Prajitura Greta Garbo
Aceasta reteta de prajitura imi tot dadea din ochi dar nu am stat s-o analizez mai bine, ca era sigur s-o incerc mai demult. Pe langa faptul ca este foarte gustoasa, mai are si alte 2 mari calitati:
- este o prajitura de casa adevarata si iese cantitate foarte generoasa la efort relativ redus;
- se poate lua/servi cu usurinta, fiindca glazura este f.uscata si nelipicioasa, perfecta pentru a lua la servici si a servi colegii, de exemplu :)
Ingrediente
●
Faina alba calitate superioara
600 g
●
Unt
300 g
+ 1 lingura de unt pt glazura
●
Oua
1 buc
+ 2 galbenusuri
●
Smantana
2 linguri
am in vedere smantana acra/fermentata
●
Gem de caise
450 g
de prune, sau orice alt gem mai gros
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Laptele cald se amesteca cu drojdia si 1 lingura de zahar.
Deasupra presarati 1-2 linguri de faina.
Pas 2
Lasati la cald 10-15 minute bolul si observati ca incepe sa creasca.
Aceasta va fi maiaua.
Pas 3
Intr-un alt bol mai mare puneti faina, adaugati maiaua crescuta, oul si cele 2 galbenusuri, untul moale, smantana si cate un praf de zahar si sare.
Pas 4
Framantati bine pana nu se mai lipeste de maini.
Pas 5
Il puneti intr-un bol si lasati sa dospeasca acoperit, intr-un loc cald, pana isi dubleaza volumul.
Pas 6
Apoi il taiati in 3 bucati egale si formati niste bile de aluat, lasati 5 minute sa se odihneasca.
Pas 7
In acest timp pregatim umplutura de nuca:
- amestecati intr-un bol nuca, maruntita bine in robot, cu zaharul pudra, optional puteti adauga si coaja rasa de lamaie.
Pas 8
Tava mare de aragaz(de 4 ochiuri) se asterne cu hartie de copt.
Intindeti prima foaie de aluat asa ca sa acopere perfect toata suprafata tavii.
Pas 9
O ungeti cu jumatate din cantitate de gem.
Pas 10
Turnati jumatate din umplutura si o distribuiti uniform pe toata foaia.
Pas 11
Intindeti a 2-a foaie, o puneti peste prima(cea cu umplutura de gem si nuci).
Iarasi o ungeti cu restul de gem si puneti cantitatea de umplutura de nuci ramasa.
Pas 12
Intindeti si a 3-a foaie, o puneti peste primele 2.
Important de stiut : foile de aluat se ruleaza pe sucitor apoi se deruleaza atent in tava.
Intepati din loc in loc cu furculita si o puneti la cuptor preincalzit la 180 grade, timp de aproximativ 30-35 de minute.
Pas 13
Cand prajitura este aproape coapta se face glazura de cacao:
- intr-o cratita mica turnati 3 linguri de apa, adaugati 6 linguri de zahar, 1 lingura mare de cacao si unt cat o nuca.
- topiti totul la foc mic.
Pas 14
Cand prajitura se rumeneste faceti testul cu scobitoarea, daca iese bine si curata, e gata.
Pas 15
Imediat, cat prajitura e fierbinte turnati glazura peste ea si lasati sa se raceasca complet.
Pas 16
Cand prajitura s-a racit, glazura ar trebui sa se intareasca si usuce.
Atunci o portionati bucatele mici si aranjati pe platou.
Pas 17
Foarte comod de mancat cu mainile, fara farfurii si furculite - glazura nu se lipeste si prajitura are o textura destul de ferma.
Pofta Buna!
Cantitate:
1 buc
(1 tava mare de cuptor)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii:
Nota:
5 (6 voturi)