Cartofi cu smantana

Cartofi cu smantana

Este mancarica de cartofi pe care mi-o facea bunica in copilarie, acum o prepar si singura foarte des(cand nu tin regim :) - reteta foarte simpla, se poate manca ca si garnitura sau ca atare. I-a placut foarte mult si fetitei mele de 18 luni, buna idee de mancarica pentru copilasi.

Ingrediente

Cartofi
1 kg
ar fi bine sa alegeti cartofi rosii
Smantana
400 g
Ceapa alba
1 buc
Faina alba calitate superioara
2 linguri
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Frunza de dafin
2 buc

Pasi de urmat

1

Cartofii se curata, se spala, se taie cubulete. Intr-o cratita se pun cartofii, se toarna apa cat sa-i acopere bine si ii puneti la fiert.

2

Cand incep sa fiarba faceti focul mic, adaugati frunza de dafin si lasati cam 30 de min.

3

Cam peste vreo 20 de min, cand cartofii sunt aproape fierti, incepem sa facem sosul de smantana.

Ceapa se curata si se taie marunt, intr-o tigaie turnati uleiul, adaugati ceapa si o caliti usor.

4

Peste vreo 2 min, adaugati 2 linguri de faina, amestecati si mai lasati cateva minute pana se rumeneste ceapa usor.

5

Acum adaugati smantana si amestecati bine.

6

Faceti focul mic sub sosul de smantana sa fiarba incet - in acest timp se scurge zeama in care au fiert cartofii intr-o fafurie adanca sau cratita mai mica.

7

Cu aceasta supa de cartofi se dizolva un pic sosul de smantana, daca este prea gros. Adaugati cate putin si amestecati  pana obtineti consistenta dorita, cea a unei smantani lichide.

8

Adaugati sosul in cartofi, amestecati bine si sa lasati sa fiarba inca 5 min.

9

Mancarica se mananca mai bine fierbinte sau calda, cartofii reincalziti sunt mai tari de obicei.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (5-6 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (8 voturi)

Comentarii

Galia
Galia 09 Nov 2009, 10:02

Preferatii mei : cartofii cu smantana!!!!

Mare esec pt cei care nu au incercat inca aceasta reteta, asa ca.....incercati-o mai repede!!!!!

Nota mea pentru reteta:
ala 84
ala 84 10 Feb 2010, 12:14

super

ala 84
ala 84 10 Feb 2010, 12:15

ietin,usor de gatit, si delicios !

taniusa
taniusa 22 Feb 2010, 14:50

salut lena  vreau sati spun un multumesc din suflet deoarece saitul tau ma facut gospodina. dar referitor la carotfii cu smintina as vrea sa te intreb daca folosim smintina din pachet cumparat  ea nu se  brinzeste? multumesc

lena
Elena (lena) taniusa 22 Feb 2010, 14:54

Multumes Tania! Ma bucur mult ca iti place site-ul si te ajuta

Ca sa nu se branzeasca smantana, dupa ce pui faina in tigaia cu ceapa, pui mai intai zeama de cartofi, pana se face un sos mai gros, pe urma pui smantana, amesteci si daca mai trebuie mai adaugi zeama de cartofi.

taniusa
taniusa 22 Feb 2010, 15:19

merci mult

bebe3
bebe3 11 Sep 2010, 08:14

buna.ma numesc cristina,am 20 ani si tin si eu s iti multumesc pentru situl tau k ma invata sa gatesc..locuiesc cu prietenu l meu in italia si retetele tale traditionale ne fac mult mai fericiti..si in suflet mai aproape de casa..pooop si ms fain...am incercat reteta si e ffff faina!!!

anca pop
anca stefania pop (anca pop) 24 Nov 2010, 00:43

Aceasta mincarica a fost cina noastra ,cred ca nu miau iesit asa de buni ptr ca smintina de aici nu e la fel ca si cea din rominia ,dar totusi nu s-a aruncat nimic ,si nici nu a ramas ,mersi Lena ptr retetele tale .

lenusca
lenusca 07 Dec 2010, 15:13

Imi plac foarte mult retetele La Lena, imi aduc aminte de mancarurile de la mama de acasa...

CristiBucatarul
Cristi Rosco (CristiBucatarul) 17 Jul 2011, 22:25

Foarte buna mama o face de multe orisi se primese bun.

Nota mea pentru reteta:
kristyXXL
Cristina Railean (kristyXXL) 11 Sep 2011, 20:44

Foarte buni, am preparat o data in aceasta seara repet , dar eu mai pun si piept de pui, caci noi iubim carnita.

CristiBucatarul
Cristi Rosco (CristiBucatarul) 18 Sep 2011, 21:52

kristyXXL Da ai dreptate atunci cind pui in Cartofi cu smantana niste pui e mai bun......depinde de gustul celorlalti

Nina-Andreea
Nina-Andreea 23 Jan 2012, 17:52

Bun, bun, bun!

Poza mea pentru reteta:
lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 03 Feb 2012, 22:44

Cartofi atat de moi si de gustosi nu am mancat niciodata! Iar sa-i faci e atat de simplu. Mmmmmmmmmmm, ce cina sanatoasa si usoara am avut.

Poza mea pentru reteta:
allinaraicu
allinaraicu 29 May 2015, 17:46

Mmmm....tocmai ma gindeam sa fac ceva cu smintina ca am cumparat-o si nu o papa nimeni si, cum am procurat si niste piept de pui ma gindesc sa fac o combinatie dintre fricasse de pui si cartofi.Va spun deseara sau miine cum au fost.:-) 

Nota mea pentru reteta:
Marin RM
Marin RM 01 Mar 2016, 21:10

Hmm...Interesant cum vor fi??
Cartofi+smintina+ceapa(maruntita)+marar+gambe de gaina:)mmm...
Din Republica Moldova scriu un mesc!mare...permanetn mi*-a fost util acest site..Bravo...apropo Sotiiei mele permaent ii place ceia e ii fac datorita voua:)si cu pria zi de primavara:)






 

Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 02 Nov 2016, 02:28

Nota 10  pt aceasta reteta,  exact asa facea mama dar la mine nu aveau gustul asa si astazi privind in reteta ta am vazut unde gresesc, eu totdeauna puneam smintina dulce (pt frisca) dar am vazut ca tu pui smîntîna si e mare diferenta la gust

Poza mea pentru reteta:
IoanCa650
Ioan Ca (IoanCa650) 22 Oct 2017, 22:17

Astazi am luat riscul sa gatesc ceva de pe net) si vreau sa afirm cu glas tare ca a fost in top 10 din cele mai bune mincari din viata mea;;;; insa am adaugat si niste carne de pui ;;)

AngyT
EmiliAna Vatra (AngyT) 18 Jan 2018, 14:03

Buni, buni, buni! I-am făcut aseară. S-au combinat perfect cu murături.

Îmi plac mult rețetele vechi. Am crescut la oraș cu o lipsă mare de ingrediente proaspete, țărănești (perioada comunistă când alimentele erau pe cartelă și în magazine bătea vântul) și nu prea am moștenit tradiții culinare. Mulțumesc pentru genul ăsta de rețete, din "caietul" bunicii. Le ador!

Nota mea pentru reteta:
eduardu
Eduardu (eduardu) 28 Jun 2018, 19:35

Putin diferit procesul de gatire: am calit o ceapa si doi catei de usturoi,am adaugat cartofii si apa cat sa-i acopere si au fiert la foc mare jumatate de ora. Smantana am amestecat-o cu o lingura de faina,un galbenus de ou si marar si am adaugat-o peste cartofii fierti. Am oprit focul in acest timp,am potrivit de sare si piper si apoi am mai dat un clocot! Rezultatul cred ca este cam acelasi- delicios!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lycica
lycica 02 Apr 2019, 13:26

Pentru cei ce nu iubesc ceapa, este vreo soluție de făcut sosul?

lena
Elena (lena) lycica 02 Apr 2019, 13:30

Sigur, puteti inlocui cu ciuperci sau usturoi, sau nu puneti deloc :)

lycica
lycica Elena (lena) 02 Apr 2019, 14:07

Mulțumesc mult! Ideia cu ciupercile e fantastica!

DoroshGheorgheVictoria231
Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 09 May 2019, 15:04

Am facut si eu astazi receta, a iesit foarte gustoasa. Unica ce am exclus a fost ceapa calita in ulei. Plus smintinica am batut-o cu un galbenus de ou, si am adaugat la final marar si putin unt.Multumim de recete delicioase!!!

Poza mea pentru reteta:
rammonka
Ramona (rammonka) 09 Sep 2021, 16:16

Foarte gustoasa! Tatal meu o face si cu cartofi noi. Mie nu-mi place sa fac sosuri cu faina, imi provoaca disconfort - arsuri gastrice, asa ca ingros mancaricile de cartofi zdrobind cativa cartofi fierti.

Nota mea pentru reteta: