Tarta "Tatin" cu mere

Asa cum v-am promis cand am postat Tarta "Tatin" cu caise, am incercat si reteta clasica, cu mere. Bineinteles ca desi ma asteptam sa fie buna, a fost mai mult decat buna, excelenta. Merele caramelizate si aluatul fraged sunt intotdeauna o combinatie reusita, dar in asa forma parca si mai bine se potrivesc. In plus, arata foarte frumos, se face simplu si repede.

Am folosit aici alta reteta de aluat fraged, la fel de buna - am inteles ca in graba mare puteti folosi si aluat de foietaj din comert. Asta nu am testat-o, dar nu cred ca stricati tarta. Oricum pt prima data faceti conform retetei si dupa mai experimentati.

Ingrediente

Faina alba
130 g
Unt
60 g
+ 1 lingura de unt pt caramel
Zahar
40 g
+ 3 linguri pt caramel
Galbenus de ou
1 buc
Smantana
1 lingurite
puteti inlocui cu 1 lingurita de apa rece
Sare
0.25 lingurite
Mere
500 g
3-4 mere
Scortisoara
0.25 lingurite
optional

Pasi de urmat

1

Aluatul se poate face la robot sau cu mainile, eu l-am facut la robot, deci:

- in cuva blenderului puneti faina, untul rece,  galbenusul, 40g de zahar, smantana, sarea;

2

- mixati pana se leaga ingredientele;

3

- scoateti aluatul astfel format din blender, formati o bila, inveliti cu o folie de plastic si puneti la frigider pt minim 30 de minute.

4

Intr-o cratita'tigaie/tava(in care se va coace tarta, nici intr-un caz tava cu peretii detasabili!) rotunda, cam de 26-28 cm in diametru, puneti zaharul si 1 lingura de apa.

5

Puneti pe aragaz la foc mic si observati cum se evapora cate putin apa...

6

... si incepe sa se caramelizeze zaharul, mai amestecati periodic, sa fie uniform.

Mare atentie sa nu-l ardeti, trebuie sa fie un caramel mai deschis la culoase, galben, nu maro(va fi amar si veti strica tarta). De asta trebuie topit zaharul la foc mic, sa puteti controla procesul.

7

Adaugati 1 lingura de unt si amestecati ca sa fie un caramel uniform.

8

Luati tava de pe foc si aveti grija sa fie distribuit uniform caramelul pe fundul cratitei.

9

Merele se curata si se taie felii mai groase, se aranjeaza in tava cu caramel cu partea dinspre cotor in sus.

Puteti presara putina scortisoara peste ele.

10

Aluatul se intinde cu facaletul intr-o foaie rotunda de diametrul tavii. Se pune peste merele aranjate si putin se preseaza mai ales marginile.

11

Coaceti timp de 30-35 de minute la cuptor preincalzit la 180 grade. Observati ca aluatul trebuie sa fie usor rumen.

12

Treceti cu cutitul pe marginile tavii apoi rasturnati tarta fierbinte pe un platou. Lasati sa se racoreasca.

13

Aici si o sectiune, merge servita ca atare, cu putina inghetata sau crema de vanilie.

Pofta Buna!

Cantitate: 500 grame (6-8 portii)
Timp de preparare: 35 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Publicata:
Nota: 5 (2 voturi)
Colectii: Placinte

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Valeriam
Valeriam 24 aug 2014, 15:06

Am incercat si eu sa fac aceasta tarta si e foarte gustoasa, dar blatul era prea subtire. Data viitoare am sa fac blatul de 2 ori mai gros.

Poza mea pentru reteta:
vasileveronica
vasileveronica 24 aug 2014, 18:44

Foarte apreciata tarta de toata familia.Nu am mai avut nimic pentru poze...

Nota 10 , Lena!

Nota mea pentru reteta:
elenacristina
elenacristina 18 sep 2014, 17:16

minunata !     multumesc!

RRaluca
RRaluca 09 mar 2016, 21:52

Buna seara. Se poate face in vas rotund de yena? Mulțumesc

lena
Elena (lena) RRaluca 09 mar 2016, 23:50

Se poate, mai atent si la foc moderat.

Oanaandreea
Andreea (Oanaandreea) 14 apr 2016, 11:39

Este delicioasa!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: