Trandafiri cu bezea si nuci

Trandafiri cu bezea si nuci

O reteta foarte buna, la noi in familie se fac de Craciun mai mult de 10 ani - si sunt fursecurile preferate a tatalui meu(si el nu este mare amator de dulciuri). Combinatia de aluat pufos, bezea si nuci este exact ceea ce trebuie - se topesc in gura si poti manca continuu din ele.

Ingrediente

Oua
4 buc
Unt
300 g
Smantana
200 g
Drojdie uscata
2 linguri
2 linguri rase - sau 25g de drojdie proaspata
Zahar
2 pahare
Faina alba calitate superioara
3 pahare
Nuci
1 pahar

Pasi de urmat

Pas 1

Topiti untul la un foc foarte mic, apoi il racoriti putin.

Trandafiri cu bezea si nuci - Pas 1
Pas 2

Separati albusurile de galbenusuri. Albusurile le puneti intr-un bol mic si lasati la frigider pana pregatiti aluatul.

Trandafiri cu bezea si nuci - Pas 2
Pas 3

La galbenusuri adaugati smantana si amestecati. Daca folositi drojdie proaspata o incorporati mai intai in galbenusuri apoi puneti smantana.

Trandafiri cu bezea si nuci - Pas 3
Pas 4

Apoi se adauga untul topit, amestecati.

Trandafiri cu bezea si nuci - Pas 4
Pas 5

Si drojdia uscata.

Trandafiri cu bezea si nuci - Pas 5
Pas 6

Urmeaza faina - framantati aluatul, este moale dar nu se lipeste de maini. Sa nu adaugati mai multa faina, numai pentru a lucra aluatul pe masa, mai incolo.

Trandafiri cu bezea si nuci - Pas 6
Pas 7

Acoperiti aluatul cu o folie si il puneti la frigider pentru minim o ora, maxim o noapte. Se poate face aluatul seara si sa se coaca fursecurile dimineata.

Trandafiri cu bezea si nuci - Pas 7
Pas 8

Acum incepe procesul de formare a trandafirilor. Mai intai impartiti aluatul in 16 bucatele de aceeasi dimensiune. Le framantati putin cu faina in forma de bilute si le puneti pe o tava/farfurie. Lasati 10 min sa se odihneasca.

Trandafiri cu bezea si nuci - Pas 8
Pas 9

In acest timp pregatim amestecul de bezea cu nuci. Mai intai bateti bine cu mixerul albusurile pana stau bine si nu curg din bolul in care le bateti, apoi adaugati treptat zaharul si continuati se bateti inca 3-5 min.

Trandafiri cu bezea si nuci - Pas 9
Pas 10

Adaugati nucile maruntite bine si amestecati atent.

Trandafiri cu bezea si nuci - Pas 10
Pas 11

Pe o suprafata presarata cu faina intindeti fiecare bila de aluat. Este perfect sa o intindeti cat mai subtire(1-2mm) si in forma mai dreptunghiulara (presarati faina in timpul intinderii ca sa nu se lipeasca de masa). Apoi ungeti cu 2 linguri de bezea(asa am calculat eu si mi-a ajuns exact pentru tot aluatul) foaia intinsa.

Trandafiri cu bezea si nuci - Pas 11
Pas 12

Apoi rulati foia si taiati bucatele de 1,5 - 2 cm din ea.

Trandafiri cu bezea si nuci - Pas 12
Pas 13

Fiecare bucata taiata o intoarceti si un pic desfaceti marginile - astia si sunt trandafirii. Ii puneti pe o tava unsa cu putin ulei si dati la cuptor la temperatura medie.

Trandafiri cu bezea si nuci - Pas 13
Pas 14

Aveti grija sa nu-i prajiti prea tare, trebuie sa fie usor roz la culoare.

Trandafiri cu bezea si nuci - Pas 14
Pas 15

Le scoateti pe o tava sau farfurie mai mare sa se racoreasca.

Trebuie sa va organizati in asa fel - sa aveti 2 tavi, in timp ce una se coace voi pregatiti a 2-a. Apoi scoateti trandafirii din ea, o spalati, stergeti si iarasi pregatiti cealalta partida pana se coace cealalta tava.

Ca si cantitate mi-a iesit o tava buna. Va asigur ca nu sunt multe, se papa foarte bine si repede, in plus sunt buni chiar si peste o saptamana - pastrati in loc uscat si ermetic.

Trandafiri cu bezea si nuci - Pas 15
Pas 16

Cand ii puneti pe masa festiva puteti sa-i presarati cu putin zahar pudra pentru innobilare :)

Pofta Buna!

Trandafiri cu bezea si nuci - Pas 16

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 kg (vedeti in pasul 15 tava cu fursecuri)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (9 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

adrianamo
adrianamo 22 Dec 2009, 17:37

tare bine arata...cred ca fac o tura,ca tot sant acum bagata in fursecarit.

spune-mi doar..ce fel de pahar folosesti.cantareste te rog un pahar de faina si unul de zahar,daca poti, sau pune o poza

david
david 22 Dec 2009, 17:38

arata bestial!

oare merge si cu altceva in afara de nuci? ca nu suntem fani niciunul din familie.

lena
Elena (lena) david 22 Dec 2009, 18:40

Paharul meu este gradat si are 300 ml. Cu prima ocazie pun si o poza pe forum. De nuci, stiu pe cineva care nu pune deloc nuci in bezea si biscuitii sunt la fel de buni.

Galia
Galia 24 Dec 2009, 12:53

Eu le ador!!!!

Nota mea pentru reteta:
adrianamo
adrianamo 28 Dec 2009, 09:53

Salutare!

Ati papat toti trandafirii?

Eu am facut pana la urma sarati(din lipsa de nuca).Mi-am amintit ca aveam o reteta de pateuri cu branza care suna la fel ca a ta de trandafiri,am facut si o poza,ma duc s-o pun la retete..

mioara
mioara 16 Jan 2010, 22:14

lena, as vrea sa aflu reteta de saratele cu cascaval,

lena
Elena (lena) 16 Jan 2010, 22:22

Le voi face si voi pune pe site, dar mai tarziu. Pana atunci poti da o cautare pe google si sigur gasesti multe variante.

Eliza Petrescu
Eliza Petrescu 22 Apr 2011, 14:05

Salut! As vrea sa te intreb daca trandafirii sunt crocanti?

lena
Elena (lena) Eliza Petrescu 22 Apr 2011, 14:50

Da, sunt crocanti si pufosi(de la bezea)

Eliza Petrescu
Eliza Petrescu 26 Apr 2011, 15:04

si aceasta reteta s-a primit de nota 10. multumesc mult!

Nota mea pentru reteta:
mioara
mioara 29 Apr 2011, 22:21

super

anarica
anarica 26 Oct 2011, 14:40

arata foarte bine , cred ca sunt si bune, le fac si eu

Nota mea pentru reteta:
veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 04 Dec 2011, 18:04

Lena, par excelente..vreau sa le fac si eu..sa speram ca o sa iasa.Te rog spune-mi aproximativ cite bucati ies? Vreau sa le duc la servici la colegi si as vrea sa stiu daca ajung.Te rog de asemenea daca poti sa imi recomanzi tot ceva dulciuri care sa iasa bune si multe...Te apreciez pentru tot ce faci....de azi incolo te vizitez zilnic.Site-ul tau e super!!! O sa il recomand prietenelor mele.Mult succes in continuare!

lena
Elena (lena) Veronica-Daniela (veronica cluj) 04 Dec 2011, 20:10

Veronica, iese cam un platou mare ca la pasul 15, si mai toate retetele au mentionate numarul de portii - dar sa stii ca si la mine merg toate retetele, imi place sa fie cantitate suficienta si mai mare, sa ajunga la toti :)

Multumesc mult de apreciere si recomandari!

jojo
jojo 05 Dec 2011, 01:53

foarte buni ,felicitari

veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 24 Dec 2011, 17:56

Facut, mincat, pozat! Asta e ce am reusit sa mai salvez! Acord din nou 5 stele!Sarumina pentru reteta!

Poza mea pentru reteta:
veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 24 Dec 2011, 17:57

Inca o poza!

Poza mea pentru reteta:
tamara
tamara 01 Jun 2012, 12:35

Multumesc de receta!

Nota mea pentru reteta:
patri
patri 05 Jan 2014, 20:44

Lena, sunt super retetele tale, ieftine, delicioase si ies asa k la carte. nu stiu cum stai cu uneltele de bucatarie, dar sa stii k recent am descoperit pe ebay minunatii de unelte pt prajituri, decor, iceing, forme din silicon pentru copii la care piata romaneasca nici nu viseaza. mi-am luat cateva si sunt fff ieftine si nici nu prea stiu sa le folosesc; dar pt cine se pricepe ...sunt irezistibile!

Cornelia BB
Cornelia BB 05 Jul 2014, 07:02

Ai mei trandafirasi 

Poza mea pentru reteta:
Rosemaryna
Rosemaryna 15 Oct 2014, 21:25

Lena , ai incercat vreodata reteta "Trubochki" ? Pe net sunt multe dar sunt curioasa cum ar iesi la tine ;)  As face de sarbatorile ce se apropie . 

lena
Elena (lena) Rosemaryna 16 Oct 2014, 16:50

Am facut trubochki din aluat de foietaj - dar va trebuie un fel de tuburi de inox, se vand pe la magazinele cu ustensile de prajituri.

La fel si cele din vafe, dar va trebuie aparat de vafe subtiri.

Din pacate acum nu am timp, sper pana in sarbatori sa reusesc sa le incerc.

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 21 Nov 2014, 18:18

Textura fina fina. Cea mai  mare placere sa lucrez cu asa aluat. Merci Lena

Poza mea pentru reteta:
Mihaela-negrescu
Mihaela-negrescu 10 Apr 2015, 00:14

ms mult de reteta...am incercat una  din gama ta  de retete  mia iesit super...si am devenit o fana...cind vreau sa  gatesc  iau reteta deaici....azi am facut trandafirasi..sunt minunati si la aspect si la gust !

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Diana79
Diana79 24 Dec 2015, 23:27

Buna, Lena! La ce temperatura mai exact se coc?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Diana79 25 Dec 2015, 09:45

160-180 grade

eduardu
Eduardu (eduardu) 10 Jan 2017, 12:41

Foarte buni trandafirasii,nici prea dulci,foarte apreciati de copii!!! Am insa o nemultumire,orice as face nu-si pastreaza forma aia frumoasa,asa cum sunt si in poza ta de prezentare.ce-i drept acum i-am facut cu untura in loc de unt,lapte batut in loc de smantana si seminte de f.soarelui,coapte si maruntite cu blenderul in loc de nuci(ca nu am mai avut).dar la fel am patit si atunci cand i-am facut ca la carte! gustul este demential,chiar daca sunt "urati" :)))

lena
Elena (lena) Eduardu (eduardu) 10 Jan 2017, 14:40

Este o chestie de calibrare-indemanare mai mult, adica sa pui umplutura de bezea un pic mai putina si sa le rulezi mai atent :) Bezeaua multa da gust bun dar le deformeaza.

eduardu
Eduardu (eduardu) Elena (lena) 10 Jan 2017, 15:04

Am inteles, asa voi face data viitoare,adica cat de curand! e un dulce care merge oricand! ma gandeam chiar sa le las asa dupa ce le tai si sa le pun direct in tava fara a mai desface marginile,sa iasa ca niste pernite umplute...

Sin Elena
Sin Elena 13 Oct 2017, 08:01

Pentru concurs

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
FlorinaC
Florina (FlorinaC) 10 Dec 2017, 14:45

Foarte foarte buni trandafirii cu nuca si bezea. Voi repeta reteta cat de curand. Multumesc

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
LiaDinu
LiaDinu 22 Dec 2017, 13:16

Buna.Multumesc ptr tot efortul tau.Am facut nenumarate retete cu succes. Am o intrebare: tot zaharul se pune la bezea ?

lena
Elena (lena) LiaDinu 22 Dec 2017, 15:33

Da, merge totul in bezea.

PopescuCristian415
Popescu Cristian (PopescuCristian415) 09 Nov 2019, 15:14

Doresc să fac şi eu această prăjitură, vreau să ştiu cât înseamnă un pahar de făină, un pahar de zahăr şi un pahar de nucă ca gramaj? Ar fi de un real folos dacă ați indica în unități de măsură ingredientele folosite. Paharele şi cănile n-au toate acelaşi volum. Vă rog cu respect dacă se poate să lămuriți aspectele la care am făcut referire. Mulțumesc!

lena
Elena (lena) Popescu Cristian (PopescuCristian415) 09 Nov 2019, 15:27

Din pacate anume la aceasta reteta va pot spune ca este un pahar de 250ml. Reteta este de la bunica si ea nu avea cantar de bucatarie. In timp cred ca voi corecta, dar ca sa nu va retin puteti folosi paharul fara griji.

MarianaPapusa588
Mariana Papusa (MarianaPapusa588) 10 Jan 2020, 20:26

😉👍

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: