Pui cu Alune/Caju - Pui GongBao

Pui cu Alune/Caju - Pui GongBao

Să continuăm cu seria de mâncăruri chinezești și vreau să vă arăt cum fac eu cel mai bun pui cu alune, sau pui Gongbao. Este o mâncare extraordinară, completă, a devenit una din preferatele mele - se poate servi ca atare dar și mai bine cu puțin orez fiert. Așa s-a nimerit ca la prima încercare a acestui pui gongbao să nu am alune și am folosit nucile caju. Data următoare am zis să fac puiul cu alune exemplar, dar sinceră să fiu mi-a plăcut mai mult varianta cu caju, parcă textura este mai bună și aroma mai potrivită pentru pui.

Deci vă orientați singuri, încercați în ambele moduri și vă alegeți varianta potrivită - oricum vă garantez că acest pui cu alune (sau caju) va deveni mâncarea preferată.

V-am povestit despre ingredientele chinezești în acest articol, în principiu sunt destul de comune, s-ar putea vinul de orez să vă intimideze, dar cred că puteți să nu-l folosiți. În rest vă adaptați, vă garantez că oricum este bun și e greu să-l greșiți.

Ingrediente

Piept de pui dezosat
1 kg
   
Alune
100 g
sau caju - ambele crude
Morcovi
1 buc
   
Ardei gras
3 buc
alegeți ardei de culori diferite - roșu, galben, verde
Ceapă verde
1 buc
un fir
Usturoi (cățeii)
4 buc
   
Ghimbir
10 g
o bucățică de rădăcină, de 1 cm
Ardei iute
1 buc
este opțional
Vin de orez
4 linguri
   
Sos de soia
8 linguri
   
Ulei de susan
4 linguri
   
Amidon
4 linguri
   
Zahăr
2 linguri
   
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
puteți folosi ulei de rapiță sau ulei de arahide, dacă aveți

Pași de urmat

Pas 1

Etapa 1 - Marinăm puiul

În primul rând marinăm repede puiul pentru măcar 1-2 ore, până pregătim restul ingredientelor carnea va fi gata. Deci tăiați pieptul de pui bucățele mici, puneți într-un bol împreună cu:

- 2 linguri vin de orez

- 4 linguri sos de soia

- 2 linguri ulei de susan

- 2 linguri amidon

- 2 linguri de apă

Pui cu Alune/Caju - Pui GongBao - Pas 1
Pas 2

Amestecați bine cu o lingură și lăsați 1-2 ore la frigider să se marineze și să se frăgezească.

Pui cu Alune/Caju - Pui GongBao - Pas 2
Pas 3

Etapa 2 - Călim alunele

În acest timp călim puțin alunele/caju cu 1 lingură de ulei, până se rumenesc ușor.

Aveți mare grijă că se fac foarte repede și riscați să le ardeți!

Pui cu Alune/Caju - Pui GongBao - Pas 3
Pas 4

Etapa 3 - Pregătim Sosul

Într-un bol mic facem sosul cu care vom drege mâncarea la final.

Deci amestecăm:

- 2 linguri vin de orez

- 4 linguri sos de soia

- 2 linguri ulei de susan

- 2 linguri amidon

- 4 linguri de apă

- 2 linguri zahăr

Pui cu Alune/Caju - Pui GongBao - Pas 4
Pas 5

Etapa 4 - Pregătim legumele

Morcovul se taie rondele subțiri, ardeii îi tăiați cubulețe medii.

Pui cu Alune/Caju - Pui GongBao - Pas 5
Pas 6

Aici ardeiul iute (la mine este unul bulgăresc neiute, pentru aromă), ghimbirul, usturoiul și ceapa verde (separați partea verde de cea albă).

Pui cu Alune/Caju - Pui GongBao - Pas 6
Pas 7

Ghimbirul se dă prin răzătoarea mică.

Ceapa (partea albă), usturoiul și ardeiul se toacă mărunt.

Partea verde de la ceapă o vom tăia mărunt și folosim la decor.

Pui cu Alune/Caju - Pui GongBao - Pas 7
Pas 8

Etapa 5 - Gătim!

Acum luăm o tigaie mare și adâncă, punem puțin ulei și călim pe foc iute pieptul de pui marinat.

Pui cu Alune/Caju - Pui GongBao - Pas 8
Pas 9

Când se rumenește ușor îl scoateți pe o farfurie și lăsați puțin la o parte.

Pui cu Alune/Caju - Pui GongBao - Pas 9
Pas 10

Tigaia rămâne pe foc, mai turnați puțin ulei în ea.

Adăugați ceapa, ghimbirul ras, usturoiul și ardeiul - le căliți repede 30-40 de secunde.

Pui cu Alune/Caju - Pui GongBao - Pas 10
Pas 11

Acum puneți morcovii și ardeii, amestecați periodic și căliți timp de 2-3 minute la foc iute.

Pui cu Alune/Caju - Pui GongBao - Pas 11
Pas 12

Adăugați carnea de pui și alunele călite - amestecați și mai lăsați 1-2 minute.

Pui cu Alune/Caju - Pui GongBao - Pas 12
Pas 13

La final turnați sosul pregătit la pasul 4, amestecați și căliți 2-3 minute până se leagă - veți observa că mâncarea devine puțin mai lipicioasă - așa și trebuie.

Pui cu Alune/Caju - Pui GongBao - Pas 13
Pas 14

Încideți focul, ornați mâncarea deasupra cu ceapa verde tocată.

Pui cu Alune/Caju - Pui GongBao - Pas 14
Pas 15

Serviți ca atare, dar și mai bine cu puțin orez simplu fiert. Pentru mine a fost o descoperire acest gust și nu se compară cu ce găsiți în comerț și restaurante - este mult mai aromată și gustoasă varianta de casă!

Poftă bună!

Pui cu Alune/Caju - Pui GongBao - Pas 15

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1500 g
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

timotei
timotei 20 Oct 2017, 17:41

Am inceput sa citesc reteta din curiozitate dar pina la urma mi s-ar facut pofta. Good job Lena🌹🌹🌹🌹🌹🌹

OleseaDanailaTantuc658
Olesea Tantuc (OleseaDanailaTantuc658) 10 Nov 2017, 11:58

Bună Lena, pot folosi otet de orez in loc de vin de orez? Mulțumesc

lena
Elena (lena) Olesea Tantuc (OleseaDanailaTantuc658) 10 Nov 2017, 12:15

Nu, au gust diferit, mai bine il omiti.

AnetteMaria246
Maria Anette (AnetteMaria246) 26 Sep 2022, 18:49

Ador aceasta rețeta! Multumesc pentru toate aceste retete minunate! Am gătit toate mâncărurile chinezesti și sunt foarte bune! Mai postați retete chinezesti, sunt mega bune!

lena
Elena (lena) Maria Anette (AnetteMaria246) 26 Sep 2022, 19:15

Cu drag! Neaparat voi mai pune.😉👍👍👍👍