiar miine am sa incerc receta, revin cu parerile si mersi de ideie !!!

Masha
Masha 24 Mar 2014, 18:17

Am făcut chiar astăzi, sunt la dietă şi astăzi aveam în meniu amidonuri, iar reţeta s-a potrivit perfect, delicioasă!

Elena BM
Elena BM 26 Mar 2014, 00:21

Cum am zis ieri, am facut azi pilaful, a iesit tare bun, lintea sa rasfiert si cind am amestecat totul , sa sfarmat, dar nu a stricat deloc gustul , din contra ia dat o textura neobisnuita pilafului. Si chiar ma bucur, ca daca o observa copilul putea sa nu manince , e cam pretentios la mincare :)

Nota mea pentru rețetă:
ghiana
ghiana 26 Mar 2014, 15:06

Facut, mancat, placut, multumiri.

Si lintea mea s-a 'prabusit' putin, dar mi-a placut.

Nota mea pentru rețetă:
adri
adri 28 Mar 2014, 14:47

Eu nu tin post dar am facut cu mare placere mancarica ta si a iesit excelenta. Multumesc

Lianulia
Lianulia 02 Apr 2014, 23:06

Mi-a placut! E gustoasa, rapid si usor de facut, sanatoasa. E mancabila si de "carnivori", barbatu-meu spunand ca e intresanta. Multumesc.

Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 05 Apr 2014, 13:07

Buna. Mi-au prins bine si comentariile, citind ca lintea s-a mai zdobit,eu am adaugat-o dupa 10 minute.De aceea am si postat mai multe poze (fara linte, cu linte,...gata si pe farfurie).O mancare buna si satioasa. Eu am mai adaugat cativa catei de usturoi,ca eu folosesc romanesti si au fost f.mici de nu le-am simtit gustul si mie imi place cu mai mult.  Multumesc si pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
cristina15
cristina15 17 Nov 2014, 00:39

Buna!

Reteta este absolut geniala, o iubesc.Este preferata mea:) 

Dar am o intrebare..se poate  congela? Mi-ar placea sa fac mai multa deodata si sa am pentru toata saptamana. Si daca nu, cam cat timp rezista in frigider?

lena
Elena (lena) cristina15 17 Nov 2014, 20:37

Sigur rezista 5 zile in frigider, nu am incercat niciodata s-o congelez, dar poti incerca.

Svetlana M.
Svetlana (Svetlana M.) 07 May 2015, 20:51

nu prea imi place lintea, dar pilaful e ft deliciooos!!

multumesc)
olga
olga 17 May 2015, 15:59

Aceasta reteta tocmai a urcat in topul preferintelor mele! Din toate retetele tale minunate, pe asta o apreciez cel mai mult acum. Este salvatoare de vieti pentru nemancatorii de carne si pentru cei care nu au timp/putere sa stea prin bucatarie. Se prepara super simplu, si este absolut delicioasa mancarea! Multumim din suflet :*

lena
Elena (lena) 18 May 2015, 10:22

Ehe, ce ma bucur!

Chiar de multe ori vroiam sa-ti sugerez reteta da nu am avut ocazia.

Sa aveti pofta buna!

Jana
Jana 15 Jun 2015, 18:13

Multumim pentru masa, Lena! :) Delicioasa reteta. A mancat cu mare pofta si piciul nostru. Lintea nu s-a rasfiert. Eu am mai adaugat, din start, o jumatate de pahar de apa, ca mi se paruse cam putina. Sanatate tie si multa inspiratie.

Nota mea pentru rețetă:
GINUTZ
GINUTZ 24 Nov 2015, 21:34

Multumesc, Lena...o reteta delicioasa !!! Sotul a fost tare incantat de acest pilaf. Am mai adaugat si eu inca o cana cu apa.

Nota mea pentru rețetă:
Diana S.
Diana S. 30 Dec 2015, 04:31

Foarte, foarte bun, Lena! Abia acum am gasit reteta si a iesit excelent. Lintea nu mi s-a rasfiert nici mie, dar am verificat dinainte timpul de fierbere pentru linte comparativ cu cel pentru orez, care a fost de aprox. 20 de minute in ambele cazuri. Asadar, le-am adaugat pe amandoua in acelasi timp si a iesit exact cum trebuie.

Nota mea pentru rețetă:
DaianaRadulescu992
Daiana Radulescu (DaianaRadulescu992) 11 Aug 2016, 17:37

Delicios! Acum am terminat-o, concomitent cu reteta de chiftelute cu linte. Asa de mult imi doream o reteta de post proteica, dar si cu orez si mai ales gustoasa. Multumim din nou! Esti cea mai buna bucatareasa din tot ce am gasit online.

P.S.: am facut-o in tuciul traditional romanesc, de fonta, si a functionat la fix ca sa nu se prinda nimic. Deci recomand tuciul sau o cratita cat mai groasa.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Daiana Radulescu (DaianaRadulescu992) 12 Aug 2016, 09:04

Ma bucur mult ca va plac retetele, sunt facute cu mult drag pentru familia mea si alese cu grija.

Multumesc mult pentru apreciere, comentarii, poze si sa aveti pofta mare si sanatate!

Ekaterinka
Ekaterinka 29 Aug 2016, 21:16

se poate folosi linte rosie?

lena
Elena (lena) Ekaterinka 29 Aug 2016, 22:00

Da, oricare va place.

Muraru Ana
ANA MURARU (Muraru Ana) 22 Nov 2016, 14:46

Cred ca e delicioasa ... O s-o incerc f curand ... Multumesc , Lena, pentru ca m-ai primit alaturi de " bucataria " ta, desi retetele tale sunt mai demult pe masa alor mei... inca o data , MULTUMESC ...............

lena
Elena (lena) ANA MURARU (Muraru Ana) 22 Nov 2016, 16:18

Sa va fie de bine Ana, cu mare placere.

eduardu
Eduardu (eduardu) 12 Feb 2018, 17:16

Foarte buna aceasta combinatie,mi-a iesit perfect,doar o cana de apa in plus. Sotul si-a pus doua portii,deci atat de buna a iesit!

Corina1
Corina1 29 Sep 2018, 16:25

Datorita scepticismului legat de combinatia orez-linte am facut aceasta reteta prima oara, a doua oara am facut-o pentru ca e incredibil de gustoasa!!! O mare problema am acum si anume am uitat sa fac portie dubla!!! E o reteta de 5 stele plus. Legat de poza, nu mai am la ce sa fac:)

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Corina1 30 Sep 2018, 15:36

Ma bucur mult, sa aveti pofta buna! 😘

Pufi
Pufi 05 Dec 2018, 23:36

Foarte buna! Chiar prea buna pentru ca se lasa mancata, in portii tot mai mari :) Fiind lacto- vegetariana, reteta asta e o minune pentru mine. Am facut-o intr-o cratita clasica, emailata si a iesit foarte bine. De altfel, toate retetele de pe acest site, au iesit perfecte, din prima. Multumesc Elena pentru tot efortul si daruirea ta, spre folosul nostru. Multa sanatate tie si familiei tale!

Nota mea pentru rețetă: