Dacă vă plac deserturile de tipul cremei de zahăr ars, atunci astăzi vă propun o rețetă ceva mai fină, aș zice "sora" mai elegantă a ei - Crème Brûlée. Este un desert foarte fin, foarte simplu și ușor de pregătit, dar cu mici nuanțe care s-ar putea să vă sperie, dar nu tare.
Crème Brûlée este într-adevăr o cremă fină, dar are o crustă crocantă deasupra din zahăr ars repede cu un arzător sau la grill. Contrastul dintre crema răcoroasă/cremoasă și stratul crocant este efectul de "Oau!" și cel care dă nota deosebită acestei prăjituri.
Eu mulți ani m-am "împiedicat" în acest strat crocant, adică mai mult în arzătorul de bucătărie cu gaz, cel de flambat diverse chestii în bucătărie. Nu se găsește chiar la primul magazin de la colț, dar îl puteți găsi online ușor și la diverse prețuri, la mine este unul foarte basic și ieftin, dar își face treaba. Pe de altă parte, puteți încerca să caramelizați zahărul la un grill puternic - de la cuptor, sau cuptorul cu microunde. Trebuie să fie un proces foarte rapid, ca să nu reușească crema să se încălzească, doar zahărul.
Mă gândesc și la o altă variantă mai simplă - puneți deasupra niște zahăr brun mai grunjos și îl mâncați chiar atunci imediat. Tot este crocant și nu reușește să se topească dacă îl serviți repede. Deci asta ar fi varianta rapidă și fără flambat, dacă vreți neapărat să gustați Crème Brûlée, dar nu aveți ustensilele necesare.