Pâinea maimuței (Monkey's Bread)

Pâinea maimuței (Monkey's Bread)

Pe valul cozonacului Rosencrantz am zis să vă mai arat o rețetă de același tip - această pâinică dulce, foarte populară în SUA (se mai numește African coffee cake, sau Golden Crown, Pinch-me Cake and Bubbleloaf).

Este formată din mici biluțe de cozonac, caramelizate, cu scorțișoară și unt - se rup cu mâinile, o explicație de ce se numește Pâinea Maimuței :)

Foarte bună, se termină repede și periculoasă pentru că nu te poți opri din mâncat - neapărat să aveți o ceașcă mare de ceai sau cafea pe lângă.

Dacă nu aveți tavă cu inel mic în mijloc folosiți o tavă simplă de chec sau una rotundă de tort - dacă sunt mai mari s-ar putea să trebuiască să dublați cantitățile de aluat. Eu am folosit o formă coroniță din silicon.

Ingrediente

Lapte
200 ml
   
Drojdie uscată
1 lingurita
sau 15 g proaspătă
Unt
70 g
se topește - 2 linguri se pun în aluat, restul pentru aranjament
Zahăr
2.5 linguri
+ 1 pahar pentru aranjament
Esență de vanilie
1 buc
   
Făină albă calitate superioară
350 g
   
Sare
1 lingurita
   
Scorțișoară
2 linguri
   

Pași de urmat

Pas 1

Amestecați drojdia cu laptele cald și lăsați 10 minute.

Pâinea maimuței (Monkey's Bread) - Pas 1
Pas 2

Apoi adăugați 2 linguri unt topit, 2.5 linguri de zahăr și esența de vanilie, amestecați cu lingura.

Pâinea maimuței (Monkey's Bread) - Pas 2
Pas 3

La urmă se adaugă făina, sarea și se frământă aluatul.

Pâinea maimuței (Monkey's Bread) - Pas 3
Pas 4

Îl scoateți pe masă și frământați 1-2 minute, să se uniformizeze.

Pâinea maimuței (Monkey's Bread) - Pas 4
Pas 5

Se pune înapoi în bol, acoperit cu prosop, lăsați să crească până își dublează volumul.

Pâinea maimuței (Monkey's Bread) - Pas 5
Pas 6

La mine cam așa s-a făcut.

Pâinea maimuței (Monkey's Bread) - Pas 6
Pas 7

Apoi se taie în multe bucățele mici, cât o nucă mică - recomand să le tăiați cât mai mici posibil, vor crește bine și se măresc oricum.

Pâinea maimuței (Monkey's Bread) - Pas 7
Pas 8

Într-o farfurie am pregătit untul topit, cele 50g.

În alta am amestecat 1 pahar de zahăr cu scorțișoara.

Pâinea maimuței (Monkey's Bread) - Pas 8
Pas 9

Fiecare bucățică de aluat am trecut-o mai întâi prin unt apoi prin amestecul de zahăr.

Pâinea maimuței (Monkey's Bread) - Pas 9
Pas 10

Le-am aranjat în tava de silicon, nu se unge cu nimic, chiar și tava simplă.

După ce ați terminat să le aranjați, lăsați să crească până își dublează volumul, cam 40-60 minute.

Pâinea maimuței (Monkey's Bread) - Pas 10
Pas 11

Observați diferența, trebuie să crească frumos și aproape umple tava.

Pâinea maimuței (Monkey's Bread) - Pas 11
Pas 12

Se coace aproximativ 40 de minute la 180 grade.

Aveți grijă că se poate arde repede, la mine puțin s-a bronzat deasupra :)

Pâinea maimuței (Monkey's Bread) - Pas 12
Pas 13

Lăsați 10-15 minute în tavă apoi se răstoarnă pe o farfurie.

Eu am lăsat-o chiar vreo oră, fiindcă trebuia să plec - tavă era de silicon și a ieșit fără probleme, într-o tavă simplă s-ar putea lipi caramelul întărit de pereți și nu-l scoateți așa ușor.

Pâinea maimuței (Monkey's Bread) - Pas 13
Pas 14

Se servește caldă, proaspătă cu o cană de lapte, ceai sau cafea pe lângă.

Rupeți din el câte o bucățică și savurați.

Poftă Bună!

Pâinea maimuței (Monkey's Bread) - Pas 14

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (4 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 13

Carp Cristina
Cristina Carp (Carp Cristina) 21 Sep 2017, 11:54

Poza mea pentru rețetă:
ligiadragut
ligia (ligiadragut) 05 Mar 2016, 20:16

buna,la fetele mele nu prea le place scortisoara¿cu ce se poate inlocui?cu cacao cum o fi?

lena
Elena (lena) ligia (ligiadragut) 05 Mar 2016, 20:18

Cred ca va fi tot bine, si cacao.

Olgutza
Olgutza 24 Nov 2014, 21:52

Multumesc,pentru raspuns si pentru atatea retete minunate,

taniulya
taniulya 18 Jul 2014, 01:19

La mine aceeasi problema cu drojdia Pakmaya, am zis ca o sa iau doar Dr.Oetker, au crescut, dar foarte greu, am fost nevoita sa pornesc cuptorul la 60 grade s sa le pun acolo sa creasca macar un pic, oricum in final ne-am lins pe degete de bunatatea de piinica a maimutei :) O poza dulce...

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
aury
aury 14 Jun 2014, 01:01

Reteta e minunata si intr-adevar ai nevoie de muulta vointa sa te opresti din mancat. E a doua oara cand o fac, iar de data asta am facut "gafa" de a amesteca untul topit cu zaharul prin care trebuia sa trec bilutete. Rezultatul a fost , insa, spectaculos... mai mult caramel, prajitura a iesit bine inchegata si este extrem de gustoasa. O recomand tuturor! Singurul dezavantaj este ca dureaza destul de mult pana o vezi la cuptor. Dar nu e greu de facut.

tiki
tiki 22 May 2014, 21:46

Drojdia expira in 2015. Da, erau cam lejere, dar nu ma plang de nimic. Sunt asa dragalase. I-am bagat mamei mele in ceasca cu lapte si i-au placut enorm. Nici o problema,eu chiar m-am distrat cand am vazut cum se imprastie ca niste mingiute. Hahaha.  Am si eu o rewteta asemanatoare, pe care o voi posta cand am si un ajutor, ca e greu singura sa ti ceva intr-o mana sa areti si aparatul tot intr-o mana.  C'est la.

lena
Elena (lena) 22 May 2014, 21:38

Mda, poate era drojdia mai compromisa, si eu folosesc Pakmaya, nu am avut probleme pana acum. Poate pe viitor sa pui un pic mai multa.

Ca sa se tina impreuna trebuie un pic inghesuite si cand cresc se lipesc intre ele, plus de la zaharul topit.

tiki
tiki 22 May 2014, 20:59

Buna. Eu nu am mai avut nevoie de maimuta ca bilutele s-au desprins singure. Hahaha. Ca tava mea sa fie mai mica,facand numai 1/2 portie am improvizat punand pe mijloc un borcanas. Eu din fiecare bucatica taiata am facut o biluta- probabil nu trebuia- apoi am tavalit-o prin ce trebuie. Le-am pus in tava,dar parca nu au crescut suficient, si aluatul f. greu a crescut greu, desi totul a fost ok, Drojdia Pakmaya, faina super.000 din care fac de obicei. Si cand au fost gata am intors tava frumos pe un platou si....stupoare.S-a umplut de bilute. Hahaha. GUSTOASE  FOC.  Am mancat urgent vreo 4. Acuma sunt mai taricele. Ma gandesc sa mai fac,dar cu aluatul de la Cozonacu Rosencrantz, ca acela mi-a placut tare mult la mână. Deci am postat tava goala, cu bilutele nedospite, dospite si GATA. .Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
sarian
sarian 21 May 2014, 01:24

ce frumos arată ! super rețetă, mulțumiri Lena.

Nota mea pentru rețetă:
sara33
sara33 20 May 2014, 12:19

super reteta! deja din poza iti vine sa rupi! imi imaginez gustul.....am s-o incerc si eu ! pupici !

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile