Coltunasi cu visine
Coltunasii intotdeauna sunt un eveniment in familia noastra, la fel a fost si atunci cand eram cu parintii si bunicii. Mai ales sunt o delicatesa in post, umpluti cu cartofi(deasupra se dreg cu mujdei in loc de smantana), varza murata si visine la desert. Deci avem si mancare si desert dintr-o lovitura :)
Varianta cu visine este clasica, coltunasii sunt foarte, foarte buni si reci si calzi.
In varianta simpla se pune 1-2 oua in aluat, in cea de post se face aluatul doar cu faina, apa si sare.
Ingrediente
●
Faina alba calitate superioara
300 g
cantitatile le reglati dupa numarul mancaciosilor de coltunasi :)
●
Visine fara samburi
500 g
se pot folosi din compot sau congelate
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Inainte sa va apucati de aluat, puneti la scurs visinele - cele din compot sau decongelate. Zeama nu o aruncati, se va folosi indulcita pentru a unge coltunasii.
Pas 2
Faina se pune intr-un bol, se adauga sarea, apoi turnati apa cate putin pana se aduna aluatul.
Trebuie sa va iasa un aluat moale, dar nelipicios, asa ca aveti grija sa nu turnati prea multa apa o data.
Pas 3
Il framantati bine pe masa pana devine uniform, daca il lasati 10 minute se va framanta mai usor.
Se imparte in 2 bile si se lasa 10 minute la odihnit.
Pas 4
Din fiecare bila, se intinde pe rand cate o foaie de aluat cam de 2 mm grosime.
Pas 5
Se taie patrate cam de 3x3cm, depinde de cat de mari vreti sa fie coltunasii.
Pas 6
Visinele scurse bine se amesteca cu 1-2 linguri de faina si 1-2 linguri de zahar.
Pas 7
Puneti in mijlocul fiecarui patrat 2-3 visine.
Prindeti 2 colturi ale patratului si lipiti marginile, astfel formati un coltunas.
Pas 8
Asa lucrati tot aluatul, coltunasii formati se pun pe masa presarata cu faina.
Pas 9
Intr-o cratita fierbeti 3-4 litri de apa cu putina sare. Cand incepe sa fiarba, adaugati coltunasii, dupa ce dau in clocot se lasa pe foc, amestecand periodic, cam 3-4 minute.
Pas 10
Se scot din apa cu o spatula, se pun intr-un bol si se stropesc cu putin ulei fara miros.
Daca nu vreti sa folositi ulei, turnati peste coltunasi zeama indulcita de la visinele scurse si amestecati bine. De la zeama aluatul va fi roz.
Pas 11
Aici in varianta unse cu putin ulei si la servire presarate cu un pic de zahar.
Pofta Buna!
Cantitate:
1 kg
Timp de preparare:
30 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii: