Kibbeh sau Chiftele de bulgur umplute cu carne

Kibbeh sau Chiftele de bulgur umplute cu carne

Kibbeh, kibbe, kebbe sunt niste chiftele orientale crocante, de obicei pregatite din bulgur fin si umplute cu carne aromata. Variante de a pregati kibbeh sunt foarte multe, bulgurul se poate inlocui cu orez sau gris, dar totusi clasic se prefera bulgurul fin(se zice ca este reteta siriana de kibbeh). Neaparat voi incerca si varianta cu orez, am gustat-o la prietenii nostri Geea si Felah, coaja la kibbeh in aceasta reteta este mai fina si mai frageda, dar cu bulgur este ceva mai crocanta, aromata si usor grunjoasa.

Noua ne plac foarte mult, pe langa Falafel ne-au convins ca bucataria orientala este interesanta si merita de experimentat cat mai multe retete de acest tip. Se pot congela(neprajite), le puteti servi calde sau reci, pe langa o salata si orice iaurt va place.

Ingrediente

Bulgur fin
300 g
se gaseste in magazinele arabesti, sau in raioanele specifice la hypermarketuri, vedeti pas 1
Sare
2 lingurite
Ulei
1 l
Faina alba
100 g
s-ar putea sa folositi putin mai multa
Carne tocata vita
250 g
Ceapa
1 buc
Piper negru macinat
0.25 lingurite
Curcuma/turmeric
0.25 lingurite
Amestec arabesc de 7 condimente
1 lingurita
baharat
Coriandru macinat
1 lingurita
Usturoi granulat(praf)
0.5 lingurite
Boia ardei dulce sau iute
0.5 lingurite
Nucsoara
0.1 lingurite
un varf de lingurita nucsoara macinata, daca aveti - este optional
Patrunjel tocat
2 linguri
Seminte de pin
2 linguri

Pasi de urmat

Pas 1

Asa arata bulgurul fin, este putin grunjos, dar nici chiar pudra.

Kibbeh sau Chiftele de bulgur umplute cu carne - Pas 1
Pas 2

Puneti 300g de bulgur intr-un bol adanc, turnati apa rece cat sa-l acopere bine si lasati 1 ora sa se inmoaie.

Kibbeh sau Chiftele de bulgur umplute cu carne - Pas 2
Pas 3

In acest timp vom pregati umplutura pentru Kibbeh.

Intr-o tigaie mare incalziti putin ulei, adaugati ceapa tocata cubulete mici, amestecand periodic o caliti pana incepe sa se rumeneasca usor.

Kibbeh sau Chiftele de bulgur umplute cu carne - Pas 3
Pas 4

Adaugati carnea tocata de vita, prajiti si amestecati continuu pana se desface in bucatele mici.

Kibbeh sau Chiftele de bulgur umplute cu carne - Pas 4
Pas 5

Cand carnea din tigaie nu mai are zeama si incepe putin sa se rumeneasca adaugati pe rand toate condimentele - piperul negru, curcuma, baharat, coriandru, boia, usturoiul pudra si nucsoara macinata.

Amestecati bine si mai caliti impreuna 5 minute.

Kibbeh sau Chiftele de bulgur umplute cu carne - Pas 5
Pas 6

La final adaugati patrunjelul tocat si semintele de pin, amestecati si imediat luati tigaia de pe foc.

Lasati sa se racoreasca putin la temperatura camerei.

Kibbeh sau Chiftele de bulgur umplute cu carne - Pas 6
Pas 7

Intre timp bulgurul inmuiat se umfla bine, observati in poza.

Kibbeh sau Chiftele de bulgur umplute cu carne - Pas 7
Pas 8

Il scurgeti bine de apa - puteti sa-l puneti intr-o sita si presati intens cu degetele, sau folositi un prosop fin si stoarceti prin el.

Kibbeh sau Chiftele de bulgur umplute cu carne - Pas 8
Pas 9

Mutati bulgurul scurs intr-un bol mare, adaugati in el 1 lingurita de sare, 2 linguri de ulei si 100g de faina alba.

Kibbeh sau Chiftele de bulgur umplute cu carne - Pas 9
Pas 10

Framantati si amestecati bine toata compozitia, observati daca aluatul are textura de plastilina usor de modelat - il strangeti putin in palma si incercati sa-i dati o forma.

Daca dupa acest test compozitia se deface usor si nu-si tine forma, mai adaugati inca 20-50g de faina, framantati din nou si testati pana obtineti rezultatul necesar.

Kibbeh sau Chiftele de bulgur umplute cu carne - Pas 10
Pas 11

Incepem sa modelam kibbeh, sau chiftelele de bulgur.

Inainte de toate, neaparat sa aveti langa voi un bol cu apa, in care veti inmuia mainile la inceperea modelarii fiecarui kibbeh.

Kibbeh sau Chiftele de bulgur umplute cu carne - Pas 11
Pas 12

Deci cu mainile umede luati putin aluat de bulgur, cat incape in palma, presati si il modelati in forma de oval.

Kibbeh sau Chiftele de bulgur umplute cu carne - Pas 12
Pas 13

Tineti chifteaua de bulgur in mana stanga si cu degetul aratator de la mana dreapta modelati o gaura inauntru.

Kibbeh sau Chiftele de bulgur umplute cu carne - Pas 13
Pas 14

Presati usor marginile si o largiti, pana obtineti un fel de bol mic de bulgur.

Kibbeh sau Chiftele de bulgur umplute cu carne - Pas 14
Pas 15

Puneti in el 1 lingurita din umplutura de carne pregatita mai sus.

Kibbeh sau Chiftele de bulgur umplute cu carne - Pas 15
Pas 16

Atent lipiti marginile si inchideti umplutura inauntrul chiftelei, nu uitati sa va mai umeziti degetele daca aluatul este mai lipicios.

Kibbeh sau Chiftele de bulgur umplute cu carne - Pas 16
Pas 17

La fel atent, modelati chifteaua umpluta in forma de oval cu capete ascutite, aceasta este una din formele specifice la kibbeh.

Nu garantez ca va iese din prima perfect, dar fiti atenti la toate recomandarile mele pe parcursul retetei, mai studiati pe Youtube video despre cum se modeleaza kibbeh si cu siguranta va iese.

Kibbeh sau Chiftele de bulgur umplute cu carne - Pas 17
Pas 18

Apoi continuati sa modelati pana terminati tot aluatul, aranjati kibbeh pe un platou sau farfurii umezite cu putina apa. Din aceste cantitati eu am obtinut 20 de chiftele. Puteti sa le prajiti pe toate, dar se pot congela(neprajite) foarte bine pe o tava si le folositi oricand aveti nevoie.

Kibbeh sau Chiftele de bulgur umplute cu carne - Pas 18
Pas 19

Intr-o cratita mica si adanca incingeti aproximativ 1 litru de ulei, eu prefer sa folosesc ulei de arahide pentru asta, dar merge si cel clasic de floarea soarelui.

Puneti o chiftea in uleiul incins, daca incepe sa faca bule intens si se prajeste, adaugati si altele, cat au loc in cratita.

Kibbeh sau Chiftele de bulgur umplute cu carne - Pas 19
Pas 20

Le prajiti la foc iute, pana se rumenesc bine pe toate partile.

Kibbeh sau Chiftele de bulgur umplute cu carne - Pas 20
Pas 21

Cand sunt gata le scoateti atent pe o farfurie asternuta cu servetele sau prosoape de hartie, acestea vor absorbi excesul de ulei.

In cratita cu ulei puneti o alta tura de chiftele si continuati la fel, pana terminati.

Kibbeh sau Chiftele de bulgur umplute cu carne - Pas 21
Pas 22

Sunt minunate calde, reci sau chiar reincalzite, servite pe langa o salata de legume fresh, iaurt si eventual hummus.

Pofta Buna!

Kibbeh sau Chiftele de bulgur umplute cu carne - Pas 22

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 20 buc
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 19 Jan 2022, 19:16

Nu am gătit dar am cumpărat des kibbeh la un mic bistro turcesc vizavi de Piața Domenii. Acolo, în umplutură pun nucă măcinată în loc de semințe de pin, nu pun cele 7 mirodenii și, după gust, le prăjesc în ghee. Aș face și eu, dar ai mei nu mănâncă mâncare orientală (nu le plac condimentele orientale în special)

lena
Elena (lena) Stroe Adriana (adriana st) 19 Jan 2022, 19:40

Buna ideea cu ghee si nuci, voi incerca, poate chiar mai intai sa cumpar de la Domenii, stiu locatia.😉👍

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) Elena (lena) 19 Jan 2022, 22:08

Da, pe colțul bd. Mihalache cu str. Clucereasa Elena. Fata de la casă vorbește bine românește și e foarte amabilă. Nu au mereu kibbeh.