Chocoflan - prăjitură cu cremă de zahăr ars și ciocolată Rețetă VIDEO
Am observat că la această rețetă i se mai spune Prăjitura Imposibilă - pentru că după coacere straturile de cremă de zahăr ars și blat se inversează, în altă parte am văzut că o cheamă Chocoflan. După mine i-aș zice prăjitura rapidă (un fel de negresă cu cremă de zahăr ars) și imposibil de gustoasă, anume în această variantă de mai jos, ieftină, accesibilă și de efect. Am făcut de 3 ori rețeta ca să obțin varianta pe care o vedeți în poză, și am dat lovitura cu ea când i-a servit soțul pe colegii de la serviciu. În ultima săptămână am avut 3 tăvi de prăjitură și am hrănit cu ea pe toată lumea de pe lângă noi, rude, prieteni și colegi de serviciu a soțului - a fost foarte apreciată și singura remarcă era "nu prea poți să te oprești din mâncatul ei!".
Am primit rețeta și câteva bucățele să gust de la prietena noastră Geea, ne-a impresionat pe toți și am executat-o cât mai repede. Vă arăt și rețeta VIDEO să vedeți procesul mai detaliat și frumos.
Rețeta originală era cu blatul puțin mai gros, foarte potrivită pentru cei cărora nu prea le place crema de zahăr ars și gustul de ouă. Am dat ingredientele la pasul 19 și o poză să vedeți cum este.
Eu am modificat puțin ingredientele pentru a avea blatul puțin mai subțire și crema de zahăr ars să fie ceva mai multă, ingredientele din rețetă sunt anume pentru această variantă și poza de prezentare, sau de la pasul 20.
Deoarece folosim Youtube (oferit de Google) pentru reteta video, avem nevoie de consimtamantul tau in categoriile
- Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv
- Selectarea reclamelor de bază
- Crearea unui profil de reclame personalizate
- Selectarea reclamelor personalizate
- Măsurarea performanței reclamelor
- Aplicarea cercetărilor de piață pentru a genera informații despre audiență
- Dezvoltarea și îmbunătățirea produselor
in
Centrul de preferinte pentru confidentialitate
Ingrediente
●
Ouă
10 buc
8 în cremă și 2 în blat
●
Zahăr
425 g
200g - caramel, 100g - cremă, 125g - blat
●
Lapte
1100 ml
1 litru în cremă și 100ml în blat
●
Esență de vanilie
1 buc
●
Ulei de floarea-soarelui
100 ml
●
Praf de copt
1 lingurita
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Înainte să vă apucați de rețetă asigurați-vă că aveți o tavă adâncă, cam de 33x23cm, care să încapă într-o altă tavă adâncă, la mine e cea de cuptor. Prăjitura se coace cu baza în apă, deci tava dedesubt trebuie să o cuprindă pe cea cu prăjitura.
La mine a fost o tavă de sticlă adâncă, cum am scris mai sus, de 33x23cm, de la Ikea apropo - ieftină și simplă, dar foarte utilă.
Pas 2
Acum ne apucăm de caramel - puteți să ardeți cele 200g de zahăr în varianta clasică, cum sunteți obișnuiți la cremă de zahăr ars.
Eu am mers acum pe o chestie mai elegantă, observată de ceva timp, pentru a obține caramelul de o culoare mai uniformă și frumos.
Am turnat într-o cratiță 100ml de apă și cele 200g de zahăr și am pus-o pe foc.
Pas 3
Lăsați să fiarbă siropul la foc moderat și amestecați periodic în el.
Observați pe parcurs că începe să-și schimbe culoarea, la început mai galbenă apoi se tot măronește.
Pas 4
Cam așa a fost al meu, aveți grijă să nu-l ardeți și să nu plecați de lângă - se face imediat negru dacă nu-l luați de pe foc la timp.
Pas 5
Îl turnați în tava adâncă, pregătită pentru prăjitură.
Pas 6
Cu o lingură îl distribuiți repede să acopere tot fundul tăvii, pe pereți nu e nevoie.
Pas 7
Pregătim crema - într-un bol puneți 8 ouă, 100g zahăr, 1 litru de lapte și esența de vanilie.
Pas 8
Amestecați bine cu mixerul 2-3 minute.
Dacă nu agreați mirosul de ouă puteți adăuga puțină coajă de lămâie în cremă.
Pas 9
Acum repede faceți blatul - într-un bol puneți 2 ouă, 125g zahăr, 100ml ulei, 100ml lapte, 160g făină, 1 linguriță praf de copt și 2 linguri de cacao.
Se amestecă la fel repede cu mixerul, 2-3 minute.
Aici eu aș mai pune un pic de esență de rom, dacă vă place.
Pas 10
Trebuie să vă iasă un aluat lichid și dens, ca o smântână mai groasă.
Pas 11
Acum turnați în tavă, peste caramel, crema de lapte și ouă.
Pas 12
Peste ea turnați blatul de cacao. Nu vă chinuiți să-l distribuiți prea uniform, el se va uniformiza și distribui perfect în timpul coacerii - doar e prăjitura imposibilă :)
Pas 13
Puneți tava cu prăjitura în cea de cuptor mai mare, turnați apă în tava de la bază, și puneți toată compoziția asta în cuptor preîncălzit la 180 de grade, pentru 45-50 de minute.
Pas 14
Apoi se scoate din cuptor și se lasă să se răcească complet.
Pas 15
Puteți s-o serviți și imediat după ce se răcește, așa la temperatura camerei.
Dar ideal este să o puneți apoi pe câteva ore la frigider, acoperită eventual tava cu o folie de plastic.
Pas 16
O luați din frigider, treceți cu cuțitul pe marginea blatului de deasupra.
Pas 17
Întoarceți tava cu josul în sus, ușor scuturați și aveți răbdare până se desprinde prăjitura de tavă.
Pas 18
Luați tava la o parte și prăjitura este gata de tăiat și servit.
Dacă o lăsați o jumătate de oră sau mai mult întoarsă, blatul se va însiropa cu sosul caramel și prăjitura va fi foarte fragedă și aromată.
Pas 19
Aici varianta promisă, cu blat mai mult și stratul de cremă caramel mai subțire:
- Ingrediente pentru caramel la fel.
- Cremă de zahăr ars - 6 ouă, 750ml lapte, 100g zahăr, vanilie.
- Blat cacao - 4 ouă, 250g zahăr, 200ml ulei, 200ml lapte, 1 plic praf de copt, 3 linguri cacao, 300g făină.
Procesul de preparare este la fel.
Pas 20
Aici varianta mea, cu blat mai subțire și mai multă cremă caramel.
Este delicioasă, se topește în gură și cu siguranță veți impresiona cu ea pe toată lumea.
Poftă Bună!
Cantitate:
2 kg
(20-25 porții)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
30 min
Data publicării:
Notă:
5 (29 voturi)