Supă de somon Rețetă VIDEO

Supă de somon

Nu fac foarte des ciorbe sau supe de pește și le gătesc de obicei în varianta clasică, adică ciorbă de pește cu borș acru și legume. Dar de data aceasta am încercat o supă de somon cu smântână și aș zice că a devenit una din preferatele noastre. Este inspirată din bucătăria finlandeză și are un gust foarte bine echilibrat.

Deși se poate improviza această supă cu orice pește, totuși aroma și gustul de somon se potrivesc cel mai bine cu aceste ingrediente. De preferat să folosiți medalioane, pentru că ele conțin piele și bucăți de burtă cu înotătoare și oase. Acestea dau un gust în plus bazei de supă și chiar fac diferența de gust.

În plus ar fi bine dacă folosiți somon sălbatic, am avut acum medalioane de somon keta sălbatic, de Alaska. Peștele este mult mai aromat, textura mai densă și consistentă, fiind pescuit în zone protejate și folosind metode tradiționale. Puteți afla mai multe despre peștele de Alaska pe alaskaseafood.ro, în România se găsește în multe magazine și de la diverși importatori locali.

Ingrediente

Medalioane de somon
4 buc
   
Ceapă
2 buc
   
Piper negru(boabe)
7 buc
   
Foaie de dafin
2 buc
   
Pătrunjel
1 legatura
   
Mărar
1 legatura
   
Cartofi
3 buc
puteți să-i înlocuiți cu dovlecel
Unt
50 g
   
Smântână dulce pentru gătit -25-32%
250 ml
   
Sare
1 lingura
potriviți după gust
Lămâie
0.5 buc
pentru servit, opțional

Pași de urmat

Pas 1

Curațați și spălați peștele, îl puneți într-o cratiță de 4-5 litri.

Aici am folosit medalioane de somon keta sălbatic, de Alaska. Se găsește în mai multe magazine din România, detalii aveți pe alaskaseafood.ro.

Supă de somon - Pas 1
Pas 2

Adăugați la pește 1 ceapă, boabele de piper, frunza de dafin și câteva fire de pătrunjel proaspăt.

Supă de somon - Pas 2
Pas 3

Turnați în oală 2 litri de apă, sau cât să acopere toate ingredientele.

Supă de somon - Pas 3
Pas 4

Puneți cratița pe foc, când totul începe să fiarbă strângeți atent spuma cu o lingură sau spumieră.

Apoi micșorați focul și lăsați la fiert domol timp de 30 minute.

Supă de somon - Pas 4
Pas 5

După ce a fiert peștele, închideți focul și lăsați încă 15-20 de minute să se pătrundă totul. Așa baza supei va fi mai aromată și cu gust mai intens de pește.

Supă de somon - Pas 5
Pas 6

În acest timp topiți într-o tigaie untul și adăugați în el 1 ceapă tocată mărunt.

Amestecați și căliți până ceapa se rumenește frumos, apoi dați la o parte de pe plită.

Supă de somon - Pas 6
Pas 7

Acum scoateți din oală peștele și legumele fierte.

Supa o treceți neapărat printr-o sită, să nu aveți cumva prin ea mici oase de pește și boabe de piper.

Supă de somon - Pas 7
Pas 8

În cratița cu baza de supă strecurată adăugați cuburile de cartofi.

Supă de somon - Pas 8
Pas 9

Și ceapa călită anterior în unt.

Supă de somon - Pas 9
Pas 10

Amestecați și puneți pe aragaz, când începe să fiarbă micșorați focul și lăsați 20-25 de minute.

Supă de somon - Pas 10
Pas 11

În acest timp puteți pregăti peștele - se alege atent de oase și piele, opțional se rupe bucăți mai mari sau mai mici, după preferințe.

Supă de somon - Pas 11
Pas 12

Dacă cartofii din cratiță sunt gata, adăugați în supă bucățile de pește.

Supă de somon - Pas 12
Pas 13

Turnați smântâna dulce și amestecați.

Supă de somon - Pas 13
Pas 14

Apoi adăugați în supă verdeața tocată mărunt, potriviți de sare, iarăși amestecați.

Supă de somon - Pas 14
Pas 15

Acum așteptați până când supa doar ÎNCEPE să fiarbă, nu trebuie să clocotească intens!

Închideți imediat focul, acoperiți oala cu capac și lăsați minim 15 minute să se pătrundă înainte de servire.

Opțional o puteți servi cu puțină zeamă de lămâie, soțul meu și copiii au preferat fără. Mie mi-a plăcut nota fresh de lămâie, deci reglați după preferințe.

Poftă Bună!

Supă de somon - Pas 15

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 l (5-6 porții)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

eduardu
Eduardu (eduardu) 07 May 2021, 10:10

Suna tare bine reteta. Voi incerca. Si eu tot bors de peste fac de obicei,niciodata supa. Doar smantana de la sfarsit nu cred ca am s-o torn asa direct in oala,ca se branzeste. In schimb daca adaug cate putina supa fierbinte in smantana,aceasta ramane legata. Merita incercata oricum. Multumim!

lena
Elena (lena) Eduardu (eduardu) 07 May 2021, 10:20

E buna ideea cu smantana, dar de obicei se branzeste smantana fermentata. Aici este smantana dulce pasteurizata si daca este de buna calitate nu se branzeste daca o turnati direct.😉