Porchetta - friptura italiana

Porchetta - friptura italiana

Prima recomandare culinara primita inainte sa mergem in Florenta a fost sandwich-ul cu vestita friptura italiana Porchetta. Imediat ajunsi am rezolvat repede aceasta sarcina si pot sa va spun ca da, merita gustata si preparata in casa chiar. Anume rece si taiata felii subtiri are un farmec aparte, mie mi-a placut cel mai mult servita in forma de sandwich cu foccacia, unsa cu sos pesto si asezonata cu verdeturi si legume - este varianta perfecta si anume asa v-o recomand.

Porchetta de casa mi-a iesit si mai buna parca, toata familia a spus ca bate sandwich-ul din Florenta, cu mai multa atentie la detalii si calitatea ingredientelor, nici nu avea cum sa fie altfel.

Semintele de fenicul sunt cartea de vizita a acestei fripturi, aroma fina si foarte specifica este nelipsita in porchetta. Le gasiti la orice magazin online de condimente, poate si in unele supermarketuri mai mari. Dar partea cea mai grea pentru mine a fost sa gasesc bucata de carne potrivita si suficient de mare, neaparat piept de porc moderat de gras cu sorici. L-am gasit din pacate doar in Carrefour Baneasa din Bucuresti, bucata mare si intreaga, dar cu costita, pe care am scos-o si am preparat o ciorba din ea.

Dupa cum va spuneam ideala este servita feliata rece in diverse combinatii de sandwich, dar si calda ca o friptura clasica, moale in interior si crocanta pe exterior. Ce mai ramane in plus puteti congela si folosi la diverse mancaruri - sos cu fasole, cartofi, etc.

Ingrediente

Piept de porc cu sorici
2 kg
cantitatea este aproximativa, depinde ce bucata gasiti
Ulei de masline
5 linguri
Seminte de fenicul
1 lingura
Rozmarin
1 lingura
am in vedere uscat, dar merge si proaspat
Salvie
1 lingura
uscata sau proaspata
Usturoi (catei)
4 buc
Sare
3 linguri

Pasi de urmat

Pas 1

Asa arata bucata de piept de porc pe care o folosesc la Porchetta, trebuie sa fie moderat de grasa, neaparat cu sorici si suficient de mare ca sa o puteti rula.

Porchetta - friptura italiana - Pas 1
Pas 2

Daca o gasiti si cu costita, neaparat se scoate si folositi in alta mancare.

Porchetta - friptura italiana - Pas 2
Pas 3

Acum modelam si formam bucata de carne pentru rulada:

- neaparat taiati putin din colturi si laterale, sa formati un dreptunghi mai drept de carne, daca aceasta nu are forma potrivita;

Porchetta - friptura italiana - Pas 3
Pas 4

- Daca aveti vreo zona unde stratul de slanina este mai gros, recomand cu atentie si un cutit bine ascutit sa o transati si extrageti, adica atent feliati si dati carnea la o parte (fara sa o scoateti de tot), pana cand ajungeti la slanina. O scoateti atent de pe sorici si aveti grija sa nu stricati soriciul cand lucrati la aceasta procedura.

Porchetta - friptura italiana - Pas 4
Pas 5

- si la final, recomand sa desfaceti si transati bucata de piept ca pe o carte, neaparat cu soriciul in jos. Astfel suprafata asezonata cu mirodenii va fi mai mare, respectiv friptura va avea gust mai complet si bun.

Aici puteti sa mai adaugati in mijloc bucati de carne sau muschiulet, pentru umplere, daca pieptul a fost ceva mai gras si dupa ce ati scos slanina sa aveti mai multa carne in Porchetta.

Porchetta - friptura italiana - Pas 5
Pas 6

Intr-un bol puneti 3 linguri de ulei, 2 linguri de sare si striviti cei 4 catei de usturoi.

Porchetta - friptura italiana - Pas 6
Pas 7

Semintele de fenicul se macina intr-un blender sau rasnita de cafea, tot aici maruntiti rozmarinul si salvia daca sunt uscate.

Daca folositi rozmarin si salvie proaspata, doar le tocati marunt.

Porchetta - friptura italiana - Pas 7
Pas 8

Adaugati mirodeniile in bolul cu ulei, usturoi si sare, amestecati bine.

Porchetta - friptura italiana - Pas 8
Pas 9

Cu aceasta compozitie ungeti bine si masati bucata de carne pregatita mai sus, doar soriciul nu trebuie uns.

Porchetta - friptura italiana - Pas 9
Pas 10

Rulati strans in asa fel ca la final sa aveti sus partea cu soric.

Porchetta - friptura italiana - Pas 10
Pas 11

Observati aici cum trebuie sa fie.

Porchetta - friptura italiana - Pas 11
Pas 12

Cu ata speciala de bumbac pentru bucatarie legati strans frpitura din loc in loc, sa-si tina forma dupa coacere.

Tehnica de legare o puteti gasi pe Youtube, cautati dupa "how to tie a roast with a string' sau "tying a loin of meat".

Porchetta - friptura italiana - Pas 12
Pas 13

Apoi inveliti friptura intr-o punga sau bucata de folie de plastic si puneti la frigider pentru 24 de ore, sa se marineze.

Porchetta - friptura italiana - Pas 13
Pas 14

Dupa acest timp o scoateti, ungeti cu 1-2 linguri ulei de masline si presarati 1 lingura de sare peste ea.

Porchetta - friptura italiana - Pas 14
Pas 15

Inveliti intr-o bucata de folie de aluminiu sau intr-o folie de copt (punga de copt) si puneti in cuptorul preincalzit la 200 de grade, pentru 1.5 ore.

Porchetta - friptura italiana - Pas 15
Pas 16

Dupa acest timp scoateti folia sau taiati punga de copt si ungeti friptura porchetta cu grasimea si sosul din tava.

Puneti din nou la cuptor, daca aveti ventilatie puteti s-o porniti acum pentru o rumenire mai rapida a crustei.

Porchetta - friptura italiana - Pas 16
Pas 17

Lasati la cuptor pana se rumeneste frumos, dar in acest timp o mai scoateti si ungeti cu grasimea din tava.

La final o scoateti din cuptor, ungeti cu sos si lasati putin la temperatura camerei sa se racoreasca. O puteti apoi felia calda si servi cu orice garnitura preferati, doar sa scoateti atent asa de bumbac inainte.

Porchetta - friptura italiana - Pas 17
Pas 18

Noi preferam sa facem sandwich-uri cu Porchetta, pentru asta pregatesc neaparat o Foccacia dupa reteta de aici, doar ca nu pun mozzarella si pesto, asezonez doar cu rozmarin, sare si ulei de masline.

Dupa ce se raceste putin, o tai bucati mari, cat pentru niste sandwich-uri generoase.

Porchetta - friptura italiana - Pas 18
Pas 19

Friptura Porchetta o tin la frigider minim 12-24 de ore si atunci se feliaza usor si subtire.

Tai in jumatate pe lat felia de foccacia, o ung cu sos Pesto, pun felii de porchetta, ruccola sau alte verdeturi, ceva rosii cherry sau ardei si gata, eventual plus niste branza cremoasa sau mozzarella si iese mai bun si delicios decat la mama lui!

Pofta Buna!

Porchetta - friptura italiana - Pas 19

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 600 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu pana acum. Posteaza tu primul comentariu !