Tort "Medovik"

Tort "Medovik"

Este un tort care intotdeauna are succes la orice masa festiva, se topeste in gura, o combinatie perfecta - aluatul aromat de miere si crema de smantana, daca mai adaugati niste nuci si prune uscate... va asigur ca nu ramane nimic din tort pentru a 2-a zi:).

Aceasta reteta de tort o gatesc de aproape 12 ani, de cand am gasit-o intr-un ziar vechi sovietic in debaraua bunicii. Recomand cu incredere!

Important! Urmati toti pasii retetei si micile tips-uri ca sa aveti 100% reusita. La ultimul pas gasiti si poza cu sectiunea tortului.

Ingrediente

Oua
2 buc
Zahar
1 pahar
pentru aluatul de foi
Unt
60 g
Miere de albine
2 linguri
Bicarbonat de sodiu
1.5 lingurite
Faina alba calitate superioara
3.5 pahare
Smantana 20% grasime
1.5 l
Zahar
2 pahare
pentru crema
Nuca taiata marunt
200 g
si prune uscate, sau visine fara samburi - optional

Pasi de urmat

Pas 1

Intr-o cratita sau bol termorezistent bateti ouale, adaugati zaharul, untul si mierea - amestecati cu o lingura.

Tort "Medovik" - Pas 1
Pas 2

Puneti cratita pe baie de aburi, amestecati periodic  - asa faceti 15 min.

Tort "Medovik" - Pas 2
Pas 3

In 15 min se vor topi untul, zaharul si mierea bine, luati cratita cu amestec de pe aburi si adaugati bicarbonatul de sodiu, amestecati bine si o puneti la loc pe aburi.

Tort "Medovik" - Pas 3
Pas 4

Amestecati incet si continuu timp de 5 min, pana se mareste compozitia cam de 2 ori.

Tort "Medovik" - Pas 4
Pas 5

Adaugati faina si framantati aluatul.

Tort "Medovik" - Pas 5
Pas 6

Daca vi se pare ca aluatul este prea moale mai puneti o jumatate de pahar de faina. Aveti grija sa lasati aluatul la loc cald, sau acoperit cu prosop pana faceti foile - mierea si zaharul se intareste si va fi greu de lucrat cu el.

Tort "Medovik" - Pas 6
Pas 7

Taiati din aluat cam 7 bucati(bile), aveti grija sa fie la cald restul aluatului pana lucrati fiecare foaie.

Tort "Medovik" - Pas 7
Pas 8

Din fiecare bucata de aluat intindeti cate o foaie rotunda, trebuie sa fie subtire, cam de 1,5mm.

Tort "Medovik" - Pas 8
Pas 9

Puneti foaia de aluat intr-o tava rotunda, folositi un capac de sticla sau farfurie rotunda ca sa-i dati forma rotunda turtei de tort. Eu am folosit un capac de la tigaie, de 30 cm.

Tort "Medovik" - Pas 9
Pas 10

Taiati cu un cutit imprejur, scoateti resturile de aluat - acestea nu le mai folositi, le puteti arunca(ele se intaresc atat de mult ca nu veti mai putea lucra cu ele). Daca totusi se intareste aluatul si nu il puteti lucra - il incalziti putin la microunde sau pe aburi si il framanatti bine(ungeti mainile cu unt sau lapte).

Tort "Medovik" - Pas 10
Pas 11

Coaceti fiecare foaie pana se face maronie, aveti grija ca se coc foarte repede - cat intindeti si pregatiti urmatoarea foaie, prima va fi aproape coapta.

Tort "Medovik" - Pas 11
Pas 12

In asa fel coaceti toate foile de tort(sunt 6-7 bucati), dureaza cam 1 ora jumate, cu tot cu framantarea aluatului.

Tort "Medovik" - Pas 12
Pas 13

Amestecati smantana cu zaharul, bateti bine cu mixerul pana se dizolva zaharul si crema se tine pe lingura, nu trebuie sa fie lichida. Daca totusi este lichida, adaugati intaritor de frisca - 2 plicuri la 1 l de smantana si mai bateti putin.

Tort "Medovik" - Pas 13
Pas 14

Ungeti bine cu smantana foile de tort, intre ele puteti sa mai adaugati nuci maruntite si bucatele de prune uscate. Ungeti din belsug cu smantana, cam 3-4 linguri la foaie, va fi mult mai gustos, dar aveti grija sa va ajunga pentru toate foile

Tort "Medovik" - Pas 14
Pas 15

Cam asa arata tortul inainte sa fie pus la inmuiat la frigider pentru 5-8 ore, peste noapte. Lasati putina crema de smanatana pentru a doua zi, sa-l mai nivelati.

Tort "Medovik" - Pas 15
Pas 16

A 2-a zi il scoateti din frigider, il ungeti cu crema, nivelati bine cu un cutit sa fie unforma suprafata. Acum puteti sa-i mai taiati din marigini daca nu sunt uniforme, este moale si il puteti modela cum vreti.

Tort "Medovik" - Pas 16
Pas 17

Eu am mers pe varianta simpla de infrumusetare - am nivelat bine crema de deasupra si bordurile.

Tort "Medovik" - Pas 17
Pas 18

La foc mic am topit putina ciocolata neagra cu 50g de unt, pana se face compozitie lichida.

Tort "Medovik" - Pas 18
Pas 19

Cu o lingura am stropit pe toata suprafata tortului ciocolata lichida, apoi am lasat tortul la frigider inca 2-3 ore.

Tort "Medovik" - Pas 19
Pas 20

Aici este sectiunea tortului, abia am reusit sa-i fac poza :)

A fost atat de bun ca nu a mai ramas nimc pt a 2-a zi. Recomand sa incercati, sigur va fi un succes!

Pofta Buna!

Tort "Medovik" - Pas 20

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (12 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: expert
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (49 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

igorbt
Igor Butuc (igorbt) 10 Sep 2009, 17:00

Desi nu e prima data cand gatesti acest tort si mi-a placut intotdeauna f mult, de daca aceasta a fost chiar INCREDIBIL de bun! Cred ca si prunele i-au dat ceva deosebit, nu stiu, dar tortul de-a dreptul se topea in gura.

Pacat ca s-a terminat asa repede Cand mai faci?

avlontez
avlontez 10 Sep 2009, 19:53

mda. Am mancat si eu din tortul postat. Este pur si simplu delicios si se topeste in gura la propriu. Voi incerca sa-l fac si eu, dar probabil cu visina in loc de prune. mi s-a facut gura apa amintindu-mi cat de bun era.

pritty
pritty 10 Sep 2009, 23:57

salutare

Unde se coc foile in cuptorul cu microunde sau pe tigaie, sau ....? Shtiu ca mama facea acest tort cu vishini.... era super gustos. Merci mult de receta

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) pritty 11 Sep 2009, 11:01

Foile se coc la cuptor, chestia cu visinile.....anume la aceasta reteta cu miere, s-ar ptorivi dar nu atat de bine ca prunele. Aroma de miere este cam puternica, visinile au si ele un gust destul de evidentiat - merge doar la tortul de acest tip dar care nu are miere, sau are mai putina.

LILI 85
LILI 85 19 Sep 2009, 17:02

buna lena,am nevoie de tine!luni este ziua mea si vreau sa imi pregatesc eu tortul!ca sa ii las cu gura cascata pe toti.blatul il fac eu din pandispan dar vreau o crema de ciocolata si una de vanilie.deci va vi un tort cu 2 creme! vroiam sa iti cer o parere sau o reteta cu o crema de ciocolata si de vanilie! ai vreo idee? astept raspuns !esti o dulce!

lena
Elena (lena) LILI 85 19 Sep 2009, 17:11

Salut Lili si La Multi Ani!

Uite tocmai ma uitam la un tort pe blogul http://dulciurifeldefel.blogspot.com/ , are acest tort si crema de vanilie si cacao, mi se pare foarte interesant. Cred ca merge perfect cu aluat de pandispan. Daca vrei ceva mai simplu - bati bine smanatana grasa cu intaritor de frisca si alternativ cacao pana se ingroasa bine.

Succes!

delia2000
delia2000 26 Dec 2009, 11:14

sooper

sper sa fie bun

Nota mea pentru reteta:
hanna
hanna 22 Jan 2010, 16:04

Medovek-de la med-care in ucraineana inseamna miere!

e delicios!

hanna
hanna 04 Feb 2010, 14:51

am o intrebare:se poate pune margarina in loc  de unt ?

lena
Elena (lena) hanna 04 Feb 2010, 15:51

Da, sigur se poate

hanna
hanna 04 Feb 2010, 16:11

multumesc frumos!

hanna
hanna 05 Feb 2010, 14:20

lena!nu mi-a iesit frisca ,am pus si intaritor si e lichida!se mai  poate salva?

foile mi-au iesit ok!

aseara le-am facut si nu le-am uns,am pus frisca la frigider si nu stiu ce sa fac cu ea.

lena
Elena (lena) hanna 05 Feb 2010, 15:29

Mdam, daca ai luat-o de 32% ar trebui sa o mai bati la viteza mare, plus ca o bati fara zahar, apoi adaugi zahar pudra(se bate mai repede). Doar ai grija sa nu se faca unt. Daca nu o salvezi nicicum, cumpara smantana, de fapt smantana trebuia, nu frisca - smantana de 20% este cea mai potrivita.

hanna
hanna 05 Feb 2010, 15:40

smantana de 20 este,am pus zaharul,am batut ,am vazut ca nu se ingroasa si am pus doua pliculete de intaritor ,am batut si cu intaritor si nici asa nu iese!

lena
Elena (lena) 05 Feb 2010, 16:29

Mai pune 2 plicuri de intaritor, oricum nu trebuie sa fie foarte tare. Unge-o asa cum este.

hanna
hanna 05 Feb 2010, 16:41

ms!

crismi
crismi 23 Feb 2010, 14:34

Am o sugestie, daca imi permiti.Eu folosesc reteta mamei mele, care este aproximativ la fel(are 3 oua, de exemplu, si alte mici diferente - 3 linguri de miere, 1 lingurita de bicarbonat), dar foile le tai rotunde direct pe masa,unde le intind si nu le coc in cuptor, ci intr-o tava pe aragaz, pe foc mic.Folosesc in acest scop o tigaie mare de fonta, adusa inca de la mama de acasa, pe care o ung cu unt doar la prima foaie.Nu am incercat pe alta tigaie,mi se par mai subtiri cele de teflon. Cand foaia e gata pe o parte, o intorc pe cealalta. Este o metoda mai rapida, iar rezultatul este acelasi. Fac de ani de zile asa. Tortul, chiar daca pare complicat, nu este greu de facut. Poti sa faci foile cu o zi-doua inainte. Cel mai greu mi se pare sa gasesti smantana potrivita, eu am gasit  mai des la magazinele de cartier, care aduc smantana vrac, intreband daca se poate face frisca din ea (adaugand zahar). La aceasta nu trebuie adaugat intaritor. Tortul il ornez de obicei cu nuca prajita si maruntita si pun si multe nuci in smantana batuta. Cu prune nu am incercat. Mi-ai facut pofta de "medovic" si cred ca o sa-l fac cat de curand.

lena
Elena (lena) 23 Feb 2010, 15:51

Multumesc mult de aceasta varianta de medovik - foarte interesanta

Caterina
Caterina 17 May 2010, 23:30

Spuneti-mi va rog, se foloseste soda stinsa sau nestinsa?

lena
Elena (lena) Caterina 17 May 2010, 23:42

Soda este nestinsa, se stinge singura atunci cand o pui in compozitia de pe aburi - intra in reactie cu mierea.

anysoara
anysoara 07 Jun 2010, 21:19

ffftttt bun!

natyluminita
natyluminita 05 Sep 2010, 13:43

e toartul copilarile mele...o bunatate...mama il facea la orice aniversare......

Nota mea pentru reteta:
coanamare
coanamare 08 Nov 2010, 11:36

Foile de aluat sunt exact ca la o prajitura ardeleneasca, numai ca nu sunt rotunde, ci dreptunghiulare, se coc patru foi pe dosul tavii de aragaz, se ung apoi foile doua cite doua cu un gem acrisor (macese, coarne etc.) Cele doua parti se suprapun punindu-se intre ele o crema foarte simpla de facut si foarte gustoasa: gris cu lapte cu zahar si vanilie (ar fi bine un baton de vanilie, dar merg si cele la plic). Dupa ce grisul cu lapte s-a intarit si s-a racit se amesteca cu un pachet de unt batut spuma. Aceasta reteta de prajitura, m-am gindit s-o transfor in tort (sa-i dau forma rotunda) si cred ca merge sa-i fac o glazura de ciocolata...incercati si voi!

auras-pacuras
auras-pacuras 14 Mar 2011, 10:33

Vreau sa stiu si eu cum putem coace turtele?in cuptor sau pe tigaie?Merci

Nota mea pentru reteta:
auras-pacuras
auras-pacuras 14 Mar 2011, 10:38

Off nici nam atras atentia ca este scris raspunsul deja merci mult!!!!Incerc si eu torta saptamina aceasta!!!!

Mery75
Mery75 28 Mar 2011, 13:26

sunt suparata....nu mi-au iesit foile...s-a intarit coca si s-a faramitat....imi pare rau...asta e

Teo Teo
Teo Teo 29 Mar 2011, 00:20

L-am declarat- "Tortul familei mele!" Este extraordinar, gustul de miere se imbina fantastic cu smantana si nucile pisate(am pus nuci in loc de prune). Un tort de nota 10! Il voi pregati la toate ocaziile! Imi place modul de pregatire a foilor, ceva mai sofisticat decat un alt tort! Draga Mery, daca accepti, iti pot da un sfat: eu am tinut aluatul in vasul in care l-am pregatit pe baia de aburi insa, atentie cu gazul oprit- apa s-a mentinut suficient de calda pentru a mentine aluatul cald! Este o idee, poti face si tu asa.  Multumesc draga Lena! Te pup! Cu drag,,,

Nota mea pentru reteta:
Teo Teo
Teo Teo 29 Mar 2011, 00:23

Revin,,,am zis ca modul de pregatire a foilor este sofisticat dar sa nu se inteleaga ca ar fi si greu, m-am referit ca e,,,,diferit de celelalte torturi!

Mery75
Mery75 29 Mar 2011, 10:38

Mersi TEO pt sfat......asa am facut si mi-au reusit foile....multa faina pe masa de lucru si vasul cu aluat tinut deasupra oalei cu apa fiarta.....ce emotii am avut dar ma bucur ca nu am renuntat, era pacat la ce minune de tort a iesit.....fffffff bun si aprecit de toata lumea....va recomand sa-l incercati dar fiti foarte atente....era sa dau gres....ms mult LENA esti o dulce, te pup si o zi buna

lena
Elena (lena) 29 Mar 2011, 10:42

Mery, Teo - multumesc mult pentru sugestii si pareri - si ma bucur mult ca ati reusit sa ajungeti sa vedeti ce bunatate este - intr-adevar chestia cu foile tine putin de experienta si indemanare. Cu timpul va fi mult mai simplu, dar pentru gustul care il are merita facut si putin chinuit. Tocmai de asta l-am si pus pe site - merita efortul, cu mai multe detalii, explicatii, dar chiar merita.

Va pup

Teo Teo
Teo Teo 29 Mar 2011, 11:03

Lena, tu cum faci sa se intareasca smantana aceasta? amesteci mai intai cu zaharul - cu telul, ceva si apoi cu mixerul? eu am  amestecat direct cu mixerul, nu s-a prea intarit  dar nici nu am pus intaritor, evit sa folosesc. Insa s-a ingrosat foarte bine la frigider iar foile s-au inmuiat exceptional. ma gandesc ca data viitoare dupa ce o bat sa o las cateva ore la frigider si apoi sa ung foile.

O zi frumoasa, Lena, Mary!

lena
Elena (lena) Teo Teo 29 Mar 2011, 11:07

Da, exact Teo, o poti unge asa - dar sa stii ca smantana buna se ingroasa si fara intaritor - din pacate mai greu gasesti din aia, doar la magazine bio de produse romanesti.

Alta solutie este asa cum spui tu, o lasi putin la frigider si se intareste, apoi ungi.

Teo Teo
Teo Teo 29 Mar 2011, 11:34

Am inteles Lena, data viitoare o sa cumpar de la magazin BIO.

Multumesc!

Mery75
Mery75 29 Mar 2011, 21:00

Eu am pus smantana TNUVA 20% in acelasi timp cu zaharul si am mixat bine bine si s-a intarit perfect....sunt super multumita

Teo Teo
Teo Teo 30 Mar 2011, 16:50

Data viitoare o sa incerc cu Tnuva, multumesc, Mery!
Lena, vreau sa-ti spun ca azi-noapte am facut iar tortul, ne-a placut la nebunie, asa ca,,,o surpriza nu strica. A iesit la fel de bun, deja mai este doar jumatate din el! Este extraordinar de bun!

Diana Pirtac
Diana (Diana Pirtac) 15 Apr 2011, 10:41

Tortul a iesit fantastic! e foarte usor si racoros.

Eu deasupra tortului am presarat nuci maruntite, iar pe laterale am pus bucati sfaramate din resturi coapte ( resturile din aluat le-am copt,  nu le-am aruncat).

L-am facut de 2 ori, insa a 2 oara am pus o cantitatea mult mai mare de nuci maruntite intre blaturi.  Asta este secretul gustului!

Multumesc pentru reteta!

lena
Elena (lena) 15 Apr 2011, 18:48

Diana esti tare! Ma bucur mult ca ti-o placut tortul si mercik pentru sfaturi, foarte utile

tryanatina
tryanatina 27 Jun 2011, 14:18

Am facut si eu acest Tort mama mia ce dulce eee e superbbbbbb!!!  Ms Lenaaaa

eliaval
ELIA VALENTINO ELIA (eliaval) 13 Aug 2011, 20:52

Buna Lena.. Cred ca ar trebui sa mentionezi ca 1-ul pahar de zahar se amesteca cu unztul mierea si ouäle iar celelalte 2 cu smantana caci asta nu e mentionat si banuiesc ca nu oricine merge dupa nas, nuu ?? o seara placuta valentino

Nota mea pentru reteta:
eliaval
ELIA VALENTINO ELIA (eliaval) 13 Aug 2011, 20:55

am incercat sa-ti scriu de 3x si nu a mers de ce nu reusesc ???m Ar fi sulmea sa se afiuseze ce este cel mai putin importamt si ce am vreu sa mentionez nu s-a postat !!! Offff

lena
Elena (lena) ELIA VALENTINO ELIA (eliaval) 13 Aug 2011, 21:02

Am corectat eliaval, merci mult de sugestie - mi-a scapat atunci. O sa verific de ce nu merge postarea de comentarii, doar te rog mult sa-mi spui ce browser folosesti.

eliaval
ELIA VALENTINO ELIA (eliaval) 13 Aug 2011, 21:10

Buna Lena din nou ! eu folosesc Mozilla Firefox!!! Ai corectat si cantitatea de frisca din retetar? Mai acum cateva zile am vazut doar 1.5 pahare si mi s-a parut extrem de putin !! ESTE ADEVARAT ??? caci m-am si mirat de ce atat de putina frisca!??? Mäine-i ziua nepoatei mele care va implini 3 anisori si doresc sa-i fac o mare bucurie cu acest TORT EXPERT !!! Nu am temeri ca n-o sa-mi iasa sunt un impatimit al dulciurilor si MA ABTIN CAT POT !! dar si cand dau iama e NENOROCIRE !! In orice caz trebuie sa mentionez ca ai o pagina deosebita si bine "garnisita" cu de toate !! "SUCCESURI" pe mai departe !!! Valentino

lena
Elena (lena) ELIA VALENTINO ELIA (eliaval) 13 Aug 2011, 21:16

Multumesc mult Valentino pentru aprecierea site-ului, sper sa-ti fie util in continuare

De cantitatea de smantana(nu frisca) - in retetar scrie 1.5 litri (l), nicidecum pahar - este intr-adevar putin 1.5 pahare, cu cat mai multa crema la acest tort cu atat mai bine.

Si eu folosesc Firefox, merge postarea de comentarii bine, poate depinde de servere, sa nu fie prea incarcate in anumite perioade.

Numai bine si succes la reteta!

Teo Teo
Teo Teo 18 Nov 2011, 15:23

Buna, draga Lena!

Luna viitoare fiul meu implineste 2 anisori si tot ceea ce tine de meniu vreau sa fac eu, nu mai comand absolut nimic, nici macar tortul. Asa,,,,sa trecem la subiect- vreau sa fac minunatul Medovik care de fel nu-mi lipseste de la nicio masa festiva si o sa-l fac mai mare, in forma dreptunghiulara insa,,,,ceea ce as vrea sa aduc in plus este smantana de deasupra pentru a putea orna. Adica- pot folosi doar pentru partea de de-asupra smantana mai grasa sau chiar smantana pentru frisca- pentru a indrepta mai bine marginile, etc-  ca sa pun figurine din pasta de zahar. Uf, sper ca m-ai inteles. Nu as vrea sa i se modifice gustul.  O sa incerc sa fac foile in tava de aragaz si ma gandesc ca ingredientele pentru doua torturi ca acesta al tau ar fi de ajuns.

Ps- am facut absolut toate conservele pentru iarna. Esti geniala.

Te pup, cu drag!!

lena
Elena (lena) 18 Nov 2011, 19:29

Salut Teo, multumesc mult de apreciere si ma bucur mult ca iti sunt utile retetele!

Ref. la tort - merge sa pui si smantana simpla si frisca, nu va schimba gustul daca o pui deasupra. Vezi ca iti trebuie cam 1.5 cantitati de ingrediente pentru a face un tort mare dreptunghiular.

Teo Teo
Teo Teo 18 Nov 2011, 23:31

Multumesc din suflet pentru raspuns!

Te pup cu drag! Daca iese asa cum trebuie, o sa-ti trimit poze.

Multumesc inca o data pentru tot- pentru retetele minunate, pentru ca stii sa le explici mai mult decat trebuie, pentru povestioarele tale,,,

Pe curand,,,

Sasha
Sasha 25 Dec 2011, 21:43

Lena, multumesc mult pentru reteta si explicatiile detaliate. Acest tort imi aminteste de copilarie. L-am facut si eu si a iesit absolut delicios. Am incercat sa incarc si o poza, dar nu reusesc. Oricum dintre toate binatatile pe care le-am preparat, tortul a fost apreciat cel mai mult.

TatianaD
Tatiana (TatianaD) 06 Jan 2012, 15:57

La Multi Ani tuturor! Voi incerca sa rezum experienta mea cu privire la acest tort.
1. Aluatul se face usor, pe baie de abur. Dar mie mi-a mai luat in plus 1,5 pahae de faina fata de reteta initiala. Foile trebuie intinse pe un pat de faina. Am scuturat faina cu o perie dupa ce se coceau foile. Dar nu e imposibil, principalul sa nu disperati. Mi-au iesit 9 foi. Am tinut aluatul pe baia de abur tot timpul. Ca durata – doar foile - 2 ore.
2. Pentru a se intari smantana, aceasta trebuie tinuta in frigider. Acesta e secretul si la frisca lichida. Ca sa se intareasca, si smantana, si frisca, trebuie tinute la frigider minim 3 ore, inainte de a fi batute. Se poate bate cu un mixer la inceput, dar va recomand sa bateti si cu telul, se intareste mult mai bine.
3. Totusi 1,5 l. De smantana e cam mult, o parte din aceasta cantitate nu am utilizat-o. Va recomand sa folositi 1 litru, cred ca va ajunge pentru foi, si a doua zi, daca mai e doriti si mai e nevoie, mai bateti un pic de smantana cu zahar. Aceeasi poveste cu zaharul, mi s-a parut cam mult zahar in crema. Dar acest lucru deja depinde de gustul fiecaruia.
4. Tortul este exceptional. Am adaugat si nuci, si prune uscate, a fost un deliciu. Desi pentru un incepator poate parea greu, rezultatul final merita orice efort!!! Multumim frumos Lena!!! La Multi Ani!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
cristina sterbet
cristina sterbet 09 Jan 2012, 16:24

foarte gustos!! si usor de facut

am facut pentru prima data si tare mi-a placut mie si la ai mei

multumesc Lena!

Nota mea pentru reteta:
miniraton
irina (miniraton) 28 Jan 2012, 19:15

L-am facut de ziua fiicei mele cand a implinit 1 an. Am respectat intocmai pasii dar si sfaturile de la cele care au mai facut. Excelent a fost. Am pus si  prune 200 gr si nuca 200 gr dar data viitoare am sa pun 400 gr de nuca. Nu prea imi placea nuca in prajituri dar in tortul asta ingredientele se combina perfect. Deci...s-a mancat tot. Merci Lena !

onicavasi
onicavasi 16 Mar 2012, 13:36

Sunt si eu un incepator...as vrea sa stiu ce cantitate are un pahar

lena
Elena (lena) 16 Mar 2012, 14:53

1 pah = 250ml

onicavasi
onicavasi 16 Mar 2012, 15:06

merci mult. chiar acum am inceput sa l fac, sper sa mi iasa

linku94
linku94 29 Apr 2012, 01:32

Pur si simplu delicios! Multumesc mult pentru reteta, mi-a iesit de fiecare data si pot spune ca a devenit tortul meu preferat!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
OlgaB
OlgaB 02 May 2012, 16:26

Salut lena,
Mersi de receta miine incerc si eu ,pentru fetitza mea care pe 05.05 face 1 an si 5 luni..
Spune-mi te rog in loc de bicarbonat de sodiu,pot sa folosesc praf de copt?
Si daca daca cit?sau aceiasi cantitate?

lena
Elena (lena) OlgaB 02 May 2012, 16:29

La multi ani fetitei tale Olga!

Ref la bicarbonat - din pacate nu poti folosi praf de copt aici, toate copturile cu miere se bazeaza pe faptul ca miere reactioneaza cu bicarbonatul si iese gustul/textura care sunt specifice medovikului.

OlgaB
OlgaB 02 May 2012, 16:45

mersi mult
si inca o intrebare.
Dupa ce adugam bicarbonatul de sodiu tinem la aburi 5 min amestecind incontinuu,,
Si cind incorporam faina tot trebuie sa fie la aburi .sau nu?

lena
Elena (lena) OlgaB 02 May 2012, 16:46

Cand pui faina nu mai trebuie sa fie la aburi.

OlgaB
OlgaB 02 May 2012, 16:48

mersi mult inka odata,
voi vedea cum sa primi si voi incerca sa pun o poza

OlgaB
OlgaB 02 May 2012, 22:59

Si inca o intrebare ,ca sa vad daca am inteles corect.
Foile de aluat se coc ,pe tigae obisnuita la aragaz ,nu in rola da?

lena
Elena (lena) OlgaB 02 May 2012, 23:57

Foile se coc la cuptor.

OlgaB
OlgaB 06 May 2012, 11:54

Mersi de receta,a iesit foarte gustos

Poza mea pentru reteta:
OlgaB
OlgaB 06 May 2012, 11:56

Aici e o felie,si repede se pregateste,eu am copt foile,,pe o tigae obisnuita la aragaz

Poza mea pentru reteta:
larissa19
larissa19 16 Nov 2012, 18:11

Buna Lena

larissa19
larissa19 16 Nov 2012, 18:13

Buna Lena

Pot inlocui crema din smantana cu frisca?Intreb asta,pentru ca nu sunt in tara si am  ceva probleme in a gasi smantana potrivita.

Multumesc

lena
Elena (lena) larissa19 16 Nov 2012, 18:38

Larissa pune o lingura de iaurt in smantana dulce si lasa-o la temperatura camerei peste noapte - si vei avea smantana grasa fermentata.

Frisca nu prea se potriveste cu dulceata blatului aici, smantana trebuie sa fie putin acrisoara.

Cati
Cati 21 Nov 2012, 22:05

L- am facut de nenumarate ori si a iesit delicios. La crema am modificat putin, adica am folosit o smantana mai groasa, de 40% si am mixat un pic cu lapte fiert, ca sa ajunga la consistenta dorita. In felul acesta, se imoaie blatul mult mai repede si crema este mult mai maleabila. Foarte buna reteta. Eu incerc sa modific retele in functie de cum facea mama. La blat, ca sa folosesc toata cantitatea fara sa se intareasca, incerc sa-l fac mai moale si turtesc bilele pe un strat mai mare de faina, astfel pot sa refolosesc si marginile la sfarsit. Merci pt tot Lena. 

Corina79
Corina79 06 Dec 2012, 19:08

Am facut tortul acesta aseara, drept cadou de Mos Nicolae ptr sot.

M-am cam chinuit :( In primul rand la foi - initial le-am facut cam subtiri si se rupeau, nu le puteam coace. Apoi le-am intins numai cu mana, ceva mai grosute si asa a mers (le-am copt in tigaia de clatite). Apoi smantana evident ca nu s-a ingrosat si intr-un final am pus un pliculet de gelatina...fiind cantitate destul de mare (insa am facut cu 1l smanatana si a fost mai mult decat suficient) nu s-a ingrosat prea tare - a fost exact cat trebuia.

Dupa lupte seculare a iesit fr bine. Desi e cam dulce (iar mie nu-mi plac prajiturile prea dulci) asta chiar merge bine. E bun, fin, deosebit.

Poza mea pentru reteta:
leliana
leliana 07 Jan 2013, 17:43

Buna Lena. Acest tort a avut un succes extraordinar. Si eu am mai umblat un pic la ingrediente pentru ca mi se parea ca nu am din ce sa fac foile. Am pus 3 oua si vreo 80 g unt. Data viitoare o sa pun mai putin zahar. Pentru gustul meu a fost prea dulce. Dar in rest bun rau. Toata lumea l-a laudat. Reteta a mers din mana in mana ca si numele siteului. Dar poza o sa spuna mai mult decat mine. Dar nu vrea :( Si aveam ce arata. Oricum am pus ochii pe alta reteta. Kushma lui Guguta. Sper sa fiu la fel de multumita. SUCCES

Eve
Ca? Evelina (Eve) 14 Feb 2013, 10:16

azi l-am facut si mine il vom papa..arata minunat si delicios!!

Poza mea pentru reteta:
Ludmila2011
Ludmila2011 23 Mar 2013, 13:45

salut, sa primit foarte delicios

Nota mea pentru reteta:
LicaStar
Lica (LicaStar) 30 Apr 2013, 11:54

Foarte multe comentarii... si cred ca e foarte gustos, voi incerca si eu neaparat. Lena, daca poti si cand poti, sa ne impartasesti si noua reteta tortului "Kiev", l-as incerca si pe acela, e unul din preferatele mele. Multumesc!!!

danyelle
Diana (danyelle) 07 May 2013, 18:21

Multumesc pt receta!!! Torta s-a mincat in 5 min toata!!!  

Poza mea pentru reteta:
cezar
cezar 07 Jul 2013, 10:31

Salutare Lena in sfarsit am facut si acest tort si cum am  depistat ca nu-mi functioneaza cuptorul exact in momentul nepotrivit  am improvizat si am copt foile pe tigaia de clatite asa ca am terminat cu bine tortul si  este absolut fantastic de delicios  Mi-a amintit de  anii de scoala cand il    preparam pentru lectiile  de cea mai buna gospodina din clasa ( nu eram eu gospodina...)dar il papam in trei secunde impreuna cu colegii

Poza mea pentru reteta:
cezar
cezar 07 Jul 2013, 10:34

aici dovada

Poza mea pentru reteta:
cezar
cezar 07 Jul 2013, 10:37

si sectiunea 

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 07 Jul 2013, 11:00

O, ce bravo esti! Buna solutia cu tigaia, sa aveti pofta buna si ma bucur mult ca v-a placut

Ancuta Rogac92
Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 28 Jul 2013, 17:31

Am facut si eu zilele astea tort "Medovik", il facem chiar destul de des, de cand eram mici mamica ne indulcea cu acet tort gustos!!! De cand am venit in vacanta la mama tot imi era pofta de ceva dulce fraged, facut cu produse naturale de la vacuta si de la gainusile noastre, asa ca am facut un tort 100% cu produse naturale care a iestit o adevarata explozie de gusturi si arome!!! 

Poza mea pentru reteta:
Ancuta Rogac92
Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 28 Jul 2013, 17:34

Aici este si o felie buna din tort la care eu am copt 2 turte cu cacaua,si am presarat nuca printre straturi si ciocolata rasa deasupra!!! Lam servit la cina in ansamblu cu  un pahar de compot de prune si mere facut proaspat si rece !!! Sa aveti pofta !!!

Poza mea pentru reteta:
Liliana Hadji psiholog
Liliana Hadji psiholog 17 Oct 2013, 14:33

Ca de fiecare data, iese un tort de milioane. Si pentru mine este tortul copilariei mele. De ziua mea am gatit 5. Sunt pur si simplu indragostita de acest tort. Multumesc, Lena!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Rodica Farcas
Rodica Farcas 30 Oct 2013, 21:15

este minunat acest tort , la noi se face ca o prajitura cu doar 4 foi e preferata mea. si eu aveam dificultati cu intinsul foilor  dar acum intind direct pe foaia de copt cu putina faina  si apoi tai forma tavii, se intinde usor si termini mai repede incercati si voi poate va ajuta (care au probleme cu intinsul).

Maria.Bobeico
Maria.Bobeico 04 Nov 2013, 11:52

SUPER TORTA!!!

Katrin
Katrin 07 Nov 2013, 11:10

Tre' sa inventez si eu vreo sarbatoare sa fac si eu acest tort, pare asa deliciossssss

LicaStar
Lica (LicaStar) 07 Nov 2013, 17:59

Tortul asta arata apetisant si chiar m-am convins, facandu-l de ziua mea si a sotului, acum cateva zile in urma. E mult mai gustos decat cel din magazin in R. Moldova, pentru ca aici poti sa ti-l reglezi la cat de dulce il vrei, pe cand cel din comert mi se pare prea dulce. La 8 foi cate mi-au iesit am folosit 1 litru de smantana si eu am pus intre straturi destul de multa si mi-a mai ramas un pic. Deci e un tort pe care cel mai probabil il voi face pe la sarbatori. Multumesc Lenei!

Katrin
Katrin 10 Nov 2013, 12:49

Gata, l-am facut :) Foarte gustos,chiar mai bun ca cel din magazin, intrucat i-am pus si nuci si prune. O sa-l mai repet, ca tareeee le-a mai placut la ai mei.
Eu am facut 11 foi, fiindca l-am vrut finut de tot. Primele 2 foi mi-au parut mai greu de facut (se rupea foaia cand s-o pun in tava), dupa care "am prins firul" si am descoperit si secretul...un pic mai multa faina la intins...Si am copt in paralel: cuptor / aragaz...Si ramasitele de aluat la fel le-am intins rapid si le-am copt aparte in alta tigaie pe aragaz...Sotul meu s-a bucurat tareee de ele pana sa fie tortul gata, le-a papat asa caldute cu compot de visine :)
Multumesc Lena ! Esti fenomenala!!!

Poza mea pentru reteta:
galinutza
Galina Bacalu (galinutza) 29 Nov 2013, 11:57

un tort super   bun .se topeste in gura  de delicios ce este.il  ador  si  de fiecare data  cand  vine  vorba  sa fac un tort  pai   el e pe primul  loc,merci mult lena  de  aceasta receta superba   si  mai asteptam ceva nou  de la tine.uite  si aici o poza  cu   foile   gata . 

Poza mea pentru reteta:
alehapi
alehapi 14 Dec 2013, 21:14

Demential..asa il pot descrie..a fost prima oara cand i-am facut tot fetitei de ziua ei...(pana acum comandam la cofetarie, de frica sa nu imi iasa mie) si toti invitatii au fost impresionati..a fost delicios...am pus in plus si fructe de padure si banane...il voi face si acum de Craciun. Multumim pt retete  :) 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 14 Dec 2013, 22:01

La Multi Ani fetitei si sa va fie sanatoasa!

Ma bucur mult ca v-a placut, sa aveti pofta buna!

alehapi
alehapi 15 Dec 2013, 07:43

Multumim frumos...

Irina07
Irina07 18 Dec 2013, 13:55

Absolut delicios. Am avut insa o mica problema, mi s -au prins primele foi de tava in timpul coptului cu toate ca tava era unsa cu ulei. Apoi am pus hartie de copt. Cu ce as putea unge tava sa nu se mai prinda? 

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Irina07 18 Dec 2013, 13:57

Mai bine folosesti hartie de copt, foile sunt destul de fragede si greu sa le scoti fara sa le rupi. Eu mai ungeam cu ulei, presaram faina, daca te ajuta, dar cea mai buna este hartia de copt.

orhideea712
orhideea712 25 Dec 2013, 12:23

Salut!lena ai retete foarte bune,gatesc si eu foarte bine,dar cu dulciurile nu prea de frica ca nu mi-a iesi.Am facut si eu tortul medovik,ai casei au fost uimiti,le-au placut foarte mult,si soacrei mele i-a placut.Am facut cu smintina de casa si a fost foarte delicios,dar cu smintina cumparata nu prea,si sotul meu a observat.Multumesc pentru receta,eram foarte fericita cind s-a primit intr-o luna am facut de patru ori.Foile se rupeau,de ce?Am pus si 2,5 pahare de faina si oricum mi se rupeau.Astazi vreau sa fac saleanka,dar pe saitul tau nu este,m-am intristat.Mersi ca foarte amanuntit arati fiecare pas,vreau sa fac toate recetele tale.

Nota mea pentru reteta:
Katrin
Katrin 25 Dec 2013, 12:41

   Acum ca avem in “palmaresul” Rep. Moldova limba romana ca limba oficiala poate ar trebui sa incercam sa invatam macar unele lucruri elementare…

Recetă sau rețetă?

În vorbirea orală auzim deseori folosindu-se ambele variante. Care este, însă, cea corectă? Pentru a fi siguri că utilizăm acest cuvânt corect, este necesar să apelăm la Dicționarul Explicativ al limbii române. Astfel, dicționarul prezintă doar forma de „rețetă”, deci vedem că este greșit să folosim cuvântul “recetă”, varianta corectă de rostire este „rețetă”. Iată ce semnificație are acest cuvânt:

1. Formulare în scris a unei doctorii și a modului de a o prepara; prescripție a medicamentelor necesare unui bolnav.

2. Ansamblu de indicații privind materiile prime, proporția, modul de preparare pentru obținerea unui anumit produs, a unei mâncări, a unei băuturi etc.

3. Fig. Soluție practică pentru rezolvarea unui lucru, a unei situații dificile etc. ♦ Mijloc, procedeu.

4. Sumă de bani realizată din vânzarea unui spectacol.

De exemplu:

Medicul mi-a prescris rețeta pentru tratamentul la domiciliu.
Fiecare gospodină își dorește o carte de rețete delicioase.
Îmi place să-mi notez rețetele prezentate în această emisiune.
În interviul acordat unui ziar, actorul a fost rugat să dezvăluie rețetasuccesului său(sens figurat).

Să vorbim corect!

Baronesse
Baronesse Katrin 15 Feb 2018, 18:14

ce Craciun trist ai avut de trebuia neaparat sa prezinti lectia de gramatica...  Aici nimeni nu observa greselile fiindca noi vedem si cautam sa vedem dincolo de cuvinte!   De cuvantul :''retetasuccesului '' inca nu am auzit.

timotei
timotei Baronesse 16 Feb 2018, 03:08

In Rep. Moldova se sarbatoreste Craciunul pe 7 ianuarie😉😉😉

cristianaa
cristianaa 14 Jan 2014, 17:18

Acest tort a fost prima reteta pe care am incercat-o de pe site-ul tau..ne-a placut ff mult asa ca tot timpul incerc ceva de aici.. multumim:)

Roberto
Roberto 03 Feb 2014, 11:27

de cate ori ori il fac,si e destul de des, pare tot mai gustos, simplu,gustos,ieftin 

Poza mea pentru reteta:
Elenushk
Elenushk 07 Feb 2014, 20:41

Buna fetelor,

Elena, am o intrebare: daca am turtele deja de cateva saptamani (le-am primit de la matusa din Chisinau si inca n-am apucat sa le ung).. pot sa le folosesc cu incredere, sau sa iau o smantana mai grasa poate? Sau sunt alte secrete ca sa fiu sigua ca-mi iese tortul? Multumesc mult!

lena
Elena (lena) 08 Feb 2014, 09:24

Da, foile tin mult timp si poti oricand se le folosesti la tort.

Smantana mai grasa desigur, crema va fi mai densa si respectiv tortul mai gustos.

cezar
cezar 14 Feb 2014, 11:11

Buna  Lena ! Am nevoie de  tine Am batut smantana pana sa topit zaharu cu telul dar   sa facut  frisca groasa pentru ornat... o sa se patrunda foile  la fel de bine cu ea  asa groasa?  

lena
Elena (lena) cezar 14 Feb 2014, 11:14

Este foarte bine, foile sunt asa fine ca se inmoaie la sigur. De la faptul ca este crema mai groasa, tortul va fi si mai gutos, asa am observat eu pe parcurs.

cezar
cezar 14 Feb 2014, 11:46

 Ce bine Multumesc mult de tot  O  zi frumoasa in continuare

Larisa calaras
lary larisa (Larisa calaras) 25 Feb 2014, 16:27

salut,cite oua trebue ca nu am inteles?2?

lena
Elena (lena) lary larisa (Larisa calaras) 25 Feb 2014, 16:33

Scrie clar 2 oua, ce nu-i de inteles?

elenuar
elenuar 28 Feb 2014, 00:47

buna Elena! Duminica e ziua de nastere a sotului meu si o sa incerc sa fac acest tort medovik. Sper sa-mi iasa bine. Luni o sa pun poze daca o sa fie ok sper sa-mi iasa surpriza

Nota mea pentru reteta:
Elena H.
Elena H. 21 Mar 2014, 06:43

Mi-am facut cont special ca sa pot lasa un comentariu la reteta data: este un tort absolut delicios! Lena, multumesc mult de tot pentru ceea ce faci, pentru efortul depus, si mai ales pentru simplitatea cu care explici toate retetele astfel incat chiar si incepatorii in culinarie sa se descurce.

Sotul si baietii mei sunt un pic capriciosi la mancare, mai ales in ce priveste dulciurile, dar tortul "Medovik" a trecut examenul! Ba mai mult, au strigat ca vor "Medovik la bis" ... Abia astept sarbatorile de Pasti sa il mai fac o data si sa ii bucur.

Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 21 Apr 2014, 07:51

Poza mea pentru reteta:
Roddy
Rodica (Roddy) 22 Apr 2014, 16:38

Pur si simplu DELICIOSSS !!! Tortul copilărie pe care il făcea mama la sărbători. Ma implicam la montare, dar acum dupa ani de zile mi-am adus aminte de el cind am descoperit site'ul Lenei. Urmărind strict pasii recetei mi-a ieșit ca la mama acasa si ffff gustos. Toti au laudat tor

Roddy
Rodica (Roddy) 22 Apr 2014, 16:42

Iată si poza si o poza cu acest delicios tort !!! 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Katrin
Katrin 22 Apr 2014, 16:45

CE frumos Roddy ! 

sveta100
sveta100 11 Jun 2014, 23:10

Buna! Este pentru prima data cind postez un comentariu la tine pe site. Am hotarit sa afisez succesul - un tort exceptional. Merci mult pentru retete gustoase si explicate pas cu pas.

Poza mea pentru reteta:
Cornelia BB
Cornelia BB 05 Jul 2014, 06:45

Cel mai gustos tort pe care l-am făcut vre-o data un deliciu !!! 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Cornelia BB
Cornelia BB 05 Jul 2014, 06:45

Poza mea pentru reteta:
Cornelia BB
Cornelia BB 05 Jul 2014, 06:46

Poza mea pentru reteta:
Cornelia BB
Cornelia BB 05 Jul 2014, 06:46

Cornelia BB
Cornelia BB 05 Jul 2014, 06:48

Am făcut Acest tort de mai multe ori si de fiecare data mi-a esit foarte gustos !!! 

Poza mea pentru reteta:
liubcic
liubcic 05 Jul 2014, 19:56

salut, pot inlocui bicarbonatul cu praful de copt?

lena
Elena (lena) liubcic 05 Jul 2014, 20:34

Nu

milena2010
milena2010 30 Sep 2014, 16:08

Un tort minunat!!!!! De cite ori il prepar, de-atitea ori mi se primeste....simplu si rapid... lena, inca o data iti multumesc de bunele retete....

Anna90
Anna90 03 Oct 2014, 15:35

Buna Lena, in aceasta reteta se foloseste smantana normala sau lichida? 

Am cumparat 3 cutii de smantana normala (500g-50cl), 30% grasime, ar trebui sa fie suficient?

lena
Elena (lena) Anna90 03 Oct 2014, 17:54

Ai luat bine, trebuie smantana simpla, este supersuficient cat ai luat :)

Ana-Nicoleta
Ana-Nicoleta 01 Nov 2014, 22:17

Salut Lena, am incercat si eu sa fac aluatul pentru tortul respectiv si din pacate cind am adaugat faina sa farimitat aluatul, chiar nam mai putut sa fac nimic cu el. Nu stii care e cauza ? unde a fost greseala mea :( ?

lena
Elena (lena) Ana-Nicoleta 04 Nov 2014, 11:45

Cred ca ati pus cam multa faina.

veronique
veronique 15 Nov 2014, 13:21

Buna .Am ales sa fac acest tort de ziua fetitei mele si am facut foarte bine.A fost un deliciu,o curiozitate ,cerere de reteta...Ma inspir din retetele tale pentru meniul zilei.Am mai facut cu succes gogosi rapide,prajitura Krem a la Krem.Sanatate multa iti doresc tie si familiei tale ca sa aveti spor in ceea ce creati aici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
LudmilaT
LudmilaT 06 Dec 2014, 13:24

Si acest tort l-am gatit cu mare drag!!! Delicios! Delicios!....am fost intrebata de nenumarate ori de retete...si cu mare incredere te-am recomandat! Succes!!!

Poza mea pentru reteta:
Corina.Iasi
Corina.Iasi 17 Dec 2014, 12:17

Asta e reteta urmatoare pe lista mea :))

Issa
Issa 22 Dec 2014, 16:16

Buna Lena smantana mea e cam acra si in cremele de tort se simteste, ce as putea face,  pot s-o amestec cu ceva ca sa nu se simte acrimea?

lena
Elena (lena) Issa 22 Dec 2014, 16:37

Cred ca o poti face putin mai dulce si va fi bine.

Issa
Issa 22 Dec 2014, 18:03

Mersi voi incerca tortuletul de sarbatorile care se apropie

Corina.Iasi
Corina.Iasi 25 Dec 2014, 12:26

buna, Lena,

Am apucat sa fac si eu acest tort, a iesit tare bun, chiar daca nu am reusit sa intind foile cat a trebuit :D

Foile le-am copt in tigaie, pe ambele parti, am uns tigaia doar la inceput, cu unt. Am tinut aluatul pe baie de apa, cu oala luata de pe foc, cat am intins foile; am adaugat si prune, a iesit tare bun!!!

Am avut marea surpriza sa reusesc o frisca perfecta din smantana Pilos, marca Lidl, de 20%, asta dupa ce mi-a iesit unt din smantana luata "de la oameni" (unt cu zahar, normal :))) Am folosit cam jumate din cantitatea de smantana ceruta in reteta, ca atat mai aveam din cea Pilos, dar a fost suficient! Pacat ca nu reusesc sa fac upload la poza de pe telefon.

Iti doresc din suflet Craciun fericit tie si familiei tale, cu multa sanatate, noroc si putere pentru toate!

Te imbratisez si iti multumesc pentru munca ta, pe care impartasesti cu noi!!!

Nota mea pentru reteta:
LicaStar
Lica (LicaStar) 26 Dec 2014, 18:26

E a 3-a oara de cand fac acest tort tare bun si de abia acum am reusit sa-i fac si poza . Multumesc, Lena! Sarbatori fericite tuturor gospodinelor!

Poza mea pentru reteta:
Issa
Issa 21 Jan 2015, 14:15

Buna am facut si medovikul acesta si mi-a iesit super vreau sa zic din 1,5 smantana mi-au iesit 2 tortulete. Primul tortulet la turte am intalnit putine deficultati, se mai intarea aluatul dar pana la sfarsit mi-au reusit bilele de aluat le-am tinut pe aburi. Dar la al 2-lea cum zice si Lena aveam deacum experienta si mai repedede le-am facut. Cu crema de smantana : am luat de 20% putin si eu am retrait ca ma gandean nu se va ingrosa, dar am mixat cam 15-20 min si sa ingrosat si o crema tare placuta si gustoasa mi-a iesit .Multumiri si succese tuturor

cristinasv
cristinasv 28 Jan 2015, 17:12

foarte bun tortuletul! l-am facut pentru ziua fetei si aveam emotii la ornat dar a iesit superb si grozav de bun! multumesc pentru reteta!

Poza mea pentru reteta:
allinaraicu
allinaraicu 05 Feb 2015, 13:47

Mama facea mereu acest tort la Sarbatori.E gustul copilariei mele.Deja nu mai are rabdare si putere as il faca, dar eu l-am facut,a iesit cadeobicei nemaipomenit!

Poza mea pentru reteta:
Taniussha
Taniussha 19 Feb 2015, 10:46

A fost superb...


 

Poza mea pentru reteta:
mihaela15
Mihaela (mihaela15) 01 Mar 2015, 23:01

Ma incita destul de mult acest tort!dar,waw,atatea comentarii si atatea sugestii,recunosc ca nu sunt foarte experimentata si mi se face frica...mai ales ca am auzit atatea povesti referitor la faptul ca smantana nu se intareste.eu am de gand sa fac intocmai cum ai scris tu,Lena!o sa cumpar smantana varsata,mi se pare groasa.e ok?

mihaela15
Mihaela (mihaela15) 01 Mar 2015, 23:13

Si unde gasesc prune uscate?

lena
Elena (lena) Mihaela (mihaela15) 02 Mar 2015, 14:45

Prune uscate gasiti la supermarket, raionul de fructe uscate.

In rest Mihaela, mult curaj, atentie la detalii si pasi. Sigur ieste gustos :)

Corina.Iasi
Corina.Iasi 02 Mar 2015, 15:16

Mihaela, cu smantana de la Lidl, la galetusa, sigur nu dai gres :-) Tot acolo gasesti si prune uscate, poti intreba un angajat sa iti arate unde sunt (sau cauta-le langa compoturile la conserva). Nu-ti fie teama, e tare bun!

