Gogosari in otet, la rece Reteta VIDEO

Gogosari in otet, la rece

Da, acum pot sa declar ca ne plac foarte mult gogosarii in otet - dulci-acrisori, crocanti si aromati. Desi am incercat vreo 8 ani in urma o reteta de gogosari conservati la rece, nu am reusit - initial au fost buni dar foarte repede au fermentat si s-au stricat(intr-o camara de apartament, cam calduroasa). Anul acesta am repetat experienta, dar sper eu sa fie pana la urma reusita, pentru ca sunt prea deliciosi si pacat sa nu ne bucuram de ei si iarna. De data asta m-am asigurat mai mult, inca nu stiu cum vor sta in noua mea camara(tot de apartament, dar ceva mai racoroasa) asa ca in 2 borcane am pus cate jumate de pastila de aspirina, 2 le-am lasat de test, sa vad ce vor face fara conservant si 2 le tin la frigider(din care unu deja s-a mancat :))

Va tin la curent cu evolutia lor, dar fiindca nu este o cantitate exagerat de mare merg tinuti si la frigider - eu am facut 6 borcane de 800ml, dar nu le-am indesat tare acolo. Fiindca fiecare camara si beci are specificatiile ei, trebuie sa testati singuri cum vor sta - dar va spun sincer ca merita efortul, sunt prea buni!

Ce as mai remarca la reteta este ca desi e ceva otet aici, dupa ce se amesteca toate si mai lasa zeama gogosarii, acesta isi pierde din mirosul puternic si gustul acidulat - gogosarii sunt mai mult dulci decat acri, exact pe placul nostru.

Sarbatorim cu aceasta reteta de gogosari in otet si Reteta cu Nr.900 pe site, si nu retete simple, dar toate cu poze pe pasi si atent selectate! Deci ne auzim mai departe la reteta cu nr.1000 si un tort "aniversar" :)

Ingrediente

Gogosari
5 kg
am in vedere gogosarii intregi, cu cotor si seminte
Otet
500 ml
neaparat de 9%
Zahar
500 g
Sare pentru muraturi
100 g
Radacina de hrean
5 buc
Frunze de telina
5 legaturi
Mustar boabe
3 lingurite
Piper negru(boabe)
2 lingurite

Pasi de urmat

Pas 1

Gogosarii se spala bine si se pregatesc pentru reteta.

Aveti mare grija sa luati din piata gogosari frumosi, sanatosi si fara viermisori.

Gogosari in otet, la rece - Pas 1
Pas 2

Neaparat va puneti pe maini niste manusi de protectie - intr-un an le-am ignorat si ma ardeau mainile oribil dupa ce am curatat gogosarii.

Deci, le curatati de cotor si taiati felii subtiri sau mai mari, dupa preferinta.

Gogosari in otet, la rece - Pas 2
Pas 3

Intr-un bol amestecati zaharul cu sarea si otetul.

Gogosari in otet, la rece - Pas 3
Pas 4

Mutati gogosarii intr-un lighean mare, turnati peste ei saramura de otet.

Gogosari in otet, la rece - Pas 4
Pas 5

Amestecati bine cu o lingura.

Gogosari in otet, la rece - Pas 5
Pas 6

Acoperiti ligheanul cu un prosop si lasati 20-24 de ore in bucatarie, la temperatura camerei.

Gogosari in otet, la rece - Pas 6
Pas 7

Pentru a fi sigur ca toti gogosarii se vor inmuia bine si vor lasa bine zeama - recomand dupa aceste 20 de ore sa-i amestecati bine, puneti o presa peste ei - aici o farfurie mare si cateva borcane deasupra.

Mai lasati asa cu presa 5-6 ore.

Gogosari in otet, la rece - Pas 7
Pas 8

Uitati ce bine s-au lasat si au zeama din plin dupa aceasta procedura cu presa.

Gogosari in otet, la rece - Pas 8
Pas 9

Borcanele le spalam si sterilizam bine - eu prefer sa le usuc in cuptor, 30 de minute la 120 de grade.

Gogosari in otet, la rece - Pas 9
Pas 10

Spalati frunzele de telina, radacinile de hrean le taiati felii subtiri.

Gogosari in otet, la rece - Pas 10
Pas 11

In fiecare borcan punem la fund cateva felii de hrean si cate o frunza mica de telina.

Gogosari in otet, la rece - Pas 11
Pas 12

Umpleti borcanele cu gogosarii din lighean.

Gogosari in otet, la rece - Pas 12
Pas 13

Deasupra puneti iar hrean si cate o frunza de telina.

Gogosari in otet, la rece - Pas 13
Pas 14

Apoi in fiecare borcan puneti cate o jumatate de lingurita de mustar boabe.

Gogosari in otet, la rece - Pas 14
Pas 15

Si cateva boabe de piper negru.

Gogosari in otet, la rece - Pas 15
Pas 16

Zeama pe care au lasat-o gogosarii o treceti printr-o sita si turnati in borcane.

Gogosari in otet, la rece - Pas 16
Pas 17

Inchideti borcanele strans cu capace.

Gogosari in otet, la rece - Pas 17
Pas 18

Asa cum v-am spus, am facut testul cum vor sta cel mai bine gogosarii.

Pe 2 borcane am scris pe capac - ca sunt FARA ASPIRINA - vor sta in camara si vedem cum vor evolua.

2 din ele sunt la frigider pentru consum curent si 2 bocane cu jumate de pastila de aspirina in fiecare, la fel in camara.

Urmeaza sa va anunt cum va merge treaba asta :)

Gogosari in otet, la rece - Pas 18
Pas 19

Le-am servit deja intr-o saptamana, si 1 borcan s-a evaporat imediat :)

Deci  - buni, dulci-acrisori, crocanti, putin picanti si aromati.

Pofta Buna!

Gogosari in otet, la rece - Pas 19

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 l (5-6 borcane de 800ml)
Timp de preparare: 1 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 24 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

ElenaOprica680
Elena Oprica (ElenaOprica680) 24 Sep 2016, 03:21

Pun doar 3 kg asa la rece ! Incerc ! Si inca 3 kg reteta clasica , oparesc gogosarii in compozitia e otet , apa , sare , zahar ,si pt siguranta juma de aspirna la borcan !

catalina victorela
catalina victorela 28 Sep 2016, 18:30

buna fetelor eu fac aceasta reteta de f multi ani si eu stau tot la bloc dar nu s-au stricat niciodata dar spre deosebire de Lena eu pun pe rand sarea mai intii si ii las 3 ore,apoi zaharul si ii las 1 ora dupa care pun otetul si ii las 24 de ore .pun in fiecare borcan hrean ,boabe de mustar si usturoi ii umplu bine cu zeama de la ei  ii inchid si asa stau pina vara sincer si acu mai am 2 borcane

Nota mea pentru reteta:
Hortensiablu
Hortensiablu 29 Sep 2016, 12:43

Lena mi se pare formidabila  reteta ta de gogosari in otet la rece.Dupa relatarea ta, este de nota zece.Dupa ce-o voi termina si voi face degustarea voi adauga un + la 10.

Sa fii sanatoasa ,ideile sa-ti curga mereu,te iubim.

violeta.nuky
violeta.nuky 29 Sep 2016, 20:04

La multi ani.Este o reteta foarte buna.Asa pun si eu gogosarii fara aspirina si stau foarte bine prinzand 50 grade vara in camara.Si acum mai am un borcan de anul trecut.Eu pun 10-15 kg.Sa ne traiesti si la cat mai multe retete.Cu stima, Violeta

Nota mea pentru reteta:
Edris
Edris 30 Sep 2016, 12:56

Buna Lena,as dori sa stiu daca nu gasesc gogosari ar merge cu ardei normali sau capia ? Multumesc frumos anticipat. Week-end placut ! 😙

lena
Elena (lena) Edris 30 Sep 2016, 14:35

Sigur merge, vor fi buni :)

arissa
arissa 07 Oct 2016, 08:34

Buna Lena.Daca nu sterilizez borcanele inainte si fierb  10 min.borcanele la BM pe urma, e vreo problema oare,se vor inmuia? Multumesc,Anca.

lena
Elena (lena) arissa 07 Oct 2016, 08:40

Da, se vor inmuia si nu vor fi asa crocante. Mai bine totusi uscati bine borcanele.

tiki
tiki 17 Sep 2017, 23:17

Buna. Foarte buni acesti gogosari. Exact asa fac si eu,doar ca inlocuiesc zaharul cu miere.Multumesc pentru tot.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Adriana B
Adriana B tiki 19 Sep 2018, 11:08

cata miere Tiki ?

MimiParaschiv395
Mimi Paraschiv (MimiParaschiv395) 07 Nov 2017, 12:41

Nota mea pentru reteta:
Gina ppp
Gina ppp 02 Nov 2021, 20:34

Buna seara, daca nu imi ajunge zeama pt toti as mai outea pune otet sau sa pun apa? Mulțumesc!

lena
Elena (lena) Gina ppp 02 Nov 2021, 20:34

Da, mai adaugati otet.😉