Placinte-invartite cu sfecla de zahar
Astazi vreau sa va arat cum se prepara unul din deserturile copilariei mele - invartitele cu sfecla de zahar si nuci, foarte populare in zona de nord a Moldovei unde se cultiva sfecla de zahar (am fost chiar si eu cu parintii cativa ani la rand in camp sa ajut la strans si curatat sfecla). Bunica si mama pregateau aceste placinte in forma de rulouri, sau invartite mai pe moldoveneste, atunci cand faceau painea la cuptorul cu lemne, deci foloseau acelasi aluat de paine si la invartite.
Am cautat mult timp seminte de sfecla sa plantez in gradina anume pentru aceste placinte. Primavara le-am gasit la un magazin de seminte in piata, iar luna trecuta am smuls primele sfecle pentru a ne delecta cu aceste placinte.
Daca vreodata aveti ocazia sa le gustati sau preparati, nu ezitati deloc, sunt delicioase, cu aroma specifica de zahar caramelizat si nuci prajite.
Ingrediente
●
Sfecla de zahar
4 buc
de dimensiune medie
●
Ulei de floarea soarelui
100 ml
●
Zahar
1 lingura
plus inca putin zahar la umpltura, daca va place mai dulce
●
Drojdie uscata
1 lingurita
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Asa arata sfecla de zahar, in caz ca nu stiti.
Eu am cultivat-o in gradina proprie, cu seminte gasite intr-un magazin din piata, de la firma Agrosem. Ciclul de plantare si recoltare este cam la fel ca si la sfecla rosie, doar ca cea de zahar se recolteaza numai toamna.
Pas 2
Curatati si spalati bulbii de sfecla, apoi le treceti prin razatoarea medie.
Pas 3
Intr-un ceaun sau tigaie mai adanca incalziti 50ml de ulei si puneti sfecla la calit.
O gatiti la foc mediu, amestecand periodic.
Pas 4
Procesul dureaza destul de mult, dar sfecla este gata abia atunci cand se caramelizeaza si isi schimba culoarea. Neaparat sa aveti rabdare si s-o rumeniti bine, altfel placintele vor avea un gust pregnant de sfecla si nu de caramel.
Pas 5
Atunci adaugati nucile, mai caliti 10 minute totul impreuna.
Gustati de zahar, s-ar putea sa mai trebuiasca de adaugat, daca ati pus multe nuci sau sfecla nu a fost prea dulce.
Pas 6
Lasati umplutura de sfecla si nuci sa se raceasca bine, iar in acest timp pregatiti aluatul pentru placinte.
Pas 7
Preparati un aluat clasic cu drojdie, ca cel de paine de casa:
- dizolvati in apa calda drojdia uscata, 1 lingura de zahar si 1 pahar de faina, lasati 10 minute;
- apoi adaugati 2-3 linguri de ulei, 0.5 lingurita de sare, restul de faina si framantati un aluat neted si deloc lipicios, chiar putin mai tare;
- lasati-l 30-60 de minute sa creasca si sa se odihneasca.
Pas 8
Dupa acest timp taiati din aluat bucati cam de marimea unui pumn.
Pas 9
Modelati bile din el si lasati-le 10 minute la odihnit pe masa, acoperite cu un prosop.
Pas 10
Apoi intindeti cu facaletul fiecare bila intr-un cerc de 3-4mm grosime, ungeti fiecare din el cu putin ulei si lasati 5 minute sa se odihneasca.
Pas 11
Luati fiecare foaie de aluat si o intindeti cu mainile pe masa (trageti de ea atent cu degetele in toate partile), sa fie in forma de dreptunghi foarte subtire si lung.
Pas 12
Puneti umplutura pe 2/3 din foaie, cat mai generos, sa nu va zgarciti si rulati.
Pas 13
Fiindca la mine rulourile au fost foarte lungi, eu le-am taiat cu un cutit sa fie exact cat dimensiunea tavii de cuptor.
Pas 14
Pe parcurs ce le modelati si formati, aranjati-le apoi in tava de cuptor asternuta cu hartie copt (optional).
Dati in cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru aproximativ 45-50 de minute.
Pas 15
Cand se rumenesc frumos si sunt gata, le scoateti din cuptor si cat sunt asa fierbinti ungeti cu putin ulei de floarea soarelui deasupra. Acesta le va fragezi crusta dupa racire.
Pas 17
Acoperiti placintele cu prosop si lasati-le sa se raceasca complet, au gustul cel mai bun anume atunci.
Apoi feliati si savurati, sunt foarte gustoase, poate si pentru ca sunt cu gust de acasa...
Pofta Buna!
Cantitate:
2 kg
(o tava mare de cuptor)
Timp de preparare:
90 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
90 min
Data publicarii: