Plăcintă cu varză

Plăcintă cu varză

Am reușit în sfârșit să prepar o plăcintă cu varză perfectă - aluat moale și fin combinat perfect cu varză călită. Am găsit rețeta aluatului pe un forum rusesc și am zis să o folosesc la această plăcintă. Deci - mi-a plăcut mult, recomand să o preparați și voi.

Ingrediente

Făină albă calitate superioară
1.5 pahare
   
Unt
100 g
   
Drojdie uscată
4 g
   
Sare
0.5 lingurite
pentru aluat
Apă
50 ml
   
Lapte de vacă
50 ml
   
Zahăr
2 lingurite
   
Ouă
1 buc
   
Varză albă
1 kg
   
Ceapă albă
1 buc
   
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Sare
1 lingura
pentru umplutură
Piper negru
0.5 lingurite
   
Ouă fierte
3 buc
este opțional

Pași de urmat

Pas 1

Varza și ceapa curățată se mărunțesc bine și se pun cu puțin ulei într-o tigaie la călit.

Plăcintă cu varză - Pas 1
Pas 2

Se amestecă periodic până se înmoaie bine și au o culoare galbenă-maronie. Stingeți focul și lăsați să se răcorească bine.

Plăcintă cu varză - Pas 2
Pas 3

În acest timp se prepară aluatul - se amestecă făina + 1 linguriță de zahăr + 0.5 linguriță de sare. La acestea se adaugă 100g de unt.

Plăcintă cu varză - Pas 3
Pas 4

Se amestecă bine cu mâinile untul cu amestecul de făină, să arate ca niște cocoloașe.

Plăcintă cu varză - Pas 4
Pas 5

Se amestecă apa călduță cu drojdia și 1 linguriță de zahăr - se lasă 10 min. Apoi la acestea se adaugă oul și 50 ml de lapte cald, amestecați bine cu un tel să se uniformizeze compoziția.

Plăcintă cu varză - Pas 5
Pas 6

Adăugați amestecul lichid la compoziția de făină cu unt și faceți un aluat elastic și moale. Dacă mai este nevoie adăugați puțin lapte sau făină - în caz că nu se formează bine aluatul. Împărțiți aluatul în 2 - o bilă mai mare și una mai mică.

Plăcintă cu varză - Pas 6
Pas 7

Varza răcorită se amestecă cu sare și piper, opțional puteți tăia ouă fierte în această compoziție.

Plăcintă cu varză - Pas 7
Pas 8

Se unge o tavă de cuptor cu ulei. Bila cea mai mare de aluat se întinde și se pune în tavă, ridicând ușor borțurile. Se pune amestecul de varză și se acoperă cu cea de-a doua foaie de aluat.

Plăcintă cu varză - Pas 8
Pas 9

Se unge cu gălbenuș de ou deasupra și se dă la cuptor aproximativ o oră, până se rumenește bine.

Plăcintă cu varză - Pas 9
Pas 10

Se lasă să se răcorească, se scoate din tavă și se porționează.

Poftă Bună!

Plăcintă cu varză - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (vreo 10-15 porții bune)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 40 min
Data publicării:
Notă: 5 (4 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Creola
Creola 06 Sep 2010, 12:24

Si eu fac o astfel de placinta, numai ca-i dau alta forma finala( forma de melc).  Intr-adevar nu-i pun ouale fierte dar in schimb adaug la varza cimbru si/sau marar(ca asa am invatat de la mama-soacra).

Nota mea pentru rețetă:
Lia1
Lia1 05 Sep 2013, 18:35

am preparat-o! aluatul excelent, foarte buna

intr-adevar parca i-ar trebui cimbru si ouale n-o sa le mai pun ca sa se simta gustul pe care il stiam de la mama de varza calita

multumim!!!

Nota mea pentru rețetă:
FlorinaC
Florina (FlorinaC) 05 Apr 2014, 09:51

arata foarte bine placinta. ma gandesc sa o fac si eu weekendul aceasta. as vrea sa intreb ce dimensiuni are tava? multumesc

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Florina (FlorinaC) 05 Apr 2014, 11:15

Aici am facut intr-o tava de 32cm diametru, cred ca merge si in tava de cuptor simpla.

Mihaela Cartis
Mihaela Cartis 08 Apr 2014, 09:23

Mi-a ieşit absolut de vis.
Am făcut în plus faţă de reţetă câteva improvizaţii minore, dar care cred că au ajutat.
Aveam două degete de smântână în frigider care trebuia neapărat consumată şi doar un singur ou.
Am spart oul, albuşul l-am amestecat cu smântâna şi am incorporat combinaţia asta în varza pe care o călisem şi o răcisem.
Cu gălbenuşul rămas am uns plăcinta, căreia, după gustul pe care îl are, i-aş spune mai curând tartă, nu plăcintă.
Încă ceva, eu n-am lăsat ca varza să se călească într-atât încât să fie închisă la culoare, ci, după ce am călit-o împreună cu ceapa, am înăbuşit-o cu puţină apă, sare, piper plus cimbru.
Când am tăiat plăcinta, se vedea umplutura deschisă la culoare (culoarea s-a deschis şi pentru că am adăugat smântâna cu albuşul) şi, dacă nu ştiai, nici nu bănuiai că este varză.
Are un gust divin.

Nota mea pentru rețetă:
FlorentinaAnca815
Florentina Anca (FlorentinaAnca815) 06 Jun 2017, 11:44

Aluatul se lasa la crescut?Multumesc!

lena
Elena (lena) Florentina Anca (FlorentinaAnca815) 06 Jun 2017, 11:46

Nu trebuie.

FlorentinaAnca815
Florentina Anca (FlorentinaAnca815) Elena (lena) 06 Jun 2017, 15:27

Va multumesc foarte mult pentru reteta!A iesit delicios!!