Coquelet la cuptor cu usturoi, lămâie și rozmarin

Coquelet la cuptor cu usturoi, lămâie și rozmarin

De ceva timp îmi place să alint familia periodic cu coquelet la cuptor, dar cu ușurință puteți adapta rețeta la puiul clasic. Vă recomand să încercați neapărat anume această combinație de mirodenii, am făcut chiar o dependență de acest gust și de fiecare dată efectiv savurăm puiul la cuptor gătit așa.

Puiul uns bine cu pastă de unt, rozmarin, lămâie și usturoi devine aromat, fraged și deosebit de gustos. Eu folosesc de obicei rozmarin uscat, este întotdeauna la îndemână, dar puteți pune și rozmarin proaspăt, mai ales dacă îl aveți în grădină.

Recomand să aveți puiul lăsat 2-3 ore la temperatura camerei, la fel și untul - să fie de aceeași temperatură când le veți lucra. Am avut un caz când încercam să ung puiul rece cu unt moale și acesta imediat se întărea și nu acoperea puiul cum trebuie.

Ingrediente

Coquelet
3 buc
sau înlocuiți cu pui simplu pentru grill
Unt
100 g
să fie moale, la temperatura camerei
Lămâie
1 buc
   
Usturoi (cățeii)
5 buc
   
Rozmarin
3 linguri
uscat sau proaspăt
Sare
1 lingura
   
Piper negru măcinat
0.25 lingurite
   

Pași de urmat

Pas 1

Spălați bine puiul, sau coquelet. Uscați cu niște șervețele și curățați de eventuale impurități pe piele.

Eu prefer să tai fiecare pui în jumătate de-a lungul pieptului, folosesc o foarfecă bună (cea de grădină ține mai bine), și formez porții a câte jumătate de coquelet.

Coquelet la cuptor cu usturoi, lămâie și rozmarin - Pas 1
Pas 2

Într-o farfurie puneți untul moale, coaja rasă și zeama de la o lămâie, usturoiul pisat, rozmarinul, piperul și sarea.

Coquelet la cuptor cu usturoi, lămâie și rozmarin - Pas 2
Pas 3

Amestecați totul bine cu lingura, până obțineți o pastă uniformă.

Coquelet la cuptor cu usturoi, lămâie și rozmarin - Pas 3
Pas 4

Puneți această pastă peste bucățile de pui și amestecați bine, ungeți fiecare bucățică cu mirodenii.

Cum am menționat sus, în descriere, puiul ar fi bine să fie la temperatura camerei, așa pasta de unt nu se întărește și se distribuie uniform pe carne.

Coquelet la cuptor cu usturoi, lămâie și rozmarin - Pas 4
Pas 5

Mutati puii în tava de cuptor și puneți totul în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru aproximativ 1 oră.

Puteți să adăugați pe lângă niște cartofi asezonați cu ce vă place.

Coquelet la cuptor cu usturoi, lămâie și rozmarin - Pas 5
Pas 6

În procesul coacerii recomand să mai scoateți tava din cuptor de 1-2 ori și să mai ungeți puii cu zeama pe care o lasă în tavă.

La final, când sunt gata și-i scoateți din cuptor, ungeți din nou cu zeama din tavă.

Untul și grăsimea rămase în tavă recomand să le puneți într-un mic borcan și folosiți pentru alta mâncare - pilaf, cartofi, etc.

Coquelet la cuptor cu usturoi, lămâie și rozmarin - Pas 6
Pas 7

Noi servim de obicei puii pe lângă o salată mare și variată, masa devine astfel un adevărat alint sănătos și gustos.

Poftă Bună!

Coquelet la cuptor cu usturoi, lămâie și rozmarin - Pas 7

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 buc (1 pui, sau 2-3 coquelet)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

IoanaTorceanu141
Ioana Torceanu (IoanaTorceanu141) 06 Nov 2023, 21:13

Pentru câte persoane sunt aceste cantități?

lena
Elena (lena) Ioana Torceanu (IoanaTorceanu141) 06 Nov 2023, 21:23

Suntem familie de 4 persoane, de obicei gatesc sa mancam de 2 ori din ce gatesc. Deci 8 portii medii, pt ca avem

2 copii, portiile sunt rezonabile.