Placinta cu varza

Placinta cu varza

Am reusit in sfarsit sa prepar o placinta cu varza perfecta - aluat moale si fin combinat perfect cu varza calita. Am gasit reteta aluatului pe un forum rusesc si am zis sa o folosesc la aceasta placinta. Deci - mi-a placut mult, recomand sa o preparati si voi.

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
1.5 pahare
Unt
100 g
Drojdie uscata
4 g
Sare
0.5 lingurite
pentru aluat
Apa
50 ml
Lapte de vaca
50 ml
Zahar
2 lingurite
Oua
1 buc
Varza alba
1 kg
Ceapa alba
1 buc
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Sare
1 lingura
pentru umplutura
Piper negru
0.5 lingurite
Oua fierte
3 buc
este optional

Pasi de urmat

Pas 1

Varza si ceapa curatata se maruntesc  bine si se pun cu putin ulei intr-o tigaie la calit.

Placinta cu varza - Pas 1
Pas 2

Se amesteca periodic pana se inmoaie bine si au o culoare galbena-maronie. Stingeti  focul si lasati sa se racoreasca bine.

Placinta cu varza - Pas 2
Pas 3

In acest timp se prepara aluatul - se amesteca faina + 1 lingurita de zahar + 0.5 lingurita de sare. La acestea se adauga 100g de unt.

Placinta cu varza - Pas 3
Pas 4

Se amesteca bine cu mainile untul cu amestecul de faina, sa arate ca niste cocoloase.

Placinta cu varza - Pas 4
Pas 5

Se amestexa apa calduta cu drojdia si 1 lingurita de zahar -  se lasa 10 min. Apoi la acestea se adauga oul si 50 ml de lapte cald, amestecati bine cu un tel sa se uniformizeze compozitia.

Placinta cu varza - Pas 5
Pas 6

Adaugati amestecul lichid la compozitia de faina cu unt si faceti un aluat elastic si moale. Daca mai este nevoie adaugati putin lapte sau faina - in caz ca nu se formeaza bine aluatul. Impartiti aluatul in 2 - o bila mai mare si una mai mica.

Placinta cu varza - Pas 6
Pas 7

Varza racorita se amesteca cu sare si piper, optional puteti taia oua fierte in aceasta compozitie.

Placinta cu varza - Pas 7
Pas 8

Se unge o tava de cuptor cu ulei. Bila cea mai mare de aluat se intinde si se pune in tava, ridicand usor borturile. Se pune amestecul de varza si se acopera cu cea de-a doua foaie de aluat.

Placinta cu varza - Pas 8
Pas 9

Se unge cu galbenus de ou deasupra si se da la cuptor aproximativ o ora, pana se rumeneste bine.

Placinta cu varza - Pas 9
Pas 10

Se lasa sa se racoreasca, se scoate din tava si se portioneaza.

Pofta Buna!

Placinta cu varza - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (vreo 10-15 portii bune)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 40 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Creola
Creola 06 Sep 2010, 12:24

Si eu fac o astfel de placinta, numai ca-i dau alta forma finala( forma de melc).  Intr-adevar nu-i pun ouale fierte dar in schimb adaug la varza cimbru si/sau marar(ca asa am invatat de la mama-soacra).

Nota mea pentru reteta:
Lia1
Lia1 05 Sep 2013, 18:35

am preparat-o! aluatul excelent, foarte buna

intr-adevar parca i-ar trebui cimbru si ouale n-o sa le mai pun ca sa se simta gustul pe care il stiam de la mama de varza calita

multumim!!!

Nota mea pentru reteta:
FlorinaC
Florina (FlorinaC) 05 Apr 2014, 09:51

arata foarte bine placinta. ma gandesc sa o fac si eu weekendul aceasta. as vrea sa intreb ce dimensiuni are tava? multumesc

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Florina (FlorinaC) 05 Apr 2014, 11:15

Aici am facut intr-o tava de 32cm diametru, cred ca merge si in tava de cuptor simpla.

Mihaela Cartis
Mihaela Cartis 08 Apr 2014, 09:23

Mi-a ieşit absolut de vis.
Am făcut în plus faţă de reţetă câteva improvizaţii minore, dar care cred că au ajutat.
Aveam două degete de smântână în frigider care trebuia neapărat consumată şi doar un singur ou.
Am spart oul, albuşul l-am amestecat cu smântâna şi am incorporat combinaţia asta în varza pe care o călisem şi o răcisem.
Cu gălbenuşul rămas am uns plăcinta, căreia, după gustul pe care îl are, i-aş spune mai curând tartă, nu plăcintă.
Încă ceva, eu n-am lăsat ca varza să se călească într-atât încât să fie închisă la culoare, ci, după ce am călit-o împreună cu ceapa, am înăbuşit-o cu puţină apă, sare, piper plus cimbru.
Când am tăiat plăcinta, se vedea umplutura deschisă la culoare (culoarea s-a deschis şi pentru că am adăugat smântâna cu albuşul) şi, dacă nu ştiai, nici nu bănuiai că este varză.
Are un gust divin.

Nota mea pentru reteta:
FlorentinaAnca815
Florentina Anca (FlorentinaAnca815) 06 Jun 2017, 11:44

Aluatul se lasa la crescut?Multumesc!

lena
Elena (lena) Florentina Anca (FlorentinaAnca815) 06 Jun 2017, 11:46

Nu trebuie.

FlorentinaAnca815
Florentina Anca (FlorentinaAnca815) Elena (lena) 06 Jun 2017, 15:27

Va multumesc foarte mult pentru reteta!A iesit delicios!!