Pui cu Alune/Caju - Pui GongBao
Să continuăm cu seria de mâncăruri chinezești și vreau să vă arăt cum fac eu cel mai bun pui cu alune, sau pui Gongbao. Este o mâncare extraordinară, completă, a devenit una din preferatele mele - se poate servi ca atare dar și mai bine cu puțin orez fiert. Așa s-a nimerit ca la prima încercare a acestui pui gongbao să nu am alune și am folosit nucile caju. Data următoare am zis să fac puiul cu alune exemplar, dar sinceră să fiu mi-a plăcut mai mult varianta cu caju, parcă textura este mai bună și aroma mai potrivită pentru pui.
Deci vă orientați singuri, încercați în ambele moduri și vă alegeți varianta potrivită - oricum vă garantez că acest pui cu alune (sau caju) va deveni mâncarea preferată.
V-am povestit despre ingredientele chinezești în acest articol, în principiu sunt destul de comune, s-ar putea vinul de orez să vă intimideze, dar cred că puteți să nu-l folosiți. În rest vă adaptați, vă garantez că oricum este bun și e greu să-l greșiți.
Ingrediente
●
Piept de pui dezosat
1 kg
●
Alune
100 g
sau caju - ambele crude
●
Ardei gras
3 buc
alegeți ardei de culori diferite - roșu, galben, verde
●
Ceapă verde
1 buc
un fir
●
Ghimbir
10 g
o bucățică de rădăcină, de 1 cm
●
Ardei iute
1 buc
este opțional
●
Ulei de susan
4 linguri
●
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
puteți folosi ulei de rapiță sau ulei de arahide, dacă aveți
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Etapa 1 - Marinăm puiul
În primul rând marinăm repede puiul pentru măcar 1-2 ore, până pregătim restul ingredientelor carnea va fi gata. Deci tăiați pieptul de pui bucățele mici, puneți într-un bol împreună cu:
- 2 linguri vin de orez
- 4 linguri sos de soia
- 2 linguri ulei de susan
- 2 linguri amidon
- 2 linguri de apă
Pas 2
Amestecați bine cu o lingură și lăsați 1-2 ore la frigider să se marineze și să se frăgezească.
Pas 3
Etapa 2 - Călim alunele
În acest timp călim puțin alunele/caju cu 1 lingură de ulei, până se rumenesc ușor.
Aveți mare grijă că se fac foarte repede și riscați să le ardeți!
Pas 4
Etapa 3 - Pregătim Sosul
Într-un bol mic facem sosul cu care vom drege mâncarea la final.
Deci amestecăm:
- 2 linguri vin de orez
- 4 linguri sos de soia
- 2 linguri ulei de susan
- 2 linguri amidon
- 4 linguri de apă
- 2 linguri zahăr
Pas 5
Etapa 4 - Pregătim legumele
Morcovul se taie rondele subțiri, ardeii îi tăiați cubulețe medii.
Pas 6
Aici ardeiul iute (la mine este unul bulgăresc neiute, pentru aromă), ghimbirul, usturoiul și ceapa verde (separați partea verde de cea albă).
Pas 7
Ghimbirul se dă prin răzătoarea mică.
Ceapa (partea albă), usturoiul și ardeiul se toacă mărunt.
Partea verde de la ceapă o vom tăia mărunt și folosim la decor.
Pas 8
Etapa 5 - Gătim!
Acum luăm o tigaie mare și adâncă, punem puțin ulei și călim pe foc iute pieptul de pui marinat.
Pas 9
Când se rumenește ușor îl scoateți pe o farfurie și lăsați puțin la o parte.
Pas 10
Tigaia rămâne pe foc, mai turnați puțin ulei în ea.
Adăugați ceapa, ghimbirul ras, usturoiul și ardeiul - le căliți repede 30-40 de secunde.
Pas 11
Acum puneți morcovii și ardeii, amestecați periodic și căliți timp de 2-3 minute la foc iute.
Pas 12
Adăugați carnea de pui și alunele călite - amestecați și mai lăsați 1-2 minute.
Pas 13
La final turnați sosul pregătit la pasul 4, amestecați și căliți 2-3 minute până se leagă - veți observa că mâncarea devine puțin mai lipicioasă - așa și trebuie.
Pas 14
Încideți focul, ornați mâncarea deasupra cu ceapa verde tocată.
Pas 15
Serviți ca atare, dar și mai bine cu puțin orez simplu fiert. Pentru mine a fost o descoperire acest gust și nu se compară cu ce găsiți în comerț și restaurante - este mult mai aromată și gustoasă varianta de casă!
Poftă bună!
Cantitate:
1500 g
Timp de preparare:
30 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
60 min
Data publicării: