Pui cu Alune/Caju - Pui GongBao

Pui cu Alune/Caju - Pui GongBao

Sa continuam cu seria de mancaruri chinezesti si vreau sa va arat cum fac eu cel mai bun pui cu alune, sau pui Gongbao. Este o mancare extraordinara, completa, a devenit una din preferatele mele - se poate servi ca atare dar si mai bine cu putin orez fiert. Asa s-a nimerit ca la prima incercare a acestul pui gongbao nu am avut alune si am folosit nucile caju. Data urmatoare am zis sa fac puiul cu alune exemplar, dar sincera sa fiu mi-a placut mai mult varianta cu caju, parca textura este mai buna si aroma mai porivita pentru pui.

Deci va orientati singuri, incercati in ambele moduri si va alegeti varianta potrivita - oricum va garantez ca acest pui cu alune(sau caju) va deveni mancarea preferata.

V-am povestit despre ingredientele chinezesti in acest articol, in principiu sunt destul de comune, s-ar putea vinul de orez sa va intimideze, dar cred ca puteti sa nu-l folositi. In rest va adaptati, va garantez ca oricum este bun si e greu sa-l gresiti.

Ingrediente

Piept de pui dezosat
1 kg
Alune
100 g
sau caju - ambele crude
Morcovi
1 buc
Ardei gras
3 buc
alegeti ardei de culori diferite - rosu, galben, verde
Ceapa verde
1 buc
un fir
Usturoi(catei)
4 buc
Ghimbir
10 g
o bucatica de radacina, de 1 cm
Ardei iute
1 buc
este optional
Vin de orez
4 linguri
Sos de soia
8 linguri
Ulei de susan
4 linguri
Amidon
4 linguri
Zahar
2 linguri
Ulei de floarea soarelui
50 ml
puteti folosi ulei de rapita sau ulei de arahide, daca aveti

Pasi de urmat

1

Etapa 1 - Marinam puiul

In primul rand marinam repede puiul pentru macar 1-2 ore, pana pregatim restul ingredientelor carnea va fi gata. Deci taiati pieptul de pui bucatele mici, puneti intr-un bol impreuna cu:

- 2 linguri vin de orez

- 4 linguri sos de soia

- 2 linguri ulei de susan

- 2 linguri amidon

- 2 linguri de apa

2

Amestecati bine cu o lingura si lasati 1-2 ore la frigider sa se marineze si fragezeasca.

3

Etapa 2 - Calim alunele

In acest timp calim putin alunele/caju cu 1 lingura de ulei, pana se rumenesc usor.

Aveti mare grija ca se fac foarte repede si riscati sa le ardeti!

4

Etapa 3 - Pregatim Sosul 

Intr-un bol mic facem sosul cu care vom drege mancarea la final.

Deci amestecam:

- 2 linguri vin de orez

- 4 linguri sos de soia

- 2 linguri ulei de susan

- 2 linguri amidon

- 4 linguri de apa

- 2 linguri zahar

5

Etapa 4 - Pregatim legumele

Morcovul se taie rondele subtiri, ardeii le taiati cubulete medii.

6

Aici ardeiul iute(la mine este unul bulgaresc neiute, pt aroma), ghimbirul, usturoiul si ceapa verde(separati partea verde de cea alba).

7

Ghimbirul se da prin razatoarea mica.

Ceapa(partea alba), usturoiul si ardeiul se toaca marunt.

Partea verde de la ceapa o vom taia marunt si folosim la decor.

8

Etapa 5 - Gatim!

Acum luam o tigaie mare si adanca, punem putin ulei si calim pe foc iute pieptul de pui marinat.

9

Cand se rumeneste usor il scoateti pe o farfurie si lasati putin la o parte.

10

Tigaia ramane pe foc, mai turnati putin ulei in ea.

Adaugati ceapa, ghimbirul ras, usturoiul si ardeiul - le caliti repede 30-40 de secunde.

11

Acum puneti morcovii si ardeii, amestecati periodic si caliti timp de 2-3 minute la foc iute.

12

Adaugati carnea de pui si alunele calite - amestecati si mai lasati 1-2 minute.

13

La final turnati sosul pregatit la pasul 4, amestecati si caliti 2-3 minute pana se leaga - veti observa ca mancarea devine putin mai lipicioasa - asa si trebuie.

14

Inchideti focul, ornati mancarea deasupra cu ceapa verde tocata.

15

Serviti ca atare, dar si mai bine cu putin orez simplu fiert. Pentru mine a fost o descoperire acest gust si nu se compara cu ce gasiti in comert si restaurante  - este mult mai aromata si gustoasa varianta de casa!

Pofta Buna!

Cantitate: 1500 grame
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:

Comentarii

timotei
timotei 20 oct 2017, 17:41

Am inceput sa citesc reteta din curiozitate dar pina la urma mi s-ar facut pofta. Good job Lena🌹🌹🌹🌹🌹🌹

OleseaDanailaTantuc658
Olesea Tantuc (OleseaDanailaTantuc658) 10 nov 2017, 11:58

Bună Lena, pot folosi otet de orez in loc de vin de orez? Mulțumesc

lena
Elena (lena) Olesea Tantuc (OleseaDanailaTantuc658) 10 nov 2017, 12:15

Nu, au gust diferit, mai bine il omiti.