Pelmeni - Colțunași cu carne rusești

Pelmeni - Colțunași cu carne rusești

Bineînțeles că am rețeta de pelmeni demult pe site, o găsiți aici în varianta de acum 12-13 ani cu pozele vechi și eu încă la început de site cu rețete culinare! În mare nu se schimbă multe lucruri, dar de când am descoperit noul aluat opărit de la Colțunașii cu brânză și rețeta de Pelmeni a trebuit modificată în plus cu noi detalii și poze mai clare pe pași.

Deci colțunașii cu carne sunt mega alintul copiilor mei, le adoră, nu se aude nici un moft sau "Off!" la mâncare, se cere porție dublă de fiecare dată și cu greu se opresc din mâncat... Vă trebuie puțină îndemânare, poate chiar din prima nu vor ieși perfecți, dar vă garantez că merită tot efortul și în timp vor fi tot mai frumoși, că buni sunt oricum!

Se congelează foarte bine cruzi și se pun la fiert oricând aveți nevoie, fără decongelare prealabilă, deci o rezervă minunată pentru când nu aveți timp să gătiți.

Ingrediente

Făină albă calitate superioară
450 g
plus încă puțină făină pentru masa de lucru
Sare
2.5 lingurite
   
Ouă
2 buc
   
Ulei
3 linguri
   
Apă clocotită
250 ml
   
Carne tocată
500 g
orice carne preferați - porc, vită, combinată, pui, curcan, etc
Piper negru măcinat
0.25 lingurite
   
Ceapă
1 buc
   
Unt
50 g
   
Smântână
200 g
pentru servit

Pași de urmat

Pas 1

Mai întâi pregătiți repede aluatul pentru pelmeni, urmați atent pașii 1-10 de la Rețeta de Colțunași cu brânză. Dar îl puteți pregăti și clasic, după rețeta mea dinainte de Pelmeni de pe site.

Deci la final obțineți 2 bile de aluat pe care le lăsați să se odihnească 10 minute înainte de modelarea colțunașilor. Le acoperiți cu o pungă, să nu facă aluatul crustă uscată între timp.

Pelmeni - Colțunași cu carne rusești - Pas 1
Pas 2

Până se odihnește aluatul amestecați carnea tocată cu 1 ceapă mărunțită foarte fin (eu o dau prin mașina de tocat împreună cu carnea), 1 ou, 2 lingurițe de sare și puțin piper negru măcinat.

Amestecați bine toată compoziția cu mâinile, să fie cât mai uniformă.

Pelmeni - Colțunași cu carne rusești - Pas 2
Pas 3

Apoi fiecare bilă de aluat se va întinde (pe parcurs) cu făcălețul în 2 foi mari, aproximativ de 1.5 - 2mm grosime.

Vă ajutați cu făină pe masă în tot acest proces, dacă observați că se mai lipește puțin aluatul de masă.

Pelmeni - Colțunași cu carne rusești - Pas 3
Pas 4

Decupați din această foaie cercuri de aproximativ 4-5cm în diametru. Pentru decupaj puteți folosi forme speciale, sau un pahar/cană/capac.

Cei mai exemplari pelmeni sunt cei mai mici, eu le fac de 4cm în diametru, dar mama mea, de exemplu, nu are răbdare să-i modeleze așa mici și le decupează de 5cm.

Pelmeni - Colțunași cu carne rusești - Pas 4
Pas 5

Puneți în mijlocul fiecărui cerc puțină carne, o luați ușor din bolul mare cu vârful unei furculițe și aveți grijă să nu atingeți marginile aluatului, altfel marginile nu se vor lipi bine și veți rămâne fără umplutură de carne la fierberea lor.

Pelmeni - Colțunași cu carne rusești - Pas 5
Pas 6

Modelați pelmeni astfel:

- aduceți sus marginile cercului și lipiți bine cu vârful degetelor;

Pelmeni - Colțunași cu carne rusești - Pas 6
Pas 7

- apoi coborâți cu aceste mișcări de ciupire-lipire pe bordura din stânga a cercului;

Pelmeni - Colțunași cu carne rusești - Pas 7
Pas 8

- și pe cea din dreapta;

Pelmeni - Colțunași cu carne rusești - Pas 8
Pas 9

- apoi aduceți marginile colțunașului spre exterior și lipiți între ele colțurile formate.

Astfel e gata colțunașul nostru cu carne, pentru siguranță mai treceți încă o dată cu lipitul pe bordură, să vă asigurați că nu se va desface la fierbere.

Pelmeni - Colțunași cu carne rusești - Pas 9
Pas 10

Așa formați toate cercurile de aluat, pe parcurs aranjați colțunașii cu carne gata pe un platou sau fund presărat bine cu făină.

Apropo, colțunașii se pot congela cruzi și se fierb la nevoie oricând, fără decongelare prealabilă. Sunt o rezervă bună de mâncare pentru când nu aveți timp să gătiți sau vreți un alint mai special.

Deci le pun așa cu platoul în congelator, până se întăresc, apoi le aranjez în pungi pe porții și folosesc la nevoie.

Pelmeni - Colțunași cu carne rusești - Pas 10
Pas 11

Când ați terminat cu modelatul, puneți la foc o oală mare(de 5 litri) cu apă și 1 lingură de sare. Oala se umple cu aproximativ 2/3 apă din ea.

Când începe să fiarbă, adăugați pelmeni în apă clocotită cu sare și lăsați la foc mic pentru 8-10 minute, amestecând periodic.

Pelmeni - Colțunași cu carne rusești - Pas 11
Pas 12

Când sunt gata, se scot atent din apă cu spumiera sau o sită metalică, într-un bol mare.

Pelmeni - Colțunași cu carne rusești - Pas 12
Pas 13

Adăugați deasupra puțin unt, scuturați atent bolul până acesta se topește și se distribuie uniform printre colțunași.

Îmi place periodic să mai adaug peste și niște ceapă călită în ulei, dar nu întotdeauna am chef și timp de ea.

Pelmeni - Colțunași cu carne rusești - Pas 13
Pas 14

Serviți imediat calzi sau fierbinți, cu smântână și eventual puțin piper negru măcinat deasupra. Noi mai adăugăm o picătură de oțet și puțină sare pe lângă, așa ne-am obișnuit de acasă.

Apropo, colțunașii reci se reîncălzesc foarte bine prin prăjire, adică le puneți într-o tigaie și atent amestecați până se rumenesc frumos. Soțul meu le adoră și mai mult a 2-a zi, așa rumeniți.

Poftă Bună!

Pelmeni - Colțunași cu carne rusești - Pas 14

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (6-8 porții)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)
Colecții: Paste și altele, Carne, Porc

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

tiki
tiki 07 Oct 2021, 21:04

O bunatate.Vreau  sa fac si cu branza. Multumesc de reteta.

Poza mea pentru rețetă:
Lilia c
Lilia c 04 Jan 2022, 16:46

Mulțumesc de reteta de coltunasi,chiar maine vreau sa fac coltunasi si cautam o rețeta.As dori sa stiu daca nu e prea mult 2 lingurite de sare la 500 gr de carne?

lena
Elena (lena) Lilia c 04 Jan 2022, 17:22

Dupa gustul meu e bine, dar depinde cum sunteti obisnuiti. Puteti regla dupa gustul vostru.😉

Lilia c
Lilia c 05 Jan 2022, 21:52

Am gatit astazi pelmeni.Aluatul e molcuț si usor de lucrat cu el.La carnea tocata am adaugat 2 lgț de sare si a fost perfect.La fiert si-au pastrat forma.Le-am servit cu smântână, piper negru si putin oțet.Sotul a zis ca sunt foarte gustoase.Multumim din suflet draga Lena pentru aceste bunătăți care le impartasesti cu noi.

lena
Elena (lena) Lilia c 05 Jan 2022, 22:41

Cu drag!🤗

Nadia.Lisnic
Nadia.Lisnic 22 Dec 2022, 18:57

Si noi tocmai le-am servit. Foarte bune! Lena asa de mult invat de la tine! Esti o mare binecuvantare!

Nota mea pentru rețetă: