Pâinea maimuței (Monkey's Bread)
Pe valul cozonacului Rosencrantz am zis să vă mai arat o rețetă de același tip - această pâinică dulce, foarte populară în SUA (se mai numește African coffee cake, sau Golden Crown, Pinch-me Cake and Bubbleloaf).
Este formată din mici biluțe de cozonac, caramelizate, cu scorțișoară și unt - se rup cu mâinile, o explicație de ce se numește Pâinea Maimuței :)
Foarte bună, se termină repede și periculoasă pentru că nu te poți opri din mâncat - neapărat să aveți o ceașcă mare de ceai sau cafea pe lângă.
Dacă nu aveți tavă cu inel mic în mijloc folosiți o tavă simplă de chec sau una rotundă de tort - dacă sunt mai mari s-ar putea să trebuiască să dublați cantitățile de aluat. Eu am folosit o formă coroniță din silicon.
Ingrediente
●
Drojdie uscată
1 lingurita
sau 15 g proaspătă
●
Unt
70 g
se topește - 2 linguri se pun în aluat, restul pentru aranjament
●
Zahăr
2.5 linguri
+ 1 pahar pentru aranjament
●
Esență de vanilie
1 buc
●
Făină albă calitate superioară
350 g
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Amestecați drojdia cu laptele cald și lăsați 10 minute.
Pas 2
Apoi adăugați 2 linguri unt topit, 2.5 linguri de zahăr și esența de vanilie, amestecați cu lingura.
Pas 3
La urmă se adaugă făina, sarea și se frământă aluatul.
Pas 4
Îl scoateți pe masă și frământați 1-2 minute, să se uniformizeze.
Pas 5
Se pune înapoi în bol, acoperit cu prosop, lăsați să crească până își dublează volumul.
Pas 6
La mine cam așa s-a făcut.
Pas 7
Apoi se taie în multe bucățele mici, cât o nucă mică - recomand să le tăiați cât mai mici posibil, vor crește bine și se măresc oricum.
Pas 8
Într-o farfurie am pregătit untul topit, cele 50g.
În alta am amestecat 1 pahar de zahăr cu scorțișoara.
Pas 9
Fiecare bucățică de aluat am trecut-o mai întâi prin unt apoi prin amestecul de zahăr.
Pas 10
Le-am aranjat în tava de silicon, nu se unge cu nimic, chiar și tava simplă.
După ce ați terminat să le aranjați, lăsați să crească până își dublează volumul, cam 40-60 minute.
Pas 11
Observați diferența, trebuie să crească frumos și aproape umple tava.
Pas 12
Se coace aproximativ 40 de minute la 180 grade.
Aveți grijă că se poate arde repede, la mine puțin s-a bronzat deasupra :)
Pas 13
Lăsați 10-15 minute în tavă apoi se răstoarnă pe o farfurie.
Eu am lăsat-o chiar vreo oră, fiindcă trebuia să plec - tavă era de silicon și a ieșit fără probleme, într-o tavă simplă s-ar putea lipi caramelul întărit de pereți și nu-l scoateți așa ușor.
Pas 14
Se servește caldă, proaspătă cu o cană de lapte, ceai sau cafea pe lângă.
Rupeți din el câte o bucățică și savurați.
Poftă Bună!
Cantitate:
1 kg
Timp de preparare:
90 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
60 min
Data publicării:
Notă:
5 (4 voturi)