Pui cu Alune/Caju - Pui GongBao

Pui cu Alune/Caju - Pui GongBao

Sa continuam cu seria de mancaruri chinezesti si vreau sa va arat cum fac eu cel mai bun pui cu alune, sau pui Gongbao. Este o mancare extraordinara, completa, a devenit una din preferatele mele - se poate servi ca atare dar si mai bine cu putin orez fiert. Asa s-a nimerit ca la prima incercare a acestul pui gongbao nu am avut alune si am folosit nucile caju. Data urmatoare am zis sa fac puiul cu alune exemplar, dar sincera sa fiu mi-a placut mai mult varianta cu caju, parca textura este mai buna si aroma mai porivita pentru pui.

Deci va orientati singuri, incercati in ambele moduri si va alegeti varianta potrivita - oricum va garantez ca acest pui cu alune(sau caju) va deveni mancarea preferata.

V-am povestit despre ingredientele chinezesti in acest articol, in principiu sunt destul de comune, s-ar putea vinul de orez sa va intimideze, dar cred ca puteti sa nu-l folositi. In rest va adaptati, va garantez ca oricum este bun si e greu sa-l gresiti.

Ingrediente

Piept de pui dezosat
1 kg
Alune
100 g
sau caju - ambele crude
Morcovi
1 buc
Ardei gras
3 buc
alegeti ardei de culori diferite - rosu, galben, verde
Ceapa verde
1 buc
un fir
Usturoi(catei)
4 buc
Ghimbir
10 g
o bucatica de radacina, de 1 cm
Ardei iute
1 buc
este optional
Vin de orez
4 linguri
Sos de soia
8 linguri
Ulei de susan
4 linguri
Amidon
4 linguri
Zahar
2 linguri
Ulei de floarea soarelui
50 ml
puteti folosi ulei de rapita sau ulei de arahide, daca aveti

Pasi de urmat

1

Etapa 1 - Marinam puiul

In primul rand marinam repede puiul pentru macar 1-2 ore, pana pregatim restul ingredientelor carnea va fi gata. Deci taiati pieptul de pui bucatele mici, puneti intr-un bol impreuna cu:

- 2 linguri vin de orez

- 4 linguri sos de soia

- 2 linguri ulei de susan

- 2 linguri amidon

- 2 linguri de apa

2

Amestecati bine cu o lingura si lasati 1-2 ore la frigider sa se marineze si fragezeasca.

3

Etapa 2 - Calim alunele

In acest timp calim putin alunele/caju cu 1 lingura de ulei, pana se rumenesc usor.

Aveti mare grija ca se fac foarte repede si riscati sa le ardeti!

4

Etapa 3 - Pregatim Sosul 

Intr-un bol mic facem sosul cu care vom drege mancarea la final.

Deci amestecam:

- 2 linguri vin de orez

- 4 linguri sos de soia

- 2 linguri ulei de susan

- 2 linguri amidon

- 4 linguri de apa

- 2 linguri zahar

5

Etapa 4 - Pregatim legumele

Morcovul se taie rondele subtiri, ardeii le taiati cubulete medii.

6

Aici ardeiul iute(la mine este unul bulgaresc neiute, pt aroma), ghimbirul, usturoiul si ceapa verde(separati partea verde de cea alba).

7

Ghimbirul se da prin razatoarea mica.

Ceapa(partea alba), usturoiul si ardeiul se toaca marunt.

Partea verde de la ceapa o vom taia marunt si folosim la decor.

8

Etapa 5 - Gatim!

Acum luam o tigaie mare si adanca, punem putin ulei si calim pe foc iute pieptul de pui marinat.

9

Cand se rumeneste usor il scoateti pe o farfurie si lasati putin la o parte.

10

Tigaia ramane pe foc, mai turnati putin ulei in ea.

Adaugati ceapa, ghimbirul ras, usturoiul si ardeiul - le caliti repede 30-40 de secunde.

11

Acum puneti morcovii si ardeii, amestecati periodic si caliti timp de 2-3 minute la foc iute.

12

Adaugati carnea de pui si alunele calite - amestecati si mai lasati 1-2 minute.

13

La final turnati sosul pregatit la pasul 4, amestecati si caliti 2-3 minute pana se leaga - veti observa ca mancarea devine putin mai lipicioasa - asa si trebuie.

14

Inchideti focul, ornati mancarea deasupra cu ceapa verde tocata.

15

Serviti ca atare, dar si mai bine cu putin orez simplu fiert. Pentru mine a fost o descoperire acest gust si nu se compara cu ce gasiti in comert si restaurante  - este mult mai aromata si gustoasa varianta de casa!

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1500 grame
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:

Comentarii

timotei
timotei 20 oct 2017, 17:41

Am inceput sa citesc reteta din curiozitate dar pina la urma mi s-ar facut pofta. Good job Lena🌹🌹🌹🌹🌹🌹

OleseaDanailaTantuc658
Olesea Tantuc (OleseaDanailaTantuc658) 10 nov 2017, 11:58

Bună Lena, pot folosi otet de orez in loc de vin de orez? Mulțumesc

lena
Elena (lena) Olesea Tantuc (OleseaDanailaTantuc658) 10 nov 2017, 12:15

Nu, au gust diferit, mai bine il omiti.