Suntem permanent în căutare de rețete noi și interesante, dar uităm de cele simple și de bază, cum este și această rețetă de piftie de curcan. De multe ori când mergem în vizită la Chișinău, la mama soacră sau cumnatele mele, suntem serviți cu aceste răcituri de curcan sau pui. Ideea mi se pare genial de simplă - aduni ce-i mai bun de la un curcan sau pui (carne și pipote), după poftă încă niște șorici de porc - dar iese o piftie prinsă bine și foarte gustoasă. De la mama mea am învățat să fac piftia de cocoș, clasică și parcă nu vedeam alte opțiuni - că doar cocoșii de casă în București sunt de negăsit... și gelatina nu-mi place să folosesc.
Dar să mă întorc la pifta de mai jos - puteți la fel să faceți din carne și pipote de pui, sau de curcan. Eu de obicei combin, cumpăr un copan de curcan (pulpa inferioară cu os) și pipote de pui (inimile nu folosesc în piftie!), că sunt mai mici și nu trebuie tăiate sau porționate. Mic truc învățat de la soacră este să iau și niște șorici de porc - este așa de bun în piftie, chiar și copiii îl caută, dar în plus prinde foarte bine răciturile. Nu folosesc deloc gelatină, pipotele și șoriciul îmi fac piftia foarte prinsă și fermă.
Puteți să ornați cu legume și ouă fierte, copiii au căutat anume porțiunile cu felii de ouă din piftie, se pot lua și ouă de prepeliță tăiate în jumate, să fie cu secțiunea colorată în sus. Iar la final, în ultimul pas, un mic sfat și rețetă simplă de sos cu hrean și smântână pentru piftie și nu numai!