Olghina.18
Olghina.18 04 Mar 2015, 17:44

Lam făcut deja de vreo 4 ori.... Pur si simplu delicios.... Mulțumesc Lena pentru retetele tale, sunt mereu la inseminarea tuturor si foarte bine explicate....👏👏👏👏😀😀

Nota mea pentru reteta:
mihaela15
Mihaela (mihaela15) 07 Mar 2015, 16:36

salut corina!smantana pilos,20% la aia te referi?nu este acra?

Valentina Chihai
Valentina (Valentina Chihai) 10 Apr 2015, 19:21

Lena, turtele sunt gata , urmează să pun crema dar un singur lucru vreau să ştiu, primele uscate tre de muiat în apă fiarta sau se pun aşa?

lena
Elena (lena) Valentina (Valentina Chihai) 10 Apr 2015, 19:23

Se pun asa, se vor inmuia de la crema.

Valentina Chihai
Valentina (Valentina Chihai) 11 Apr 2015, 10:28

Multumesc! Un Paşte Fericit!

cristinac.
cristinac. 23 Apr 2015, 00:04

Buna Lena! M-am hotarat sa fac acest tort si as vrea sa stiu daca in loc de prune uscate pot pune afine congelate. Nu ma prea pricep la aluaturi si de aceea am emotii sa-l fac, insa atatea confirmari din partea celor care deja l-au incercat, ma incurajeaza sa ma incumet si eu.

(De curand am descoperit acest site si deja abia astept urmatoarea ocazie speciala sa mai fac cate un tort nou, inspirat din lista propusa de tine. Asta spre bucuria tuturor celor din familie!)

lena
Elena (lena) 23 Apr 2015, 08:06

Puteti pune orice fructe, dupa preferinte.

Ana2212
Ana2212 21 Jun 2015, 13:40

Buna, Lena!



Cand faci tort "Drujba" (Prietenie)?
Este un tort deosebit si foarte delicios!



Multumesc frumos!

 









 

vyorelya
vyorelya 04 Jul 2015, 20:28

salutare lenocika!

azi fac tortul acesta pentru a 4 oara!'! foile sunt gata dar s-a trezit Esterus(fetitza mea de 2 luni) si am venit fuga sa-i dau laptic de la mama:). sotul ma pune sa fac tortul n fiecare saptamina, mai greu string smintina ( caci sunt de la tzara si avem vaca, deci lacyate de casa) dar se merita asteptarea pentru tortul DELICIOS si usor de facut! eu bat smintina de casa si se intareste fara intaritor, dar trebuie sa fii atenta, alte femei pun faina in smintina ca sa para groasa deci trebuie sa gustati inainte sa cumparati!!! multumesc lena de reteta! daca ramine ceva din tort revin cu poza.

Nota mea pentru reteta:
vyorelya
vyorelya 05 Jul 2015, 13:19

ITI MULTUMIM LENA !!!

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 20 Jul 2015, 22:48

Sa fie sanatoasa :) Cineva mai simtit ar indica sursa retetei macar, dar cred ca cer prea mult, macar sa invete sa scrie singura.

malynuta99
malynuta99 11 Aug 2015, 07:28

Buna, vreau si eu sa incerc acest tort fantastic dar nu am prune uscate, o pot inlocui cu dulceata din visina?

lena
Elena (lena) malynuta99 12 Aug 2015, 16:33

Da, sigur, puteti inlocui sau nu puneti nimic, tortul oricum va fi bun.

MashaL
MashaL 13 Aug 2015, 17:51

E bun de tot!!!

Poza mea pentru reteta:
MashaL
MashaL 13 Aug 2015, 17:54

Vreau sa recunosc ca rețeta ta Lena ii mai reușită ca a mea care o știam de la o Mătușa iti multumesc din suflet pu tot ce faci si staruinta ta pu noi!!!

Poza mea pentru reteta:
MashaL
MashaL 16 Aug 2015, 17:18

Foarte foarte bun :)primul sa papat la fuguta asa ca am mai facut :) 

Poza mea pentru reteta:
Marusea
Marusea 08 Oct 2015, 12:56

Salut Lena, am o intrebare, pot coace turtele cu 3-5 zile inainte de incorporare cu smintina?, i-ti multumesc.

lena
Elena (lena) Marusea 08 Oct 2015, 23:27

Eu am facut chiar si cu 2 luni inainte, invelite in folie sau punga.

victoria14
victoria14 14 Oct 2015, 12:23

iata si tortul meu ca prima data,,data viitoare cu decor

Poza mea pentru reteta:
victoria14
victoria14 23 Oct 2015, 23:14

spuneti-mi va rog dar ciocolata cind se toarna trebuie sa fie calda sau racita?ms

lena
Elena (lena) victoria14 25 Oct 2015, 22:14

Putin calda, nu fierbinte si nu rece(ca e tare si nu curge).

MashaL
MashaL 03 Nov 2015, 17:49

Asadar am incercat sa fac ceva schimbari deci am facut foile ca in reteta numai ca crema am facut-o din crema cu lapte si ou la microunde tot de aici reteta si am pus si lapte condensat putin in crema si ca decor tot lapte condensat numai ca fiarta. Foarte foarte gustos  Merita sa incercati si fara frica foile se inmoaie foarte bine .

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Vikky
Vikky 19 Nov 2015, 13:46

salut Lena am si eu o  intrebare ...locuiesc in Germania si nu pot gasi bicorbonat de sodiu cu cel pot inlocui?

Iti multumesc pentru retete sunt intodeauna foarte gustoase!!!

lena
Elena (lena) Vikky 19 Nov 2015, 14:58

Incercati cu praf de copt, dar mai mult ca sigur ar trebui sa gasiti si bicarbonat. Cautati si in magazinele rusesti, magazine naturiste si chiar farmacii.

timotei
timotei 19 Nov 2015, 17:59

Vikky scrie la google bicarbonat de sodiu in germana si o sati deam acolo poze si ai sa vezi ca este, asa fac eu . Imposibil sa nu fie .

Vikky
Vikky 23 Nov 2015, 21:59

Salut Lena am incercat cu praf de copt si a iesit delicios foarte foarte gustos...dar am o rugaminte la tine vreau sa incerc pandispanul de ciocolata imi poti spune care ar fi crema perfecta pentru el ???? Iti multumesc.

lena
Elena (lena) Vikky 23 Nov 2015, 22:29

Ma bucur Vikki!

Crema pt el e buna oricare, si fara crema il mananci cu mare pofta :)

Berlioz
Berlioz 29 Nov 2015, 13:56

Este ,pana acum cel putin,cel mai DELICIOS  tort ,exact pe gustul meu si al familiei  ,multumesc muuult  pentru reteta.L-am facut anul acesta de Paste cu dublarea ingredientelor ca sa ajunga la toate gurile pofticioase  :-)  si,cred ca o sa repet  procedura de Craciun ...  O duminica frumoasa la toata lumea 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Berlioz
Berlioz 29 Nov 2015, 14:00

Crema am facut-o cu smantana de casa ,nu se compara cu nimic altceva 

Poza mea pentru reteta:
victoria14
victoria14 07 Dec 2015, 14:37

lena am facut de citeva ori deja tortul si s-a primit de fiecare data,dar acum mi s,a stricat rola,si tare vreau sa-mi alint picii,,s-ar primi oare foile pe tigae?multumesc

timotei
timotei 07 Dec 2015, 17:55

Victoria eu numai pe tigae coc foile.

Ella31
Ella31 18 Dec 2015, 12:27

Buna ziua, 

Am incercat sa fac si eu acest tort, am urmat exact pasii prezentati pentru a face blatul, dar aluatul pentru blat a iesit foarte sfaramicios (mentionez ca nici nu am pus cele 3.5 pahare de faina)... NU pot sa-l modelez deloc, mai pot salva blatul sau pot sa-l inmoi cu ceva?
Multumesc tare mult si astept cu nerabdare raspunsul tau!

 

 

lena
Elena (lena) Ella31 18 Dec 2015, 12:35

Incercati sa-l incalziti cumva, cred ca s-a racit si intarit. Cititi cu atentie pasii.

Sylvia
Sylvia 26 Dec 2015, 23:10

Crăciun fericit Lena! Am făcut multe din rețetele tale foarte reușite și bune. Te admir foarte mult. Am o rugăminte, soțul meu vrea prăjitura Marlenka. Mă poți ajuta cu o rețetă sau pot face foile de la Medovik cu crema- lapte condensat unt ? Scuze pentru deranj.Mulțumesc

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Sylvia 27 Dec 2015, 12:37

Marlenka nu am incercat sa fac, si va dura ceva, pana atunci incearca sa ungi foile cu crema de lapte condensat si unt.

Sylvia
Sylvia 27 Dec 2015, 16:03

Mulțumesc foarte mult pentru răspuns.Esti tare drăguță.

Tantza
Tantza 07 Jan 2016, 10:35

L-am pregatit de multe ori, de data asta am reusit sa-i fac poza, este ffffff bun

Tantza
Tantza 07 Jan 2016, 10:44

Si poza

Poza mea pentru reteta:
Miruna T.
Miruna (Miruna T.) 15 Jan 2016, 13:46

Buna Lena! Am facut si eu tortul prima data de revelion, a iesit foarte fain :) Multumesc mult pentru retetele tale :D

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Olghina.18
Olghina.18 07 Feb 2016, 15:53

Am făcut acest tort cred ca de vreo 10 ori deja.... Este super delicios.... Numai ca eu pun mai putina miere in aluat, nu Imi place prea dulce ☺️.... L-am făcut de Crăciun dar abia Astăzi dedic puțin timp Pentru a comenta citeva Rețete făcute de pe situl tău Lena.

Îți mulțumesc inca odată pentru tot ceia ce faci pentru noi!

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 10 Feb 2016, 11:43

Multumesc mult Olghina pentru toate comentariile si apreciere! Ma bucura mult astfel de mesaje si imi dau elan sa lucrez cu spor in continuare :)

Sa aveti pofta mare!

maryyy
maryyy 14 Mar 2016, 08:53

E preferatul familiei !!! Foarte gustos, il recomand !!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
maryyy
maryyy 14 Mar 2016, 08:55

inca o poza :)

Poza mea pentru reteta:
diana-madalina
aurelia sarbu (diana-madalina) 06 Apr 2016, 15:21

Buna  ziua  as putea coace  foile pe  tigaie ?

lena
Elena (lena) aurelia sarbu (diana-madalina) 06 Apr 2016, 15:31

Da, a scris cuneva mai sus ca le-a facut la tigaie.

Antonik
Antonik Antonik (Antonik) 06 Apr 2016, 20:56

Am reusit sa fac cel mai delicios tort. Multumim Lena

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
cristi887
cristi887 10 Apr 2016, 20:09

Salut! Am facut foile dar se simtea bicarbonatul in ele. Care a fost problema?

lena
Elena (lena) cristi887 11 Apr 2016, 09:26

Poate nu ait incalzit bine compozitia si soda nu a intrat bine in reactie cu mierea.

Rebe
Rebe 29 May 2016, 09:53

E un tort excelent, felicitări!!

Iti pori spune, te rog, cam de cate ori trebuie sa repet reteta sa fac un tort pt 40 de persoane?

lena
Elena (lena) Rebe 29 May 2016, 12:48

Un tort ajunge la 10 persoane, cate o bucata generoasa. Pt 40 ar fi de 3-4 ori mai mult, depinde cat de mari sunt feliile.

MoiseiMarisha323
Moisei Marisha (MoiseiMarisha323) 21 Jul 2016, 11:27

Lena as putea sa pun intre foi visina in sucul ei? Multumesc!

lena
Elena (lena) Moisei Marisha (MoiseiMarisha323) 21 Jul 2016, 11:56

Da, sigur puneti.

ALIONA BORDEIANU
Aliona Mudrenco (ALIONA BORDEIANU) 26 Jul 2016, 23:25

Buna,Lena!Vreau sa pregatesc acest tort insa nu se gaseste smantana aici in Italia unde locuiesc...Ce altfel de crema i-mi recomanzi ptr acest tort?

lena
Elena (lena) Aliona Mudrenco (ALIONA BORDEIANU) 26 Jul 2016, 23:31

Poate sa amesteci mascarpone cu putin iaurt, ar trebui sa fie grasa, densa dar si putin acrisoara.

ALIONA BORDEIANU
Aliona Mudrenco (ALIONA BORDEIANU) Elena (lena) 27 Jul 2016, 11:43

dar zahar nu trebuie de adaugat?si care ar fi proportia mascarpone,iaurt,zahar?cunosc o crema din Philadelphia,panna si zahar pudra,este putin acrisoara insa nu este lichida dar asemanator cu untul la consistenta...

lena
Elena (lena) Aliona Mudrenco (ALIONA BORDEIANU) 27 Jul 2016, 11:51

Zahar dupa gust sau ca in reteta mai sus. Da, merge si cu crema de branza, dar tot putin dizolvata cu iaurt sa aiba consistenta tartinabila. Proportia la ochi si dupa gust :)

ALIONA BORDEIANU
Aliona Mudrenco (ALIONA BORDEIANU) Elena (lena) 27 Jul 2016, 14:05

multumesc mult Lena

ALIONA BORDEIANU
Aliona Mudrenco (ALIONA BORDEIANU) Elena (lena) 29 Jul 2016, 13:12

Lena,dar daca folosesc iaurt grecesc de 10 % care ese foarte asemanator cu smantana ,ce zici o sa mearga bine ptr crema?

AnaBaractari617
Ana Baractari (AnaBaractari617) 12 Aug 2016, 22:11

Foarte bun tortul, cel mai gustos medovik mincat vreodată. Mulțumesc, Lena! La mine au ieșit 17 turte, asa de tare le-am intins si am folosit foecare bucatica de aluat ramas. Noi l-am devorat intr-o dupa amiază 😂

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
piersic
piersic 21 Aug 2016, 19:00

Bun bun mmmmm cei bun au spus cei ce au mincat !!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
TatyD
TatyD 08 Sep 2016, 01:37

Buna.as avea nevoie de parerea ta.pot decora acest tort cu martipan,adica sa il acopar tot cu martipan sau risc sa se lase?multumesc anticipat

ButucElena922
Butuc Elena (ButucElena922) TatyD 08 Sep 2016, 13:52

El se lasa oricum, il poti decora a 2-a zi, dupa ce se absoarbe bine crema si cred ca va fi bine.

DanielaDaniel960
Daniela Daniel (DanielaDaniel960) 19 Oct 2016, 17:18

Salut, am o intrebare ...blaturile daca le fac azi de exemplu dar sal umplu cu crema mine va fi vreo problema? daca stau atita timp?

lena
Elena (lena) Daniela Daniel (DanielaDaniel960) 19 Oct 2016, 18:41

Le puteti umple si peste 1 luna, stau f.bine.

DanielaDaniel960
Daniela Daniel (DanielaDaniel960) 19 Oct 2016, 21:45

Va multumesc mult 😘😘😘cele mai bune retete leam gasit aici

Dianaglava
Dianaglava 04 Nov 2016, 10:03

Cel mai gustos tort

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
AlexandruLucia955
Alexandru Lucia (AlexandruLucia955) 05 Nov 2016, 07:54

De citiva ani fac acest tort dupa receta ta.. este preferatul familiei noastre!

Poza mea pentru reteta:
MarleneHristea477
Marlene Hristea (MarleneHristea477) 13 Nov 2016, 07:34

Cu adevarat nu exista tort mai suav decat acesta! Bunica il facea acasa in Ucraina de Craciun,iar foile erau dreptunghiulare si mai mari. Crema aceeasi cu nuca din belsug.....iar la iernile noastre cu adevarat,tortul statea o zi si o noapte la rece de ni se lungeau urechile dupa el! Dar si cand mancam.........Dumnezeule mare se topea in gura! Pup Lenicika maya Marusia!

AnaVitalieLapicus613
Ana Lapicus (AnaVitalieLapicus613) 18 Nov 2016, 21:29

Mersi mult Lena pentru retetele extraordinare!👍😋

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Daniela B.
Daniela B. 31 Dec 2016, 08:36

Ultimul medovek din 2016 - cu siguranță il vom face si anul viitor.....An binecuvintat si frumos si plin de succese Lena îți doresc....

Asa e bine cu această pagină...... Mulțumesc încă odată pt inima ta minunata si jertfitoare că noi mamele gospodina să fim mai experte....

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
CristinaSM
Cristina Gherman (CristinaSM) 31 Dec 2016, 16:05

Un deliciu! A devenit traditie sa fac tortul acesta de Revelion.

Multumesc pentru toate sugestiile de pe acest site!

Un An Nou cu bucurii si cu sanatate!

Cristina, Satu Mare

Nota mea pentru reteta:
claudia733
claudia (claudia733) 14 Jan 2017, 10:29

DELICIOS! Am folosit la crema smantana fermentata de 40% si pe 3 dintre foi am pus peste crema coaja rasa de lamaie si nuca;te lingi pe degete ☺ cat de bun este.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
CorinaCatana711
Corina Catana (CorinaCatana711) 15 Jan 2017, 22:32

Salut Lena dar ce se intimpla daca folosesc frisca si smintina impreuna? deoarece sotu nu iubeste smintina in pranituri prea tare.Si la ce foc trebuie coapte?

lena
Elena (lena) Corina Catana (CorinaCatana711) 16 Jan 2017, 09:08

Merge si impreuna, numai sa fie procent de grasime de minim 30%.

Se coc la 180-200 de de grade.

CorinaCatana711
Corina Catana (CorinaCatana711) Elena (lena) 16 Jan 2017, 15:30

Si ce as putea folosi in loc de bicarbonat? Praf de copt pot folosi? Nu am la moment bicarbonat?

lena
Elena (lena) Corina Catana (CorinaCatana711) 16 Jan 2017, 16:28

Nu, este ingredientul cheie, daca nu aveti bicarbonat nu mai faceti tortul.

Tany87
Tany87 09 Mar 2017, 01:10

Spune-ți va rog un pahar câte grame de zahăr cântărește ,200gr sau nu?

lena
Elena (lena) Tany87 09 Mar 2017, 07:22

Da, sunt cam 200g

Darutza
Darutza 13 Mar 2017, 17:35

Buna Lena.
Faina se pune cind inca bolul e pe baia de aburi sau dupa ce se raceste un pic amestecul?
Multumesc!

lena
Elena (lena) Darutza 13 Mar 2017, 18:53

Imediat cum il luati de pe baia de aburi, trebuie sa fie fierbinte, nu racit!

elenya
elenya 25 Mar 2017, 15:30

Stimata Doamna Elena, cum credeți dacă fac turtele cu 4-5 zile înainte de a asambla torta, e ok?!

lena
Elena (lena) elenya 25 Mar 2017, 15:32

Si cu 1 luna inainte e bine, faceti fara grija :)

elenya
elenya 25 Mar 2017, 15:50

Eu ca atare numai ce le-am finisat de facut, am profitat de moment ca sotu a stat cu bebele. Trebuia mai intii sa intreb daca e voie sa le fac din timp, dar ma gindeam ca daca nu stau ele citeva zile,faceam azi tort. Multumesc mult de Munca ce o faceti si de toate retetele Dvs!

Poza mea pentru reteta:
elenya
elenya 25 Mar 2017, 15:52

Asta l-am făcut doua săptămîni in urma! Extraordinar de bun!!!!!

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) elenya 25 Mar 2017, 15:58

O, ce frumos! Sa aveti

Pofta mare, multumesc si eu :)

elenya
elenya 02 Apr 2017, 17:40

Inca doua torte:-)

elenya
elenya 02 Apr 2017, 17:41

Medovik

Poza mea pentru reteta:
elenya
elenya 02 Apr 2017, 17:42

:-)

Poza mea pentru reteta:
daria26
daria26 24 Apr 2017, 13:14

Salut, eu am dublat portia x2, si tot mi-au iesit 8 foi doar, daca le intindeam mai tare mi se rupeau, acuma nu stiu daca is groase sau nu, atasez poza :D la gust sunt delicioase :* Multumesc din suflettt!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) daria26 24 Apr 2017, 13:16

Sunt putin mai groase dar pe urma veti avea indemanarea sa le faceti mai subtiri :)

daria26
daria26 24 Apr 2017, 13:22

Am facut poza mai aproape daca se intelege , Lena, le-am facut prea groase?? Deja pe duminica le fac cu crema, voi vedea si voi atasa poza :d

Daca te rog imi zici pentru infrumusetarea tortului ce folosesti ,,seringa'' sau ,,punga'' pentru creme zic?? ca am cumparat de atatea ori pungi si imi crapa prin parti :(( nu stiu daca ar fi cazut sa incerc cu ,,seringa'' daca asa se numeste!!! 

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) daria26 24 Apr 2017, 13:46

Sunt bine, le poti face si mai subtiri in timp dar e k si asa. Eu recomand pos de ornat din silicon sau bumbac cu duiul preferat de ornat, le cumpar de pe internet sau la Metro. Seringa nu este practica, am aruncat-o.

VirginiaEnache319
Virginia (VirginiaEnache319) 02 May 2017, 11:23

Aș vrea să știu paharul de cite grame e? Multumesc

lena
Elena (lena) Virginia (VirginiaEnache319) 02 May 2017, 22:43

Paharul are 250ml, nu grame.

VirginiaEnache319
Virginia (VirginiaEnache319) Elena (lena) 04 May 2017, 17:00

Da, mă scuzați ma gîndeam la zahar , mulțumesc mult.

daria26
daria26 19 May 2017, 13:58

Mersi mult Lena !!! Delicios!!!

Poza mea pentru reteta:
SerbanTatiana740
Serban Tatiana (SerbanTatiana740) 26 May 2017, 11:25

Am facut si eu acest tort (tortul copilariei mele), a iesit perfect din prima, foarte apreciat de toti invitatii. Ca si sugestie ca sa aveti niste foi foarte suptiri puteti intinde aluatul direct pe foaia de copt si apoi decupat. Multumesc Lena pentru reteta !!!

Nota mea pentru reteta:
DanielaGherman810
Daniela Gherman (DanielaGherman810) 17 Aug 2017, 15:47

Este super rețeta

Poza mea pentru reteta:
AnaCalinici402
Ana Calinici (AnaCalinici402) 13 Nov 2017, 14:29

Delicios!

Poza mea pentru reteta:
Danielas
Danielas 14 Dec 2017, 18:11

Buna ziua.

Am rugamintea de a ma ajuta cu niste sfaturi pentru reusita aluatului de foi. Imediat ce am luat compozitia de pe foc, am inceput sa adaug faina amestecand in continuu. Aluatul a devenit curand foarte tare si sfaramicios si nici nu era incorporata inca toata faina. Desi era inca fierbinte, nu am reusit sa framant aluatul la cat de sfaramicios si tare era.

Oare unde am gresit?

Eventual, va rog postati ingredientele si in grame, intrucat paharele pot avea volume diferite, iar faina, in functie de cat de compacta e poate incapea mai multa sau mai putina intr-un pahar. 

Multumesc mult,

Daniela

lena
Elena (lena) Danielas 14 Dec 2017, 18:15

Paharele sunt toate de 250ml, dar voi avea in vedere sa modific cat de curand.

Probabil ati pus prea multa faina, data viitoare o puneti cate putin.

Liliana243
Liliana Zlotea (Liliana243) 30 Dec 2017, 13:17

Eu nu am avut ciocolata, asa ca m-am rezumat doar la nuca. Intr-adevar s-a mancat tot!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
AngyT
EmiliAna Vatra (AngyT) 16 Jan 2018, 14:43

Un tort deosebit într-adevăr. Îmi plac mult rețetele tale, mai ales cele cu origini rusești.

Nota mea pentru reteta:
relutza68
Mirela (relutza68) 31 Jan 2018, 11:36

Bună Lena! Dacă fac crema cu mascarpone, smântână și lapte condensat merge? Ce zici?

lena
Elena (lena) Mirela (relutza68) 31 Jan 2018, 12:07

Da, sigur nu strica 😋

relutza68
Mirela (relutza68) Elena (lena) 07 Feb 2018, 14:41

Am făcut tortul cu cremă de mascarpone, smântână și lapte condensat. În plus am pus miez de nuca și câteva prune din compot. A ieșit o minunăție!! As vrea să-ți trimit și foto dar nu știu cum, eu nu am nici Facebook, nici Instagram. Din aceasta cauză nu pot nici sa dau votul. Din partea mea ți-aș da nu 5 stele, ci 20.

Baronesse
Baronesse 15 Feb 2018, 18:18

Arata f bine tortul , dar am o intrebare: smantana este cea  pe care o putem si in supa, deci smantana obisnuita? (nu cea pt frica) . Poti sa imi recomanzi  unul care stii ca ii bun? (nu am in apropiere magazine bio ), Multumesc!

Baronesse
Baronesse Baronesse 16 Feb 2018, 01:05

Am citit mai cu atentie comentariile si am vazut ca smantana aia se pune. Scuze de deranj :)

eduardu
Eduardu (eduardu) 07 Mar 2018, 15:45

Deja sunt in cautare de retete delicioase pt Paste pe care le trec la Favorite! Folosesc de ceva timp aplicatia "LaLena" si am observat ca este trecuta cantitatea de zahar pt aluat de doua ori si niciunde cea pt crema. :)

lena
Elena (lena) Eduardu (eduardu) 07 Mar 2018, 15:53

Interesant, este greseala de sincronizare intre site si aplicatie, e bine ca ne-ati spus - pt ca s-o rezolvam, pe site e cea corecta 😉

CorneliaCasali638
Cornelia Casali (CorneliaCasali638) 21 Dec 2018, 00:19

Mi se pare f. multa smantana, 1 l si jumatate... Nu e o greseala de tipar?

Multumesc cu anticipatie.

Cornelia

Daniela B.
Daniela B. 14 Jan 2019, 22:52

Foarte gustos, cel mai apreciat la noi!

Marinela Tim
Marinela Tim 15 Jul 2019, 01:12

Buna Lena, foile au iesit, la fel si crema, insa mi se pare fff dulce, ce cantitate au paharele folosite de tine? Multumesc!

VivaVictoria972
Victoria Viva (VivaVictoria972) 18 Aug 2019, 10:12

Buna! E foarte gustos și rețeta foarte reușită! Copiilor le place foarte mult și oaspeților la fel, ca ma roaga sa mai fac astfel de tort !

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Nadia.Lisnic
Nadia.Lisnic 30 Oct 2019, 10:51

Bună Lena! E posibil de pus la congelator acest tort? Vreau sa il fac in prealabil din lipsa de timp...:)

lena
Elena (lena) Nadia.Lisnic 30 Oct 2019, 10:56

Da, cred ca se poate😉

Nadia.Lisnic
Nadia.Lisnic Elena (lena) 30 Oct 2019, 12:58

Multumim :)

Nadia.Lisnic
Nadia.Lisnic Nadia.Lisnic 04 Nov 2019, 15:35

Lena, l-am congelat. L-am scos cu o zi inainte. Totul perfect!!! Multumesc mult!

DanielaLuchian812
Daniela Luchian (DanielaLuchian812) 31 Oct 2019, 14:00

Reteta e absolut geniala! L-am facut pana acum de cel putin 5 ori! Multumim tare mult pentru devotamentul dumneavoastra, doamna Lena!

Nota mea pentru reteta:
Nadia.Lisnic
Nadia.Lisnic 04 Nov 2019, 15:36

Delicios!!!

Poza mea pentru reteta:
OxanaIacob495
Oxana Iacob (OxanaIacob495) 21 Mar 2020, 15:47

Foarte gustos, îl gătesc a 2 oară. Mi-a ieșit 15 foi subțiri. Și am adăugat și fructe ca să nu fie prea dulce. Va recomand cu încredere.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 22 Apr 2020, 22:22

Desigur porție dubla, foarte gustos.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Naty
Naty 04 May 2020, 17:27

Am făcut-o ieri și azi nu a mai rămas nimic😉

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Nadia
Nadia 13 May 2020, 12:13

Buna Lalena! Vreau sa fac aceasta reteta de medovic in forma de inima am nevoie sa dublez ingredientele sau pot sa fac dupa receta data!! Si imi poti lamuri trebuie 3.5 pahare de 200 de faina? Iti multumesc

lena
Elena (lena) Nadia 13 May 2020, 12:22

Depinde cat de mare este inima 😃 Dar in mod normal cred ca iti ajunge reteta la fix, si sunt 3.5 pahare de 250ml.

Nadia
Nadia Elena (lena) 13 May 2020, 12:49

Undeva 23cm nu vreau mare. Iti multumesc

laurash49
laurash49 12 Jul 2020, 10:26

Arată delicios!

Irina91
Irina91 21 Jul 2020, 13:24

Multumesc pentru această rețetă minunată, este nemaipomenită!!! De 5 ani prepar acest tort bun de tot))) o textură fină și un gust nemaipomenit;))

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Dia.Si.
Dia.Si. 08 Apr 2022, 13:28

Bună Lena, am făcut foile astăzi, în tigaie, nu la cuptor. La 3 cani de faina, fiecare 150 g...înseamnă 450 g faina. Nu înțeleg cum poate intra atata faina când e asa puțin lichid (60 g unt și 100 g ou). A intrat 250 de grame. am făcut 8 foi subțiri de 20 cm diametru. Poate mai încăpea vreo 50 de grame maxim...dar 450+ nu. Am redus zaharul ca de obicei (sub jumătate de cana) poate de aici... o sa vad ce iese în final. Evident am greșit pe undeva...

AnuscaA560
Anusca A (AnuscaA560) 23 Feb 2023, 12:52

De 7 Ani nu am întâlnit o sărbătoare în familia mea fara sa gătesc acest tort,,,,vă mulțumesc,,este cel mai bun tort spun toți cunoscuții mei🤩🎂

AnuscaA560
Anusca A (AnuscaA560) 23 Feb 2023, 12:55

De 7 Ani nu am întâlnit o sărbătoare în familia mea fara sa gătesc acest tort,,,,vă mulțumesc,,este cel mai bun tort spun toți cunoscuții mei🤩🎂

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Anusca A (AnuscaA560) 28 Feb 2023, 08:26

Ma bucur mult!🤗❤️

AlinaRaicu
AlinaRaicu 24 Feb 2023, 22:55

Cadeobicei nemaipomenit. Iar cremele de smintina si unt s- au cuplat minunat. Eu l- am facut cu visine acrisoare.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) AlinaRaicu 28 Feb 2023, 08:27

Super!🤗❤️