Tiropitakia - plăcințele grecești cu brânză

Tiropitakia - plăcințele grecești cu brânză

Sunt geniale plăcințele grecești dar mai ales plăcințele grecești cu brânză - și asta v-o spun din experiența gustatului și gătitului de multe, multe plăcinte și de toate felurile. În timpul vacanței în Grecia am fost serviți cu aceste plăcinte de proprietara casei unde am stat și ne-a spus că se numesc Tiropitakia. Mi-a promis ea rețeta dar nu s-a ținut de cuvânt, așa că am căutat pe bloguri străine și am reușit să găsesc varianta exactă a acestor minunății. Mi-au ieșit la fel de bune și cu siguranță vor rămâne printre preferatele noastre - sunt minunate ca gustare sau aperitiv, la mic dejun, picnic și nu numai...

Pe lângă faptul că sunt moi, fragede și aromate, m-am minunat de ele că pot fi la fel de pufoase dar și puțin foietate. Foarte bună consistența, chiar aș zice că este un aluat genial și deosebit. Bineînțeles că umplutura a fost brânză Feta, dar puteți înlocui cu orice telemea asemănătoare de la noi.

Ingrediente

Unt
250 g
să fie moale, la temperatura camerei
Iaurt grecesc
200 g
cred că merge înlocuit și cu un iaurt bun local
Sare
0.5 lingurite
   
Făină albă
360 g
   
Praf de copt
2 lingurite
1 plic de 10g
Brânză feta sau telemea
300 g
   
Ouă
1 buc
   
Piper negru măcinat
0.25 lingurite
   
Gălbenuș de ou
1 buc
   

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol adânc puneți untul moale și îl amestecați bine cu un mixer de mână.

Tiropitakia - plăcințele grecești cu brânză - Pas 1
Pas 2

Adăugați apoi iaurtul și sarea, mixați încă 1 minut.

Tiropitakia - plăcințele grecești cu brânză - Pas 2
Pas 3

Acum puneți făina și praful de copt, amestecați aluatul cu o lingură până se încorporează bine ingredientele.

Tiropitakia - plăcințele grecești cu brânză - Pas 3
Pas 4

Apoi îl treceți pe masa presărată cu puțină făină și îl frământați ușor până se uniformizează puțin.

Îl lăsați așa să se odihnească 20-30 de minute.

Tiropitakia - plăcințele grecești cu brânză - Pas 4
Pas 5

În acest timp pregătim umplutura:

- sfărâmați brânza telemea cu mâinile sau furculița și o amestecați cu 1 ou și puțin piper măcinat după gust.

Tiropitakia - plăcințele grecești cu brânză - Pas 5
Pas 6

Dacă cumva brânza vă iese mai moale, adăugați 1-2 linguri de griș să absoarbă excesul de lichid și să nu curgă umplutura din plăcinte.

Tiropitakia - plăcințele grecești cu brânză - Pas 6
Pas 7

Acum luați aluatul și cu un făcăleț îl întindeți într-o foaie cam de 3mm grosime, vă ajutați cu făină să nu se lipească de masă.

Tăiați cercuri cu ajutorul unui pahar sau cană cu gura mai largă - cam de 8-10cm în diametru.

Resturile rămase de aluat le adunați și iarăși întindeți o foaie, tăiați, etc.

Tiropitakia - plăcințele grecești cu brânză - Pas 7
Pas 8

Pe fiecare cerc puneți câte 1 lingură din umplutura de brânză.

Tiropitakia - plăcințele grecești cu brânză - Pas 8
Pas 9

Pliati cercul în jumătate.

Tiropitakia - plăcințele grecești cu brânză - Pas 9
Pas 10

Și cu o furculiță presați atent marginile.

Tiropitakia - plăcințele grecești cu brânză - Pas 10
Pas 11

Plăcintele le aranjați într-o tavă de cuptor și ungeți cu puțin gălbenuș de ou.

Tiropitakia - plăcințele grecești cu brânză - Pas 11
Pas 12

Se coc în cuptor preîncălzit la 180-200 de grade timp de 15-20 de minute, sau până se rumenesc frumos.

Tiropitakia - plăcințele grecești cu brânză - Pas 12
Pas 13

Lăsați puțin să se răcorească și serviți cu mare plăcere. Sunt la fel de moi și minunate a doua zi, noi le-am servit ca aperitiv la un picnic și au avut mare succes de la mic la mare.

Poftă Bună!

Tiropitakia - plăcințele grecești cu brânză - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (8 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

andi
andi 09 Nov 2017, 16:23

Tava simpla,fara nimic?Multumesc.

lena
Elena (lena) andi 09 Nov 2017, 19:49

Da, aluatul este cu unt si placintele nu se lipesc. Eventual sa nu murdariti putin tava de galbenus o puteti proteja cu hartie de copt.

adri
adri 09 Nov 2017, 19:21

Untul poate fi de 65% sau musai de 82?

lena
Elena (lena) adri 09 Nov 2017, 19:49

Oricare, merge si cel de 65%.

adri
adri 09 Nov 2017, 19:52

Multumesc frumos, sper sa reusesc sa incerc reteta zilele astea

timotei
timotei 16 Nov 2017, 01:19

Mie mai tare imi plac pirojki dacit aceste placintele dar toti citi au mincat au zis ca acestea is mai bune. Asa ca am sa le mai fac daca ai mei au zis ca sunt gustoase.

Poza mea pentru rețetă:
Mari Nagy
Mari Nagy 20 Nov 2017, 10:40

Le-am facut ! Au fost absolut minunate ! Aluatul simplu si usor de lucrat cu el. Am facut foarte multe din retele tale si toate au iesit foarte bine, asta multumita tie si explicatiilor clare si simple. Multumesc inca o data pentru toate retele pe care le postezi. Offf ! Imi pare rau ca nu am facut poza dar sa stii, fara sa ma laud, aratau ca ale tale !

lena
Elena (lena) Mari Nagy 20 Nov 2017, 14:18

Super, sa aveti pofta mare!

violeta.nuky
violeta.nuky 20 Nov 2017, 19:56

Acum le-am executat,s-a mancat un platou,la restul sper sa fac maine o poza.Ca impresii,cred ca o sa pun mai multa sare,feta am gasit f buna,cea de la O...,iaurt grecesc si unt combinat 65+82,50+50%.Nu s-a infoliat aluatul,poate-mi spui tu daca ai idee,sau poate e de vina cuptorul meu, poate tu ai cu abur ,nu stiu.Dar una peste alta, a doua oara ,adik  saptamana viitoare sper sa iasa OK.Cu stima, Violeta

lena
Elena (lena) violeta.nuky 20 Nov 2017, 20:02

Am cuptor simplu, nu pe abur.

Sa fie mai foietate recomand untul mai gras si sa nu framanti foarte intens aluatul, doar cat sa se adune mai bine.

George T
George T 20 Nov 2017, 20:29

Este o reteta de nota 10 pe un site de nota 10.

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) George T 20 Nov 2017, 20:30

Multumesc!👍

violeta.nuky
violeta.nuky 20 Nov 2017, 21:16

Multam pentru raspuns.Aluatul a fost putin cam moale.Nu l-am framantat prea mult.Oricum prima oara nu iese perfect nimic.Cu stima,Violeta

CristinaPlaton864
Cristina Platon (CristinaPlaton864) 21 Nov 2017, 01:12

Foarte puhave si delicioase. Am presurat si seminte putin😊

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
corina cafy
Corina Ok (corina cafy) 24 Nov 2017, 23:13

Super bune,am respectat reteta si au iesit suuuper yamiiii....cand am scos din cuptor au si inceput sa dispara din tava :)

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Mihaela 14
Mihaela 14 07 Dec 2017, 23:50

Foarte bune, multumesc pentru reteta!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Carmen Silvia
Carmen Silvia 20 Dec 2017, 15:15

foarte usor de facut si mega gustoase placintelele ! le-am facut deja de 2 ori si le voi mai face cu siguranta! l-am umplut cu telemea si au fost delicioase!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
AnastasiaAmarii925
Anastasia (AnastasiaAmarii925) 31 Aug 2018, 16:38

Pur si simplu dementiale. Le-am facut pentru oaspetii de maine dar deja ma indoiesc ca o sa ajunga desi inca nu am scos a doua tava din cuptor. Mersi mult pentru reteta

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
KamyKamy657
Carmen Constantinescu (KamyKamy657) 03 Jul 2019, 15:28

Hmmm ce bine arata! O sa le fac și eu în weekend! O singură întrebare am, tava se unge cu unt înainte de coacere sau merge și cu hârtie de copt?

lena
Elena (lena) Carmen Constantinescu (KamyKamy657) 03 Jul 2019, 15:30

Doar hartie de copt, nu trebuie unsa cu nimic😉

KamyKamy657
Carmen Constantinescu (KamyKamy657) Elena (lena) 03 Jul 2019, 15:49

Mulțumesc mult Elena!

SimonaEne555
Simona Ene (SimonaEne555) 04 Jul 2019, 01:03

Sunt minunate! Multumesc!

NicoletaDaia366
Nicoleta Daia (NicoletaDaia366) 14 Aug 2019, 15:32

Multumesc pentru reteta!!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
ElenaMarin730
Elena Marin (ElenaMarin730) 18 Sep 2019, 11:27

Se poate pastra la rece aluatul pentru cateva ore?multumesc

lena
Elena (lena) Elena Marin (ElenaMarin730) 18 Sep 2019, 11:40

Da, sigur.

ElenaMarin730
Elena Marin (ElenaMarin730) Elena (lena) 18 Sep 2019, 11:51

Multumesc!

SimionMagda636
Simion Magda (SimionMagda636) 20 Mar 2022, 20:35

super Reteta! merci Lena!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Simion Magda (SimionMagda636) 20 Mar 2022, 20:56

Cu drag!🤗