Cartofi cu smântână

Cartofi cu smântână

Este mâncărică de cartofi pe care mi-o făcea bunica în copilărie, acum o prepar și singură foarte des(când nu țin regim :) - rețetă foarte simplă, se poate mânca ca și garnitură sau ca atare. I-a plăcut foarte mult și fetiței mele de 18 luni, bună idee de mâncărică pentru copilași.

Ingrediente

Cartofi
1 kg
ar fi bine să alegeți cartofi roșii
Smantana
400 g
   
Ceapa alba
1 buc
   
Faina alba calitate superioara
2 linguri
   
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Frunza de dafin
2 buc
   

Pași de urmat

Pas 1

Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe. Într-o cratiță se pun cartofii, se toarnă apă cât să-i acopere bine și îi puneți la fiert.

Cartofi cu smântână - Pas 1
Pas 2

Când încep să fiarbă faceți focul mic, adăugați frunza de dafin și lăsați cam 30 de min.

Cartofi cu smântână - Pas 2
Pas 3

Cam peste vreo 20 de min, când cartofii sunt aproape fierți, începem să facem sosul de smântână.

Ceapa se curăță și se taie mărunt, într-o tigaie turnați uleiul, adăugați ceapa și o căliți ușor.

Cartofi cu smântână - Pas 3
Pas 4

Peste vreo 2 min, adăugați 2 linguri de făină, amestecați și mai lăsați câteva minute până se rumenește ceapa ușor.

Cartofi cu smântână - Pas 4
Pas 5

Acum adăugați smântâna și amestecați bine.

Cartofi cu smântână - Pas 5
Pas 6

Faceți focul mic sub sosul de smântână să fiarbă încet - în acest timp se scurge zeama în care au fiert cartofii într-o farfurie adâncă sau cratiță mai mică.

Cartofi cu smântână - Pas 6
Pas 7

Cu această supă de cartofi se dizolvă un pic sosul de smântână, dacă este prea gros. Adăugați câte puțin și amestecați  până obțineți consistența dorită, cea a unei smântâni lichide.

Cartofi cu smântână - Pas 7
Pas 8

Adăugați sosul în cartofi, amestecați bine și să lăsați să fiarbă încă 5 min.

Cartofi cu smântână - Pas 8
Pas 9

Mâncărică se mănâncă mai bine fierbinte sau caldă, cartofii reîncălziți sunt mai tari de obicei.

Poftă Bună!

Cartofi cu smântână - Pas 9

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (5-6 porții)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (8 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 25

rammonka
Ramona (rammonka) 09 Sep 2021, 16:16

Foarte gustoasa! Tatal meu o face si cu cartofi noi. Mie nu-mi place sa fac sosuri cu faina, imi provoaca disconfort - arsuri gastrice, asa ca ingros mancaricile de cartofi zdrobind cativa cartofi fierti.

Nota mea pentru rețetă:
DoroshGheorgheVictoria231
Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 09 May 2019, 15:04

Am facut si eu astazi receta, a iesit foarte gustoasa. Unica ce am exclus a fost ceapa calita in ulei. Plus smintinica am batut-o cu un galbenus de ou, si am adaugat la final marar si putin unt.Multumim de recete delicioase!!!

Poza mea pentru rețetă:
lycica
lycica 02 Apr 2019, 13:26

Pentru cei ce nu iubesc ceapa, este vreo soluție de făcut sosul?

lena
Elena (lena) lycica 02 Apr 2019, 13:30

Sigur, puteti inlocui cu ciuperci sau usturoi, sau nu puneti deloc :)

lycica
lycica Elena (lena) 02 Apr 2019, 14:07

Mulțumesc mult! Ideia cu ciupercile e fantastica!

eduardu
Eduardu (eduardu) 28 Jun 2018, 19:35

Putin diferit procesul de gatire: am calit o ceapa si doi catei de usturoi,am adaugat cartofii si apa cat sa-i acopere si au fiert la foc mare jumatate de ora. Smantana am amestecat-o cu o lingura de faina,un galbenus de ou si marar si am adaugat-o peste cartofii fierti. Am oprit focul in acest timp,am potrivit de sare si piper si apoi am mai dat un clocot! Rezultatul cred ca este cam acelasi- delicios!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
AngyT
EmiliAna Vatra (AngyT) 18 Jan 2018, 14:03

Buni, buni, buni! I-am făcut aseară. S-au combinat perfect cu murături.

Îmi plac mult rețetele vechi. Am crescut la oraș cu o lipsă mare de ingrediente proaspete, țărănești (perioada comunistă când alimentele erau pe cartelă și în magazine bătea vântul) și nu prea am moștenit tradiții culinare. Mulțumesc pentru genul ăsta de rețete, din "caietul" bunicii. Le ador!

Nota mea pentru rețetă:
timotei
timotei 02 Nov 2016, 02:28

Nota 10  pt aceasta reteta,  exact asa facea mama dar la mine nu aveau gustul asa si astazi privind in reteta ta am vazut unde gresesc, eu totdeauna puneam smintina dulce (pt frisca) dar am vazut ca tu pui smîntîna si e mare diferenta la gust

Poza mea pentru rețetă:
Marin RM
Marin RM 01 Mar 2016, 21:10

Hmm...Interesant cum vor fi??
Cartofi+smintina+ceapa(maruntita)+marar+gambe de gaina:)mmm...
Din Republica Moldova scriu un mesc!mare...permanetn mi*-a fost util acest site..Bravo...apropo Sotiiei mele permaent ii place ceia e ii fac datorita voua:)si cu pria zi de primavara:)






 

Nota mea pentru rețetă:
allinaraicu
allinaraicu 29 May 2015, 17:46

Mmmm....tocmai ma gindeam sa fac ceva cu smintina ca am cumparat-o si nu o papa nimeni si, cum am procurat si niste piept de pui ma gindesc sa fac o combinatie dintre fricasse de pui si cartofi.Va spun deseara sau miine cum au fost.:-) 

Nota mea pentru rețetă:
lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 03 Feb 2012, 22:44

Cartofi atat de moi si de gustosi nu am mancat niciodata! Iar sa-i faci e atat de simplu. Mmmmmmmmmmm, ce cina sanatoasa si usoara am avut.

Poza mea pentru rețetă:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 23 Jan 2012, 17:52

Bun, bun, bun!

Poza mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile