Biscuiti "Nasturi"

Biscuiti "Nasturi"

Noi am inceput pregatirile pentru Mos Nicolae cu acesti biscuitei frumosi, va propun si voua sa va distrati impreuna cu copiii si apoi sa-i savurati impreuna. Va asigur, copiilor le va place, Sofia a fost foarte incantata si entuziasmata, si de proces, si de rezultat :)

Poate nu va vor iesi perfect din prima, trebuie multa atentie la detalii, dar oricum vor fi frumusei. Culorile la fel le puteti regla dupa preferinta, eu am mai adaugat turmeric intr-o bucata de aluat si am obtinut si biscuitei galbeni.

Ingrediente

Galbenusuri de ou
2 buc
Zahar
80 g
Esenta de vanilie
1 buc
Unt
100 g
sa fie moale, la temperatura camerei - eu il pun pt 20 de sec la microunde daca nu il am scos din timp
Faina alba calitate superioara
200 g
Cacao pudra
2 lingurite
+ un varf de cutit de turmeric pt culoare galbena

Pasi de urmat

1

Separati galbenusurile de albusuri si le puneti intr-un bol mai adanc.

Daca nu aveti untul moale, il incalziti 20 de secunde la microunde, nu trebuie topit de tot, doar sa fie moale.

2

Adaugati peste galbenusuri zaharul si vanilia, amestecati bine cu un tel sau mixer.

3

Adaugati si untul moale, amestecati bine.

4

Adaugati treptat cate o lingura de faina, amestecati si o incorporati pe toata.

5

Va iese un aluat moale si nelipicios ca o plastilina.

6

Luati cam 1/3 din aluat si formati din el o bila - din aceasta vom face nasturi simpli, albi.

7

Restul aluatului l-am impartit in 2 si am adaugat peste unul cacao si peste altul turmeric.

8

Primul luati aluatul cu turmeric, il masati bine ca sa fie culoarea cat mai uniforma.

9

Apoi ultimul framantati aluatul cu cacao.

Recomand anume aceasta ordine de lucru pt a nu murdari aluaturile de culoare mai deschisa cu cacao.

10

Acum avem 3 bile, le inveliti in folie de plastic si lasati 20-30 de minute la frigider.

Cu cat lasati aluatul mai mult in frigider cu atat va fi mai greu sa-l lucrati, se va intari.

11

Pana aluatul se odihneste va pregatiti ustensilele de modelat nasturii - un pahar mic, sa aiba gura cam cu 5mm mai larga in diametru decat capacul unei sticle de apa. Vedeti cum am masurat in poza.

Pt gauri gasiti un pai subtire de suc.

12

Si acum ne apucam efectiv de modelat.

Luam prima bucata de aluat, cea fara culoare si o turtim putin cu mainile.

13

Se intinde putin cu facaletul, sa fie o foaie cam de 5 mm grosime.

14

Se taie cercuri cu paharul.

Resturile ramase iar le adunati, intindeti si taiati alte rondele din ele, pana terminati aluatul.

15

Pozitionati capacul de la sticla de apa in mijlocul unui cerc si apasati bine, dar nu pana la capat ca sa nu taiati de tot, doar facem o adancitura.

16

Cu paiul facem gaurile.

17

Asa modelati si biscuitii galbeni si maro.

Le treceti atent cu cutitul in tava de cuptor asternuta cu hartie de copt.

18

Aici vedeti biscutii galbeni si albi gata.

Se coc in cuptor preincalzit la 180-200 de grade timp de 10 minute.

19

Observati ca doar usor s-au rumenit marginile, nu le bronzati prea tare.

20

Aici si biscuitii cu cacao.

I-am facut ultimii si aluatul a fost mai sfaramicios si tare, n-au iesit chiar perfecti, dar f.buni :)

21

Aici produsul final, recomand sa va distrati impreuna cu copiii, sa va bucurati impreuna cu ei.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 50 buc (aproximativ)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 45 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)

Comentarii

tiki
tiki 03 dec 2015, 11:46

Buna. Bravo. Chiar ieri i-am vazut si eu, mi-au placut, dar n-am fost interesata sa citesc reteta. Hahaha. Dar vazand-o la tine (mirata iarasi de telepatie),am citit si cred ca o sa-i fac. Te rog spune-mi cat turmenic ai pus in...biluta ? Pupici.

lena
Elena (lena) tiki 03 dec 2015, 11:49

Cam un varf de lingurita :)

Natasha E
Natasha E 03 dec 2015, 12:08

Multumesc de receta, ms apuc sa fac Chiat acum!!!

anad
anad 03 dec 2015, 15:15

nu inteleg folosim albus sau galbenus, pasii 1 si 2 nu sunt clari.

lena
Elena (lena) 03 dec 2015, 15:32

Da, scuze, am editat reteta la 12 noaptea si am scris gresit. Se folosesc doar galbenusuri, albusurile nu trebuie.

Katrin
Katrin 04 dec 2015, 14:53

BUna Lena! Multumesc pentru reteta ingenioasa ! Cu siguranta ii vom face si noi cu fetita mai mare, mai ales ca in curand se apropie ziua ei de nastere, sarbatorile de iarna...cred ca le-ar placea buneilor un astfel de cadou facut de nepotica lor :), ii mai impachetam si frumusel , sigur le va placea 

natalia74
natalia74 04 dec 2015, 17:14

Sunt  foarte buni,la noi nasturii sunt cu 2 gauri

Poza mea pentru reteta:
Steli
Steli 04 dec 2015, 19:22

Buna Lena,

acesta este turmeric-ul?

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Steli 04 dec 2015, 21:07

Da, asta-i.

liliaviscun
Lilia Viscun (liliaviscun) 05 dec 2015, 14:08

salut tuturor! shi multzumesc Lena inca o data pt recetele tale delicioase!
chiar azi am facut aceshti biscuitzi minunatzi, insa nu aveam destula faina 00 shi am facut 70 g de faina de ovaz. biscuitzii sau primit fff buni insa a fost cam greu de lucrat aluatul(cred ca din cauza fainii de ovaz)! RECOMAND
si iata o poza din cceea ce a ramas;)


 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 09 dec 2015, 22:10

Buna.  Am facut si eu 1/2 de portie = 31 buc. de nasturasi, pardon, nasturi. Va rog sa nu-mi dati comanda pentru ceva : palton, costumas.... ca nu pot face 6 - 8 ( nici macar 2) la fel. Hahaha. Trebuia sa apas dopul mai tare, dar imi era frica sa nu ajung jos .Foarte mult mi-au placut, dar din pacate nu am avut cu cine sa ma "joc". Am mancat din fiecare 1. ( Restul, duc maine la cineva la biserica.) Dar o sa tin cativa sa vad daca se pastreaza mai multe zile. Lena, nu stii? Sa fac de Craciun mai multi si mai din timp. Poza e facuta acuma pe seara si nu e prea reusita, dar....merge. Multumesc Lena pentru tot. Pupici. Nota 100.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) tiki 10 dec 2015, 11:30

Arata f.bine, ma bucur ca i-ai incercat Sanda! Poate cu nepotii ii vei putea face in cativa ani :)

tiki
tiki 14 dec 2015, 18:03

Aoleu Lena. Nepotei ? Nu stiu zau daca mai am putere sa-i cresc, ca mama mă cam dă gata. In fine, 'om trai si 'om vedea. Ce zici pot sa fac acesti nasturasi mai repede pentru Craciun,? ma refer. Asa cu vreo 4 zile inainte. Pupici.

lena
Elena (lena) tiki 14 dec 2015, 18:07

Sa fie sanatosi ei, cand vor fi:)

Poti sa-i faci si cu o saptamana inainte, fara grija.

tiki
tiki 14 dec 2015, 20:38

Extraordinar. .Am intrat si aici ca mi-am amintit. Nici asta n-am primit-o. Eu nemancand dulce, mi-au mai ramas niste nasturasi si i-am pus intr-o cutie de margarina , invelita intr-o punga de naylon in balcon. Acuma am mancat unu si e f. tare.!!! I-am pus intr-o punga de hartie in camara, ca poate afara "le-a fost prea frig". La Marius tari ii plac, asa ca maine dispar. O sa mai intru pe aici sa vad daca mi-ai scris.Stiu ca se tin in cutii de metal, dar n-am.... Am cutii de plasic care se inchid bine..or fi bune?

tiki
tiki 15 dec 2015, 07:04

Da, Lena, mi-a aparut si  pe em. tau de mai sus la ora 2,32, si eu vezi ca am intrat mai repede. Aproape 8 ore, dar nu-i bai. Hahaha. Bine ca apare. Multumesc si tie si sotului ca va pierdeti timpul cu mine. Pupici.

tiki
tiki 20 dec 2015, 13:32

Alta tura. Astea-mi plac. Vad ca numai mie mi-au cazut nasturii de fac atatia. Hahaha.

Poza mea pentru reteta:
timotei
timotei 22 dec 2015, 09:03

Tiki imi place cum arata nasturele care are inima pe el. 

tiki
tiki 22 dec 2015, 10:52

Hahaha.Multumesc. Era o forma pe masa de la alte cheksuri cum se spune aici in Ardeal si am facut cateva. Culorile din poza nu-s prea reusite. Verdele (spanac, hahaha) era mai frumos, mai intens. Pupici.

luminitaiasi
luminitaiasi 02 ian 2016, 18:04

Am facut si eu astazi. Prima serie a iesit un pic mai arsa, i-am lasat prea mult la cuptor. Dar urmatoarele, cu turmeric si cu pudra de roscove, au iesit f faini. Gustul lor imi aminteste de fursecurile spritate din copilarie, facute de mama mea.

eduardu
Eduardu (eduardu) 19 ian 2016, 22:16

buni si crocanti! cu untura in loc de unt!

Poza mea pentru reteta:
Nataly
Nataly 10 feb 2016, 22:27

Intr-adevar niste biscuitei numia buni de facut impreuna cu copiii. La cat de mult ne-am distrat facandu-i nici nu ne-am dat seama cand a trecut timpul si nastureii nostri erau pe masa. Noi suntem de ceva timp in SUA si pe langa fetita noastra (8 ani) am mai avut si doi copii americani (9/10 ani) care nu prea au vazut la mama lor cum e cu bucataritul. Au fost atat de incantati si mandri de rezultatul muncii lor incat s-a meritat efortul de a curata faina de prin bucatarie. Recomand cu incredere tuturor mamicilor care vor sa-si atraga copiii la gatit.

Poza mea pentru reteta:
ancaalina
ancaalina 08 nov 2016, 14:49

Sa vina Mosul,nu?

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki ancaalina 08 nov 2016, 16:17

F. frumos culorat. Cu ce ati facut rosu si verde asa intens ?. Eu - vedeti mai sus-  nu sumnt asa intense. Multumesc.

ancaalina
ancaalina 08 nov 2016, 18:27

Colorant alimentar gel

ancaalina
ancaalina 08 nov 2016, 18:29

Acesta

Poza mea pentru reteta:
piersic
piersic 10 dec 2016, 11:57

Superbi

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki piersic 10 dec 2016, 14:13

Cu ce i-ati colorat ? Sunt f.reusiti. Felicitari.

DianaSi
Diana (DianaSi) 11 dec 2016, 17:07

Ne-am distrat pe cinste cu fetița mea de 3 ani. I-a plăcut enorm procesul de  elaborare a năstureilor. Mulțumim pentru rețete nu doar simple si gustoase, dar care ofera activitati utile copiilor  ;)

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Diana (DianaSi) 12 dec 2016, 22:37

Cu mare placere!

PaunElena456
Paun Elena (PaunElena456) 09 feb 2017, 15:42

Buna ziua! Am facut biscuitii si sunt deliciosi, problema este ca de cate ori fac biscuiti, acestia se intaresc dupa o ora desi initial sunt foarte fragezi

lena
Elena (lena) Paun Elena (PaunElena456) 10 feb 2017, 09:56

Problema este cu untul atunci - daca are procent de grasime mai mic si de proasta calitate, contine mult zer/apa si nu fragezeste bine biscuitii. Si aveti grija sa nu-l topiti de tot, doar sa fie moale!

Daca nu ajuta sa schimbati cu unt de 82% incercati sa puneti un pic mai putina faina.

PaunElena456
Paun Elena (PaunElena456) Elena (lena) 11 feb 2017, 20:25

Multumesc frumos pt raspuns!

Anastasia H
Anastasia H 21 nov 2020, 20:37

Copiii au fost încântați să îi prepare si, mai ales, sa ii mănânce. Foarte buna ideea, i-am făcut când unul din copiii mei a trecut litera N la școală și au avut ceva activități cu nasturi. Mulțumim pentru rețetele tale, Lena!