Ciorba de burta

Ciorba de burta

Sunteti si voi in clubul celor care nu suporta ciorba de burta? Am fost si eu foarte mult timp, pana mi-am luat inima in dinti si am inceput sa citesc multe retete, metode si chiar s-o gatesc. Am zis eu ca totusi la cat de multa lume nu o place, sunt si foarte multi care o adora. Ca sa nu stric produsele acasa degeaba, mai intai am cerut o ciorba de burta la restaurant, asa am putut sa fiu obiectiva, sa observ ce imi place si ce poate fi imbunatatit, si nu in ultimul rand daca ma bag in aceasta aventura!

Asa in multe teste, metode, si retete de ciorba de burta vin cu varianta care ne place noua cel mai mult. O gatesc deja de multe ori, sotul o adora(dar a fost si el in clubul haterilor de ciorba de burta:), copii tot o mananca bine, iar eu o savurez si ma bucur ca am trecut cu bine peste aceasta provocare, la prima vedere imposibila.

Reteta mea de ciorba de burta este simpla, dar sunt cateva aspecte pe care insist neaparat - sa fie o burta din sursa verificata(vedeti in pasi de care cumpar eu si cum o pregatesc pentru ciorba), sa fiarba impreuna cu niste oase de manzat mai cu carne si sa fie dreasa corect. O savurez si in regimul low-carb, cele cateva fire de morcov din ciorba sunt doar pentru culoare si nu va strica deloc regimul.

Eu zic sa incercati, in toti pasii vedeti mici trucuri care m-au ajutat sa trec peste toate obiectiile obisnuite la ciorba de burta, si sa ne bucuram de ea - merita, ca e buna tare!

Ingrediente

Burta de vita
500 g
eu cumpar burta deja curatata, dar intreaga - nici intr-un caz feliata!
Oase cu carne(vita/porc)
500 g
Telina
1 buc
Radacina patrunjel(albitura)
1 buc
Ceapa alba
1 buc
Morcovi
1 buc
Smantana dulce 30%
350 ml
puteti inlocui cu smantana simpla, mai grasa
Galbenusuri de ou
5 buc
Usturoi(catei)
4 buc
Sare
1 linguri
reglati dupa gust
Piper negru macinat
0.25 lingurite
Bicarbonat de sodiu
1 linguri
Otet
3 linguri
Ulei
50 ml

Pasi de urmat

1

Prin multe teste am ales si ma impac bine cu aceasta marca de burta de la Kaufland. Este curatata bine, se vinde proaspat refrigerata si mirosul specific nu este intens.

Am incercat sa iau ceva similar de la Carrefour si m-am cam chinuit sa scap de miros...Si nici intr-un caz nu luati burta gata taiata felii subtiri, daca nu suportati mirosul si textura - acolo le veti avea din plin!

Apropo, eu cumpar burta chiar daca nu planific sa fac ciorba imediat, dar am drum la magazin. O pun la congelator si folosesc cand ne vine pofta.

2

Spal bine burta si o pun intr-un bol adanc, torn multa apa rece cat s-o acopere bine si adaug 1 lingura de bicarbonat.

3

Adaugati inca 2-3 linguri de otet si amestecati bine cu mainile, sa se distribuie si dizolve toate ingredientele.

Acoperiti bolul cu un capac si puneti la frigider pentru minim 12 ore, eu las peste noapte de obicei.

Toata aceasta procedura este pentru a scapa de mirosul intens specific burtei - eu ii zic miros de grajd :)

4

Dupa acest timp scot burta din apa cu bicarbonat si otet, o spal bine sub jet de apa la robinet si o tai in 2 jumatati.

Ati observat ca folosesc doar 500g de burta in ciorba, dar se vinde de obicei la 1 kg. Cealalta jumatate dupa oparire o pun la congelator si folosesc in alta tura de ciorba, si nu mai repet pasii de mai sus.

5

Inca un pas in plus in lupta cu mirosul - mai oparesc burta in apa clocotita cu sare 2-3 minute. Puteti sari peste acest pas daca nu sunteti prea sensibili sau nu aveti probleme cu acest aspect.

Observati ca burta dupa oparit se mai strange si compacteaza.

6

Dupa oparit o las putin sa se racoreasca si mai verific sa nu aiba pielite mici sau imperfectiuni, le scot cu cutitul sau foarfeca.

Eu sunt destul de sensibila la mirosuri si texturi ciudate, de aici si toti acesti pasi pentru a curata burta cat mai bine inainte de folosire.

7

Intr-o oala de ciorba cam de 4-5 litri puneti oasele cu carne, o radacina mica de telina, una de albitura si 1 ceapa.

Sfat - Eu fierb de obicei carnea si oasele pentru ciorba in multicooker, asa se fierb in voie si nu trebuie supravegheate chiar daca plec de acasa.

8

Adaugati burta pregatita anterior si turnati apa cat sa acopere bine toate ingredientele.

Cand incepe sa fiarba, scot spuma si las la foc domol 3-4 ore.

9

Cam asa arata dupa fierbere, timpul exact depinde de carne - opriti fierberea cand este moale si se scoate usor de pe oase.

10

Acum scoateti din supa oasele cu carne, burta fiarta si legumele - lasati sa se racoreasca putin.

Legumele eu le arunc, si-au lasat aromele in ciorba si nu le mai vad rostul.

11

Supa o mai trec prin sita, sa nu aiba eventuale bucatele de oase si cheaguri fierte.

12

Morcovul se da prin razatoarea mica, cea mai fina.

Il caliti 5 min direct in oala de ciorba, sau separat intr-o tigaie, cu aproximativ 50-100ml de ulei.

13

Adaugati supa de carne peste mocovul calit.

14

Carnea o scoateti de pe oase si o rupeti bucatele mici. O puneti in oala cu ciorba si lasati pana incep sa fiarba toate.

Burta se taie felii cat mai subtiri si mici, daca nu va place textura eu recomand anume asa sa faceti - sa fie cat mai mici bucatile. Combinate cu carnea veti scapa de acea senzatie, va fi ca un sorici fiert.

15

In acest timp amestecati bine intr-un bol galbenusurile cu smantana.

16

Luati aproximativ 10 polonice din supa fierbinte si le turnati incet si pe rand in bolul cu smantana/galbenusuri. Amestecati continuu cu telul in timpul acestui proces.

17

Acum turnati aceasta compozitie inapoi in oala cu ciorba.

18

Imediat adaugati usturoiul pisat proaspat.

19

Si portiviti de sare cu piper dupa gust, amestecati bine.

20

Foarte important!

Acum ciorba trebuie trebuie lasata doar pana incepe sa fiarba usor - nu trebuie sa clocoteasca intens altfel se branzeste(gustul nu se strica, dar aspectul va fi altul). Deci cum vedeti primele bule mici de fierbere, inchideti focul repede, amestecati si puneti capac.

21

Noua ne place sa combinam ciorba de burta cu putin otet direct in farfurie, un ardei iute si eventual inca putin mujdei proaspat(mai rar).

Are textura matasoara, gustul si culoarea perfecta, chiar va recomand sa incercati reteta.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 4 litri (o cratita de 3-4 litri)
Timp de preparare: 800 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 600 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Comentarii

AneliaDOGARUGONCEA118
Anelia DOGARU GONCEA (AneliaDOGARUGONCEA118) 25 feb 2019, 19:50

Da, ieri am gătit și eu minunăția ....ce adaug eu în plus sunt feliuțe de gogoșar acru și de aceasta data nu am folosit rădăcinile de albitura ( nu erau frumoase și nu am renunțat la ele, dar am pus ceva mai multi catei de usturoi Recunosc ca am folosit burta prefiartă, însă va asigur ca iese foarte buna , dacă urmezi toți pașii,  și pui și pasiune.Retetă mea seamănă mult  cu a Dvs si da gustul este demențial. .....

Va felicit pentru frumoasa DVS prestație,  va urmărim cu mult interes  și va mulțumim! !!

Săptămână frumoasa,

piedra
piedra 26 feb 2019, 06:33

Super delicioasa. Eu o fac in cantitate tripla. Trei zile se mananca la pranz si seara cu frati, matusi si bunici doar ciorba de burta. Exact aceeasi procedura. Doar caoasele le fierb vreo 3 ore inainte de a adauga albitura si burta. In total vreo 7 ore. Pun mereu oase tubulare, rotula si doar de vita. La final ,in farfurie eu pun si hrean cu otet. E o minunatie.

Nota mea pentru reteta:
TabitaIordache254
Tabita Iordache (TabitaIordache254) 13 mar 2019, 20:19

Pot face reteta fara a folosi zeama in care a fiert burta ? Fiind insarcinata mi se pare prea grea si grasa, dar imi place gustul (burtii) foarte mult

lena
Elena (lena) Tabita Iordache (TabitaIordache254) 14 mar 2019, 10:48

Putwti sa fierbeti burta separat si folositi carne mai slaba pt supa😉