A fost cândva și supa Sofiei, acum a Mariei, și în general f.bună pentru copilași în diversificare și persoanele care țin regimuri stricte. Asta e cu dedicație pentru fetițele mele, Ana-Sofia și Maria-Cristina, în loc de tortul festiv :) Poate le va prinde bine și la alte mămici, că tot primesc multe cereri de rețete pentru copii, și asta o consider cea mai importantă și de bază.
Eu nu sunt adeptă a unui anume regim de diversificare, țin cont de recomandările medicilor dar multe chestii le fac și intuitiv, combinând diversificarea clasică cu autodiversificarea, adică adaptarea copilului la alimentația familiei (cu condiția ca aceasta să fie una corectă și sănătoasă).
Anume compoziția pe care o vedeți în poze este deja de la 7-8 luni, dar ca și la orice diversificare clasică începeți cu 1-2 legume rădăcinoase și încet, încet le introduceți mai pe toate. Întotdeauna încerc să fac supa măcar cu 3-4 feluri de legume, neapărat 1 fir de mărar sau pătrunjel, 1 picătură de ulei bun, și când încep etapele cu cereale adaug câte 1 linguriță de fulgi de ovăz, hrișcă, etc. în ea, apoi carnea și gălbenușul de ou.
La pașii 1-2 vedeți legumele pe care le-am combinat aici ca exemplu, așa încercați să obișnuiți copiii cu gustul tuturor legumelor și când trecem la etapa următoare s-ar putea să nu mai aveți probleme cu acceptul gusturilor la anumite alimente.
Mi-a plăcut mult că adaosul de fulgi de ovăz este nu doar bun nutritiv dar face supa mult mai cremoasă și plăcută la consistență. Hrișca îi dă o aromă f.bună, este printre preferata copiilor.
Deci, supa o luați ca exemplu și adaptați gusturilor, necesităților și perioadei dvs de diversificare. Pe parcurs nu o mai pasați cu blenderul, de la 9-10 luni eu o mărunțesc cu furculița, acum Maria rumegă cu cei 6 dințișori și nu avem probleme cu mâncatul mâncărurilor bucățele sau solide.
În următoarea etapă trecem la supa normală și o adaptez pentru toți membrii familiei, ca exemplu aveți pe site Supa cu Hrișcă sau Ciorba cu pui, orez și cu legume.