File de păstrăv la tigaie

File de păstrăv la tigaie

De fapt, rețeta nu este despre cum să prăjiți păstrăvul, dar o metodă foarte frumoasă și bună să faceți file de păstrăv. De multe ori ezit să cumpăr păstrăv din cauza că e foarte migălos să scot oasele și să-i dau peste Sofiei. Dar acum am scăpat de problemă, vom savura aceste fileuri de păstrăv în diverse forme de preparare, când mai dietetice, când mai nu :)

Mâine voi mai pune o rețetă delicioasă de pește, să fiți bine pregătiți pentru prima dezlegare la pește în acest post.

Ingrediente

Păstrăv proaspăt
3 buc
   
Făină albă
200 g
   
Sare
1 lingurita
   
Mirodenii uscate(pătrunjel, busuioc, etc)
1 lingura
   
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Unt
20 g
opțional

Pași de urmat

Pas 1

Păstrăvul se curăță de intestine, solzi (merge foarte bine cu buretele de metal pentru cratițe), se spală.

Taiați capul și aripioarele.

File de păstrăv la tigaie - Pas 1
Pas 2

Mai departe aveți nevoie de un cuțit subțire și lung, va fi așa mult mai simplu să lucrați.

Ridicați peștele cu burta în sus și băgați cuțitul pe sub coastele peștelui, cât mai spre oase, să nu lăsați multă carne pe ele. Vedeți în poză poziția corectă.

Ușor mișcând cuțitul pe lângă coaste le desfăceți pe toate de-a lungul.

File de păstrăv la tigaie - Pas 2
Pas 3

După ce ați despărțit coastele de carne, lucrați cu degetul mare și arătător - treceți cu ele și apăsați ca să desfaceți mai adânc fileul.

File de păstrăv la tigaie - Pas 3
Pas 4

Același lucru îl faceți cu partea opusă - iarăși cuțitul pe lângă coaste, le desprindeți ușor de carne.

File de păstrăv la tigaie - Pas 4
Pas 5

Și la final iarăși cu degetul mare desprindeți restul de carne, apăsând și insistând pe marginile oaselor.

File de păstrăv la tigaie - Pas 5
Pas 6

Astfel veți scoate scheletul păstrăvului complet, dacă nu reușiți cu degetul vă folosiți de un foarfece.

Obținem așa un file dublu de pește, se numește "Butterfly". Deja îl puteți prepara și în această formă.

File de păstrăv la tigaie - Pas 6
Pas 7

Eu am vrut să fac fileuri mai înguste, clasice, și am tăiat coada și mijlocul, vedeți poza.

File de păstrăv la tigaie - Pas 7
Pas 8

Așa am făcut toți 3 pești pe care i-am avut. Am obținut 6 fileuri frumoase, numai bune de prăjit.

File de păstrăv la tigaie - Pas 8
Pas 9

Făina se amestecă cu sarea și mirodeniile.

File de păstrăv la tigaie - Pas 9
Pas 10

În tigaie încingeți bine uleiul și untul.

File de păstrăv la tigaie - Pas 10
Pas 11

Treceți fileurile prin făină.

File de păstrăv la tigaie - Pas 11
Pas 12

Le rumeniți bine pe ambele părți.

File de păstrăv la tigaie - Pas 12
Pas 13

Apoi le scoateți pe niște șervețele de hârtie, să se absoarbă excesul de ulei.

File de păstrăv la tigaie - Pas 13
Pas 14

Serviți cu orice vă place - seara vă recomand o salată de legume. La prânz vă puteți răsfăța cu niște mămăligă și mujdei :)

Poftă Bună!

 

File de păstrăv la tigaie - Pas 14

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 buc (3 pești)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

raluca57
raluca57 26 Mar 2015, 08:00

Mulțumesc, Lena! Excelenta metoda, mi-a reușit! Îmi place pestele la nebunie, dar ma feream de cel cu oase multe si subțiri. Pot folosi metoda ta si la alt fel de peste? Multumesc de o mie de ori. De fiecare data când voi prepara păstrăv îți voi mulțumi in gând!

lena
Elena (lena) raluca57 26 Mar 2015, 08:39

Ma bucur mult Raluca! Da, metoda o poti folosi si la alt peste.

Pofta buna sa aveti!

lorycik
lorycik 22 Jun 2016, 10:24

Lena,,,oricum esti cea mai tare!!! de la tine am invatat sa gatesc (cat sa stiu din toate un pic)..si au mai invatat si alte prietene..toate eram  afone. Aluaturi?? prajituri? Doamne fereste :))). Numai cand auzeam o luam la fuga..si acum..iata ca prajitura cu visine e una din preferatele sotului. te pup!

lorycik
lorycik 22 Jun 2016, 10:25

Si daca ma poti ajuta si pe mine spunandu-mi cum sa atasez poze..taare recunoascatoare ti-as fi.  Pupici :*

lena
Elena (lena) lorycik 22 Jun 2016, 14:50

Buna Lory, merci mult de comentariu, ma bucura mult!

Mai jos este un buton de adaugare poza :)

lena
Elena (lena) Elena (lena) 22 Jun 2016, 14:51

Asa, butonul apare daca bifezi ca ai gatit reteta :)