Supa Mariei

Supa Mariei

A fost cândva și supa Sofiei, acum a Mariei, și în general f.bună pentru copilași în diversificare și persoanele care țin regimuri stricte. Asta e cu dedicație pentru fetițele mele, Ana-Sofia și Maria-Cristina, în loc de tortul festiv :) Poate le va prinde bine și la alte mămici, că tot primesc multe cereri de rețete pentru copii, și asta o consider cea mai importantă și de bază.

Eu nu sunt adeptă a unui anume regim de diversificare, țin cont de recomandările medicilor dar multe chestii le fac și intuitiv, combinând diversificarea clasică cu autodiversificarea, adică adaptarea copilului la alimentația familiei (cu condiția ca aceasta să fie una corectă și sănătoasă).

Anume compoziția pe care o vedeți în poze este deja de la 7-8 luni, dar ca și la orice diversificare clasică începeți cu 1-2 legume rădăcinoase și încet, încet le introduceți mai pe toate. Întotdeauna încerc să fac supa măcar cu 3-4 feluri de legume, neapărat 1 fir de mărar sau pătrunjel, 1 picătură de ulei bun, și când încep etapele cu cereale adaug câte 1 linguriță de fulgi de ovăz, hrișcă, etc. în ea, apoi carnea și gălbenușul de ou.

La pașii 1-2 vedeți legumele pe care le-am combinat aici ca exemplu, așa încercați să obișnuiți copiii cu gustul tuturor legumelor și când trecem la etapa următoare s-ar putea să nu mai aveți probleme cu acceptul gusturilor la anumite alimente.

Mi-a plăcut mult că adaosul de fulgi de ovăz este nu doar bun nutritiv dar face supa mult mai cremoasă și plăcută la consistență. Hrișca îi dă o aromă f.bună, este printre preferata copiilor.

Deci, supa o luați ca exemplu și adaptați gusturilor, necesităților și perioadei dvs de diversificare. Pe parcurs nu o mai pasați cu blenderul, de la 9-10 luni eu o mărunțesc cu furculița, acum Maria rumegă cu cei 6 dințișori și nu avem probleme cu mâncatul mâncărurilor bucățele sau solide.

În următoarea etapă trecem la supa normală și o adaptez pentru toți membrii familiei, ca exemplu aveți pe site Supa cu Hrișcă sau Ciorba cu pui, orez și cu legume.

Ingrediente

Legume preferate
4 buc
Aveți în pașii 1-2 combinațiile de legume
Ulei de floarea-soarelui
1 lingurita
din acela presat la rece, nefiltrat sau de măsline, de porumb, sâmburi de struguri, etc.
Pătrunjel
1 buc
sau mărar 1 fir
Fulgi de ovăz
1 lingurita
sau hrișcă - conform schemei dvs de diversificare

Pași de urmat

Pas 1

Aici avem:

- morcov, ceapă, rădăcină pătrunjel, broccoli, 1 păstaie fasole, dovlecel, rădăcină de țelină și 1 fir de pătrunjel.

Supa Mariei - Pas 1
Pas 2

Aici altă combinație:

- cartof, ceapă, morcov, mazăre verde congelată(de la mama din grădină), ardei gras verde și spanac congelat(de mine).

În general am observat că dovlecelul face supa mai gustoasă, fulgii de ovăz îi dau consistență cremoasă.

Merge foarte bine și sfecla roșie, păstârnacul, conopida, etc.

Supa Mariei - Pas 2
Pas 3

Acum trecem la treabă, după ce ne-am hotărât ce legume combinăm și avem voie.

Se taie toate bucăți mai măricuțe într-o cratiță mică, tot acolo se pune și pătrunjelul verde.

Supa Mariei - Pas 3
Pas 4

Adăugăm fulgii de ovăz (cumpăr fulgi integrali de la raionul BIO).

Supa Mariei - Pas 4
Pas 5

Turnăm apă cât să acopere bine legumele și adăugăm un pic de ulei.

Supa Mariei - Pas 5
Pas 6

Punem cratița pe foc și când începe să fiarbă facem focul foarte mic și lăsăm cam 1 oră.

Au fost zile când au fiert și 2 ore, pentru că mă luam cu copilul și uitam de supă. De asta e important să faceți focul cât mai mic să nu vă treziți cu legume arse :)

Supa Mariei - Pas 6
Pas 7

După ce a fiert, se trece în blender.

Aici reglați după preferințele copilului - Mariei îi plăcea supa mai lichidă, puneam un pic mai puține legume în blender și ceva mai multă supă din ele.

Supa Mariei - Pas 7
Pas 8

Și pasați, dar încercați să nu o faceți chiar emulsie, să mai fie bucățele mici de legume în ea, măcar de mărimea bobului de orez.

Supa Mariei - Pas 8
Pas 9

Aveți grijă să nu fie fierbinte și poftiți la masă :)

Supa Mariei - Pas 9
Pas 10

Dacă vă mai rămâne ceva din ea puteți să congelați în recipiente speciale și să aveți pentru situații neprevăzute când nu aveți timp să fierbeți supă.

Eu de obicei fierbeam în fiecare zi, când nu aveam timp - mai la 2 zile. La drum aveam supa congelată.

Poftă Bună!

Supa Mariei - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 300 ml (2-3 porții)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

taziana
taziana 09 Sep 2015, 21:42

Multumesc Lena,sanatate voua sa creasca fetele si numai bucurie sa aveti!!!!!

tiki
tiki 09 Sep 2015, 22:14

Mance-i mama manuta ei scumpa. Doamne, doamne draguta e. Pupici ei si voua.

ianadeea
Andreea (ianadeea) 10 Sep 2015, 10:57

Woww, multumesc Lena de reteta, exact ceea ce cautam. Baietelul meu are 1 an si 3 luni deja, mananca solid, dar uneori o supa crema e salvatoare. cand nu aveam timp si eu faceam ceva similar si mult mai simplu, doar un morcov ras marunt, il fierbeam 15 min, apoi cateva linguti de fulgi de ovaz, fierbeau impreuna (amestecand destul de des) inca 15 min si apoi catre cand se racea adaugam putin ulei de masline sau o bucatica mica de unt. Nu mai trebuie apoi nimic blendarit, doar daca vrei fin-fin. Ii placeau lui Darius al meu de numa, eu o numeam "budinca de morcov rapida". Oare fulgii de ovaz pusi asa de la inceput nu se lipesc de fundul oalei, chiar si asa putini cum sunt?? Pupici Mariei si Sofiei, fete norocoase ce sunt ele cu asa o mamica.. 

Nota mea pentru rețetă:
dir
dir 10 Sep 2015, 10:57

Nota maxima pentru manuta; supa nu o fac ca n-am cui. 

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 10 Sep 2015, 11:14

Ianadeea, ce ma bucur sa vad ca-mi scrii, inca la comentrariul anterior vroiam sa-ti scriu da n-am mai reusit :)

Multa sanatate lui Darius si voua numai bucurii de la el, si bineinteles multa rabdare... Fulgii de ovaz in cantitate mica si la mai multa apa  nu se lipesc de fund, eu cumpar din aceea mari si sunt perfecti.

Te pup!

ianadeea
Andreea (ianadeea) 10 Sep 2015, 14:35

Multumesc mult Lena, de raspuns, chiar mi-ai luminat ziua. 

gabip
gabip 11 Sep 2015, 09:37

Pup manuta scumpa de la pasul 9

viorika
viorika 14 Sep 2015, 12:35

Multumesc Lena de receta!! Chiar nu mai stiam ca sa fac piciului meu ( 4 ani), care este un pic racit. I-am adaugat putina smantana in supa si cu pesmeti...

Katrin
Katrin 18 Sep 2015, 00:06

Oooo Lena ai cazut la tanc cu reteta :) Intr-o saptamana incep si eu diversificarea cu micuta mea. Mi-ai reinprospatat memoria cu felul cum arata aceasta supita... Asa am inceput si eu diversificarea cu fetita mai mare: mai intai legumele de culoare alba si anume radacinoasele (radacina patrunjel, pastarnac, telina), apoi cele verzi si colorate (brocoli, dovlecel, ardei dulce, morcov, cartof, conopida, pastai, mazare, rosie... Odata cu diversificarea celor mici revine in casa mancarea gatita sanatos: la abur, fiarta, la cuptor...la noi cel putin asa a fost... Iata eu nu auzisem de combinatia de legume fulgi, suna interesant...voi incerca si eu neaparat.  Si fetitei mele nu ii placea mancarea blenduita, era prea fina si ii venea greata, daca i-o pasam cu furculita era perfecta, ii placea sa simta bucatele mici. Sa vad ce va fi cu asta mica :)  Lena, multa sanatate fetelor tale sa creasca mari si frumoase !