Sbriciolata cu mere - Prajitura italiana cu mere

Sbriciolata cu mere - Prajitura italiana cu mere

Din italiana "sbriciolata" inseamana "sfaramata", deci as mai numi aceasta reteta de prajitura sfaramata cu mere - adica aluatul se face rapid, arata ca niste firimituri in momentul cand montati prajitura, dar dupa coacere toate ingredientele se leaga si are doar un aspect mai neuniform. O adevarata solutie pentru cei care nu sunt prea indemanatici in lucrul cu aluaturi si foi de intins sau manevrat, dar chiar si cand nu aveti chef sa va complicati prea mult in bucatarie.

Sbriciolata este o prajitura clasica italiana, se poate face cu diverse umpluturi, cele mai populare fiind gemul si fructele. Este foarte frageda, aromata si gustoasa, ai mei au cerut sa repet reteta cat mai surand posibil.

Ingrediente

Mere
5 buc
Lamaie
1 buc
Zahar
230 g
Faina alba
400 g
Praf de copt
15 g
Unt
130 g
la temperatura camerei
Oua
2 buc

Pasi de urmat

Pas 1

Spalati bine merele, le curatati de coaja si cotor, apoi taiati cubulete.

Puneti-le in tigaie cu sucul de la 1 lamaie si 80g zahar.

Sbriciolata cu mere - Prajitura italiana cu mere - Pas 1
Pas 2

Caliti la foc mediu si amestecati periodic totul, pana zeama de la mere se evapora complet.

Lasati sa se racoreasca pana pregatim aluatul.

Sbriciolata cu mere - Prajitura italiana cu mere - Pas 2
Pas 3

Ungeti cu putin unt tava de cuptor (26-28cm in diametru), de preferat cu borduri detasabile pentru o manevrare mai usoara a prajiturii dupa coacere.

Sbriciolata cu mere - Prajitura italiana cu mere - Pas 3
Pas 4

Intr-un bol amestecati 400g faina, 150g zahar si 15g praf de copt.

Sbriciolata cu mere - Prajitura italiana cu mere - Pas 4
Pas 5

Adaugati 2 oua si 120g unt moale.

Sbriciolata cu mere - Prajitura italiana cu mere - Pas 5
Pas 6

Amestecati totul bine cu degetele pana se formeaza firimituri de aluat.

Sbriciolata cu mere - Prajitura italiana cu mere - Pas 6
Pas 7

Puneti aproximativ 2/3 din aceste firimituri in tava pregatita anterior si le distribuiti in strat uniform.

Sbriciolata cu mere - Prajitura italiana cu mere - Pas 7
Pas 8

Apoi le presati cu palma ca sa se lipeasca intre ele si sa formeze blatul de la baza prajiturii cu mere.

Neaparat ridicati si modelati niste borduri, cam de 1cm.

Sbriciolata cu mere - Prajitura italiana cu mere - Pas 8
Pas 9

Puneti merele calite si le distribuiti uniform cu lingura.

Sbriciolata cu mere - Prajitura italiana cu mere - Pas 9
Pas 10

Peste mere presarati uniform restul de firimituri de aluat din bol.

Sbriciolata cu mere - Prajitura italiana cu mere - Pas 10
Pas 11

Coaceti prajitura in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 40 minute.

Apoi o scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca complet. Luati atent bordurile tavii, portionati si savurati.

Pofta Buna!

Sbriciolata cu mere - Prajitura italiana cu mere - Pas 11

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 12 portii (tava de 26-28cm diametru)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu pana acum. Posteaza tu primul comentariu !