Cartofi cu smântână

Cartofi cu smântână

Este mâncărică de cartofi pe care mi-o făcea bunica în copilărie, acum o prepar și singură foarte des(când nu țin regim :) - rețetă foarte simplă, se poate mânca ca și garnitură sau ca atare. I-a plăcut foarte mult și fetiței mele de 18 luni, bună idee de mâncărică pentru copilași.

Ingrediente

Cartofi
1 kg
ar fi bine să alegeți cartofi roșii
Smântână
400 g
   
Ceapă albă
1 buc
   
Făină albă calitate superioară
2 linguri
   
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Frunză de dafin
2 buc
   

Pași de urmat

Pas 1

Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe. Într-o cratiță se pun cartofii, se toarnă apă cât să-i acopere bine și îi puneți la fiert.

Cartofi cu smântână - Pas 1
Pas 2

Când încep să fiarbă faceți focul mic, adăugați frunza de dafin și lăsați cam 30 de min.

Cartofi cu smântână - Pas 2
Pas 3

Cam peste vreo 20 de min, când cartofii sunt aproape fierți, începem să facem sosul de smântână.

Ceapa se curăță și se taie mărunt, într-o tigaie turnați uleiul, adăugați ceapa și o căliți ușor.

Cartofi cu smântână - Pas 3
Pas 4

Peste vreo 2 min, adăugați 2 linguri de făină, amestecați și mai lăsați câteva minute până se rumenește ceapa ușor.

Cartofi cu smântână - Pas 4
Pas 5

Acum adăugați smântâna și amestecați bine.

Cartofi cu smântână - Pas 5
Pas 6

Faceți focul mic sub sosul de smântână să fiarbă încet - în acest timp se scurge zeama în care au fiert cartofii într-o farfurie adâncă sau cratiță mai mică.

Cartofi cu smântână - Pas 6
Pas 7

Cu această supă de cartofi se dizolvă un pic sosul de smântână, dacă este prea gros. Adăugați câte puțin și amestecați  până obțineți consistența dorită, cea a unei smântâni lichide.

Cartofi cu smântână - Pas 7
Pas 8

Adăugați sosul în cartofi, amestecați bine și să lăsați să fiarbă încă 5 min.

Cartofi cu smântână - Pas 8
Pas 9

Mâncărică se mănâncă mai bine fierbinte sau caldă, cartofii reîncălziți sunt mai tari de obicei.

Poftă Bună!

Cartofi cu smântână - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (5-6 porții)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (8 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Galia
Galia 09 Nov 2009, 10:02

Preferatii mei : cartofii cu smantana!!!!

Mare esec pt cei care nu au incercat inca aceasta reteta, asa ca.....incercati-o mai repede!!!!!

Nota mea pentru rețetă:
ala 84
ala 84 10 Feb 2010, 12:14

super

ala 84
ala 84 10 Feb 2010, 12:15

ietin,usor de gatit, si delicios !

taniusa
taniusa 22 Feb 2010, 14:50

salut lena  vreau sati spun un multumesc din suflet deoarece saitul tau ma facut gospodina. dar referitor la carotfii cu smintina as vrea sa te intreb daca folosim smintina din pachet cumparat  ea nu se  brinzeste? multumesc

lena
Elena (lena) taniusa 22 Feb 2010, 14:54

Multumes Tania! Ma bucur mult ca iti place site-ul si te ajuta

Ca sa nu se branzeasca smantana, dupa ce pui faina in tigaia cu ceapa, pui mai intai zeama de cartofi, pana se face un sos mai gros, pe urma pui smantana, amesteci si daca mai trebuie mai adaugi zeama de cartofi.

taniusa
taniusa 22 Feb 2010, 15:19

merci mult

bebe3
bebe3 11 Sep 2010, 08:14

buna.ma numesc cristina,am 20 ani si tin si eu s iti multumesc pentru situl tau k ma invata sa gatesc..locuiesc cu prietenu l meu in italia si retetele tale traditionale ne fac mult mai fericiti..si in suflet mai aproape de casa..pooop si ms fain...am incercat reteta si e ffff faina!!!

anca pop
anca stefania pop (anca pop) 24 Nov 2010, 00:43

Aceasta mincarica a fost cina noastra ,cred ca nu miau iesit asa de buni ptr ca smintina de aici nu e la fel ca si cea din rominia ,dar totusi nu s-a aruncat nimic ,si nici nu a ramas ,mersi Lena ptr retetele tale .

lenusca
lenusca 07 Dec 2010, 15:13

Imi plac foarte mult retetele La Lena, imi aduc aminte de mancarurile de la mama de acasa...

CristiBucatarul
Cristi Rosco (CristiBucatarul) 17 Jul 2011, 22:25

Foarte buna mama o face de multe orisi se primese bun.

Nota mea pentru rețetă:
kristyXXL
Cristina Railean (kristyXXL) 11 Sep 2011, 20:44

Foarte buni, am preparat o data in aceasta seara repet , dar eu mai pun si piept de pui, caci noi iubim carnita.

CristiBucatarul
Cristi Rosco (CristiBucatarul) 18 Sep 2011, 21:52

kristyXXL Da ai dreptate atunci cind pui in Cartofi cu smantana niste pui e mai bun......depinde de gustul celorlalti

Nina-Andreea
Nina-Andreea 23 Jan 2012, 17:52

Bun, bun, bun!

Poza mea pentru rețetă:
lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 03 Feb 2012, 22:44

Cartofi atat de moi si de gustosi nu am mancat niciodata! Iar sa-i faci e atat de simplu. Mmmmmmmmmmm, ce cina sanatoasa si usoara am avut.

Poza mea pentru rețetă:
allinaraicu
allinaraicu 29 May 2015, 17:46

Mmmm....tocmai ma gindeam sa fac ceva cu smintina ca am cumparat-o si nu o papa nimeni si, cum am procurat si niste piept de pui ma gindesc sa fac o combinatie dintre fricasse de pui si cartofi.Va spun deseara sau miine cum au fost.:-) 

Nota mea pentru rețetă:
Marin RM
Marin RM 01 Mar 2016, 21:10

Hmm...Interesant cum vor fi??
Cartofi+smintina+ceapa(maruntita)+marar+gambe de gaina:)mmm...
Din Republica Moldova scriu un mesc!mare...permanetn mi*-a fost util acest site..Bravo...apropo Sotiiei mele permaent ii place ceia e ii fac datorita voua:)si cu pria zi de primavara:)






 

Nota mea pentru rețetă:
timotei
timotei 02 Nov 2016, 02:28

Nota 10  pt aceasta reteta,  exact asa facea mama dar la mine nu aveau gustul asa si astazi privind in reteta ta am vazut unde gresesc, eu totdeauna puneam smintina dulce (pt frisca) dar am vazut ca tu pui smîntîna si e mare diferenta la gust

Poza mea pentru rețetă:
IoanCa650
Ioan Ca (IoanCa650) 22 Oct 2017, 22:17

Astazi am luat riscul sa gatesc ceva de pe net) si vreau sa afirm cu glas tare ca a fost in top 10 din cele mai bune mincari din viata mea;;;; insa am adaugat si niste carne de pui ;;)

AngyT
EmiliAna Vatra (AngyT) 18 Jan 2018, 14:03

Buni, buni, buni! I-am făcut aseară. S-au combinat perfect cu murături.

Îmi plac mult rețetele vechi. Am crescut la oraș cu o lipsă mare de ingrediente proaspete, țărănești (perioada comunistă când alimentele erau pe cartelă și în magazine bătea vântul) și nu prea am moștenit tradiții culinare. Mulțumesc pentru genul ăsta de rețete, din "caietul" bunicii. Le ador!

Nota mea pentru rețetă:
eduardu
Eduardu (eduardu) 28 Jun 2018, 19:35

Putin diferit procesul de gatire: am calit o ceapa si doi catei de usturoi,am adaugat cartofii si apa cat sa-i acopere si au fiert la foc mare jumatate de ora. Smantana am amestecat-o cu o lingura de faina,un galbenus de ou si marar si am adaugat-o peste cartofii fierti. Am oprit focul in acest timp,am potrivit de sare si piper si apoi am mai dat un clocot! Rezultatul cred ca este cam acelasi- delicios!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lycica
lycica 02 Apr 2019, 13:26

Pentru cei ce nu iubesc ceapa, este vreo soluție de făcut sosul?

lena
Elena (lena) lycica 02 Apr 2019, 13:30

Sigur, puteti inlocui cu ciuperci sau usturoi, sau nu puneti deloc :)

lycica
lycica Elena (lena) 02 Apr 2019, 14:07

Mulțumesc mult! Ideia cu ciupercile e fantastica!

DoroshGheorgheVictoria231
Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 09 May 2019, 15:04

Am facut si eu astazi receta, a iesit foarte gustoasa. Unica ce am exclus a fost ceapa calita in ulei. Plus smintinica am batut-o cu un galbenus de ou, si am adaugat la final marar si putin unt.Multumim de recete delicioase!!!

Poza mea pentru rețetă:
rammonka
Ramona (rammonka) 09 Sep 2021, 16:16

Foarte gustoasa! Tatal meu o face si cu cartofi noi. Mie nu-mi place sa fac sosuri cu faina, imi provoaca disconfort - arsuri gastrice, asa ca ingros mancaricile de cartofi zdrobind cativa cartofi fierti.

Nota mea pentru rețetă: