Piftie de Curcan - sau Racituri ca la mama soacra

Piftie de Curcan - sau Racituri ca la mama soacra

Suntem permanent in cautare de retete noi si interesante, dar uitam de cele simple si de baza, cum este si aceasta reteta de piftie de curcan. De multe ori cand mergem in vizita la Chisinau, la mama soacra sau cumnatele mele, suntem serviti cu aceste racituri de curcan sau pui. Ideea mi se pare genial de simpla  - aduni ce-i mai bun de la un curcan sau pui(carne si pipote), dupa pofta inca niste sorici de porc - dar iese o piftie prinsa bine si foarte gustoasa. De la mama mea am invatat sa fac piftia de cocos, clasica si parca nu vedeam alte optiuni - ca doar cocosii de casa in Bucuresti sunt de negasit...si gelatina nu-mi place sa folosesc.

Dar sa ma intorc la pifta de mai jos - puteti la fel sa faceti din carne si pipote de pui, sau de curcan. Eu de obicei combin, cumpar un copan de curcan(pulpa inferioara cu os) si pipote de pui(inimile nu folosesc in piftie!), ca sunt mai mici si nu trebuie taiate sau portionate. Mic truc invatat de la soacra este sa iau si niste sorici de porc - este asa de bun in piftie, chiar si copiii il cauta, dar in plus prinde foarte bine raciturile. Nu folosesc deloc gelatina, pipotele si soriciul imi fac piftia foarte prinsa si ferma.

Puteti sa ornati cu legume si oua fierte, copiii au cautat anume portiunile cu felii de oua din piftie, se pot lua si oua de prepelita taiate in jumate, sa fie cu sectiunea colorata in sus. Iar la final, in ultimul pas, un mic sfat si reteta simpla de sos cu hrean si smantana pentru piftie si nu numai!

Ingrediente

Pulpa inferioara curcan
1 buc
puteti sa inlocuiti cu 2 copanele de pui
Pipote de curcan
300 g
eu as recomanda se luati mai bine pipote de pui, sunt mai mici si arata mai bine in piftie
Sorici de porc
200 g
este optional
Ceapa (mare)
1 buc
Frunza de dafin
2 buc
Piper negru(boabe)
5 buc
Usturoi(catei)
5 buc
Sare
1 linguri
reglati dupa gust
Morcovi
1 buc
il puteti fierbe impreuna cu carnea, puteti folosi si cartofi, oua fierte - pentru ornat

Pasi de urmat

1

Aici vedeti pulpa de curcan si pipote, in poza sunt cele de curcan, dar totusi raman la parerea ca pipotele de pui sunt mai bune in piftie.

Spalati bine si chiar puteti sa le tineti 2-3 ore in apa rece, sa fie mai limpezi raciturile.

2

Soriciul cumparat de mine la o macelarie mai buna, in sezonul de iarna se gaseste usor.

3

Daca nu gasesc la macelarii, iau de la magazinele cu tot feluri de mezeluri de Sibiu asa un sorici mai prefiert, este si el putin sarat.

4

Orice sorici luati, aveti grija sa-l spalati bine si curatati cu un cutit, de grasime in plus si impuritati.

5

Daca aveti o bucata mai mare taiati in 2-3 portiuni mai mici, sa fie ca niste rulouri.

6

Acum luam o cratita mare de 5 litri, puneti carnea si pipotele, adaugati soriciul - daca aveti.

7

Turnati apa rece exact cat sa acopere carnea, nu mai mult!

8

Puneti pe foc si cand incepe sa se formeze spuma deasupra, o strangeti si aruncati cat mai constient.

9

Faceti focul mic sub cratita, acoperiti cu capac si lasati piftia sa fiarba domol 2 ore.

10

Dupa aceste 2 ore adaugati in cratita 1 ceapa mare, frunza de dafin, piperul si 1 lingura de sare.

Lasati iar sa fiarba incet inca 1 ora - aveti mare grija, piftia acum trebuie doar sa bolboroseasca usor, sa nu fiarba intens!

Sfat! Gustul placut si complet de carne din piftie, vine anume de la aceasta fierbere inceata si de lunga durata. Nu as recomanda niciodata sa folositi oala de presiune pentru a fierbe raciturile!

11

Cam asa arata piftia dupa aceste 3 ore de fierbere.

Carnea de cocos sau porc eu o fierb 4-5 ore, dar pentru curcan si pui sunt suficiente 3 ore.

12

Acum recomand sa inchideti focul, lasati oala acoperita si uitati de piftie inca pentru 2 ore(da, fara foc!).

Stand asa in oala, carnea si zeama se patrund si mai bine cu aromele.

13

Dupa aceste 2 ore, scurgeti zeama din cratita intr-un bol mare.

Lasati asa pe masa carnea din cratita si zeama, sa se racoreasca bine.

Asta ca sa puteti lucra usor si sa repartizati carnea prin farfurii fara sa va frigeti. Iar zeama nu trebuie sa fie fierbinte cand puneti usturoiul in ea, va avea gust mai prost si il va opari.

14

Acum zeama este racorita, abia calda, si puteti sa puneti in ea usturoiul trecut prin presa.

15

Amestecati bine si potriviti de sare daca mai este nevoie.

De la mama mea stiu ca piftia trebuie sarata un pic mai mult, sa fie la limita, altfel este mai fada la gust pentru ca mai trage si carnea din sare. Cand se prinde veti vedea ca va fi perfect buna.

16

In farfurii putin adanci repartizati bucatele de carne, pipote si rulouri de sorici(il taiati in bucati mai mici).

Eu fac cam 3-4 farfurii mari din aceste cantitati - bineinteles puteti sa le faceti in forme mici, casolete, etc.

17

Zeama o turnati cu ajutorul unui polonic printr-o sita mica(chiar direct in farfurii) - sa nu aveti bucatele de usturoi si impuritati in piftie.

18

Puteti orna cu bucatele de oua fierte, morcovi, cartofi, etc.

Si puneti farfuriile in frigider sa se prinda bine, apoi acoperiti cu folie alimentara sa nu va miroase tot frigiderul a piftie :)

19

Ornati si cu verdeata chiar inainte sa le serviti, vor da culoare mai vie piftiei.

Este si mai buna cu un sos de hrean cu smantana pe langa. Pentru asta amestecati intr-un bol 2 linguri de smantana cu 2-3 linguri de hrean ras(se vinde ras in otet) si sare dupa gust.

O piftie buna este ca o opera de arta - nu trebuie multe ingrediente sofisticate dar o rezerva mare de timp si fiecare pas facut corect!

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kilograme (2-3 farfurii mari)
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 240 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Comentarii

alina sorican
alina sorican 11 dec 2017, 12:18

Arata grozav, am facut dupa reteta aceasta anii trecuti si a iesit extraordinar. Am insa o intrebare: exista vreo modalitate de congelare a piftiei? nu am incercat si ma gandeam, poate stie cineva. Multumesc! 

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) alina sorican 11 dec 2017, 12:34

Nu, din pacate piftia si tot ce este gelatinos nu se congeleaza. Dupa decongelare veti observa ca lasa multa apa si nu e prea apetisant :)

AngelikaSauciuc622
Angelika Sauciuc (AngelikaSauciuc622) alina sorican 11 dec 2017, 20:20

Eu mai fac uneori si asa: impart supa gata (cu carne)in doua parti. In una pun usturoi si prepar racitura pana la capat, iar pe cealalta o pun la congelator dupa ce se raceste complet. Daca mai am nevoie sa fac racitura, dezghet supa cu carne, o dau in clocor usor si scurt. Cand se raceste adaug usturoi si termin de facut racitura. In asa caz iti ia mai putin timp,daca scoti din congelator la timp.

nusica
nusica 11 dec 2017, 17:00

Nu as vrea cu sorici si anul trecut nu s-a inchegat bine fara gelatina si nici asa nu as vrea, ar fi bine sa fierb gaturi de curcan, mai multe pulpe inferioare, sau ce ar putea sa inchege bine o piftie de curcan? Multumesc

lena
Elena (lena) nusica 11 dec 2017, 17:08

Da, niste gaturi si pipote le vor prinde bine. Mai atent cu apa, sa nu puneti multa!

nusica
nusica Elena (lena) 11 dec 2017, 23:20

Multumesc!,

timotei
timotei nusica 11 dec 2017, 18:29

Nusica din cate stiu eu mama mea zicea sa punem la fiert picioare(labute)  se incheaga foarte bine de la ele.

nusica
nusica timotei 11 dec 2017, 23:18

Labute????😲🙉😿💩?

timotei
timotei nusica 12 dec 2017, 05:49

Da, pui la fiert dar in farfurie nu le pui daca nu vrei.

timotei
timotei 11 dec 2017, 18:32

Vai Lena ce pofta mi-ai facut de racitura cu sorici dar nustiu de unde sa cumpar , nu am  vazut niciodata aici unde stau eu. Si uite ca nu am stiut ca gîturile si pipotele fac sa prinda piftia bine.

CarmenMerisanu156
Carmen Merisanu (CarmenMerisanu156) 13 dec 2017, 15:18

arata foarte bine.

OleseaDanailaTantuc658
Olesea Tantuc (OleseaDanailaTantuc658) 23 dec 2017, 10:02

Bună Lena. Te rog sa mă ajuți cu 2 intrebari :

1. Vreau sa fac piftie dintr-un cocos de tara de 2kg si un picior de porc. Cum fac cu ceapa, condimentele si usturoiul: dublez, triplez cantitatea?

2. Ceapa si restul condimentelor le adaug dupa ce fierbe carnea 2 ore sau mai mult:3-4 ore? Mai sus ziceai ca cocosul si carnea de porc fierb mai multe ore.

Mulțumesc mult.

lena
Elena (lena) Olesea Tantuc (OleseaDanailaTantuc658) 23 dec 2017, 13:13

Olesea, vedeti reteta de Piftie sau Racituri de pui de pe site, acolo am explicat cum si cat fierbeti, pe pasi.

AlexandraSimion150
Alexandra Simion (AlexandraSimion150) 29 dec 2017, 15:48

Buna Lena! Am si eu o intrebare. Am luat 2 aripi imense de curcan in ideea ca se incheaga bine. Acum am vazut reteta ta si faptul ca imi trebuie ai pipote. Crezi ca se leaga fara ele, ca nu am cum sa mai adaug acum, avand in vedere ca le-am pus deja la foc?

lena
Elena (lena) Alexandra Simion (AlexandraSimion150) 29 dec 2017, 15:58

S-ar putea sa se lege, dar daca maine le vezi lichide in farfurii, scurge zeama si adauga gelatina.

AlexandraSimion150
Alexandra Simion (AlexandraSimion150) Elena (lena) 29 dec 2017, 18:59

Am inteles. Mersi 😘