Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră

Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră

Suntem permanent în căutare de rețete noi și interesante, dar uităm de cele simple și de bază, cum este și această rețetă de piftie de curcan. De multe ori când mergem în vizită la Chișinău, la mama soacră sau cumnatele mele, suntem serviți cu aceste răcituri de curcan sau pui. Ideea mi se pare genial de simplă - aduni ce-i mai bun de la un curcan sau pui (carne și pipote), după poftă încă niște șorici de porc - dar iese o piftie prinsă bine și foarte gustoasă. De la mama mea am învățat să fac piftia de cocoș, clasică și parcă nu vedeam alte opțiuni - că doar cocoșii de casă în București sunt de negăsit... și gelatina nu-mi place să folosesc.

Dar să mă întorc la pifta de mai jos - puteți la fel să faceți din carne și pipote de pui, sau de curcan. Eu de obicei combin, cumpăr un copan de curcan (pulpa inferioară cu os) și pipote de pui (inimile nu folosesc în piftie!), că sunt mai mici și nu trebuie tăiate sau porționate. Mic truc învățat de la soacră este să iau și niște șorici de porc - este așa de bun în piftie, chiar și copiii îl caută, dar în plus prinde foarte bine răciturile. Nu folosesc deloc gelatină, pipotele și șoriciul îmi fac piftia foarte prinsă și fermă.

Puteți să ornați cu legume și ouă fierte, copiii au căutat anume porțiunile cu felii de ouă din piftie, se pot lua și ouă de prepeliță tăiate în jumate, să fie cu secțiunea colorată în sus. Iar la final, în ultimul pas, un mic sfat și rețetă simplă de sos cu hrean și smântână pentru piftie și nu numai!

Ingrediente

Pulpă inferioară curcan
1 buc
puteți să înlocuiți cu 2 copanele de pui
Pipote de curcan
300 g
eu aș recomanda să luați mai bine pipote de pui, sunt mai mici și arată mai bine în piftie
Șorici de porc
200 g
este opțional
Ceapă (mare)
1 buc
   
Frunză de dafin
2 buc
   
Piper negru(boabe)
5 buc
   
Usturoi (cățeii)
5 buc
   
Sare
1 lingura
reglați după gust
Morcovi
1 buc
îl puteți fierbe împreună cu carnea, puteți folosi și cartofi, ouă fierte - pentru ornat

Pași de urmat

Pas 1

Aici vedeți pulpa de curcan și pipote, în poză sunt cele de curcan, dar totuși rămân la părerea că pipotele de pui sunt mai bune în piftie.

Spălați bine și chiar puteți să le țineți 2-3 ore în apă rece, să fie mai limpezi răciturile.

Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră - Pas 1
Pas 2

Șoriciul cumpărat de mine la o măcelărie mai bună, în sezonul de iarnă se găsește ușor.

Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră - Pas 2
Pas 3

Dacă nu găsesc la măcelării, iau de la magazinele cu tot felul de mezeluri de Sibiu așa un șorici mai prefiert, este și el puțin sărat.

Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră - Pas 3
Pas 4

Orice șorici luați, aveți grijă să-l spălați bine și curățați cu un cuțit, de grăsime în plus și impurități.

Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră - Pas 4
Pas 5

Dacă aveți o bucată mai mare tăiați în 2-3 porțiuni mai mici, să fie ca niște rulouri.

Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră - Pas 5
Pas 6

Acum luăm o cratiță mare de 5 litri, puneți carnea și pipotele, adăugați șoriciul - dacă aveți.

Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră - Pas 6
Pas 7

Turnați apă rece exact cât să acopere carnea, nu mai mult!

Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră - Pas 7
Pas 8

Puneți pe foc și când începe să se formeze spumă deasupra, o strângeți și aruncați cât mai conștiincios.

Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră - Pas 8
Pas 9

Faceți focul mic sub cratiță, acoperiți cu capac și lăsați piftia să fiarbă domol 2 ore.

Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră - Pas 9
Pas 10

După aceste 2 ore adăugați în cratiță 1 ceapă mare, frunză de dafin, piperul și 1 lingură de sare.

Lăsați iar să fiarbă încet încă 1 oră - aveți mare grijă, piftia acum trebuie doar să bolborosească ușor, să nu fiarbă intens!

Sfat! Gustul plăcut și complet de carne din piftie, vine anume de la această fierbere încetă și de lungă durată. Nu aș recomanda niciodată să folosiți oala de presiune pentru a fierbe răciturile!

Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră - Pas 10
Pas 11

Cam așa arată piftia după aceste 3 ore de fierbere.

Carnea de cocoș sau porc eu o fierb 4-5 ore, dar pentru curcan și pui sunt suficiente 3 ore.

Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră - Pas 11
Pas 12

Acum recomand să închideți focul, lăsați oala acoperită și uitați de piftie încă pentru 2 ore (da, fără foc!).

Stând așa în oală, carnea și zeama se pătrund și mai bine cu aromele.

Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră - Pas 12
Pas 13

După aceste 2 ore, scurgeți zeama din cratiță într-un bol mare.

Lăsați așa pe masă carnea din cratiță și zeama, să se răcorească bine.

Asta ca să puteți lucra ușor și să repartizați carnea prin farfurii fără să vă frigeți. Iar zeama nu trebuie să fie fierbinte când puneți usturoiul în ea, va avea gust mai prost și îl va opări.

Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră - Pas 13
Pas 14

Acum zeama este răcorită, abia caldă, și puteți să puneți în ea usturoiul trecut prin presă.

Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră - Pas 14
Pas 15

Amestecați bine și potriviți de sare dacă mai este nevoie.

De la mama mea știu că piftia trebuie sărată un pic mai mult, să fie la limită, altfel este mai fadă la gust pentru că mai trage și carnea din sare. Când se prinde veți vedea că va fi perfect bună.

Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră - Pas 15
Pas 16

În farfurii puțin adânci repartizați bucățele de carne, pipote și rulouri de șorici (îl tăiați în bucăți mai mici).

Eu fac cam 3-4 farfurii mari din aceste cantități - bineînțeles puteți să le faceți în forme mici, casolete, etc.

Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră - Pas 16
Pas 17

Zeama o turnați cu ajutorul unui polonic printr-o sită mică (chiar direct în farfurii) - să nu aveți bucățele de usturoi și impurități în piftie.

Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră - Pas 17
Pas 18

Puteți orna cu bucățele de ouă fierte, morcovi, cartofi, etc.

Și puneți farfuriile în frigider să se prindă bine, apoi acoperiți cu folie alimentară să nu vă miroase tot frigiderul a piftie :)

Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră - Pas 18
Pas 19

Ornați și cu verdeață chiar înainte să le serviți, vor da culoare mai vie piftiei.

Este și mai bună cu un sos de hrean cu smântână pe lângă. Pentru asta amestecați într-un bol 2 linguri de smântână cu 2-3 linguri de hrean ras (se vinde ras în oțet) și sare după gust.

O piftie bună este ca o operă de artă - nu trebuie multe ingrediente sofisticate dar o rezervă mare de timp și fiecare pas făcut corect!

Poftă Bună!

Piftie de Curcan - sau Răcituri ca la mama soacră - Pas 19

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (2-3 farfurii mari)
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 240 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

alina sorican
alina sorican 11 Dec 2017, 12:18

Arata grozav, am facut dupa reteta aceasta anii trecuti si a iesit extraordinar. Am insa o intrebare: exista vreo modalitate de congelare a piftiei? nu am incercat si ma gandeam, poate stie cineva. Multumesc! 

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) alina sorican 11 Dec 2017, 12:34

Nu, din pacate piftia si tot ce este gelatinos nu se congeleaza. Dupa decongelare veti observa ca lasa multa apa si nu e prea apetisant :)

AngelikaSauciuc622
Angelika Sauciuc (AngelikaSauciuc622) alina sorican 11 Dec 2017, 20:20

Eu mai fac uneori si asa: impart supa gata (cu carne)in doua parti. In una pun usturoi si prepar racitura pana la capat, iar pe cealalta o pun la congelator dupa ce se raceste complet. Daca mai am nevoie sa fac racitura, dezghet supa cu carne, o dau in clocor usor si scurt. Cand se raceste adaug usturoi si termin de facut racitura. In asa caz iti ia mai putin timp,daca scoti din congelator la timp.

nusica
nusica 11 Dec 2017, 17:00

Nu as vrea cu sorici si anul trecut nu s-a inchegat bine fara gelatina si nici asa nu as vrea, ar fi bine sa fierb gaturi de curcan, mai multe pulpe inferioare, sau ce ar putea sa inchege bine o piftie de curcan? Multumesc

lena
Elena (lena) nusica 11 Dec 2017, 17:08

Da, niste gaturi si pipote le vor prinde bine. Mai atent cu apa, sa nu puneti multa!

nusica
nusica Elena (lena) 11 Dec 2017, 23:20

Multumesc!,

timotei
timotei nusica 11 Dec 2017, 18:29

Nusica din cate stiu eu mama mea zicea sa punem la fiert picioare(labute)  se incheaga foarte bine de la ele.

nusica
nusica timotei 11 Dec 2017, 23:18

Labute????😲🙉😿💩?

timotei
timotei nusica 12 Dec 2017, 05:49

Da, pui la fiert dar in farfurie nu le pui daca nu vrei.

timotei
timotei 11 Dec 2017, 18:32

Vai Lena ce pofta mi-ai facut de racitura cu sorici dar nustiu de unde sa cumpar , nu am  vazut niciodata aici unde stau eu. Si uite ca nu am stiut ca gîturile si pipotele fac sa prinda piftia bine.

CarmenMerisanu156
Carmen Merisanu (CarmenMerisanu156) 13 Dec 2017, 15:18

arata foarte bine.

OleseaDanailaTantuc658
Olesea Tantuc (OleseaDanailaTantuc658) 23 Dec 2017, 10:02

Bună Lena. Te rog sa mă ajuți cu 2 intrebari :

1. Vreau sa fac piftie dintr-un cocos de tara de 2kg si un picior de porc. Cum fac cu ceapa, condimentele si usturoiul: dublez, triplez cantitatea?

2. Ceapa si restul condimentelor le adaug dupa ce fierbe carnea 2 ore sau mai mult:3-4 ore? Mai sus ziceai ca cocosul si carnea de porc fierb mai multe ore.

Mulțumesc mult.

lena
Elena (lena) Olesea Tantuc (OleseaDanailaTantuc658) 23 Dec 2017, 13:13

Olesea, vedeti reteta de Piftie sau Racituri de pui de pe site, acolo am explicat cum si cat fierbeti, pe pasi.

AlexandraSimion150
Alexandra Simion (AlexandraSimion150) 29 Dec 2017, 15:48

Buna Lena! Am si eu o intrebare. Am luat 2 aripi imense de curcan in ideea ca se incheaga bine. Acum am vazut reteta ta si faptul ca imi trebuie ai pipote. Crezi ca se leaga fara ele, ca nu am cum sa mai adaug acum, avand in vedere ca le-am pus deja la foc?

lena
Elena (lena) Alexandra Simion (AlexandraSimion150) 29 Dec 2017, 15:58

S-ar putea sa se lege, dar daca maine le vezi lichide in farfurii, scurge zeama si adauga gelatina.

AlexandraSimion150
Alexandra Simion (AlexandraSimion150) Elena (lena) 29 Dec 2017, 18:59

Am inteles. Mersi 😘

MariaVerdes642
Maria Verdes (MariaVerdes642) 04 Feb 2018, 12:04

Et voila! Arătos și delicios! Mulțumesc, Lena! 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Maria Verdes (MariaVerdes642) 04 Feb 2018, 12:15

Mi-ati facut pofta! Trebuie sa mai repet si eu 👍