Overnight Oats - terci de ovăz la rece, fără fierbere

Overnight Oats - terci de ovăz la rece, fără fierbere

De mult timp planific să încerc această budincă de ovăz la rece, sau "overnight oats", fiind foarte populară acum pe blogurile străine și pe bună dreptate. Ideea este ingenioasă, iar terciul astfel preparat poate fi un mic dejun sănătos și rapid, o gustare de luat la pachet sau chiar un desert sănătos pentru copii. Doar înmuiați fulgii de ovăz integrali în lapte peste noapte, iar a doua zi savurați - nimic nu se fierbe!

Partea frumoasă vine și din faptul că puteți face diverse combinații cu fructe, sosuri, ciocolată, arome și culori. În plus, desertul se poate prepara direct într-un borcan dacă îl vreți la pachet, sau într-un bol sau pahar dacă îl serviți acasă.

Mai multe despre acest terci de ovăz și beneficiile lui puteți citi pe blogul SanoVita, fiindcă rețeta face parte din campania "De la rezoluții la soluții!" pe care o desfășurăm împreună. Astfel vreau să vă arăt cum puteți găti puțin mai altfel și să vă susțineți sistemul digestiv cu produsele SanoVita!

Ingrediente

Fulgi de ovaz
1 pahar
de preferat să folosiți fulgi de ovăz integrali, din aceia mai mari
Lapte
1 pahar
lapte simplu sau vegan, după preferință
Seminte de chia
2 linguri
   
Iaurt Grecesc
2 linguri
în varianta vegană puteți să-l omiteți sau folosiți 1 lingură de semințe de in măcinate
Miere
2 linguri
după gust, puteți folosi orice îndulcitor
Esenta de vanilie
1 lingurita
sau alte arome, cacao
Fructe
200 g
orice fructe preferați - proaspete, uscate, din compot, congelate, etc.

Pasi de urmat

Pas 1

Ar fi bine la rețetă să folosiți același pahar pentru a măsura ingredientele, la mine este unul de aproximativ 250ml.

Fulgii de ovăz recomand să fie din aceia mai mari, eu am folosit fulgii de ovăz de la SanoVita, de aici.

Overnight Oats - terci de ovăz la rece, fără fierbere - Pas 1
Pas 2

Proporțiile pentru varianta clasică de overnight oats recomand să fie:

- 1 pahar fulgi de ovăz

- 1 pahar lapte

- 2 linguri iaurt grecesc (va da un plus de gust budincii)

- 2 linguri semințe de chia

Overnight Oats - terci de ovăz la rece, fără fierbere - Pas 2
Pas 3

Proporțiile pentru varianta vegană de overnight oats ar fi așa:

- 1 pahar fulgi de ovăz

- 1 pahar lapte vegetal

- 3 linguri semințe de chia

Overnight Oats - terci de ovăz la rece, fără fierbere - Pas 3
Pas 4

Mai departe procesul de preparare este similar.

Amestecați într-un bol ingredientele de mai sus, adăugați esența de vanilie sau orice altă aromă preferați - scorțișoară, cacao, etc.

Overnight Oats - terci de ovăz la rece, fără fierbere - Pas 4
Pas 5

Puneți după gust orice îndulcitor preferați - miere, zahăr, zahăr brun, sirop de arțar, sirop de agave, piure de banane, etc.

Mie îmi place mult gustul siropului de arțar în această budincă, dar când nu am, folosesc 2 linguri de miere.

Overnight Oats - terci de ovăz la rece, fără fierbere - Pas 5
Pas 6

Încă o variantă ar fi să puneți în budincă bucăți de fructe proaspete sau uscate.

Pentru mine a fost surprinzător să aflu cât de gustoase sunt fructele de goji hidratate în lapte, chiar recomand să încercați, mai ales dacă în forma lor uscată nu prea vă plac.

Overnight Oats - terci de ovăz la rece, fără fierbere - Pas 6
Pas 7

Acoperiți bolul cu folie sau capac și puneți peste noapte la frigider, pentru 8-10 ore.

Puteți amesteca toate ingredientele și direct în borcane individuale(mai ales dacă le luați la pachet), dar eu prefer să pregătesc o compoziție de bază și apoi să fac combinații în bolurile de servit.

Overnight Oats - terci de ovăz la rece, fără fierbere - Pas 7
Pas 8

Dimineața amestecați toate ingredientele încă o dată, dacă vă place budinca mai lichidă puteți să mai adăugați puțin lapte sau iaurt.

Apoi încep să o pun în boluri de servit, după preferințele fiecărui membru al familiei.

Overnight Oats - terci de ovăz la rece, fără fierbere - Pas 8
Pas 9

Aici este o combinație de goji, merișoare și caju - doar goji a fost la hidratat în budincă, pe restul le pun deasupra sau în straturi.

Overnight Oats - terci de ovăz la rece, fără fierbere - Pas 9
Pas 10

În alt bol am pus câteva linguri de budincă, cubulețe de banană.

Overnight Oats - terci de ovăz la rece, fără fierbere - Pas 10
Pas 11

Iarăși am adăugat 2-3 linguri de ovăz și am decorat cu bucățele de căpșuni.

Copiilor le-a plăcut mult combinația de budincă cu pudră cacao și doar bucățele de banane.

Overnight Oats - terci de ovăz la rece, fără fierbere - Pas 11
Pas 12

Foarte fresh și aromat va fi dacă puneți peste budincă bucățele de piersici din compot, ananas sau mango.

Overnight Oats - terci de ovăz la rece, fără fierbere - Pas 12
Pas 13

Aici în varianta cu afine sau zmeură congelată, ar merge și cu dulceață/piure de fructe, etc.

Overnight Oats - terci de ovăz la rece, fără fierbere - Pas 13
Pas 14

Deci rețeta de bază este una singură, dar o puteți configura în diverse combinații și culori, după orice poftă și preferință.

Se păstrează 3-4 zile la frigider, dacă este cu fructe proaspete chiar mai puțin.

Poftă Bună!

Overnight Oats - terci de ovăz la rece, fără fierbere - Pas 14

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 portii
Timp de preparare: 600 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 5 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

CostinDRAGHIA332
Costin DRAGHIA (CostinDRAGHIA332) 03 Mar 2022, 16:20

Excelente retetele cu ovazul overnight insa persoanele suferinde de diabet ar trebui sa aibe in vedere incarcatura glicemica.