Overnight Oats - terci de ovaz la rece, fara fierbere
De mult timp planific sa incerc aceasta budinca de ovaz la rece, sau "overnight oats", fiind foarte populara acum pe blogurile straine si pe buna dreptate. Ideea este ingenioasa, iar terciul astfel preparat poate fi un mic dejun sanatos si rapid, o gustare de luat la pachet sau chiar un desert sanatos pentru copii. Doar inmuiati fulgii de ovaz integrali in lapte peste noapte, iar a doua zi savurati - nimic nu se fierbe!
Partea frumoasa vine si din faptul ca puteti face diverse combinatii cu fructe, sosuri, ciocolata, arome si culori. In plus, desertul se poate prepara direct intr-un borcan daca il vreti la pachet, sau intr-un bol sau pahar daca il serviti acasa.
Mai multe despre acest terci de ovaz si beneficiile lui puteti citi pe blogul SanoVita, fiindca reteta face parte din campania "De la rezolutii la solutii!" pe care o desfasuram impreuna. Astfel vreau sa va arat cum puteti gati putin mai altfel si sa va sustineti sistemul digestiv cu produsele SanoVita!
Ingrediente
●
Fulgi de ovaz
1 pahar
de preferat sa folositi fulgi de ovaz integrali, din aceia mai mari
●
Lapte
1 pahar
lapte simplu sau vegan, dupa preferinta
●
Seminte de chia
2 linguri
●
Iaurt Grecesc
2 linguri
in varianta vegana puteti sa-l omiteti sau folositi 1 lingura de seminte de in macinate
●
Miere
2 linguri
dupa gust, puteti folosi orice indulcitor
●
Esenta de vanilie
1 lingurita
sau alte arome, cacao
●
Fructe
200 g
orice fructe preferati - proaspete, uscate, din compot, congelate, etc.
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Ar fi bine la reteta sa folositi acelasi pahar pentru a masura ingredientele, la mine este unul de aproximativ 250ml.
Fulgii de ovaz recomand sa fie din aceia mai mari, eu am folosit fulgii de ovaz de la SanoVita, de aici.
Pas 2
Proportiile pentru varianta clasica de overnight oats recomand sa fie:
- 1 pahar fulgi de ovaz
- 1 pahar lapte
- 2 linguri iaurt grecesc (va da un plus de gust budincii)
- 2 linguri seminte de chia
Pas 3
Proportiile pentru varianta vegana de overnight oats ar fi asa:
- 1 pahar fulgi de ovaz
- 1 pahar lapte vegetal
- 3 linguri seminte de chia
Pas 4
Mai departe procesul de preparare este similar.
Amestecati intr-un bol ingredientele de mai sus, adaugati esenta de vanilie sau orice alta aroma preferati - scortisoara, cacao, etc.
Pas 5
Puneti dupa gust orice indulcitor preferati - miere, zahar, zahar brun, sirop de artar, sirop de agave, piure de banane, etc.
Mie imi place mult gustul siropului de artar in aceasta budinca, dar cand nu am, folosesc 2 linguri de miere.
Pas 6
Inca o varianta ar fi sa puneti in budinca bucatele de fructe proaspete sau uscate.
Pentru mine a fost surprinzator sa aflu cat de gustoase sunt fructele de goji hidratate in lapte, chiar recomand sa incercati, mai ales daca in forma lor uscata nu prea va plac.
Pas 7
Acoperiti bolul cu folie sau capac si puneti peste noapte la frigider, pentru 8-10 ore.
Puteti amesteca toate ingredientele si direct in borcane individuale(mai ales daca le luati la pachet), dar eu prefer sa pregatesc o compozitie de baza si apoi sa fac combinatii in bolurile de servit.
Pas 8
Dimineata amestecati toate ingredientele inca o data, daca va place budinca mai lichida puteti sa mai adaugati putin lapte sau iaurt.
Apoi incep sa o pun in boluri de servit, dupa preferintele fiecarui membru al familiei.
Pas 9
Aici este o combinatie de goji, merisoare si caju - doar goji a fost la hidratat in budinca, pe restul le pun deasupra sau in straturi.
Pas 10
In alt bol am pus cateva linguri de budinca, cubulete de banana.
Pas 11
Iarasi am adaugat 2-3 linguri de ovaz si am decorat cu bucatele de capsuni.
Copiilor le-a placut mult combinatia de budinca cu pudra cacao si doar bucatele de banane.
Pas 12
Foarte fresh si aromat va fi daca puneti peste budinca bucatele de piersici din compot, ananas sau mango.
Pas 13
Aici in varianta cu afine sau zmeura congelata, ar merge si cu dulceata/piure de fructe, etc.
Pas 14
Deci reteta de baza este una singura, dar o puteti configura in diverse combinatii si culori, dupa orice pofta si preferinta.
Se pastreaza 3-4 zile la frigider, daca este cu fructe proaspete chiar mai putin.
Pofta Buna!
Cantitate:
3 portii
Timp de preparare:
600 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
5 min
Data publicarii:
Colectii:
Deserturi cu fructe,
Budinci si alte mancaruri dulci,
Deserturi de post,
Dulciuri dietetice,
Deserturi vegetariene,
Deserturi,
Deserturi copii,
Retete usoare,
Retete rapide,
Fructe,
Retete SanoVita,
Dulciuri