Plăcinte-învârtite cu sfeclă de zahăr

Plăcinte-învârtite cu sfeclă de zahăr

Astăzi vreau să vă arăt cum se prepară unul din deserturile copilăriei mele - învârtitele cu sfeclă de zahăr și nuci, foarte populare în zona de nord a Moldovei unde se cultivă sfecla de zahăr (am fost chiar și eu cu părinții câțiva ani la rând în câmp să ajut la strâns și curățat sfecla). Bunica și mama pregăteau aceste plăcinte în formă de rulouri, sau învârtite mai pe moldovenește, atunci când făceau pâinea la cuptorul cu lemne, deci foloseau același aluat de pâine și la învârtite.

Am căutat mult timp semințe de sfeclă să plantez în grădina anume pentru aceste plăcinte. Primăvara le-am găsit la un magazin de semințe în piață, iar luna trecută am smuls primele sfecle pentru a ne delecta cu aceste plăcinte.

Dacă vreodată aveți ocazia să le gustați sau preparați, nu ezitați deloc, sunt delicioase, cu aroma specifică de zahăr caramelizat și nuci prăjite.

Ingrediente

Sfeclă de zahăr
4 buc
de dimensiune medie
Nuci tocate
1 pahar
   
Ulei de floarea-soarelui
100 ml
   
Făină albă
400 g
   
Apă caldă
250 ml
   
Zahăr
1 lingura
plus încă puțin zahăr la umplutură, dacă vă place mai dulce
Sare
0.5 lingurite
   
Drojdie uscată
1 lingurita
   

Pași de urmat

Pas 1

Așa arată sfecla de zahăr, în caz că nu știți.

Eu am cultivat-o în grădina proprie, cu semințe găsite într-un magazin din piață, de la firma Agrosem. Ciclul de plantare și recoltare este cam la fel ca și la sfecla roșie, doar că cea de zahăr se recoltează numai toamna.

Plăcinte-învârtite cu sfeclă de zahăr - Pas 1
Pas 2

Curațați și spălați bulbii de sfeclă, apoi le treceți prin răzătoarea medie.

Plăcinte-învârtite cu sfeclă de zahăr - Pas 2
Pas 3

Într-un ceaun sau tigaie mai adâncă încălziți 50 ml de ulei și puneți sfecla la călit.

O gătiți la foc mediu, amestecând periodic.

Plăcinte-învârtite cu sfeclă de zahăr - Pas 3
Pas 4

Procesul durează destul de mult, dar sfecla este gata abia atunci când se caramelizează și își schimbă culoarea. Neapărat să aveți răbdare și s-o rumeniți bine, altfel plăcintele vor avea un gust pregnant de sfeclă și nu de caramel.

Plăcinte-învârtite cu sfeclă de zahăr - Pas 4
Pas 5

Atunci adăugați nucile, mai căliți 10 minute totul împreună.

Gustați de zahăr, s-ar putea să mai trebuiască de adăugat, dacă ați pus multe nuci sau sfecla nu a fost prea dulce.

Plăcinte-învârtite cu sfeclă de zahăr - Pas 5
Pas 6

Lăsați umplutura de sfeclă și nuci să se răcească bine, iar în acest timp pregătiți aluatul pentru plăcinte.

Plăcinte-învârtite cu sfeclă de zahăr - Pas 6
Pas 7

Preparați un aluat clasic cu drojdie, ca cel de pâine de casă:

- dizolvați în apă caldă drojdia uscată, 1 lingură de zahăr și 1 pahar de făină, lăsați 10 minute;

- apoi adăugați 2-3 linguri de ulei, 0.5 linguriță de sare, restul de făină și frământați un aluat neted și deloc lipicios, chiar puțin mai tare;

- lăsați-l 30-60 de minute să crească și să se odihnească.

Plăcinte-învârtite cu sfeclă de zahăr - Pas 7
Pas 8

După acest timp tăiați din aluat bucăți cam de mărimea unui pumn.

Plăcinte-învârtite cu sfeclă de zahăr - Pas 8
Pas 9

Modelați bile din el și lăsați-le 10 minute la odihnit pe masă, acoperite cu un prosop.

Plăcinte-învârtite cu sfeclă de zahăr - Pas 9
Pas 10

Apoi întindeți cu făcălețul fiecare bilă într-un cerc de 3-4 mm grosime, ungeți fiecare din el cu puțin ulei și lăsați 5 minute să se odihnească.

Plăcinte-învârtite cu sfeclă de zahăr - Pas 10
Pas 11

Luați fiecare foaie de aluat și o întindeți cu mâinile pe masă (trageți de ea atent cu degetele în toate părțile), să fie în formă de dreptunghi foarte subțire și lung.

Plăcinte-învârtite cu sfeclă de zahăr - Pas 11
Pas 12

Puneți umplutura pe 2/3 din foaie, cât mai generos, să nu vă zgârciți și rulati.

Plăcinte-învârtite cu sfeclă de zahăr - Pas 12
Pas 13

Fiindcă la mine rulourile au fost foarte lungi, eu le-am tăiat cu un cuțit să fie exact cât dimensiunea tăvii de cuptor.

Plăcinte-învârtite cu sfeclă de zahăr - Pas 13
Pas 14

Pe parcurs ce le modelați și formați, aranjați-le apoi în tava de cuptor așternută cu hârtie copt (optional).

Dați în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru aproximativ 45-50 de minute.

Plăcinte-învârtite cu sfeclă de zahăr - Pas 14
Pas 15

Când se rumenesc frumos și sunt gata, le scoateți din cuptor și cât sunt așa fierbinți ungeți cu puțin ulei de floarea-soarelui deasupra. Acesta le va frăgezi crusta după răcire.

Plăcinte-învârtite cu sfeclă de zahăr - Pas 15
Pas 17

Acoperiți plăcintele cu prosop și lăsați-le să se răcească complet, au gustul cel mai bun anume atunci.

Apoi feliați și savurați, sunt foarte gustoase, poate și pentru că sunt cu gust de acasă...

Poftă Bună!

Plăcinte-învârtite cu sfeclă de zahăr - Pas 17

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (o tavă mare de cuptor)
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 90 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)
Colecții: Plăcinte, Dulciuri

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

gutvali
Val Gut (gutvali) 09 Jan 2025, 22:11

Si sotul meu e de la nord si ii fac si eu, in Germania . Exact asa fac si aluatul si forma. Dar in umplutura adaug halva si mac, pe care le gasesc aici la magazin rusesc. 

Nota mea pentru rețetă: