Cartofi cu smantana

Cartofi cu smantana

Este mancarica de cartofi pe care mi-o facea bunica in copilarie, acum o prepar si singura foarte des(cand nu tin regim :) - reteta foarte simpla, se poate manca ca si garnitura sau ca atare. I-a placut foarte mult si fetitei mele de 18 luni, buna idee de mancarica pentru copilasi.

Ingrediente

Cartofi
1 kg
ar fi bine sa alegeti cartofi rosii
Smantana
400 g
Ceapa alba
1 buc
Faina alba calitate superioara
2 linguri
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Frunza de dafin
2 buc

Pasi de urmat

Pas 1

Cartofii se curata, se spala, se taie cubulete. Intr-o cratita se pun cartofii, se toarna apa cat sa-i acopere bine si ii puneti la fiert.

Cartofi cu smantana - Pas 1
Pas 2

Cand incep sa fiarba faceti focul mic, adaugati frunza de dafin si lasati cam 30 de min.

Cartofi cu smantana - Pas 2
Pas 3

Cam peste vreo 20 de min, cand cartofii sunt aproape fierti, incepem sa facem sosul de smantana.

Ceapa se curata si se taie marunt, intr-o tigaie turnati uleiul, adaugati ceapa si o caliti usor.

Cartofi cu smantana - Pas 3
Pas 4

Peste vreo 2 min, adaugati 2 linguri de faina, amestecati si mai lasati cateva minute pana se rumeneste ceapa usor.

Cartofi cu smantana - Pas 4
Pas 5

Acum adaugati smantana si amestecati bine.

Cartofi cu smantana - Pas 5
Pas 6

Faceti focul mic sub sosul de smantana sa fiarba incet - in acest timp se scurge zeama in care au fiert cartofii intr-o fafurie adanca sau cratita mai mica.

Cartofi cu smantana - Pas 6
Pas 7

Cu aceasta supa de cartofi se dizolva un pic sosul de smantana, daca este prea gros. Adaugati cate putin si amestecati  pana obtineti consistenta dorita, cea a unei smantani lichide.

Cartofi cu smantana - Pas 7
Pas 8

Adaugati sosul in cartofi, amestecati bine si sa lasati sa fiarba inca 5 min.

Cartofi cu smantana - Pas 8
Pas 9

Mancarica se mananca mai bine fierbinte sau calda, cartofii reincalziti sunt mai tari de obicei.

Pofta Buna!

Cartofi cu smantana - Pas 9

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (5-6 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (8 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 25

rammonka
Ramona (rammonka) 09 Sep 2021, 16:16

Foarte gustoasa! Tatal meu o face si cu cartofi noi. Mie nu-mi place sa fac sosuri cu faina, imi provoaca disconfort - arsuri gastrice, asa ca ingros mancaricile de cartofi zdrobind cativa cartofi fierti.

Nota mea pentru reteta:
DoroshGheorgheVictoria231
Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 09 May 2019, 15:04

Am facut si eu astazi receta, a iesit foarte gustoasa. Unica ce am exclus a fost ceapa calita in ulei. Plus smintinica am batut-o cu un galbenus de ou, si am adaugat la final marar si putin unt.Multumim de recete delicioase!!!

Poza mea pentru reteta:
lycica
lycica 02 Apr 2019, 13:26

Pentru cei ce nu iubesc ceapa, este vreo soluție de făcut sosul?

lena
Elena (lena) lycica 02 Apr 2019, 13:30

Sigur, puteti inlocui cu ciuperci sau usturoi, sau nu puneti deloc :)

lycica
lycica Elena (lena) 02 Apr 2019, 14:07

Mulțumesc mult! Ideia cu ciupercile e fantastica!

eduardu
Eduardu (eduardu) 28 Jun 2018, 19:35

Putin diferit procesul de gatire: am calit o ceapa si doi catei de usturoi,am adaugat cartofii si apa cat sa-i acopere si au fiert la foc mare jumatate de ora. Smantana am amestecat-o cu o lingura de faina,un galbenus de ou si marar si am adaugat-o peste cartofii fierti. Am oprit focul in acest timp,am potrivit de sare si piper si apoi am mai dat un clocot! Rezultatul cred ca este cam acelasi- delicios!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
AngyT
EmiliAna Vatra (AngyT) 18 Jan 2018, 14:03

Buni, buni, buni! I-am făcut aseară. S-au combinat perfect cu murături.

Îmi plac mult rețetele vechi. Am crescut la oraș cu o lipsă mare de ingrediente proaspete, țărănești (perioada comunistă când alimentele erau pe cartelă și în magazine bătea vântul) și nu prea am moștenit tradiții culinare. Mulțumesc pentru genul ăsta de rețete, din "caietul" bunicii. Le ador!

Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 02 Nov 2016, 02:28

Nota 10  pt aceasta reteta,  exact asa facea mama dar la mine nu aveau gustul asa si astazi privind in reteta ta am vazut unde gresesc, eu totdeauna puneam smintina dulce (pt frisca) dar am vazut ca tu pui smîntîna si e mare diferenta la gust

Poza mea pentru reteta:
Marin RM
Marin RM 01 Mar 2016, 21:10

Hmm...Interesant cum vor fi??
Cartofi+smintina+ceapa(maruntita)+marar+gambe de gaina:)mmm...
Din Republica Moldova scriu un mesc!mare...permanetn mi*-a fost util acest site..Bravo...apropo Sotiiei mele permaent ii place ceia e ii fac datorita voua:)si cu pria zi de primavara:)






 

Nota mea pentru reteta:
allinaraicu
allinaraicu 29 May 2015, 17:46

Mmmm....tocmai ma gindeam sa fac ceva cu smintina ca am cumparat-o si nu o papa nimeni si, cum am procurat si niste piept de pui ma gindesc sa fac o combinatie dintre fricasse de pui si cartofi.Va spun deseara sau miine cum au fost.:-) 

Nota mea pentru reteta:
lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 03 Feb 2012, 22:44

Cartofi atat de moi si de gustosi nu am mancat niciodata! Iar sa-i faci e atat de simplu. Mmmmmmmmmmm, ce cina sanatoasa si usoara am avut.

Poza mea pentru reteta:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 23 Jan 2012, 17:52

Bun, bun, bun!

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile