Plăcintă fragedă cu mere/dovleac (de post)

Plăcintă fragedă cu mere/dovleac (de post)

Demult voiam să fac o variantă de post a Plăcintei fragede cu mere, problema era că majoritatea rețetelor sunt cu margarină, produs pe care eu îl evit în bucătărie pe cât se poate. Această rețetă mi-a sărit în ochi pe Facebook și imediat am și aplicat-o, chiar cu copil mic în brațe am reușit s-o fac în dublu exemplar, cu mere și dovleac, în aceeași zi.

Este foarte simplă, chiar banală, rapidă și foarte bună. Părerile sunt foarte împărțite care variantă ar fi mai gustoasă - am dat să guste la vreo 5 persoane, toți au zis că ba cu mere e bună, ba cu dovleac, deci depinde de preferințe. La ultimul pas aveți și o poză cu secțiunea din plăcinta cu dovleac.

Ingrediente

Apă
200 ml
sau 15 linguri
Ulei de floarea-soarelui
200 ml
sau 15 linguri
Zahăr
350 g
sau 15 linguri
Făină albă
500 g
   
Praf de copt
10 g
1 plic
Esență de vanilie
1 buc
+ coajă de lămâie, opțional
Mere
6 buc
aproximativ 1.5 kg, plus 3 linguri de zahăr
Dovleac
700 g
în varianta dacă faceți cu dovleac, plus 4-5 linguri de zahăr
Griș de grâu
5 linguri
   

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol amestecați apa cu uleiul și zahărul.

Plăcintă fragedă cu mere/dovleac (de post) - Pas 1
Pas 2

Apoi adăugați făina și praful de copt, frământați aluatul - va fi puțin moale și plăcut la lucru.

Plăcintă fragedă cu mere/dovleac (de post) - Pas 2
Pas 3

Îl treceți pe masa presărată cu făină, împărțiți în 2 bucăți și formați 2 bile.

Le lăsați să se odihnească 10 minute.

Plăcintă fragedă cu mere/dovleac (de post) - Pas 3
Pas 4

În acest timp se pregătesc merele - ei doar le-am dat repede prin robot, cu tot cu coajă.

La fel și dovleacul, dar puteți să le dați și prin răzătoarea mare.

Presărați zahăr peste ele și eventual scorțișoară după preferințe.

Plăcintă fragedă cu mere/dovleac (de post) - Pas 4
Pas 5

Prima bilă de aluat am întins-o într-o foaie mare, cât este dimensiunea tăvii de aragaz. Am presărat 3 linguri de griș peste ea.

Plăcintă fragedă cu mere/dovleac (de post) - Pas 5
Pas 6

Am distribuit uniform merele pe toată suprafața și am presărat încă 2 linguri de griș peste ele.

Plăcintă fragedă cu mere/dovleac (de post) - Pas 6
Pas 7

Am întins și a 2-a foaie, am pus-o peste mere și am înțepat cu furculița din loc în loc.

Plăcintă fragedă cu mere/dovleac (de post) - Pas 7
Pas 8

Se coace la cuptor preîncălzit la 200 grade, timp de 30-40 de minute, până se rumenește frumos.

Plăcintă fragedă cu mere/dovleac (de post) - Pas 8
Pas 9

Lăsați să se răcească, porționați și serviți opțional ornată cu zahăr pudră.

Plăcintă fragedă cu mere/dovleac (de post) - Pas 9
Pas 10

Aici varianta cu dovleac - procedura este aceeași ca și la mere, dovleacul crud, amestecat cu zahăr se pune în loc de mere.

O mică remarcă - plăcinta a 2-3-a zi se face mai moale, așa că aveți grijă s-o coaceți mai bine, mai rumenă să fie.

Poftă Bună!

Plăcintă fragedă cu mere/dovleac (de post) - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (1 tavă de aragaz)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (11 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

mihaela miha
mihaela miha 28 Nov 2014, 18:53

Buna Lena,

Acum vreau sa pregatesc cele 2 placinte, insa mie imi place cu dovleacul calit, deja e pe foc.

O intrebare am, te rog, apa pentru framantat sa fie rece sau calduta ca in mod normal?nu vad mentiunea ta, sau poate n am fost atentapupici si multumesc frumos pentru retetele postate.Felicitari pentru tot

lena
Elena (lena) mihaela miha 28 Nov 2014, 20:53

Apa normala, rece.

serafima
tcaci (serafima) 29 Nov 2014, 03:18

Buna,banuiesc ca as putea  incerca sa o fac si cu brinza sau carne?!

lena
Elena (lena) tcaci (serafima) 29 Nov 2014, 20:06

Dap se poate, dar nu va mai fi de post :)

natalia74
natalia74 30 Nov 2014, 15:52

buna lena demult vroiam sati scriu si acum miam facut mai mult timp si vreau sati multumesc din tot sufletul pentru ce mai ajutat is casatorita de 19 ani familie sot 2 copii deacum si studenti am dar iti multumesc foarte mult pentru receta cornulete cu gem stii carei folosul?multi ani am trait la soacra era o bucatareasa nemipomenita  de la ea am invatat toate si bucate si secrete acum imi tin sotul cu bucatele mamai asa spune el chear ii multumesc ei dar carei treaba deti multumesc tie .soacra intotdeauna cind facea cozonacul de pasti il facea noaptea si eu nu vedeam dar acum am facut cornuletele tale cu gem am mai adaos la zahar am facut chear si rulade am pus si cu halva si cu nuci si cu diferite ce se pune in cozonaci sii stii lena am simtit gustul cela de cozonaci al soacrei si stii am reusit!!!!!!!!!!!!!!!!!si ma bucur acum nui simbata ca eu sa nu coc rulade mai pun in aluat si stafide dar cind intind aluatul il unhg cu gem nare importanta decari si apoi pun halva prin razatoate  ese de minune la ceai e foarte buna.dar vreau sa te mai intreb cind fac rulada  o ung cu ou si o dau la cuptor susanul cind se presoara ma tem sa nul ard in rola iti multumesc foarte mult !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nota mea pentru rețetă:
Issa
Issa 01 Dec 2014, 15:55

Buna Lena nu am gris la moment as putea ilocui cu altceva?

lena
Elena (lena) Issa 01 Dec 2014, 15:58

Nu pui deloc, va iesi putin mai umeda placinta, doar atat.

Issa
Issa 01 Dec 2014, 16:56

Multumesc mult, voi incerca

BBJUL
BBJUL 02 Dec 2014, 16:45

Buna, eu acum fac placinta, dar poate pentru ca am pus doar 220 gr zahar, a iesit f moale si greu de manevrat. Ce as putea face in cazul asta? Sa pun mai multa faina? Multumesc anticipat.

lena
Elena (lena) BBJUL 02 Dec 2014, 17:33

Da, mai adaugati putina faina, pana puteti lucra aluatul.

lena
Elena (lena) 02 Dec 2014, 17:43

Natalia74, multumesc mult de mesaj, ma bucur mult ca va sunt de folos retetele

BBJUL
BBJUL 02 Dec 2014, 19:16

in principiu a iesit bine și așa! Data viitoare vad ce mai adaug - zahar sau făină. Multumesc de receta!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
ananna97
ananna97 15 Dec 2014, 18:39

Am facut placinta de dovleac, dar cu foi, si a iesit SUPER! Multumesc de reteta!..;). 

ananna97
ananna97 15 Dec 2014, 18:42

Nu stiu de ce nu merge sa incarc poze..;). 

taziana
taziana 27 Dec 2014, 19:15

Foarte gustos.Multumesc am facut cu fiica mea nu aveau rabdare sa o scoatem din cuptor.Si sotiul tare iubeste bostanul si nu lipste acest produc din casa nici odata.Am facut de acum vreo 4 recete din bostan de aici si copt si tarta si chec e super.Multumesc!

Nota mea pentru rețetă:
GINUTZ
GINUTZ 30 Jan 2015, 20:19

Buna Lena, iti multumesc pentru minunatele retete. Cand sunt in pana de idei, tu esti muza mea .Am incercat si aceasta reteta...dar spune-mi te rog cum ai intins foile...direct in tava sau pe masa?La prima foaie a fost ok...la a doua....rau, se rupea.am mai adaugat faina si mai rau am facut! Multumesc !

lena
Elena (lena) GINUTZ 31 Jan 2015, 21:36

Eu intind foile pe masa infainata bine, apoi le rulez pe sucitor si derulez in tava. Asa nu se rupe foaia cand o transferi.

GINUTZ
GINUTZ 02 Feb 2015, 09:50

Ok ! Multumesc...data viitoare incerc asa.

victoria1981
victoria1981 09 Feb 2015, 15:31

Extraordinara!!!multumim frumos de reteta!!

Nota mea pentru rețetă:
martha69
martha69 17 Apr 2015, 16:23

Cautam o foaie "turnata" pentru placinta cu branza...si am folosit aceasta foaie (adevarat ca am pus lapte in loc de apa..), a iesit minunata. De precizat ca nu trebuie omis nimic, asta inseamna ca si grisul este obligatoriu si rezulta o placinta perfecta, de nota 10. Multumesc mult!

Nota mea pentru rețetă:
irinam
irinam 01 Dec 2015, 17:13

Am doar un singur regret,am pus putine mere

Poza mea pentru rețetă:
sasha07
sasha07 16 Apr 2016, 15:03

Ce as putea face cu aluatul ramas?

lena
Elena (lena) sasha07 18 Apr 2016, 11:49

Incercati sa congelati, sau faceti o alta placinte, merge si cu gem. Sau niste biscuiti chiar.

NellySelin958
Nelly Selin (NellySelin958) 24 Oct 2016, 15:59

Acum e in cuptor.foile un pic moi dar le am.pus cu sucitorul.ms de retete

Nota mea pentru rețetă:
StefanSiCorinaTofan866
Stefan Si Corina Tofan (StefanSiCorinaTofan866) 02 Dec 2016, 14:27

Nu am gris cu ce as putea sa îl înlocuiesc??Multumesc

lena
Elena (lena) Stefan Si Corina Tofan (StefanSiCorinaTofan866) 02 Dec 2016, 15:21

Ar merge cu pesmet sau nu puneti deloc.

FotacheClaudia332
Fotache Claudia (FotacheClaudia332) 04 Dec 2016, 21:36

ce rol are grisul?

lena
Elena (lena) Fotache Claudia (FotacheClaudia332) 05 Dec 2016, 12:02

Mai absoarbe din umezeala umpluturii si prajitura nu se inmoaie prea tare dupa racire.

Maria Luminita
Luminita (Maria Luminita) 09 Oct 2017, 14:19

Am rumenit-o cam tare dar la gust e foarte buna ☺.

Multumim!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Lidiab
Lidia Lidia (Lidiab) 06 Mar 2018, 14:42

Buna Lena,

Cand e post fac des aceasta placinta. Am facut-o astazi iar si a iesit iarasi delicioasa.

Mersi mult de tot, Lena!

Pupici,

Lidia

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Stefy3
Stefy3 20 Oct 2018, 15:51

Săptămâna trecută am făcut această prăjitură, într-adevăr un aluat foarte fraged, e buna și a treia zi, se păstrează tare bine!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Mamitzoaica
Mamitzoaica 28 Jan 2019, 17:40

Buna! Am făcut ieri aluatul! Ffff bun, fraged si rapid! Mulțumesc!

DumitracheElena
DumitracheElena 11 Apr 2019, 15:09

Buna Lena. Am mai gatit aceasta reteta de placinta si este singura care imi iese perfect 😏🤷‍♀️ intrebarea mea este: daca nu tin neapărat sa fie de post cu ce pot inlocui uleiul?

Mersi frumos

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) DumitracheElena 11 Apr 2019, 15:25

Cu unt, bineinteles😉

Stefy3
Stefy3 18 Nov 2019, 14:42

Bună.Ieri la prânz am făcut această prăjitură, aluatul este pufos, o reteta ușor de făcut. Mulțumim, Lena!

P.S.Imi plac și rețetele video, bine ca te si vedem, ești o drăguță :)

Poza mea pentru rețetă: