Plăcintă cu mere 2

Plăcintă cu mere 2

Încă o variantă de plăcintă cu mere, este foarte aromată, moale, se topește în gură - se face cu aluat de unt, un pic mai multă treabă la ea, dar merită făcută.

Ingrediente

Unt
200 g
   
Făină albă calitate superioară
450 g
   
Zahăr
150 g
pentru aluat
Gălbenuș de ou
2 buc
   
Smântână 20% grăsime
200 g
   
Praf de copt
1 buc
1 plic
Coajă de la o portocală
1 buc
   
Sucul de la o portocală
1 buc
   
Mere
1 kg
   
Zahăr
100 g
pentru umplutura de mere
Scorțișoară
1 lingurita
   

Pași de urmat

Pas 1

Zdrobiți untul în făină, cu ajutorul unei linguri de lemn - îl mărunțiți puțin.

Plăcintă cu mere 2 - Pas 1
Pas 2

Apoi adăugăm restul ingredientelor - zahărul, gălbenușurile, smântâna, praful de copt și coaja și sucul de portocală.

Plăcintă cu mere 2 - Pas 2
Pas 3

Frământați un aluat moale, omogen pe care îl împărțiți în 2 bile. Le lăsați la frigider aproximativ 1 oră, timp în care preparați umplutura.

Plăcintă cu mere 2 - Pas 3
Pas 4

Merele se dau prin răzătoare, se amestecă cu zahărul și scorțișoara și se lasă pe foc 10-15 min până se înmoaie merele. Lăsați să se răcească bine.

Plăcintă cu mere 2 - Pas 4
Pas 5

Ungeți o tavă mare de cuptor cu unt, o tapetați cu făină sau pesmet.

Plăcintă cu mere 2 - Pas 5
Pas 6

Întindeți prima biluță de aluat, presărați bine făina ca să o puteți lucra mai ușor. Apoi o puneți în tavă și întindeți ușor cu mâinile, să acopere toată suprafața. Cu o furculiță faceți mici găurele în ea.

Plăcintă cu mere 2 - Pas 6
Pas 7

Peste ea întindeți umplutura de mere răcită bine.

Plăcintă cu mere 2 - Pas 7
Pas 8

Întindeți încă o foaie de aluat din a 2-a biluță, cu ea acoperiți uniform toată suprafața plăcintei. Faceți găuri cu o furculiță în ea.

Plăcintă cu mere 2 - Pas 8
Pas 9

Lăsați prăjitura la cuptor la temperatură medie până are o culoare ușor arămie. Când este gata o presărați cu zahăr pudră și lăsați să se răcorească. Este foarte bună și caldă și rece, superbă!

Poftă Bună!

Plăcintă cu mere 2 - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (10-15 porții)
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 90 min
Data publicării:
Notă: 5 (10 voturi)
Colecții: Plăcinte, Dulciuri

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

adrianamo
adrianamo 02 Oct 2009, 23:29

E tare buna placintica asta,fac si eu ceva asemanator si nu prea ramane pe a doua zi..

Incearca si cu umplutura de dovleac(calit cu zahar si scortisoara) sau gutui..mmm

etinc3lle
luminita (etinc3lle) 13 Oct 2009, 20:49

wow, ce super arata!!!!!!!!!!!!!!! bun, bun

Nota mea pentru rețetă:
pantiru
pantiru 01 Jun 2010, 08:45

Cind fac foile imi ies elastice .de ce?

lena
Elena (lena) pantiru 07 Jun 2010, 13:01

Pai este bine sa fie elastice, sa le intinzi usor - daca este mai tare aluatul poate sa pui mai putina faina

lacra06
lacra06 12 Sep 2010, 11:02

am facut ieri placinta asta si a iesit foarteee buna, poti sa o consideri chiar prajitura pufoasa care se topeste in gura.

goldy645
goldy645 12 Sep 2010, 13:53

Buna. Am facut ieri prajitura/placinta cu mere. Blatul a iesit f. bun, pufos, se topeste in gura. Data viitoare as incerca insa cu merele doar razalite si stoase de zeama, nu calite pe foc. Asa au avut gust de dulceata. Totusi e o prajitura f. buna, i-a placut mult si copilasului meu de 3 ani. Multumesc pt reteta. :)

amalia80
amalia80 13 Sep 2010, 16:10

Cand e gata o stropesc cu un sirop facut din apa fiarta cu miere si scortisoara. Iese super, incercati.

MariaP
MariaP 27 Sep 2010, 18:06

Amalia, am incercat si eu s-o stropesc cu sirop, dar nu mi-a placut, e chestiune de gusturi. Mie imi place mai mult asa, simpla, e super! Ca tot vorbim de prajitura cu mere, am mai incercat de pe blogul Laurei Adamache o reteta, tot cu mere, si mi-a placut mult. E simpla, ceva mai rustica, dar foarte gustoasa si rapida, e vorba de Tarta alpina cu mere.  O recomand tututror iubitorilor de prajituri cu mere.

Nota mea pentru rețetă:
octavian
octavian 22 Oct 2010, 21:52

foarte tare:))

octavian
octavian 22 Oct 2010, 21:53

TatianaD
Tatiana (TatianaD) 04 Feb 2011, 20:13

Foarte buna reteta si placinta!!! Am avut un pic de bataie de cap cu aluatul (mie mi-a iesit cam moale/lipicios), dar rezultatul final a fost excelent!!! Pur si simplu MULTUMESC!!! Aluatul a iesit moale si pufos, numai bun !!!

Nota mea pentru rețetă:
TatianaD
Tatiana (TatianaD) 04 Feb 2011, 20:19

Rectificare - blatul final a iesit moale si gustos!

susulina
simona andreea (susulina) 12 Sep 2011, 10:18

Draga mea Lena

Din intamplare am descoperit adresa blogului tau cautand o reteta de tarta cu prune, una din aceea americana cu aluat fructe aluat in care sa simti gustul fructelor. Am venit cu rezultatul si pentru ca mi-a placut am incercat si reteta de placinta cu mere care a fost personajul principal. Aluatul caci la el ma refer este fraged si se topeste in gura pai cum altfel la cate minunatii am bagat in el unt, smantana, suc de portocala. A disparut de pe platou ca in desene animate una cate una si la serviciu mi-au cerut reteta. Si eu fac aluatul si blaturile cu unt nu prea folosesc margarina dar acest aluat va fi folosit de acum la toate placintele. Azi iar fac una cu mere si una cu dovleac pentru ca vine prietena mea din Irlanda. Urmatoarea pe lista este cea cu fructe de padure sau lamaie. Mie asa imi plac gemurile si tartele acrisoare cum este cel de corcoduse. Multumesc mult pentru retete si sunt cu ochii pe tine. Aici este blogul meu si voi posta de indata si rezultatul retetelor de la tine. http://wwwsimona-susu.blogspot.com/2010/11/gem-de-corcoduse.html

Numai bine iti doresc si tine-o tot asa

susulina
simona andreea (susulina) 12 Sep 2011, 10:19

Am uitat sa dau nota dar e prea mica trebuie sa incercati aluatul

Nota mea pentru rețetă:
hapranoua
iulian nita (hapranoua) 05 Oct 2011, 14:46

suuuuper bunaaaaaa!!!!!!!!

Nota mea pentru rețetă:
susulina
simona andreea (susulina) 03 Jan 2012, 20:55

Am revenit si cu rezultatul. Este un aluat minunat, cel mai bun pe care l-am facut pana acum si pe care o sa-l tot folosesc de acum. Am o lista foarte lunga cu urmatoarele retete pe care am sa le incerc. Am mai facut placinta cu prune si blatul de tort simplu pe care l-am folosit la tortul de Craciun. Aici puteti vedea rezultatul retetelor: http://wwwsimona-susu.blogspot.com/2011/11/placinta-cu-mere-ii.html

http://wwwsimona-susu.blogspot.com/2011/11/tarta-cu-prune.html

lena
Elena (lena) 04 Jan 2012, 13:52

Susulina, foarte bine ti-au iesit - doar o intrebare am la tine, de ce nu ai pus link spre sursa retetei, asa cum ai pus aici in comentarii link spre blogul tau.? Daca ai si link pot sa-ti dau puncte de concurs si in plus asa mi se pare corect.

Nina-Andreea
Nina-Andreea 02 Mar 2012, 19:21

Foarte bună! Am cam bronzat-o la fund, ce-i drept, data viitoare am să fiu mai atentă cu nivelul focului. Se întâmplă și la case mai mari. Am ras bronzul și tot am savurat-o!

Poza mea pentru rețetă:
CARMENICA
CARMENICA 12 May 2012, 16:49

buna Lena! daca am incercat reteta ta unde postez ,aici sau pe forum? multumesc!

lena
Elena (lena) CARMENICA 12 May 2012, 19:27

Aici si pe forum, unde itit place :)

oana85
oana85 02 Feb 2013, 18:52

Buna,
Poti sa i,i zici ce tava ai folosit? eu as vrea sa fac in tava de la aragaz si sa stiu daca cantitatile respective se potrivesc la acea tava sau trebuie sa le modific.
Am in plan sa o fac maine ca nu am mai mancat de ceva vreme.Ms si spor la gatit!

lena
Elena (lena) oana85 02 Feb 2013, 19:15

Da, aici am facut in tava de aragaz simplu, cu 4 ochiuri.

oana85
oana85 03 Feb 2013, 17:03

Buna,

Am facut si eu aceasta prajitura, acum este la cuptor. Am o mare dilema: aluatul de ce este atat de moale si greu de framantat? de abia am reusit da fac foile la cat de moale si lipicios era, plus ca am mai pus destula faina in plus fata de cat am pus initial? nici macar cu facaletul nu o puteam intinde pentru ca se lipea si nici nu puteam sa o rulez.

Tu cum ai reusit? Am respectat exact cantitatile pentru aluat si pasii tai. A doua foaie a fost un chin sa o pun. Aluatul la gust este foarte bun, dar trebuie mai multa faina sau ce sa fac?

Multumesc,

lena
Elena (lena) oana85 03 Feb 2013, 18:32

Poate nu s-a racit bine la frigider, dupa ce se raceste se lucreaza mult mai usor cu el.

IDanutzza
IDanutzza 24 Jan 2014, 17:14

sunt o neîndemânatică în a manevra aluatul, asta a ieșit super ușor de modelat, și nu m.am enervat deloc când l-am întins 

Aromată și gustoasă!!!!! Am uitat să fac poză și în farfurie (fac cu siguranță data viitoare)

Poza mea pentru rețetă:
FlorinaC
Florina (FlorinaC) 10 Apr 2014, 17:41

Multumesc Lena pt toate retetele tale minunate :) placinta cu mere e exceptionala.  deja am facut-o de 3 ori si a iesit perfect. se topeste in gura iar aluatul cred ca il voi folosi pt mai multe placinte. multumesc din nou.

Bucatarul fara burta
Bucatarul fara burta 04 Sep 2014, 15:43

Arata excelent. Felicitari! Umplutura exact cat trebuie versus grosimea blatului.

georgianaamaftei
georgianaamaftei 19 Apr 2015, 21:33

Buna!Spune-mi te rog ca smantana ai folosit: cea pentru gatit sau "cclasica". Vreau sa incerc reteta si vreau sa fiu sigura ca folosesc ceea ce trebuie ☺

lena
Elena (lena) 19 Apr 2015, 21:41

Smantana clasica, mai grasa un pic.

georgianaamaftei
georgianaamaftei 04 May 2015, 16:03

Buna Lena! Am incercat reteta si a iesit delicioasa felicitari pentru idee.

Nota mea pentru rețetă:
Mihalia
Mihalia 06 Nov 2015, 16:37

Buna Lena. Pot sa las aluatul in frigider pana a doua zi?

lena
Elena (lena) Mihalia 07 Nov 2015, 12:58

Cred ca da, s-ar putea sa se intareasca mai tare dar il lasati putin sa-si revina la temperatura camerei.

Claudio.S
Claudio Claudiu (Claudio.S) 15 Nov 2015, 01:52

Am o intrebare. Ca temperatura medie te referi la 180°C?

lena
Elena (lena) Claudio Claudiu (Claudio.S) 15 Nov 2015, 06:57

Da

Laura B
Laura B 03 Apr 2016, 21:09

Bună Lena am făcut această plăcintă si este extraordinară!Mi a plăcut foarte mult aluatul si vreau sa te întreb dacă pot să înlocuiesc sucul de portocale cu lapte?aș vrea să fac umplutura cu nuca si nu prea merge portocala din aluat......ce zici? Sau cu ce altceva să înlocuiesc sucul de portocale? Mulțumesc!

lena
Elena (lena) Laura B 05 Apr 2016, 09:33

Da, sigur merge inlocuit cu lapte, sau poate putin iaurt/lapte batut.

MihaelaBadea338
Mihaela Badea (MihaelaBadea338) 24 Jun 2017, 17:52

Nu am smantana!!! Ce pot sa fac?

lena
Elena (lena) Mihaela Badea (MihaelaBadea338) 24 Jun 2017, 20:30

Niste iaurt sau chefir merge de inlocuit.

MihaelaBadea338
Mihaela Badea (MihaelaBadea338) 24 Jun 2017, 23:08

Multumesc!! Intr-adevar, foarte lipicioasa compozitia si am mai adaugat ceva faina, putin mai multa :))) dar eram convinsa ca va iesi excelenta exact cum s a si intamlplat!! Voi face-o cat de curand din nou, iubesc orice contine mere!! 😊

Nota mea pentru rețetă:
Sin Elena
Sin Elena 13 Oct 2017, 22:03

Pentru concurs

Poza mea pentru rețetă:
eduardu
Eduardu (eduardu) 08 Aug 2018, 17:41

Foarte buna placinta. Sigur voi incerca si cu alta umplutura,dovleac poate,ca-l ador.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Anita M
Anita M 20 Jan 2019, 23:37

Daca imi poti spune umplutura cu branza dulce. Acelasi aluat. Multumesc

EmeraAlix347
Emera Alix (EmeraAlix347) 07 Mar 2019, 04:57

Foarte buna si foarte usor de facut!

Nota mea pentru rețetă:
RamonaAnanie437
Ramona Ananie (RamonaAnanie437) 29 Apr 2023, 21:32

Divina!!!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: